Hur ofta och vid vilken tidpunkt gör ultraljud under graviditeten?

Innehållet

Ultraljudsdisposition är ett viktigt verktyg för läkare vid hanteringen av graviditet. Med den här metoden kan du få stor information om barnets tillstånd, utveckling och tillväxt, för att försäkra dig om att han inte har några patologier och att få reda på om hans mammas reproduktiva hälsa är i ordning.

För framtida mammor är ultraljud den bästa medicinen, enligt erfarna obstetrikare, eftersom varje sådan "möte" med en bebis förbättrar humör och förbättrar även välbefinnandet.

Om hur ofta du kan göra ultraljud under perioden då du bär en bebis, kommer vi att berätta i det här materialet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kärnan i metoden

Ultraljud, som även kallas sonografi, är en mild icke-invasiv undersökningsmetod, där ultraljudsvågor hjälper till att undersöka kroppens inre organ.

De enheter som används för forskning är utrustade med ultraljudsvåggeneratorer. Dessa vågor passerar genom tyger och vätskor med olika hastigheter och konsistens vid olika hastigheter. Tyger tenderar att hämma penetrationen av ultraljud.

Vågor som kolliderar med vätskor passerar lätt igenom dem, och bumpning i vävnader och organ återspeglas i olika hastigheter, vilket beror på vävnadens densitet. Så den signal som skickas av sensorn går tillbaka till sensorn och omvandlas till en bild. Så här får du bilden på skannerns bildskärm.

Apparaten själva är olika - både på grundnivå och expertklass. Diagnostiska läkare är också olika.vars uppgift är att dechiffrera och mäta vad som ses på bildskärmen. Ultraljudsdiagnos idag betraktas inte längre som en exotisk metod, den utförs överallt. Under graviditeten hjälper ultraljud till att lösa en mängd olika medicinska problem.

Typer av ultraljud under graviditeten

Typer av ultraljudsdisposition vid hantering av graviditet används olika. Allt beror på det specifika syftet med studien och omständigheterna.

Här är de viktigaste typerna av forskning:

Intravaginal (transvaginal)

Denna metod att få information i folket kallas helt enkelt internt ultraljud. För undersökning används den vaginala avlångsgivaren. Inspektion utförs genom en relativt tunn vaginala vägg. Denna studie används när du behöver undersöka kvinnornas bäckenorgan., identifiera eventuella gynekologiska problem.

Under graviditeten används denna metod för att utföra en undersökning vid diagnos av en "intressant position" i tidiga skeden och med hotet om missfall, för att bättre kunna bedöma tillståndet hos den förväntade moderens inre genitala organ.

På ett transvaginalt sätt kommer ultraljud att göras för kvinnor som har övervikt och olika kroppsfettpålagringar på buken, vilket gör det svårt att visualisera, vid senare graviditet.

transabdominal

Läkare använder denna metod under andra och tredje trimestern av graviditeten, liksom före och efter förlossningen. En ultraljudsvågsensor placeras längs peritoneumets yttervägg efter att ha smörjat buken tidigare med en speciell gel, vilket ger en strängare kontakt mellan sensorn och huden på molekylär nivå.

I de tidiga stadierna av en sådan undersökning är opraktisk eftersom livmodern inte är fylld med en väl ledande vågvåg, är det mycket lättare att bedöma tillståndet genom vaginalen.

När ett barn växer ökar mängden fostervätska, vilket är en utmärkt miljö för ultraljudsvågor.

3D

Detta är en modern metod som har vunnit stor popularitet bland läkare, och särskilt bland framtida föräldrar, vem En sådan studie ger en möjlighet att se det ofödda barnet i all sin ära. och förstår ens vem han ser mer ut - mamma eller pappa.

Faktum är att en sådan ultraljud inte skiljer sig från den normala tvådimensionella, den andra är endast sensorn, som på skärmen bildar inte en platt tvådimensionell, men en tredimensionell tredimensionell bild.

En sådan ultraljud görs bäst på en period av 20 veckor, eftersom det efter denna period är att barnet är tydligt synligt, har han skapat ansiktsdrag, ingen svårighet att bestämma sitt kön.

4D

Det här är en ännu mer modern metod, som inte bara ger en bild, som med en tvådimensionell ekvivalent, och inte bara för att få den tredimensionell, vilket görs i 3D-diagnostik, men också se inte bara en statisk bild, utan en bebis i realtid. Det vill säga en ytterligare viktig parameter läggs till för alla egenskaper hos ultraljudsdiagnostik - tiden.

Som ett resultat Föräldrarna kan inte bara få en vacker bild av barnet i familjealbumet utan även video - En liten film om en son eller dotters intrauterina liv.

En sådan "film" skulle vara en bra present till barnet själv, till exempel vid sin majoritet.

5D

Det här är en innovativ utveckling som redan börjar introduceras aktivt i medicinsk praxis. Speciella enheter-skannrar med 5D-stöd kan göra forskning i vilket format som helst - tvådimensionell, tredimensionell, fyrdimensionell. Skillnaden är att bilden inte bara kommer att vara volymetrisk med rörelse i realtid, men Programmet själv kommer att mäta huvudindikatorerna - längden på benen, TVP, etc.

Detta är lämpligt för att specificera data för att diagnostisera om barnet befinner sig i livmodern så att en vanlig tvådimensionell sensor inte kan visa några delar av kroppen. 5D i det här fallet kommer det att visa och mäta med stor noggrannhet.

UZDG

Detta är en konventionell tvådimensionell eller tredimensionell ultraljud, som bestämmer graden av blodflöde genom livmoderkärlen, mätningen av placentan och studien av dess struktur. I folket kallades denna diagnos "Doppler ultraljud", och en sådan studie föreskrivs från ca 20-22 veckor av graviditeten, när placentan redan är välutvecklad. En studie utförs, som vanligt, tvådimensionellt, i exekveringsmetoden finns inga skillnader.

USDG används när det finns misstankar om nedsatt uteroplacentalt blodflöde, missbildningar av barnet, hypoxi, fetoplacental insufficiens eller förlossningen hos barnet under utveckling.

Alla kvinnor minst en gång under graviditeten utnämns en sådan undersökning. Vissa gör det oftare om graviditeten är problematisk, och det finns oro över barnets tillstånd.

Datum för obligatorisk diagnos

Obligatorisk ultraljud under graviditeten kan endast betraktas som villkorligt. Rysslands hälsovårdsministerium rekommenderade framtida mammor att genomföra sådana studier, och därför anses de vara planerade.

En kvinna har rätt att vägra att genomgå en ultraljudsskanning när som helst utan att ange skäl.. Men innan ett sådant beslut fattas är det nödvändigt att noga väga alla möjliga risker, eftersom ultraljudsavslaget är oförmågan att fastställa huruvida barnet utvecklas korrekt eller om han har brutna anomalier.

Under perioden av att barnet transporterades till en frisk kvinna med en obesvarad historia visades tre planerade studier.

Första trimestern

Ultraljudsundersökningar utförs som en del av den första prenatalundersökningen, som syftar till att identifiera riskerna för ett barns födelse med brutala genetiska och kromosomala abnormiteter. Förutom skanning måste en kvinna donera blod från en ven för biokemisk analys.

Ultraljudsskanning hölls från 10 till 13 veckor. Det låter dig se några tecken (läkare kallar dem "markörer") om möjliga brister, som Downs syndrom, Patau, Turnersjukdom, Cornelia de Lange syndrom och olika patologier i hjärnan och ryggmärgen (nervröret).

Andra trimestern

Ultrasonografi i mitten av graviditeten är en del av den andra prenatala screeningen, som också inkluderar ett blodprov och en ultraljudsskanning. Uppgifterna för screening är desamma - söker efter markörer av sannolika patologier.

Dessutom bedömer den andra planerade studien barnets utveckling och graviditetens utveckling. En sådan undersökning genomförs. för perioden 18-21 veckor.

I tredje trimestern

Den tredje planerade ultraljuden är den sista antatalscreening som utförs. från 30 till 34 veckor av graviditeten. Det bedömer också barnets utveckling och tillväxt, dess avsedda vikt, livmoderutjämning i förhållande till utgången från det, trots allt är förlossningen inte långt borta, och läkare behöver bestämma sig för leveranstaktiken.

Indikationer för oschemalagd ultraljud

Vid behov kan ultraljudsdiagnos användas när som helst. Till exempel, i början - för att fastställa själva graviditeten, för att fastställa faktumet av flera graviditeter, när en kvinna har två eller tre barn under hennes hjärta.

Kvinnor går ofta till en ultraljud på egen begäran - för att ta reda på barnets kön, för att se hur han växte upp. Läkare har vissa indikationer på oschemalagda ultraljudstudier.

Bland dem är:

  • utarbetande gestationsåldern. Om kvinnan inte kommer ihåg datumet för början av den sista menstruationen, om hon har en oregelbunden cykel, behöver obstetrikern slutföra en ultraljudsspecialist för att fastställa varaktigheten av den förväntade födelsen.
  • Hot mot avbrott. Om en kvinna klagar över smärta, släpper ur könsorganen, vilket inte borde vara normalt, bukspänning, ton, om manuell undersökning av gynekologisk stol bestämmer jämnheten och förkortningen av livmoderhalsen, öppningen av hennes yttre ö, görs ultraljudsskanningen snabbt.
  • Misstänkt utvecklingsfördröjning för barn, intrauterin död. Hänvisningen i detta fall utfärdas av obstetrikern på grundval av skillnaden mellan livmoderns storlek, höjden på botten, som bestäms vid mottagningen och den aktuella dräktstiden. Dessutom sänder ultraljud utomordentligt gravida kvinnor som plötsligt har förändrat barnets rörelser - det blev mer aggressivt och ofta, sällsynt och apatiskt, eller rörelserna i smulorna i moderns livmoder slutade helt och hållet.
  • IVF. Kvinnor som kan bli gravida genom in vitro fertilisering måste övervakas kontinuerligt under graviditeten. De kan ordinera ultraljud oftare, bara för att se till att allt går bra.
  • Utvärdering av effekterna av sjukdom och behandling. Om en kvinna har haft en smittsam sjukdom under barnets barndom, om hon har fått den behandling som doktorn föreskriver, görs en ultraljudsundersökning för att bedöma om barnet inte är skadat och att allt är bra med honom. Om en kvinna genomgått någon operation, till exempel cervikal stängning, visas periodisk ultraljudskontroll nästan till födelsen.

Hur förbereder man sig på undersökningen?

Som sådan behövs förberedelse för ultraljud endast i tidig graviditet, upp till 10-12 veckor. Såsom redan nämnts ökar ultraljudet vätskan bättre, och därför bör man ta hänsyn till detta när man förbereder en extern studie utförd av transabdominala metoden.

En kvinna behöver dricka ungefär en halv liter vatten ungefär en timme före diagnosen för att fylla urinblåsan. I senare perioder är det inte nödvändigt, eftersom amniotvätskan kommer att vara mer än tillräckligt för att utföra en ultraljudsignal.

I de tidiga stadierna, oavsett vilken typ av undersökning som ska utföras - extern eller vaginal - bör man se till att tarmen inte överfylls med fekala massor och tarmgaser.

Svullna tarmslingor kan pressa bäckenorganen och snedvrida den sanna storleken hos den senare. därför före ultraljud för ett par dagar rekommenderas det inte att äta mat som främjar ökad gasbildning. Dessa inkluderar köttväxter och ärter, bönor, söta bakverk, svartbröd, godis, särskilt fabriksproduktion, mousserande vatten, mejeriprodukter i stora mängder.

På morgonen av den planerade undersökningen måste du tömma dina tarmar, om det inte finns något behov av att defekera, bör du använda en microclyster, till exempel "Microlax"Förutom en drink aktivt kol eller "smektu"(Också lämplig"Espumizan"Och" Simethicone ") för att frigöra tarmarna från gasbubblor.

Sådan förberedande förberedelse kommer inte att vara nödvändig under andra trimestern och sen graviditet när livmodern växer så mycket att det kommer att flytta själva tarmarna. Då kan inga gaser snedvrida den sanna bilden av vad som händer med barnet.

Du bör ta ett byte kort, pass, medicinsk politik, pappersservetter för att ta bort överskott av diagnostisk gel från buken, såväl som kondom, om du har en transvaginal metod.

På någon form av ultraljudsskanning borde ta en ren blöja med digsom kan läggas på gynekologisk stol (med transvaginal undersökning tidigt), på soffan (med andra typer av ultraljud på andra villkor). Det är tillrådligt att byta skor med dig och lite pengar om barnets foton skrivs ut på kontoret på betald basis.

Planerade ultraljud och oschemalagda undersökningar som föreskrivs av en läkare görs kostnadsfritt. Men vissa tjänster ingår inte i försäkringsanspråk enligt medicinsk policy. Till exempel, screening vid tidpunkten för screening - betald tjänst, liksom att skriva ut ett foto eller kopiera en videofil från enheten till elektroniska medier.

Du kan ta reda på priserna för dessa ultraljudsmöjligheter som är viktiga för framtida mammor i en särskild medicinsk anläggning där hon kommer att undersökas.

När kan graviditet bestämmas?

Denna fråga intresserar alla kvinnor som drömmer om att ha ett barn och planerar det. Två veckor efter ägglossningen I blodet hos en kvinna ökar nivån på det specifika hormonet HCG redan, och apotekstester och laboratorietester av blodet för det korioniska gonadotropa hormonet börjar ge positiva resultat. emellertid Ultraljud i denna period visar inte något, även om testet nöjd med en dubbel remsa.

Storleken på barnet vid denna tid är bara cirka 1 millimeter, och ingen modern apparat eller läkare av högsta kategori kan se den. men Efter en vecka visas denna möjlighet teoretisktMen mycket av detta beror på skannerns kvalitet och diagnostikens beredskapsnivå.

Baby växer upp till 4 millimeter, han har hjärtat börjar slå. I ultraljudet finns det fortfarande inget hjärtslag i ordets fulla bemärkelse, men pulsationen borde inte komma undan en erfaren doktor.

Således är den tidigaste tid då en graviditet kan ses 7-10 dagar efter en fördröjning eller tre veckor efter ägglossningen, såklart, om det inträffade i tid och barnets implantering i livmodern inte längtade.

Vanligtvis visar ultraljud närvaron av äggstocken i livmodern från 4 veckor efter fördröjningen, från 5-6 obstetriska veckor.

Förutom den vanliga kvinnliga nyfikenheten, som, som vi vet, är starkare än sunt förnuft, under de första veckorna av graviditeten kan en ultraljudsökning också vara nödvändig för välgrundade medicinska skäl.

detta Behovet uppstår om förseningen åtföljs av blödningsom inte är relaterade till regelbunden menstruation, smärta. Efter uppfattningen, utförd av IVF, är ultraljudskontroll också nödvändig under de första veckorna.

För att försäkra sig om att graviditeten har kommit och det befruktade ägget har sjunkit in i livmodern, så som det föreskrivs i naturlagarna, är det också nödvändigt om kvinnan tidigare har haft missfall i tidiga skeden, ektopiska graviditeter, missade graviditeter i början av graviditeten och även kirurgiska ingrepp, tumörer och andra gynekologiska problem som kan påverka den normala utvecklingen av graviditeten.

Utvecklingen av barnet i veckan

Om framtida mamma gjorde en ultraljud varje vecka, från och med den första veckan av graviditeten, när barnet ännu inte var tänkt, skulle hon kunna se hela mänsklighetens utveckling på ett barns exempel.

Före ägglossningen visar ultraljud hur follikeln mognar, efter det - hur corpus luteum bildas i äggstocken - en tillfällig körtel, vars uppgift är att hjälpa embryot under de första veckorna av dess utveckling med en chockhormonal bakgrund.

Du kan bestämma det befruktade ägget från 5 veckor av graviditeten. Barnets hjärtslag kan höras redan 3 veckor efter befruktningen. Vid den här tiden börjar de inre organens läggning, men hittills kommer de inte att kunna se dem. Vid 5-6-7 veckors graviditet visar en ultraljudsskanning bara ett befrukat ägg - en eller två, om det finns flera barn. Läkaren kan mäta den, bedöma lönsamheten.

8 veckor Barnets graviditet ser redan ut som en liten man, men det är bara storleken på en druva. Han har ett stort huvud och snart kommer den embryonala svansen att falla av. Ansiktet är aktivt bildat, öronen, bildandet av könsorganen börjar, men det är omöjligt att se dem på ultraljudsskanningen, eftersom det här handlar om att bilda inre könkörtlar.

På vecka 9 Barnet har alla organ, även om de är i sin linda. En ultraljudsundersökning vid denna tid gör det svårt att undersöka dem i detalj, men i allmänhet blir det tydligt att barnet har två armar, två ben, ett huvud, en stor mage, det finns ett ganska välformat hjärta, lever, njurar och lungor.

10 veckor Ultraljudscannern fångar barnets rörelse väl. De är fortfarande kaotiska, ibland ofrivilliga, men en bra sensor tillåter dig redan att "kika" vad en smula i livmodern gör.

Vid vecka 11 barnet har fortfarande uttalat obalanser i kroppen och huvudet - huvudet är stort och kroppen ser liten ut och mycket tunn jämfört med den. En bra enhet med hög bildinformation ger möjlighet att se barnets ansikte under denna period. med ögonen fortfarande brett ifrån varandra, öronen hänger under vår vanliga nivå av uppfattning. Varje dag förändras barnets ansiktsdrag, snart kommer öronen och ögonen att falla på plats.

Vid vecka 12 barnet är storleken på en genomsnittlig citron. Han är inte längre ett embryo, men ett foster. Nu kan krummen behaga doktorn och den framtida mamman, som tittar på honom genom ultraljudsmaskinens monitor, med mer aktiva ansiktsuttryck, mer "medvetna" och exakta rörelser. Om skannern är bra kan du räkna fingrarna på barnets pennor.

På vecka 13 barnet börjar förvärva sexuella egenskaper. Genital tuberkletet, helt identiskt upp till denna punkt hos både pojkar och tjejer, blir antingen en penis eller labia. teoretiskt, Under denna period är det ganska möjligt att bestämma barnets kön med hjälp av ultraljudsdisposition, men könsskillnaderna ser fortfarande ut för små, och det är inte alltid möjligt att exakt känna igen pojken eller tjejen.

På vecka 14om gravid kommer på ultraljud, hennes älskling kan visa allt som han redan har lärt sig. Och han kan göra mycket - han suger fingret, spelar med navelsträngen, reagerar på högljudda ljud, okända röster. Dessutom är det redan möjligt att bestämma barnets karaktär. Ett av smulorna vid ljudet av en läkares röst, som är främmande för honom, börjar röra sig snabbt, medan den andra stannar och försöker dölja sig.

På vecka 15 bildandet av cerebral cortex börjar, grooves och convolutions visas. Nu kommer de små dagarna att "bli klokare". Under tiden är barnet upptaget aktivt och tränar sina lungor - han inhalerar och sprider ut fostervätskan. Samtidigt, matsmältningssystemet "tåg", barnet dricker, tänder, börjar bildandet av de ursprungliga avföring i tarmarna.

På vecka 16 Barnet når imponerande storlek - höjden är nu nästan 11 centimeter. Med en ultraljudsskanning kan läkaren överväga alla barnets interna organ tydligt, utvärdera dem och upptäcka några missbildningar, om några.

Mamma kommer att kunna se hur barnet vänder på huvudet och gör svängrörelser. Hans ben- och muskelsystem bildas nästan och nu etableras neurala kopplingar mellan musklerna och hjärnan. Snart kommer barnet att få möjlighet att samordna sina rörelser.

Vid 17-18 veckor graviditet är redan möjligt bestämma barnets kön på ultraljud. Dessutom är noggrannheten i denna definition högre än någonsin.. Vid en tidigare tid var könsorganen nästan osynliga, senare kommer barnet att bli trångt och han kommer att ta ställning med benen i sin mage eller sitta ner och det blir ännu svårare att överväga könsskillnader.

På vecka 19 graviditeten börjar barnet täckas med ett skyddande smörjmedel som skyddar huden helt fram till födelsen och under de första timmarna efter födseln. Hans hår växer, hans naglar och ben har vuxit. Han hör, drömmar, ler, gäspar, hicka, spelar med benen eller navelsträngen när han inte sover. Föräldrar kommer att kunna se några av dessa åtgärder själva om en ultraljudsskanning utförs under denna period.

20-21 veckor krummen är fullformad och börjar redan likna en nyfödd. Nu kommer alla hans organ och kroppsdelar bara att växa, det kommer inga nya. Att växa upp barn snabbt nu den når 25 centimeter från krona till häl.

På ultraljudsdispositionen under denna period är barnets kön nästan otvetydigt bestämd. Om du gör en volymetrisk ultraljudsfärg kan du se barnets otroliga efterlikning, vilket är fantastiskt i dess manifestationer - han vet så många grimasser som du kan beundra dem under mycket lång tid.

22-23 vecka ett barn kan visa en hjärna som är tio gånger större. Dess bildande slutfördes, nu kommer "felsökning" av centrala nervsystemet att vara i full gång.

Barn börjar gradvis ackumulera subkutant fett, men ser fortfarande ganska tunt ut. Detta ska inte skrämma framtida mamma, snart kommer det att bli både "kinder" och "dimples".

24-25 veckor graviditet på ultraljud kan du se ett fullt utvecklat, stort barn, vars vikt närmar sig ett kilo. Vid denna tidpunkt bestäms huruvida barnet är vänsterhänt eller högerhänt., för att han redan föredrar ett handtag och gör sina rörelser.

Ultraljudet visar hur barnet knyter nävarna, lägger dem under kinden i en dröm, vid dessa tillfällen studerar läkarna mer noggrant strukturen hos moderkakan för att känna igen sin tidiga åldrande, om det uppstår.

26-27 vecka barnet växer aktivt och blir alltmer. Hans endokrina system fungerar nästan autonomt. bildandet av immunitet börjar. Under ultraljudsskanningen kommer barnet inte längre visa somersaults och somersaults, då han blir trång i livmodern.

Vid 28-30 veckor älskling för första gången kan behaga mamma med knubbiga kindar, för att han redan har ackumulerat en tillräcklig mängd subkutant fett.Njut av detta spektakel kan vara på en konventionell, tvådimensionell ultraljud, men intryck som tas emot från tredimensionella, går inte till någon jämförelse. Krummen har vuxit upp, dess vikt är mer än ett kilo, och höjden är redan omkring 40 centimeter.

30-33 vecka Det är värt att besöka en ultraljud för att se hur barnets hud har förändrats. Det upphörde att vara rött, rynkor slät ut på grund av subkutan fettvävnad. Forskning på denna term är av stor betydelse, eftersom de flesta barn vid den 33: e veckan redan upptar den positionen i livmodern, från vilken de snart kommer att samlas in i världen.

Vid 34-37 vecka barnet sover mer, samlar upp med styrka, snart kommer en viktig händelse för honom - hans egen födelse. Externt förändras barnet vid denna tidpunkt litet, tillväxten saktar ner, bara viktökningen är fortsatt intensiv. En ultraljud undersöker placentan, navelsträngen och mycket beror på deras tillstånd under de senaste veckorna av graviditeten.

38-40 vecka barnet ser exakt ut som vid födseln. Många mumier räddar foton med 3D-ultraljud under denna period och jämför dem med bilder under de första dagarna efter barnets födelse.

Motoraktivitet vid undersökningen från barnet behöver inte vänta, han är väldigt nära. Men här mimicry och grimaces rädda bokstavligen situationen - om du lyckas fånga dem på bilden blir det en av de bästa skotten i familjealbumet.

Förklaring av ultraljud - de grundläggande reglerna och termerna

Frågor som tolkar resultatet av ultraljud exciterar alla gravida kvinnor utan undantag. Du vill alltid vara säker på att barnet utvecklas enligt begreppet, att allt är i ordning med honom.

För att förstå protokollets ultraljud behöver du inte ha stor kunskap inom medicinområdet. Det räcker att förstå vilka termer diagnostikern använder, och vad de menar. Vi publicerar alla inlämnade uppgifter endast för informationsändamål, det är inte rekommenderat för framtida mammor att göra diagnos för sig själva. Ultraljud ska endast avkodas av en läkare.

Första trimestern

I den första tredjedel av dräktighetsperioden i ultraljudsprotokollet är en särskild roll tilldelad platsen och storleken på äggstocken. Det är hans utveckling i de inledande skeden som ger den mest exakta bilden av graviditeten.

För att karakterisera denna parameter används ett visst värde - SVD (genomsnittlig inre diameter av ägget). Det mäts till ca 10 veckors graviditet, efter denna period är huvudparametern en annan storlek - KTR.

SVD är mycket viktigt vid diagnosen icke-utvecklande graviditet, anembryonnär barnet dog av någon anledning i de mycket tidiga skeden av graviditeten, om det inte finns något embryo i fosterägget, liksom med hotet om ett missfall eller ett missfall som har börjat.

Fostrets coccyx-parietala storlek är ett segment från svansbenet till kronan. Det är huvudparametern som indikerar tillväxten av smulorna upp till 15-16 veckor. I de tidiga stadierna mäts även yolkackens diameter, vilket fungerar som ett matförråd för barnet.

Under den första tredjedelen av bärandet av en baby Huvuduppgiften för ultraljudsskanning är att identifiera eventuella problem. i bildandet och utvecklingen av barnet, så att kvinnan har val - att lämna barnet eller ha abort av medicinska skäl om patologi detekteras hos barnet.

För att göra detta mäter längden på näsan (DNA) och tjockleken på krageutrymmet (TVP). Dessa är de mycket markörer som kan prata om risken att utveckla patologier.

I andra och tredje trimestern

Från andra kvartalet i protokollet innehåller ultraljud nya begrepp och obskyr vid första anblicken, förkortningarna - BPR, DBK, etc. Dessa förkortningar anger huvuddimensionerna, eftersom barnet har vuxit, och läkaren mäter inte längre sin höjd från svansbenet till hela kronan. Få en uppfattning om proportionerna av kroppens kropp kan vara på sina enskilda delar.

Huvudparametrarna är huvudets längd och tvärgående dimensioner.De kontrollerar graviditetsvillkoren, anger datumet för den förväntade födelsen, deras proportioner kan prata om eventuella problem med barnets hälsa.

Den longitudinella dimensionen från fronten till det ockipitala benet kallas det frontal-occipitala benet (LZR), och den tvärgående dimensionen, från templet till templet, kallas bipariented (BPR). De kan inte betraktas separat, vid avkodning av ultraljudsprotokollet beaktas båda storlekarna kollektivt.

Även parade ben ska mätas - det här är benens ben (DBK), tibiens ben (DKG) och även humerus (KDP) och benet i underarmen (DKP). På barnets utveckling kan indirekt prata om omkretsen av barnets mage (OJ) och diameteren på bröstet.

Alla dessa dimensioner tillåter tillsammans det program som är inbäddat i skannern att beräkna den uppskattade vikten hos fostret, vilket kan anges i protokollet under förkortningen PMP.

Det undersöker också tjockleken på placentan, fostervätskans index - mängden vatten (IAG). på sjunde månaden med hjälp av USDG undersöks blodflödet i livmoderkärlen och placenta.

Närmare födseln blir dessa parametrar avgörande, liksom kvinnans anatomiska egenskaper - kännetecknen av pubesymfysen, bäckens storlek.

Hur bestäms hastigheten?

Överensstämmelse eller bristande överensstämmelse med barnets storlek med normerna bestäms av speciella diagnostiska tabeller som används av alla diagnostiska läkare. I de flesta moderna skannrar är denna information inbäddad i programmet, så hon anger själv vilka värden som motsvarar termen, och vilka värden gör det inte.

Små avvikelser från de angivna värdena har oftast ingen diagnostisk vikt.. För att kunna säga att tillväxten hos barnet ligger bakom de genomsnittliga parametrarna, bör eftersläpningen vara betydande - två eller flera veckor. Därför, om barnet står bakom ultraljudsskanningen i en vecka, kommer ingen att slå larmet, och förväntade mammor uppmanas att göra det.

Identifierade avvikelser och defekter behöver nödvändigtvis bekräftas, baserat på ultraljud ensam, inga diagnoser görs.. Om läkaren misstänker hypoplasi hos näsbenen hos en bebis, kommer ett samråd med genetik och mer exakta, till exempel invasiva diagnostiska förfaranden att krävas.

Om studien visade olika längd på skenbenen eller huvudets dubbla kontur är det nödvändigt med en annan - en expert ultraljud för att utesluta den mänskliga faktorn och banala fel hos föråldrad teknik.

Vid bestämning av huruvida ett barn är normalt beaktas hans eventuella ärftliga egenskaper av utseende, eftersom det finns stora och miniatyrföräldrar, med långa eller snubba näsor, och barn är alla olika, och denna skillnad blir särskilt märkbar under graviditetens 2: a och 3: e trimestern.

Därför är en lång eller kort näsa, långa eller korta ben ett individuellt drag, Det viktigaste är att barnets kropp borde vara proportionerlig, och de inre organen ska fungera utan avbrott. Tabellerna, enligt vilka data jämförs, presenteras nedan.

Priser på parametrar per vecka i tabellen

Termvecka

BPR, mm

LZR, mm

DBK, mm

DKG, mm

Humerus, mm

Underarm ben, mm

Kylvätska, mm

Huvudomkretsen, mm

14

18-26

17-33

8-14

4-11

7-15

Ej definierad

66-90

83-110

15

21-32

25-38

10-17

7-17

10-18

Ej definierad

78-90

90-111

16

26-38

32-49

13-24

11-21

13-23

12-17

88-116

112-135

17

29-42

37-58

16-27

14-25

16-26

15-20

93-130

121-148

18

32-46

43-65

18-32

16-27

19-31

17-22

104-144

131-160

19

36-51

48-70

21-34

19-31

21-33

20-25

114-153

142-173

20

39-55

53-75

23-37

21-34

24-36

22-29

124-165

154-186

21

42-59

57-78

26-41

24-35

26-38

24-32

137-176

165-200

22

45-63

61-82

28-44

26-38

28-41

26-34

148-190

177-212

23

48-65

65-86

31-47

28-40

30-33

29-36

160-202

189-224

24

51-68

69-90

33-50

39-42

33-45

31-38

172-224

201-236

25

53-70

72-93

36-52

32-44

35-48

33-41

183-229

214-249

26

56-74

75-95

38-55

34-46

37-49

35-42

194-240

224-261

27

59-75

79-98

40-57

36-48

38-51

37-44

205-253

235-272

28

62-78

82-102

43-59

38-51

40-52

39-47

217-265

245-285

29

64-81

85-104

45-60

40-53

42-56

40-48

228-279

255-295

30

67-83

88-108

47-62

42-55

44-55

42-50

238-290

365-305

31

69-85

90-110

50-66

43-56

46-58

44-52

247-301

273-315

32

72-87

93-112

52-67

45-57

47-60

45-52

258-314

283-324

33

74-89

96-115

54-68

47-59

49-61

46-53

267-325

289-333

34

76-90

99-116

57-70

48-61

51-63

48-56

276-336

295-339

35

79-92

101-120

56-73

50-63

52-63

49-56

285-343

299-345

36

81-94

104-122

61-74

50-64

53-65

50-57

292-354

303-349

37

83-96

106-124

63-76

53-65

55-67

51-59

299-361

307-352

38

86-97

109-126

95-78

55-67

55-68

52-60

304-367

309-356

39

88-100

111-128

68-79

56-68

59-70

53-60

310-373

311-358

40

90-101

113-129

70-82

57-70

60-71

54-62

313-380

312-362

Tabell över normer under första trimestern

Termvecka

SVD, mm

KTR, mm

5

18

Ej bestämd

6

22

Ej bestämd

7

24

6-10

8

30

8-18

9

33

18-27

10

39

24-38

11

47

34-50

12

56

42-59

13

65

51-75

Näsens och TVP: s längd i första trimestern

Termvecka

Näsbben, mm

TVP, mm

10

lotsiruetsja

1,5-2,2

11

lotsiruetsja

1,6-2,4

12

Mer än 3 mm

1,6 -2,5

13

Mer än 3 mm

1,7-2,6

Om farorna och komplikationerna

Om farorna med ultraljud för gravida kvinnor har tvister pågått i mer än ett dussin år. Det måste sägas att officiellt bevis på skadan eller ofarligheten hos denna diagnostiska metod inte existerar i naturen.

I många år har läkare tittat på gravida kvinnor som genomgår sådana förfaranden och hittills har de inte kunnat fastställa fakta om de negativa effekterna på barnets utveckling. Därför antas det att ultraljud kan utföras så många gånger som situationen kräver.

Men till denna dag förblir effekten av ultraljudsvågor på den fortsatta utvecklingen av barnet, under hans tillstånd 20, 30, 50 år efter födseln, oförutsedd. Det är inte möjligt att kontrollera detta med vetenskapliga metoder, det är just detta faktum att motståndare till ultraljudsdisposition under graviditeten refererar till.

Traditionell medicin har sin egen syn på allt som händer. Fram till dess att det bevisas att det är skadat, anses metoden vara villkorligt säker.

Många recensioner och frågor om framtida mammor i kvinnors och föräldrars forum på Internet relaterar till problem med komplikationer efter att ha passerat denna typ av diagnos. Transabdominal ultraljud har vanligtvis inga negativa effekter på kvinnans och hennes barns tillstånd.

Sällan, efter en extern undersökning, visas en liten och kort förhöjd livmoderton.som passerar snabbt. Dess specialister är inte benägna att associera det med ultraljud, oftast orsaken till ökad ton - i spänningen och nervösa upplevelser som den förväntade mamman skickades för forskning.

Transvaginal ultraljud kan orsaka vissa "sida" fenomen. vanligtvis framtida mammor klagar på att magen gör ont efter undersökningen, det finns brunt urladdning, liksom scanty rosa och klar urladdning.

Om deras nummer är litet, och de varar bara några timmar efter diagnosen, finns det inget att oroa sig för. Orsaken till obehandlad behandling till läkaren blöder efter ultraljud, utseendet av smärta av en dragande, skärande eller krampig natur.

Vad som kan kopplas till sådana "konsekvenser" är otvetydigt svårt att svara på. Experter tenderar att tro att majoriteten av felet är graviditet i sig. Under påverkan av hormonprogesteron slidanets slemhinnor blir mer lös, sårbara. Även en ultraljudssensor kan orsaka mikrotrauma..

Det skulle vara fel att skylla ultraljudsskanningen efter ett missfall som har inträffat efter studien eller för ett hot om blödningen inte stannar i två eller flera dagar efter det att diagnosåtgärder har genomgått. Om detta hände, så, enligt de flesta läkare, ultraljudsdiagnostik bara sammanföll med början av patologiska förändringar i den gravida kvinnans kropp.

På kvinnornas forum, skrämmande gravid, börjar de omedelbart lära sig fasor om verkliga och fiktiva tecken, liksom att citera som exempel artiklar på internet som ultraljud negativt påverkar DNA. Officiell vetenskap, sådana uppgifter är inte kända. och eftersom Att rita en parallell mellan smärta och sekret och ultraljudsundersökningen som avslutades dagen innan är inte värt det.

Diagnostisk noggrannhet

Ultraljud, även om det anses vara en av de mest informativa metoderna för undersökning av gravida kvinnor, anses inte som en precisionsdiagnostisk metod. Dess noggrannhet, beroende på enhetens kvalitet och diagnostikens kvalifikationer, varierar mellan 70 och 90%.. Antag inte att en sådan diagnos kommer att svara på alla frågor som kan uppstå.

Huruvida fosterhypoxi är synligt, om cerebral parese eller diabetisk fetopati är synlig på ultraljud - alla dessa är frågor som inte har något att göra med de verkliga målen för studien. Ultraljud gör ingen diagnos. Tekniken tillåter endast att upptäcka några varningsskyltar som kan indikera förekomst av sjukdomar, patologier, anomalier. Och det är inte alls det faktum att misstankar bekräftas.

Varje tvetydig eller alarmerande slutsats bör kontrolleras och kontrolleras av specialister med hjälp av andra diagnostiska åtgärder, laboratoriediagnostik, invasiva förfaranden.

I nästa video hittar du mer information om ultraljud.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa