Biokemisk screening under första trimestern

Innehållet

För att bedöma normal graviditet utförs många olika studier. Ett komplex av sådan prenatal diagnos kallas screening. Denna artikel kommer att hjälpa framtida mammor att förstå vad biokemisk screening är och när den är klar.

Vad är screening för?

Under graviditeten är det mycket viktigt att inte bara bedöma den framtida mamman, utan också hennes bebis. För en sådan omfattande bedömning uppfanns läkarna screening. Detta är ett komplex av olika diagnostiska åtgärder som tillåter att identifiera olika graviditetspatologier vid de tidigaste stadierna av deras bildning.

Den första biokemiska screeningen utförs i 1 trimester av graviditeten. Tidig födseln är mycket viktig. Det är vid den här tiden att alla vitala organ börjar lägga sig. Utvecklingen av patologier under denna period kan leda till olika orsaker.

Att identifiera sådana abnormiteter hos gravida kvinnor och tillåter biokemisk screening.

Det bör noteras att införandet av prenatal screening i vårt land inte var av misstag. Sådan åtgärd tillåtet att minska mödödödligheten flera gånger. Screening minskar också fosterets intrauterin död vid olika perioder av dess utveckling. Dessa enkla och effektiva analyser bidrar till att identifiera "dumma" sjukdomar i inre organ i framtida mamma, vilket förbättrar graviditetsprognosen.

Namnet "biokemiskt" denna screening var inte av misstag. För forskning behövs biokemiskt serum. Alla analyser är helt säkra och smärtfria. Resultatets noggrannhet beror till stor del på kvaliteten på manipulationen av blodprovtagningen, liksom på de diagnostiska enheter som finns i laboratoriet.

I vissa fall hålls och genetisk screening. Det låter dig identifiera olika kromosomala sjukdomar som har familjeärv. En sådan screening spelar en mycket viktig roll. Det hjälper i rätt tid att identifiera olika allvarliga genetiska sjukdomar under barnets utveckling inom moderns livmoder.

Nästa andra biokemiska screening hölls i graviditetens andra trimester. I detta fall utesluts andra sjukdomar med intrauterin fosterutveckling. I det här fallet varierar listan över analyser något. Detta beror på olika sjukdomar som uppstår under olika graviditetsperioder.

Den tredje screeningen under graviditetens sista trimester utförs. för vissa medicinska tillstånd. Många mumier innan de utför alla dessa diagnostiska system börjar oroa sig mycket. Panik är inte värt det. Framtida mammor bör ta denna studie som en nödvändig diagnos, viktigt för en bra graviditet.

Alla biokemiska studier kan inte orsaka farliga effekter för gravida kvinnor.

Trimester är en graviditetsperiod på tre månader. Även denna tidsperiod kallas ofta 12 obstetriska veckor. Dessa medicinska termer används huvudsakligen av obstetrikare-gynekologer när de beskriver graviditeten.

Läkare rekommenderar screening absolut alla gravida kvinnor. Det är särskilt viktigt att passera dessa studier till följande förordnade grupper:

  • framtida mammor som har tänkt en bebis vid 35 års ålder

  • gravida kvinnor med hög predisposition till missfall eller frekventa aborter i historien;

  • framtida mammor som har haft en virus- eller bakterieinfektion under de första 2 veckorna från befruktningstillfället;

  • gravida kvinnor som tar immunsuppressiva eller hormonella droger mot bakgrund av deras patologier;

  • framtida mammor som har fall av genetisk eller kromosom sjukdom i familjen;

  • kvinnor som redan har en eller flera barn som har tecken på allvarliga patologier i nervsystemet eller kardiovaskulära system, inklusive de med medfödda hjärtfel

  • framtida mammor vars läkare har bestämt de kliniska tecknen på "frusen" graviditet.

Varaktigheten av den första biokemiska screeningen för de flesta kvinnor faller för perioden från 11 till 14 förlossningsveckor. Läkare tror att att göra forskningsdata tidigare inte ger någon mening. Experter anser att de tidigare erhållna resultaten inte är tillförlitliga och korrekta. Att fastställa viss patologi i detta fall är nästan omöjligt.

12 veckor är den tid då fosterperioden för framtida barns utveckling börjar. Vid den här tiden börjar barnets organsystem redan att skilja sig åt. Från och med nu blir ett mycket litet embryo ett foster. Det påminner redan mer om en vuxen mänsklig kropp i sin funktion.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad är dessa test?

En av de viktigaste indikatorerna, som uppskattas under graviditetens första trimester, betraktas som b-subenheten av humant choriongonadotropin eller hCG. Läkare utvärderar också ett annat kriterium som heter PAPP - A. Detta är en plasmapeptid som är associerad med att bära en baby.

Med hjälp av PAPP-A kan olika genetiska sjukdomar bedömas. Enligt dess kemiska struktur är detta ämne ett protein eller en peptid. Det syntetiseras av placentan. Denna aktiva substans manifesteras perfekt exakt under 12-13 veckor.

Det är särskilt viktigt att undersöka PAPP-A gravida kvinnor som har cytomegalovirus eller hepatitinfektion i blodet.

Det är också mycket viktigt att bestämma denna peptid för framtida mammor som, när de bär en baby, redan är 35 år och äldre.

utbildning

Det är fortfarande värt att förbereda före den biokemiska screeningen. Korrekt förberedelse ger ett mer tillförlitligt och korrekt resultat. Läkare varnar för att ta biokemiska studier borde vara strikt på en tom mage. Det är bättre att göra en sådan studie på morgonen.

För att inte få en överdriven glukosnivå i blodprovet, den förväntade mamman du borde inte äta mycket söt på kvällen för studien. Gynekologer rekommenderar också att man dricker tillräckligt med vätskor för vissa patienter.

Ändra kraftigt din vanliga kost på kvällen för den biokemiska screeningen är inte värt det. För att inte få snedvridna resultat ska middagen på tävlingsdagen vara så lätt som möjligt. Alla feta och stekta livsmedel bör uteslutas. Sådan mat kan leda till en ökning av blodkolesterolnivåer.

För att minska allergiska manifestationer, också Du bör inte använda citrus, nötter, choklad och skaldjur på tröskeln till den biokemiska degan. Dessa produkter bör inte ätas av kvinnor som inte har någon allergisk historia. Under graviditeten kan allergiska reaktioner uppstå för första gången.

Allvarlig stress kan också leda till felaktiga resultat. Den första biokemiska screeningen är en mycket spännande tid. Men oroande och panikning av en gravid kvinna är inte värt det.För att minska ångest och misstänksamhet, på tröskeln till det diagnostiska komplexets prestanda, kan framtida mamma gå till parken eller torget och bara gå i frisk luft. Detta kommer att hjälpa den gravida kvinnan att lugna sig och återhämta sig.

normer

Nivån av den aktiva peptiden PAPP-A beror i hög grad på vilken vecka studien utförs. Vid 12 veckor varierar värdena för denna indikator från 0,8 till 4,76 mU / ml. Vid 13 veckor ökar detta laboratoriekriterium redan till 1,03 - 6,02 mU / ml.

HCG är en graviditetsfrekvens i baslinjen. De första veckorna av graviditeten åtföljs av en gradvis ökning av denna indikator. Endast vid slutet av den 36: e veckan av fertil hCG reduceras. Denna fysiologiska egenskap är nödvändig för att födelsen ska inträffa i slutet av tredje trimestern.

Redan vid den 8: e förlossningsveckan är den genomsnittliga koncentrationen av hCG i blodet 65 000. Överskott av denna indikator kan inte bara indikera närvaron av någon patologi i kvinnokroppen utan även att framtida mamma snart kommer att ha tvillingar eller tripletter.

Också en liknande situation utvecklas om en gravid kvinna har diabetes.

Avkodningsresultat

PAPP - A är en mycket viktig indikator på den normala graviditeten. Om de erhållna värdena för detta laboratoriekriterium ligger inom normala gränser, bör du inte oroa dig. Enligt enbart analys kan läkare inte göra någon slutsats.

Om denna indikator väsentligt överskrider normen är det inte detta skäl att göra en diagnos av en genetisk sjukdom. I detta fall föreskriver gynekologer gravid ytterligare forskning. PAPP-A-värdena överstiger signifikant normala värden för Downs syndrom. Också överskottet av denna indikator inträffar inför en spontan abort eller spontan missfall. Höjning av PAPP - A är en mycket viktig indikation för en ultraljudsskanning.

väsentlig överskott hCG uppträder med möjliga genetiska avvikelser. På detta sätt kan Edwards syndrom också uppstå. Överflödet av detta laboratoriekriterium i kombination med andra indikatorer kan också vara med toxicos. Ökningen av hCG uppträder också med placentainsufficiens. I detta fall, för att utesluta detta tillstånd, utförs ultraljud nödvändigtvis.

För att bedöma risken för uppkomsten och utvecklingen av en genetisk sjukdom, använder läkare en särskild PRISCA-skala. I hans slutsats måste läkaren ange graden av risk för en kromosomal abnormitet. Var noga med att ange koefficienten Flera medianer (MoM). Den beräknas med hjälp av ett speciellt datorprogram där läkaren går in i de initiala erhållna värdena för biokemiska tester.

MoM anses vara normen i intervallet från 0,5 till 2,5. För att beräkna denna indikator beaktas inte bara resultaten av analyserna utan hör också till en viss ras, liksom gravidens ålder och närvaron av samtidiga sjukdomar i de inre organen.

Mammor som har genomgått biokemisk screening, talar om en sådan diagnos är mycket tvetydiga. Några av dem noterar att resultaten var felaktiga och de var tvungna att upprepa studien flera gånger.

Många mommier tror att genomförandet av biokemisk screening utan ultraljud är fullständigt orättvist.

Kan screenas i en fri klinik. I det här fallet bör den medicinska institutionen ha den nödvändiga materiella och tekniska basen och ett bra laboratorium. Vanliga kvinnokliniker kan inte skryta. Detta leder framtida mammor till privata centra.

Kostnaden för omfattande screening i sådana medicinska institutioner varierar avsevärt. I genomsnitt varierar det från 6 000 till 10 000 rubel. Om en kvinna har några samtidiga patologier kan kostnaden för biokemisk screening vara högre.För att klara eller inte göra ett sådant komplex av studier på en privat klinik bestämmer varje framtida mamma sig själv individuellt.

För mer om vilken screening för första trimestern ingår, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa