11 veckor 13 veckor

Ultraljud i den 12: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Vid den 12: e veckan av graviditeten utförs den första rutinmässiga ultraljuden oftast. Det kommer att åtföljas av ytterligare forskning, inklusive laboratorium. Vid denna tidpunkt kan läkare och framtida föräldrar få mycket intressant information om barnets hälsotillstånd. Hur är diagnosen vid detta födelsestid och vilka parametrar av smulorna vi kommer att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Ultraljud i slutet av den tredje månader av graviditet är en integrerad del av screening som syftar till att identifiera sannolikheten för möjliga genetiska patologier. Tillsammans med analysen av blodet hos en gravid kvinna, ger denna metod för information information som gör det möjligt att beräkna enskilda risker för ett barns födelse med missbildningar.

Screening prenatal studie är vanligtvis schemalagd för en av dagarna i perioden 11-13 veckor. 12 veckor är den mest optimala tiden för diagnostik, eftersom informationsinnehållet för alla indikatorer av intresse för läkaren i detta skede är så hög som möjligt.

Ultraljudsundersökning vid denna tid tillåter:

 • identifiera markörer som indirekt anger sannolikheten för ett barn med Edwards, Turner, Downs syndrom, Cornelia de Lange sjukdom, Patau syndrom, abnormiteter i nervsystemet, vilket leder till hjärnutvecklingspatologier.
 • kontrollera graviditetstiden, bestäm det förväntade födelsedatumet;
 • ta reda på de särskilda funktionerna graviditet - multipel graviditet hon eller vanligt, komplicerat eller inte
 • ta reda på hur fostret känns, bedöma dess vitala aktivitet, dess storlek, jämföra det med de utvecklingsnormer som är inneboende i denna period;
 • att identifiera problem med moderns reproduktiva hälsa, om någon, för att eliminera risken för missfall, frigöring av äggstocken och andra patologiska tillstånd.

Metod och beredning

Ofta kallas en ultraljudsskanning vid 12 veckor genetisk ultraljud. Attityden gentemot honom är lämplig. Med ångest och ånger väntar framtida mammor på undersökningsdagen, för ordet "screening" är läskigt och orsakar mycket oro. Ångest är överflödig, enligt experter När allt kommer omkring har denna ultraljud inte några särdrag jämfört med liknande diagnoser på andra villkor, nej. Allt kommer att vara enkelt, välbekant och smärtfritt.

Resultaten av ultraljud vid denna tidpunkt kan påverkas negativt av ackumulationen av tarmgaserna, som "trycker" på bäckens organ och klämmer dem. Därför bör du inte äta kål, baljväxter, kolsyrat vatten några dagar innan screeningstudien. Några timmar innan du går till doktorn ska ta "Simetikon" eller "Espumizan». Dessa läkemedel kommer att bidra till att eliminera tarmgasrester och förbereda sig för undersökningen.

Ultraljud vid 12 veckor görs på samma dag med laboratorieblodprovtagning från en ven, vilket är nödvändigt för att fastställa nivån av hormoner och proteiner som är ansvariga för barnets normala utveckling och det korrekta flödet av graviditeten. På resultaten av denna analys, som genomförs biokemisk forskningsmetod kan påverka mat, dåliga vanor hos mamman, till exempel rökning.

För att få mer tillförlitliga resultat rekommenderar läkare inte en kvinna att äta feta livsmedel, rökt och stekt mat med mycket kryddor, liksom godis i 2-3 dagar före undersökningen.

På dagen för undersökningen i samrådet bör komma på en tom mage. Innan denna ultraljud genomgår kvinnan väger, mäter tillväxten, berättar den behandlande läkaren all data om tidigare sjukdomar, hennes tidigare graviditeter och förlossning.

Ultraljudsskanning vid denna tid utförs huvudsakligen av den transvaginala metoden, som i allmänhet kallas "intern ultraljud". Fyllning av urinblåsan är inte nödvändig, doktorn får tillgång till granskningen genom vaginalen, kringgå blåsans område. 12 veckor anses vara en gränsperiod då läkare kan börja använda den transabdominala metoden för diagnos - extern ultraljud, när sensorn endast styrs genom kvinnans buk och tar emot en bild genom den främre bukväggen.

Valet av metod förblir hos läkaren, och mycket kan påverka honom, inklusive konstitutionen för den mycket framtida mamman. Om en kvinna är klumpig, finns det ett märkbart fett "lager" på magen, då är det troligt att läkaren väljer en vaginal metod för undersökning. Tunna patienter har större chans att ha en ultraljudsskanning i buken under denna period. I vissa fall kan läkaren använda båda metoderna.

Vad kan du lära dig?

Under denna period blir barnet väldigt lik den lilla mannen, han har händer och fötter. Svansen, som var vid embryot, försvann helt. Fingrar separerade på armarna och benen, fingrarna i fingrarna denna vecka förvärvar individuella egenskaper - ett unikt mönster som är ett avtryck.

Alla kroppens inre organ är fullt formade, många av dem (njurar, lever, tarmar, hypofys, hjärta) har redan börjat fungera. Frukten själv väger ca 14-15 gram, dess tillväxt är i genomsnitt 45 till 80 mm. Barnet är väldigt aktivt, han har redan lärt sig att använda handtagen, han kan leka med navelsträngen eller suga ett finger. Om ultraljudsdiagnetiker hittar honom vid dessa sessioner, kommer han definitivt att visa den förväntade mamman vad hennes vuxna bebis kan klara av.

Barnet har redan bildat yttre könsorgan, och därför med en gynnsam ordning av barnet, kan läkaren redan försöka bestämma sitt kön. Om moderns mage bor tvillingar eller tripletter, kommer läkaren att kunna granska och utvärdera parametrarna för vart och ett av barnen.

Inte alla ovanstående kan ses i vecka 12 med ultraljud, för inte varje konsult har en modern scanner med hög upplösning och detalj.

Men någon enhet vid denna tidpunkt kommer att visa hur fostret rör sig, mamma kommer att kunna höra sitt hjärta slår, storleken på fostret kan också lätt bestämmas.

Under proceduren måste läkaren undersöka sannolikheten för genetiska patologier enligt deras karakteristiska markörer (visuella tecken). Dessutom kommer han att ge en åsikt om moderns hälsa och berätta vad man ska göra om det finns ett hot om missfall, även om hon vid denna tid vanligtvis försvinner, moderns och fostrets tillstånd normaliseras och toxicos börjar minska.

Avkodningsresultat

Det är omöjligt att bedöma huruvida barnet har sannolikheten för genetiska patologier, varav många är dödliga, och resten lämnar helt enkelt inte chansen att helga barnet med 12 veckors ultraljud ensam. Därför deklarerar läkare screeningen, jämför vad doktorn såg på skannerns monitor och vad resultaten av den biokemiska undersökningen av den gravida kvinnans blod visade.

Därför förvänta dig att efter ultraljudet kommer att veta om barnet är hälsosamt, inte värt det. Vi måste vänta på att laboratorietesterna är klara. Efter att ha besökt ultraljudssalen kommer en kvinna att få ett studieprotokoll där man, med hjälp av siffror och förkortningar för brev, "krypterar" grundläggande information om graviditetens utveckling.Låt oss titta på vad dessa nedskärningar betyder och vilka normer som är karakteristiska för denna veckas gestationsperiod.

I början av protokollet beskriver det hur undersökningen genomfördes och indikerade också datumet för den första dagen av den sista menstruationen - det är grunden för beräkningen av den obstetriska perioden och födelsedatumet. Följande är en allmän bild av vad läkaren såg. Ange antalet foster i livmodern med obligatorisk indikation om de är livskraftiga, oavsett om de har tecken hjärta.

Ett viktigt värde som gör det möjligt att bedöma graviditetens varaktighet och barnets utvecklingstakt är storleken från krona till spetsen av coccyxen, den så kallade coccyx-parietalstorleken eller CTE. Denna vecka presenteras dess genomsnittliga värden nedan.

Tabell över standard för KTR under perioden 11-12 veckor och 12-13 veckor:

Termisk gestation (vecka + dag)Kopchiko-parietal storlek (KTR), mm - normKTP - fluktuationer inom normala gränser, mm
11+144,738,6 – 50,8
11+246,340,2 – 52,5
11+348,041,8 – 54,2
11+449,643,4 – 55,6
11+551,345,0 – 57,6
11+652,946,5 – 59,3
12 veckor exakt54,648,0 – 61,1
12+156,349,6 – 62,9
12+257,951,0 – 64,5
12+359,552,7 – 66,0
12+461,054,3 – 67,6
12+562,655,7 — 69,5
12+664,057,1 -71,0

Följande beskrivs. fet hjärtslag. Förkortningen av hjärtfrekvensen (puls) kompletteras av ett tal. Det indikerar hur snabbt barnets hjärta slår. Vid denna tidpunkt anses ett normalt värde på 162 slag per minut betraktas som normalt. Frågorna borde inte orsaka något värde som sträcker sig från 150 till 175 slag.

Om läkaren inte gillar frekvensen, tror han att barnets hjärta slår långsamt, ojämnt, oregelbundet, för ofta, kommer han definitivt att rapportera det. Om det här inte har låtit, vänd dig inte själv över bagage.

Därefter fortsätter doktorn till huvuddelen, för vilken screening utförs - Studien av markörer av kromosomala patologier. Det finns bara två sådana tecken på ultraljud under denna period - tjockleken på krageutrymmet (TVP) och näsbenen (ja, om de visualiseras är det ännu bättre om de kan mätas).

Utrymmet mellan huden och det muskulösa skelettet på baksidan av nacken hos barn med olika genetiska sjukdomar är märkbart förtjockat på grund av ackumulering i detta område av vätska. Till exempel tenderar spädbarn med Downs syndrom att förkorta nacken.

TVP som indikator är endast informativ just nu, efter 14 veckor är den inte definierad och kan inte längre berätta något. Näsbenen hos barn med ett antal genetiska patologier plattar, och därför kan de vara mycket små hos ett barn med svåra utvecklingsavvikelser eller kan helt saknas. Denna markör kan också indikera troliga problem.

Downs syndrom vid 12 veckor

Kragen tjocklek och längden på näsbenen vid 12 veckor:

Gestationsålder

TVP, mm

Näsbben, mm

11-12 veckor

1,6 (fluktuationer från 0,8-2,4)

2,3 (fluktuationer från 1,8 till 2,9)

12-13 veckor

1,6 (fluktuationer från 0,8-2,5)

2,4 (fluktuationer från 1,8 till 3,1)

I en separat kolumn gjord beskrivning av embryonets anatomi (foster). Det kommer inte att finnas några siffror, men endast tecknen "+" eller "-", vilket innebär att kroppen är antingen närvarande eller frånvarande. Läkaren kan också ange "normen", "utan egenskaper", "undersökta" eller göra data på den identifierade patologin.

För att fylla denna del av studieprotokollet undersöks knölarna i kranvalvet, hjärnans huvudstrukturer ("fjärilen"), ryggraden, 4-kammars hjärtsektion, barnets bukvägg, mage, blåsor, fostermag och tarmarna 12 veckor. Separat räkna antalet lemmar, om det finns två armar, och benen är desamma, så kommer läkaren att indikera att de har undersökts och är normala.

Bestäms av korionposition - En ung placenta, som knappt hade tid att bilda. Det är bestämt på vilken mur av livmodern "barnsätet" är fixerat. Detta är vanligtvis bakväggen, men närvaron av korionen på framväggen borde inte skrämma alls. Avståndet från den inre svampen till korionen mäts, och på grundval av denna indikator fastställs huruvida placentationen är tillräcklig, låg eller närvarande.

Måste mätas placentans tjocklek. Dess onormala tillväxt kan också indikera antingen infektion hos fostret eller genetiska patologier. Normala indikatorer för denna period - från 14,5 till 15,5 mm.

