Vad är cervicometry, och hur går det under graviditeten?

Innehållet

För hur processen med att bära en baby, läkarna ser mycket noga. För att göra detta tilldelar de framtida mamma en rad olika studier. En av dessa test som utförts under graviditeten är cervicometri.

Vad är det

Under cervicometry, experter menar metoden för ultraljud undersökning av livmoderhalsen. Med hjälp av denna metod kan läkare uppskatta längden och andra parametrar för detta organ. Också med hjälp av ultraljud kan du uppskatta storleken på livmoderhalsens yttre och inre hals.

Undersökningen utförs med hjälp av en transvaginal sensor. Tack vare den här metoden är det mycket lättare för en specialist att uppskatta nödvändiga parametrar. I regel är denna diagnostiska procedur smärtfri och tolereras väl av en gravid kvinna.

Denna metod är utbredd. Det bygger på reflektion av ultraljudsvågor från olika biologiska strukturer i kroppen. Denna studie används ofta i olika länder. Det är viktigt att notera att det kan utföras inte bara på sjukhuset, men också på den vanliga kliniken.

Ofta behövs andra metoder för att identifiera olika patologier. En av dem är Doppler. Denna hjälpforskningsmetod gör det möjligt att utvärdera blodflödet genom livmoderns huvudblodkar.

Användningen av denna undersökning är nödvändig för att identifiera blodtillförselns patologi till reproduktionsorganen i de tidigaste stadierna av deras bildning. Doppler sonografi gör att du enkelt kan bestämma hjärtfrekvensen hos fostret.

Om läkaren avslöjar några signifikanta förändringar i diagnosproceduren, då Erforderlig sammanställning av en uppsättning rekommendationer. Detta är nödvändigt för att en gravid kvinna kan bära och föda en hälsosam baby.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Indikationer för

Denna forskningsmetod utförs av vissa medicinska skäl. Beslutet om behovet av hans utnämning är gjord av en gynekolog, som observerar en kvinna under graviditeten. I vissa fall kan en specialist utse en framtida mamma för att genomgå cervicometri även flera gånger.

Denna studie visas för kvinnor som bär flera barn samtidigt.. I detta fall krävs mer noggrann medicinsk övervakning av livmoderhalsens tillstånd och bredden på sin kanal.

Om en gravid kvinna nyligen har genomgått någon operation på reproduktionsorganen, kommer hon också att behöva utföra cervicometri. Det är särskilt viktigt att utföra denna undersökning för kvinnor som har haft operation eller genomgått cervikal laserterapi flera månader före uppkomsten av uppfattningen.

Om den förväntade mamman är närvarande med livmoderhalsinsufficiens, kommer hon också att behöva bedriva denna forskningsmetod. I denna situation är risken för missfall i den första halvan av graviditeten mycket hög. För att förhindra detta farliga tillstånd är det nödvändigt att bestämma de huvudparametrar som studerats.

För kort längd av livmoderhalsen i livmoderhalsen - en annan klinisk indikation att genomföra denna forskningsmetod. I regel är ett sådant tillstånd en individuell egenskap och finns i en kvinna från födseln. Men olika patologier, såväl som kirurgiska åtgärder på detta organ, kan leda till förkortning av livmoderhalsen.

I vissa fall kan du göra en undersökning och bortfallet av livmoderhalsen. I denna situation är behovet av att utföra en obstetrikare-gynekolog. I regel kräver denna patologi tillräckligt noggrann övervakning av läkare av hälsan hos den förväntade moderens reproduktionsorgan.

Om en kvinna upplever smärta i buken, eller hon är konstant bestämd hypertonicitet i livmodern, då kan hon också behöva genomföra denna studie. I detta fall är läkaren väldigt viktig att utesluta farliga patologier som kan bli ett hot mot förlossning.

Hur är proceduren?

Forskningen kan genomföras med olika metoder. Som regel är den vanligaste transvaginala sensorn. Många framtida mammor föredrar att genomgå transabdominal forskning. Det är dock värt att komma ihåg att valet av den erforderliga metoden för diagnos kvarstår för den behandlande läkaren.

Undersökningen ska tilldelas en erfaren och kvalificerad specialist. Detta är särskilt viktigt om den förväntade mamman har någon patologi hos de reproduktiva organen. I detta fall är noggrannheten i resultaten väldigt viktig.

En studie utförs i ett vanligt rum för ultraljud. Varaktigheten av diagnosproceduren kan vara annorlunda. Detta beror i stor utsträckning på erfarenheten av den specialist som utför studien. Tentamen är 20-30 minuter.

Läkaren, som undersöker organen med en transvaginal eller transabdominal sensor, ser resultatet på en speciell bildskärm. Upplösningen av moderna enheter gör det möjligt att enkelt identifiera olika patologier.

Särskild utbildning för undersökningen är inte nödvändig. Om studien genomförs i förlossningskliniken ska den förväntade mamman hämta en handduk med henne. Det kommer att krävas för att sätta det på en soffa innan undersökningen.

Om studien utförs med hjälp av en transvaginal sensor, är det inte nödvändigt att förfylla blåsan. Före proceduren ska den förväntade mamman gå på toaletten och urinera. Detta kommer att underlätta för henne att överföra denna studie.

Många kvinnor är rädda att under studien kan läkaren bära en infektion med transvaginalsensorn. Omedelbart bör det sägas att det är uteslutet. Alla medicinska instrument och apparater behandlas noga med speciella desinfektionsmedel.

I detta fall är risken för infektion hos den framtida mamman och fostret obetydlig. Även innan varje diagnostisk procedur utförs läggs en individuell kondom på ultraljudssensorn.

Antalet av de studerade parametrarna

Parametrar som utvärderas kan vara olika. Detta påverkar många anledningar. Så, under den första graviditeten är alla uppskattade indikatorer som regel väsentligt mindre. Om en kvinna födde flera gånger, eller om hon hade en tidigare graviditet med tvillingar, skiljer sig normalen i de studerade parametrarna också.

Vid genomförandet av en studie är det också mycket viktigt att komma ihåg vilken vecka det hålls. Indikatorer för undersökningen vid 16-17 veckor kommer att skilja sig från 20-22 veckor.

Livmoderhalslängd

Normen för denna uppskattade parameter är en indikator som är lika med 30 mm. Om graviditeten hos en gravid kvinna är 25-29 mm under 17 veckors graviditet, då ska du inte panikas. I den här situationen Det är mycket viktigt att genomföra en dynamisk övervakning av graviditetens fortsatta graviditet.

Det händer ofta att i miniatyr kvinnor har livmoderhalsen en liten längd.

Den reproduktiva organets lilla storlek kan också vara i förväntade mammor, som före graviditeten har ett litet kroppsmassindex.

För dilaterad livmoderhalscancer redan vid 24-25 veckors graviditet är ett ganska farligt tillstånd. Enligt statistiken, om en gravid kvinna har livmoderhals mindre än 25 mm, är risken för för tidig födelse 15-18%.

Med en längd av livmoderhalsen på mindre än 20 mm är denna siffra redan 25-28%. Och endast 50% av gravida kvinnor kommer att kunna bära barnet före den föreskrivna födelsetiden, om deras livmoderhals är mindre än 15 mm lång.

Om den förväntade mammen, mot bakgrund av livmoderförkortning, har smärta i underlivet, kan detta tillstånd vara farligt. Sannolikheten för spontan missfall ökar många gånger. I en sådan situation obligatorisk medicinsk intervention krävs.

I det här fallet kan läkaren sätta stygn på livmoderhalsen före den 20: e gravidveckan. De förblir i flera månader. I vissa fall tas stygnen bort från livmoderhalsen endast vid 37-38 veckors gestation. Om patologin manifesteras efter 20 veckor, kommer läkaren att installera en speciell medicinsk ring. Det heter obstetrisk pessary.

Även framtida mammor får vissa rekommendationer för att korrigera sin dagliga rutin. I detta fall är all intensiv fysisk aktivitet och tyngdlyftning begränsad. Du kan också behöva bära ett speciellt bandage.

Form av inre halsen

Denna kliniska parameter kan också bestämmas vid cervicometri. Normalt liknar den inre svampen bokstaven "T". I detta tillstånd är livmoderhalsen helt stängd.

Om den mognar för tidigt ändras formen. Det liknar bokstaven "Y", sedan "V" och senare "U". Det är också extremt ogynnsamt om formen på den inre halsen liknar en timglas.

Detta beror på det faktum att fetusblåsan börjar prolabirovki ner.

Inre halsen

Hur lång tid tar det?

Denna forskningsmetod kan utföras vid olika graviditetsperioder. Undersökningen utförs som regel 12-22 veckor.

Om risken för för tidig födsel eller spontan abort är för hög kan studien utföras mycket tidigare - vid 14-15 veckor. I framtiden kan man kontrollera statusen för metoden. I detta fall utförs cervicometry redan vid vecka 20-21.

Hur många gånger kan du göra?

Om det behövs kan denna typ av undersökning genomföras i dynamiken. Som regel, om den gravida kvinnan avslöjade någon patologi 15-17 veckor av graviditetdå kommer hon att bli "omprövad" för "kontroll". Det utförs vanligtvis inom 2-3 veckor.

Kvinnor med ismisk-cervikal insufficiens kan också genomgå denna studie oftare.

Om en kvinna befinner sig på sjukhuset "på bevarande" på grund av den höga risken för föderlig födsel, utförs hennes cervicometri av strikt medicinska skäl.

Är denna forskning skadlig för en gravid kvinna och hennes bebis?

Rädslan för denna metod för forskning, som är förväntade mammor, är inte värt det. Denna metod är praktiskt taget ingen annorlunda än den vanliga ultraljuden. Naturligtvis påverkas fostret under ultraljuden av vågor av en viss frekvens. Den korta varaktigheten av studien säkerställer dock att ingen skada görs för barnet.

För närvarande använde studien speciella lägen "M" och "B". De gör det möjligt för läkaren att få mycket information, men det ger ingen skada för barnet.

Om undersökningen utförs på ett transvaginalt sätt, kan kvinnan efter det ha utfört blodig urladdning från slidan. Att panik om detta är inte värt det.

Det här symptomet är helt övergående och måste passera på egen hand inom några dagar.

För att göra en sådan urladdning stannar, Förväntande mammor bör vila mer i 1-2 dagar efter undersökningen. Vid denna tid är det också nödvändigt att eliminera intensiv fysisk ansträngning. Om detta symptom inte försvinner inom en vecka, då är det i en sådan situation nödvändigt att konsultera en läkare.

Om vad som är cervicometry, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa