Vecka 9 11 veckor

Ultraljud i den 10: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Om en kvinna ännu inte har registrerats på förlossningskliniken är den 10: e gravidveckan den lämpligaste tiden för detta, för efter ett par veckor ska den första prenatalundersökningen ske. Ultraljud på 10 veckor anses inte obligatoriskt, men de gör det faktiskt ganska ofta. Många är oroliga över vad man kan förvänta sig av ett sådant förfarande vid denna tidpunkt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med diagnosen

Det är fortfarande för tidigt för den första ultraljudsscreeningen, för det är fortfarande ganska svårt för den lilla mannen att sluta betraktas som ett embryo för några veckor sedan för att bli ett embryo och bli en frukt på officiell nivå. Den tionde veckan handlar bara om 2 månader från uppfattningen. En sådan metod som ultraljudsskanning kan emellertid fortfarande behövas av andra skäl. Vid denna tidpunkt i ultraljudet kan den framtida mamman skickas enligt ett antal indikationer:

 • Förtydligande av termen. Detta problem står vanligtvis inför kvinnor med en instabil och oregelbunden menstruationscykel. När de registrerar kan de ibland inte namngivna den första dagen i sina sista perioder, och på grund av denna förvirring uppstår.
 • Graviditetens patologi. Under den tionde veckan kan en kvinna plågas av toxemi och hon kan uppleva smärta som inte är karaktäristisk för en "intressant situation". Även om det inte registreras, kan gynekologen under en manuell undersökning avslöja en skillnad mellan livmoderns storlek och det förväntade datumet.
 • Multipel graviditet. Om en kvinna redan har gjort en ultraljudsskanning för att bekräfta att hon är gravid och där hon blev lycklig med information om tvillings kommande födelse, kan en läkare rekommendera en undersökning vid vecka 10 för att klargöra båda babyernas livskraft och den sekundära bekräftelsen av multipel fertilitet.

Funktioner och förberedelser

Barnet är fortfarande mycket litet, lite fostervätska, och därför är det ganska svårt att titta på barnet genom den främre bukväggen. Vid denna tidpunkt använder läkare ultraljud för ultraljudsdiagnostik. vaginal sensor. Denna metod kallas transvaginalt. Diagnostiker sätter en kondom på scannerns sensor och undersökningen ligger liggande på en soffa eller på en speciell tittarstol som finns tillgänglig på varje gynekologs kontor.

På så kort tid är visualisering via vaginalen klarare och bättre än genom bukhinnan.

Det är en vanlig missuppfattning bland kvinnor att före en ultraljudsskanning borde du dricka mycket vatten för att komma in i diagnostikrummet med full blåsan. Tidigare, när ultraljud utfördes endast genom den externa metoden (genom buken), var sådan beredning berättigad; Nu är det inte nödvändigt att skanna genom vagans vägg för att fylla bubblan. Det är bättre att även dyka upp i undersökningen med en tom blåsan och tarmarna. Problemet kan skapa tarmgaser, vilket i tidiga skeden ger många obehagliga känslor för gravida kvinnor.

Om tarmarna sväller med ökad gasbildning, börjar dess slingor att klämma på det lilla bäckens organ. Detta kan påverka resultaten av studien.Därför några dagar före ultraljudsskanningen bör du inte äta mat som främjar flatulens (baljväxter, fettmjölkprodukter, kolsyrade drycker) och några timmar innan du går till doktorn värt att ta "Espumizan», att bli av med intestinala gasackumuleringar.

I ultraljudet på vecka 10 tar de en andra sko- eller skohölje, en liten handduk eller en trasa, en blöja som sätter den på en soffa eller en tittarstol.

Vad kommer ultraljudet att visa?

Barnet fyller läggningen av organ och system i veckan. Dess höjd är ca 35-40 mm, och dess vikt är endast ca 5-7 gram. Men den här krummen är väldigt mycket som en man. Han har nu ingen fetstil, men det finns händer och ben som kan ses på ultraljudsskannerns monitor.

Barnets hud är fortfarande transparent, håret växer inte på det, men små öron och mun är redan bildade. Barnet från tid till annan öppnar och stänger munnen, tar handtagen i ansiktet. Det finns en bildning av hjärnan, nervsystemet är "inställt". Vid den ultrasoundens tionde veckan kommer det inte att vara möjligt att se allt detta, men mamma kommer att kunna lyssna på hur hennes krummer slår snabbt och ofta erkänner många framtida mammor att det här är en otrolig känsla.

Det är bättre att inte plåga läkaren med frågan om barnets kön just nu, för yttre könsorgan är ännu inte bildade. Båda flickornas äggstockar och pojkar testiklar finns i bukhålan, men produktionen av könshormoner har börjat, vilket kommer att stödja processen för bildandet av visuellt kön. Under tiden är det så kallade könsdeltubberet i stället för könsorganen, nästan lika med pojkar och tjejer.

Definition av kön på denna term är svårt.

Resultat och normindikatorer

På ultraljud denna vecka är väl bestämd av antalet barn. Var och en av frukterna bestäms hjärtslag och motorisk aktivitet. Om hjärtat knackar och det finns tecken på rörelse, indikerar läkaren att fostret lever och graviditeten utvecklas. Om graviditeten kan berätta storleken på äggstocken, som utvecklar grit. Det bestäms av intervallet mellan innerväggarna, och därför kallas denna parameter genomsnittlig inre diameter hos äggstocken eller helt enkelt - SVD.

Under den tionde veckan är siffrorna följande:

Exakt sikt

SVD, mm

9 veckor + 1 dag

36-37

9 veckor + 2 dagar

38

9 veckor + 3 dagar

39

9 veckor + 4 dagar

40-41

9 veckor + 5 dagar

42

9 veckor + 6 dagar

43

10 veckor exakt

44

Utseendet hos ägget anses också vara viktigt. Med en normal utvecklande graviditet har den tydliga och jämn konturer, ser inte deformerade, krossas. Gummispåsen, som för närvarande utövar funktionen hos ett matförråd för ett barn, är redan redo att överlämna funktionerna för att mata placentans smulor, som nästan har fullbordat sin bildning. Storleken på gumsäcken på den tionde veckan är från 5,0 till 5,1 mm.

Den viktigaste indikatorn som kan berätta en läkare mycket om utvecklingen av en liten man, och också hjälper till att korrigera graviditeten, är coccyx parietal storlek. KTR bör inte förväxlas med barnets tillväxt. Mät från toppen av svansbenet och inte till hälarna. KTR den här veckan har i genomsnitt följande betydelser:

Exakt sikt (veckor och dagar)

KTR av norm, mm

KTP-intervall av tillåtna värden, mm

9 +1

23,7

18,6 — 28,8

9 +2

25

19,9 — 30,2

9 +3

26,4

21,2 – 31,6

9+4

27,8

22,5 — 33,1

9+5

29,2

23,8 — 34,6

9+6

30,7

25,2 — 36,1

10 veckor exakt

32,1

26,6 — 37,6

En annan viktig dimension handlar om barnets hjärta. Läkaren registrerar frekvensen av sammandragningar hos det lilla hjärtat. Sammanfattningsvis förkortas detta som hjärtfrekvens. Under den tionde veckan är medeltalet 170 slag per minut. Varianter från 161 till 179 slag per minut är möjliga. Du bör inte se i hjärtfrekvensen av tecken på kön hos barnet.

Många gravida kvinnor i Internetforum frågar vem som är mer som ett hjärtslag vid 155 slag per minut - en pojke eller en tjej? Barnets kön i de tidiga stadierna påverkar inte hjärtaktiviteten. I sena perioder förutsäger erfarna obstetriker kön i frekvensen och tonen i hjärtslaget, även om en sådan diagnos ur medicinens synvinkel inte har några bevis.

Den tionde veckan är fortfarande hög risk för missfall, och därför kommer läkaren definitivt att undersöka äggstockarna och äggledarna, livmodern, tillståndet av endometrium och livmoderhalsen.

Om tecken på förtjockning av livmoderväggarna upptäcks förändringar i livmoderhinnan, kan hotet om abort sättas.

Möjliga problem

Under screening vid vecka 10 kan följande problem uppstå.

  Fetalägg uppfyller inte tidsfristen

  Detta är den vanligaste och störande framtida mammasituationen. Om den tionde veckan av SVD under normen borde du inte förtvivla. Det är bäst att genomgå en uppföljning av ultraljudsskanning om några veckor, då studien börjar som en del av den första screeningen. Om det finns en möjlighet bör du be den vårdande läkaren för en ultraljud av expertklassen, sådan utrustning finns tillgänglig i de medicinska genetiska centra.

  I själva verket kan skillnaden mellan ägget och den verkliga termen också ha ofarliga orsaker - till exempel ägglossningen var sen, fostret fixades senare, och därför utvecklas senare än kvinnan själv tycker. Patologiska orsaker till inkonsekvenser kan ligga i utvecklingsfördröjning. Barnet kommer inte att börja "laga".

  Det finns alltid förutsättningar för detta - dålig nutrition hos mamman, brist på vitaminer och mikrodelar i hennes blod, dåliga vanor (rökning, alkohol, narkotiska ämnen), infektionssjukdomar som överförs av mamman i tidig graviditet, samt medicinering. Uppväxten långsamt kan barnet också på grund av dess genetiska patologier, grova missbildningar, som inte är synliga på ultraljud.

  Den första schemalagda prenatalundersökningen under de kommande 1-2 veckorna hjälper till att klargöra problemet.

  Om det befruktade ägget inte deformeras, ger barnet tecken på liv, så det finns ingen anledning att panik, det är ganska möjligt att barnet kommer att "hämta" sig själv och komma ikapp med normerna inom en snar framtid. Om det finns ytterligare tecken på problem (livmodern, deformation av äggstocken, brist på hjärtslag) kan läkare prata om missad abort eller förekomsten av missfall. I vilket fall som helst krävs en uppmärksam observation av situationen.

  KTR uppfyller inte tidsfristen

  Minskning av coccyxparietalstorleken utan tecken på andra patologier hos ett barn (det finns ett hjärtslag och fysisk aktivitet noteras) är en anledning att ändra graviditetsvillkoren, kanske är de inte beräknade korrekt. Men minskningen av CTE och avsaknaden av tecken på vital aktivitet - grund för omedelbar sjukhusvistelse och kirurgisk curettage-procedur livmoderhålan med efterföljande biopsi av fostervävnad, för att förstå varför barnet dog i utero.

  Resultatet, där KTR är mindre än normen, och det finns tecken på liv, kräver omprövning. Vid den kommande första screeningen kommer läkare att försöka hitta den sanna orsaken, eftersom kromosomala abnormiteter kan följa embryotillväxten och sedan fostret.

   Det kan vara normalt att minska CTE hos tvillingar eller tripletter. Vid multipla graviditeter anses sådana avvikelser inte vara patologiska.

   Hotet om missfall

   Om livmoderns väggar är förtjockade, indikerar diagnosen risken för att barnet förloras, kvinnan bör alltid lyssna på den närvarande läkarens uppfattning. Om han insisterar på sjukhusvistelse, argumentera inte. Om du får behandlas hemma, bör du ta hand om din situation, ta de föreskrivna medicinerna, observera en lugn och uppmätt behandling.

   bilder

   I bilderna som tas på ultraljud vid 9-10 veckor kommer barnet troligtvis inte att visa något speciellt, förutom ett oproportionerligt stort huvud och handtag (om det är lyckligt). I bilderna tvillingar ser ut så härDet finns ingen anledning att göra moderna 3D-ultraljud idag på det här datumet, för nu kan den tredimensionella bilden inte ge en tydlig bild där mamma och pappa kunde se funktionerna hos deras ofödda barn.

   Emellertid liknar inte barnet alls en korn eller ärter, som det var månad tidigare, men för att en sådan bild kan vara den första i familjen fotoalbum.

   Allt om utvecklingen av barnet i den 10: e gravidveckan, se följande video.

   Vecka 9 11 veckor
   Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
   Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

   graviditet

   utveckling

   hälsa