Diagnostisk ultraljud undersöker livmodern, appendages, äggstockar, mäter längden på livmoderhalsen och indikerar om allt är normalt, oavsett om det finns risk för abort.

Köndefinition ingår ej i de nödvändiga screeningsparametrarna. Om en kvinna vill ställa den här frågan till doktorn, måste du betala med kvinnornas samråd för tillhandahållande av betalda tjänster (inom 500 rubel). Ingen läkare kommer emellertid att kunna garantera noggrannheten att bestämma kön under denna period. Det finns för mycket risk för att förvirra könsorganen med navelsträngen eller benen, för att inte se eller särskilja pojken från tjejen, för att de fortfarande är mycket lika.

Erfaren läkare lyckas se kön. Noggrannheten i "förutsägelsen" under första trimestern är från 75 till 80%. Mer exakt kan du se golvet vid nästa planerade ultraljudsstudie på 18-20 veckor.

Möjliga problem

Som en del av en ultraljudsskanning vid 12 veckor kan vissa inkonsekvenser och problem identifieras. De vanligaste situationerna är:

 • KTR är mindre än normalt. Anledningen till en sådan avvikelse kan ligga i en senare ägglossning, det vill säga fostret är yngre än läkaren tycker och den gravida kvinnan själv. I detta fall föreskrivs en annan ultraljud, efter 1,5-2 veckor. Väsentlig avvikelse från detta värde från befintliga medelvärden kan tyda på utvecklingsproblem, vilket kan vara resultatet av dåliga vanor, undernäring av en gravid kvinna, liksom otillräcklighet av hormonprogesteron i kroppen. När coccyxparietalstorleken minskar är medfödda patologier av genetisk art inte uteslutna. I denna situation behövs ytterligare forskning.

 • Inga näsben eller de är mindre än normalt. Frånvaron av näsben (aplasia) eller deras lilla storlek ökar risken att utveckla ett barn med kromosomala abnormiteter, men exaktheten hos ultraljud som en diagnostisk metod tillåter oss inte alltid att bedöma förekomsten av patologi. Läkaren får inte se näsan på grund av föråldrad utrustning med låg upplösning. Dessutom kan en liten näsa vara ett ärftligt individuellt drag, om en av föräldrarna har en liten näsa, en "knapp".

För att förstå orsaken, kommer resultaten av biokemiska blodprov att hjälpa, liksom kontroll av ultraljud om några veckor.

 • TVP mer än normalt. Ett litet överskott av detta värde bör inte orsaka larm. För specialister anses det vara "kritiskt" att överskrida storleken på nackområdet 6-8 mm över den övre gränsen. I detta fall skickas kvinnan till samråd med genetiken, ytterligare invasiva metoder förskrivs - en chorionisk biopsi eller amniocentes, för att identifiera patologin med en noggrannhet på 99,9% eller för att motbevisa misstankarna. Ett signifikant överskott av parametern bör stödjas av förändringar i blodformler, i synnerhet höga halter av hCG och reducerade nivåer av PAPP-A-protein.
 • Låg placentation, previa. Naturligtvis är dessa förhållanden ganska farliga när det gäller möjligheten att förlora en graviditet, men prognoserna är oftast positiva, eftersom livmodern växer varje dag och placentan stiger tillsammans med livmoderns väggar (korion vid 12 veckor). Kvinnan är ordnad ett sparsamt arbetssätt, sängläget kan visas med previa. Kvinnor är ordinerade läkemedel som har en positiv effekt på vaskulär permeabilitet ("aktovegin"," Curantil "), liksom vitaminkomplex som är utformade speciellt för förväntade mammor.
 • Risken för avbrott, retrochorial hematom. Med sådana dräktproblem bekräftar ultraljudets resultat vid den här tiden bara de störande symtomen som en kvinna upplever - det kan vara blodig eller serös urladdning, liksom smärta i underlivet och i ländryggsregionen.I det här fallet fattas beslutet om behandling av en obstetrikare-gynekolog, som antingen leder kvinnan till sjukhuset för att bevara graviditeten, eller ger rekommendationer för behandling hemma, om hematom (avlossning av äggstocken) inte är omfattande.

Generellt är prognoserna ganska positiva, och med alla läkares utnämningar och respekt för sig själv lyckas 95% av kvinnorna hålla graviditeten och föda en hälsosam och vacker bebis i tid.

Forskningsnoggrannhet

I den sista delen av protokollet för screening av ultraljud kan en kvinna läsa att resultaten av studien inte garanterar ett hälsosamt barns födelse. Frågan uppstår - varför passera sedan screeningen, om det inte finns någon klarhet? Faktum är att ultraljud inte anses vara en absolut korrekt metod, är felet och felkorrigeringen mellan 10 och 15%. Således är noggrannheten hos ultraljuden i denna period lika med ca 90%. När barnets kön bestäms efter 12 veckor är precisionen lägre - 75-80%.

Ultraljudsdiagnos vid denna tidpunkt syftar inte till att fastställa specifika diagnoser för mamman eller barnet. Diagnos bidrar bara till den övergripande riskbedömningen av utseendet hos en sjukdotter i den här kvinnan, och låter dig också övervaka utvecklingen av en liten person. Separat från resultaten från blodbiokemi anses inte slutningen av en ultraljudsskanning och kan inte prata om förekomsten av en sjuk baby i en kvinna.

Vanliga frågor

Båda före undersökningsförfarandet och efter det har många gravida kvinnor många frågor. Svar på de vanligaste presenteras nedan:

 • Kön efter hjärtfrekvens. Populär rykting tillskriver manliga foster en sällsynt hjärtslag än tjejer. Man tror att i framtiden små prinsessor knappar ofta hjärtat, "rädslöst", medan hos pojkar mäts hjärtats rytm, exakt. Ur medicinens synvinkel är det omöjligt att hävda att olika kön karakteriseras av en annan hjärtfrekvens. Enligt kön är denna indikator inte uppdelad. Men erfarna barnmorskor i det avlägsna förflutet, när en ultraljudsskanning inte var tillgänglig, var det sättet på det ofödda barnets kön bestämdes, men de misstod i cirka 50% av fallen.

Det finns vissa skillnader i hjärtslagets tonen och rytmen, men i de mycket sena stadierna av graviditeten. Vid 12 veckor är det inte värt att döma ett barns fält med ett litet hjärts hastighet.

 • 3D-ultraljud. Den tredimensionella bilden, mer känd för patientens oprofessionella blick, lockar och lockar till sig varje framtida mamma. Jag skulle vilja titta på min baby "med all sin härlighet". Men 12 veckor är för kort en tid för att genomföra en sådan studie. Det bästa för 3D-ultraljud är villkoren från 20 veckor och mer. Men även på en vanlig ultraljudsskanning, som äger rum under första trimestern, kan du be om en barns bild som inte ser ut som en ärtor eller en udda plats, men ganska mänskligt.
 • Ultraljud bilder. Dessa bilder kan med rätta betraktas som barnets första foto. Om bilden lyckades så kan du se barnets profil, pennor, nacke, mage och huvud, ben och till och med navelsträngen i bilden. De flesta frågorna uppstår vid erkännande av sexuella egenskaper i sådana "foton". Med pojkar är sakerna något enklare, medan flickans svullna yttre könsorgan är lätt att ta för en pojke.

Om läkaren förutsätter att du har en tjej, fråga honom att ta ett "foto" i en sådan projektion. Om fruktens plats gör det möjligt att göra det, kommer det att finnas mindre tvivel.

 • tvillingar. I bilden ultraljud tvillingar, är en bebis alltid bättre än den andra. Sällan, men det är möjligt att en baby gömmer sig bakom en annan, och läkaren kan felaktigt dra slutsatsen att en kvinna endast bär en frukt. Noggrann granskning av hjärtslag bör föreslå att två hjärtan slår. Och efterföljande ultraljudsundersökningar visar säkert vuxna tvillingar eller tvillingar.

Du kommer att lära dig om ultraljudsskanningen på den 12: e veckan av graviditeten från följande video.

11 veckor 13 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa