4D-ultraljud under graviditeten

Innehållet

Ultraljudsdiagnostiska metoder förbättras ständigt. Detta är särskilt viktigt när man utför ultraljud under graviditeten. Denna artikel kommer att berätta framtida mammor mer detaljerat om den mest moderna ultraljudsmetoden, kallad 4D.

Vad är det

Läkare kallar också denna typ av undersökning "live" ultraljud. Med den här nyaste metoden kan specialister som utför det inte se en statisk bild på monitorns ultraljudsmaskin, utan en fullvärdig tredimensionell bild.

Denna typ av undersökning varje dag blir mer och mer populär bland framtida föräldrar. Kommer till en 4D-ultraljud, mammor och pappor ser deras bebis på bildskärmen, som vanligtvis rör sig eller gör några rörelser med armar eller ben. Sådan forskning leder framtida föräldrar. i verklig glädje.

Omedelbart bör det noteras att deras foster vid denna tidpunkt inte känner sådan glädje alls.

Ursprungligen utformades inte denna forskningsmetod som ett roligt eller spännande förfarande. Forskare har kommit med det för att identifiera svårt att diagnostisera fel intrauterin utveckling. Också med hjälp av 4D-studier är det möjligt att identifiera olika hjärtfel samt abnormaliteter i fostrets kardiovaskulära system.

Under undersökningen undersöker läkaren livmodern, med frukten i den från olika vinklar. Enheten behandlar informationen som tas emot från ultraljudssensorn och bildar en tredimensionell bild på skärmen. En sådan bild är inte statisk. Moderna enheter kan simulera verkliga rörelser som fostret gör i livmodern under ultraljudssensorns riktning.

Det bör noteras att 4D ultraljud inte kan utföras i alla medicinska institutioner. Ultraljudsutrustning som används för sådana undersökningar är vanligtvis väldigt dyrt. Också för att arbeta med det krävs viss klinisk erfarenhet och lämplig utbildning.

Det är ganska svårt att anmäla sig till erfarna specialister som utför sådana studier, som regel även i privata medicinska centra.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

När utses?

Framtida mammor bör komma ihåg att för att utföra ultraljud, inklusive 4D, bör det endast vara av vissa medicinska skäl. Den normala graviditeten innebär inte ett sådant test.

Tilldelad till denna studie gynekolog. Vanligtvis utför 4D-ultraljud rekommenderas för kvinnor med vissa sjukdomar i de inre genitala organen eller comorbiditeterna. Så, om framtida mamma har hjärt-kärlsjukdomar eller det finns en hög risk för deras utveckling, så kommer denna forskning att visas för henne.

Läkare identifierar flera mest fördelaktiga perioder av graviditet, där det är bättre att genomföra detta test. Dessa inkluderar tidsintervaller. från 20 till 24 och från 30 till 34 veckor intrauterin utveckling av framtida barn. Recensioner av mammor som har passerat forskningsdata på sådana datum bekräftar också detta. De noterar att de har överfört denna procedur ganska bra utan några obehag eller negativa effekter.

I vissa situationer krävs forskning på enheter av expertkategori.Detta är vanligtvis nödvändigt om en gravid kvinna har några komplexa patologier som är nästan omöjliga att upptäcka med hjälp av konventionella ultraljudsdiagnostikapparater.

Dessutom krävs forskning med hjälp av expertklassutrustning om framtida mamma bär flera barn på en gång. Graviditet efter IVF kan också vara en indikation på mer exakta undersökningsmetoder. Ganska ofta brukade användningen av expert ultraljud med surrogat moderskap.

Hur är det gjort?

Metoden att genomföra 4D-forskning är något annorlunda än det vanliga ultraljudstestet. Den första signifikanta skillnaden är tiden för undersökningen. En rutinmässig ultraljudsökning tar vanligtvis från 20 till 30 minuter. För en 4D-studie kan läkaren spendera omkring en timme.

Som regel undersöks patienten på en soffa på ryggen. I senare skeden av graviditeten kan läkaren som utför sin forskning be henne att rulla över till vänster.

I detta läge förbättras visualiseringen av livmodern avsevärt, eftersom trycket på den sämre venakavaen minskar.

För att få en högkvalitativ bild på monitorn smutsas patientens buk med en speciell gel. Detta transparenta lim är nödvändigt för bättre penetration och reflektion av ljudvågor under studien. Du borde inte vara rädd för honom. Dess kemiska sammansättning helt ofarlig för både mamma och hennes framtida bebis. Efter utförandet av denna procedur kan rester av gelén från buken avlägsnas med en vanlig pappersservett eller ett näsduk.

Under studien ändras läkaren av ultraljudssensorn i olika riktningar. Detta gör det möjligt för honom att på skärmen få en ganska tydlig visualisering av alla delar av ryggraden och skallen samt att undersöka barnets vitala organ.

Även med hjälp av 4D-ultraljud kan specialister upptäcka tecken på olika kromosomala och genetiska sjukdomar.

Undersökning av blodflödet från foster är också en viktig fråga som intresserar läkare som ser utvecklingen av framtida barn i livmodern. Med hjälp av att utföra volymetrisk ultraljud, är det möjligt att överväga blodkärlen som matar fostret. Även under förfarandet kan olika patologier som finns i moderns kropp också identifieras.

Utvärdera arbetet med barnets hjärta är också möjligt med hjälp av denna studie. Det unika med detta test är att du kan inspektera alla strukturer i hjärtat, dess ventiler, såväl som koronarkärlen. Noggrann övervägning av sådana anatomiska strukturer och identifiering av patologier hjälper till att identifiera olika hjärtfel i tid. Vanligtvis i detta fall utförs upprepad ultraljud, vilken utförs under de första dagarna efter att barnet föddes.

Läkare säger att med hjälp av 4D-forskning kan du också identifiera olika brott i skelettets struktursåväl som nya neurologiska patologier. Sådana patologiska tillstånd innefattar hypoplasi, allvarliga missbildningar av det fosterala nervröret samt tecken på underutveckling av skelett.

Bilden som bildas på grund av reflektion av ljudvågor med en viss frekvens visas på en speciell bildskärm. Under studien ses han av både läkaren och den förväntade mamman. den tredje trimestern av graviditeten synliga inte bara aktiva rörelser hos barnet när han suger fingret eller vrider sin fot, men också hans ansiktsuttryck.

Medan ultraljudssensorn pekar på honom, brukar bruket oftast panna pannan eller ler.

Utseendet på ett barn med olika känslor som omedelbart kan tolkas. Så, framtiden mamma tror att om barnet rynkar, då känner han sig dåligt. Detta är inte alls fallet. Uppenbarelsen av känslor i den prenatala perioden av utveckling - bara en beteendefaktor. En gravid kvinna borde inte få panik om hon såg på ett obefintligt barns ansikte en slags grimas av missnöje eller smärta.Denna känslomässiga bakgrund kommer att bildas i barnet efter födelsen.

En betydande fördel med detta förfarande är möjligheten att spela in bilder på olika elektroniska medier. Framtida föräldrar kan få en video eller ett foto av deras bebis på en specialdisk. En bild kan också skrivas direkt i ultraljudsrummet. Ett sådant första foto av en bebis orsakar vanligtvis tårar av glädje och äkta glädje i framtida föräldrar.

I vissa situationer får du tyvärr ett högkvalitativt foto eller en video inte fungerar. Detta sker ofta när en gravid kvinna har tecken på allvarlig fetma. Ett stort antal subkutan fett strider mot uppträdandet av ultraljudsvågor, vilket kan leda till en snedvridning av resultatet.

Tidigare operationer på livmodern, vilket ledde till att örar uppträdde på det, kan också bidra till att det blir omöjligt att få en bild av fostret.

Placentans höga ställning är en annan klinisk faktor som leder till att det inte går att registrera barnets första intrauterinvideo.

Om graviditeten fortsätter med grunt vatten, är det i detta fall också möjligt att försöka fånga bilden. I denna situation blir bilden mindre klar, barnets konturer blir suddiga skisser.

Med 4D-forskning kan du också bestämma barnets kön. Den högupplösning av enheter med expertkvalitet ger dig det bästa resultatet. Fel i detta fall inträffar nästan aldrig. Under graviditeten, tvillingar med hjälp av denna metod kan du bestämma varje barns kön.

Moderna enheter tillåter bestämma fostrets avsedda vikt och storlek. Tekniska fel i sådana situationer uppstår praktiskt taget inte. Erfaren ultraljudsdiagnosspecialister kan bestämma fostrets vikt med en noggrannhet på ett par gram. Denna definition är mycket viktig, eftersom det indikerar hur väl den framtida bebisen utvecklas i livmodern.

Många mammor vet inte vilken typ av ultraljudsmetod de väljer. I det här fallet skulle jag vilja rekommendera att ett sådant beslut ska fattas inte självständigt, men tillsammans med din läkare. En erfaren läkare kommer aldrig att beställa en studie om det kan skada fostret.

Gravida kvinnor bör alltid komma ihåg att för screening är olika graviditetspatologier tillräckligt för att genomföra och enkelt ultraljud. 3D- eller 4D-studier är inte signifikant olika. Skillnaden i dem är en - att få en rumslig bild.

Påstådd skada

Obstetricians och gynekologer säger att det är bättre att inte göra 4D-ultraljud i de tidiga stadierna av graviditeten. Forskning under denna period av fosterutveckling kan vara skadlig. De första veckorna av embryotillväxt åtföljs av aktiv organogenes - processen med inre organinsättning.

Effekten av ultraljudsvågor med en ganska hög frekvens och intensitet kan ha en negativ effekt på denna process och leda till utvecklingen av oönskade konsekvenser i framtiden. Dessa patologier förekommer som regel i en bebis efter födseln.

I vissa fall gör framtida mammor en sådan studie i den 12: e veckan av graviditeten. Som regel, på egen hand. I det här fallet bör man komma ihåg att om det inte görs mer än 2-3 ultraljud under hela graviditeten, bör du inte oroa dig för risken för oönskade biverkningar i det här fallet. Mer frekvent beteende av denna studie kan leda till att barnet kommer att manifestera olika avvikelser i nervsystemet och kardiovaskulära system efter födseln.

Det finns inget väsentligt behov av att utföra 4D under 12 veckor istället för den vanliga ultraljuden. Även den vanliga forskningen som utförs i dubbelkanalläge visar alla de patologier och abnormiteter som finns i barnet.Den normala graviditeten kräver inte heller ett "bulk" instrumenttest.

Den negativa effekten på fostret har en termisk effekt. Det uppstår, när ultraljudssensorn berör huden. Procedurens varaktighet bidrar också endast till en stark överhettning av vävnaderna. Forskare har funnit att det frekventa beteendet hos långsiktig ultraljud kan leda till olika neurologiska störningar hos barnet efter födseln.

I moderna anordningar minimeras den termiska effekten praktiskt taget.

Utvecklarna av sådan utrustning försöker göra denna typ av forskning så säker som möjligt för kroppen hos en gravid kvinna och för fostret.

För mer information om 4D-ultraljud, kan du läsa mer.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa