12 veckor 14 veckor

Ultraljud under den 13: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Den första trimestern av graviditeten slutar, och därmed uppstår obehag i samband med toxicos och hormonella förändringar. Framtida mamma blir mer lugn och rimlig. Vid vecka 13 väntar de flesta gravida kvinnor på ett efterlängtat möte med en baby i en ultraljud. Denna vecka får hänvisningar till den första prenatal screeningen upp till 90% av alla förväntade mammor, eftersom den här veckan anses vara den mest informativa.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

En ultraljudsskanning, som genomförs mellan den 11: e och 13: e graviditetsveckan, är en del av prenataldiagnoskomplexet, som administreras till alla kvinnor som är registrerade vid en förlossningsklinik på order av det ryska hälsovårdsministeriet. Ultraljud vid 12-13 veckor anses vara den viktigaste, eftersom fostret inte är så litet att diagnosen kan missa eventuella avvikelser i utvecklingen.

Syftet med studien är i en omfattande bedömning av barnets tillstånd, på jakt efter markörervilket indirekt kan indikera eventuella genetiska avvikelser, defekter och anomalier. De erhållna data jämförs med resultaten från blodprovet, vilket är utformat för att fastställa koncentrationen av vissa hormoner och proteiner som är inneboende hos en kvinna under barnets bärande period.

Båda studierna tillåter att beräkna de potentiella riskerna med medfödda abnormiteter hos ett barn. Om det visar sig att risken för Downs syndrom eller Edwards sjukdom är hög, rekommenderas en kvinna att genomgå en mer exakt invasiv undersökning, under vilken chorionpartiklar med baby DNA tas för analys.

Förutom den tidiga diagnosen av defekter kan ultraljud i vecka 13 göra det möjligt att fastställa den exakta tidpunkten för graviditeten, barnets tillväxthastighet, se problem med graviditet, hot och risker för spontan abort. Förfarandet denna vecka anses vara mycket informativt, och screeningen som utförts under denna period är den viktigaste under hela graviditeten.

13 veckors graviditet - Dessa är obstetriska värden, som i genomsnitt är 2 veckor före kvinnans egna beräkningar. Således har 11 veckor gått från befruktningen, och nästan 9 veckor har gått sedan förseningsdagen och de första "två omhuldade ränderna".

Hur är ultraljudet, behöver du träning

En ultraljudsskanning görs vid vecka 13, oftast på transabdominalt sätt, där sensorn kommer i kontakt med kvinnans mage och läkaren får en överblick genom den främre bukväggen. Om den förväntade mamman är överviktig, kan fett rynkor i buken dock besluta för en annan undersökningsmetod - transvaginal.

Intern ultraljud utförs av en sensor i en kondom. En syn genom vaginalen anses vara mer exakt.Därför används den i alla fall när det finns misstankar om hotad abort för att undersöka inte bara barnet utan också karaktären hos livmoderhalsen, livmodern.

Särskild förberedelse för överföring av ultraljud vid vecka 13 är inte nödvändig. Livmodern är redan ganska stor och mängden vatten gör att du kan göra en undersökning utan fylld blåsan. Innan passage av vaginal ultraljud är det i allmänhet önskvärt att tömma blåsan och tarmarna från innehållet och 2-3 timmar före undersökningen för att ta en enstaka dos av läkemedlet som minskar mängden tarmgaser.

Du kan dricka "Smektu", "Espumizan"Eller" Simethicone. " För gravida kvinnor är de ofarliga.

Vad kan ses på detta datum?

Vid vecka 13 är fostrets storlek 10-12 centimeter, dess vikt är 20-30 gram. Barnet ser fortfarande oproportionerligt ut - huvudet är fortfarande den största delen av sin kropp, men funktionerna i hans lilla ansikte börjar redan förvärva individualitet, rudimenten av mjölktänder har bildats. Den här veckan crumbs nervsystem fortsätter att utvecklas, dess rörelser styrs nu av hjärnan och nya muskel-neurala anslutningar bildas nästan varje timme.

Barnets bukspottkörtel började syntetisera insulin. Från denna vecka börjar barnets huvud att växa långsammare, men resten av kroppen "accelererar". Bildandet av externa genitala organ fortsätter, de är redan urskiljbara och under gynnsamma omständigheter kommer läkaren att kunna undersöka barnets kön genom ultraljud.

Placentan har bildats, och denna vecka tar det över "kontrollen" av livsprocesserna och näring av barnet. Gummispåsen är således inte längre nödvändig, den upphör att existera. På ultraljud vid den här tiden visar barnet allt han har lärt sig de senaste veckorna - han rör sig kraftigt i armarna och benen.

Som svar på höga ljud och obekanta röster kan den reagera antingen genom en ökning av motoraktiviteten eller omvänt genom tystnad. Han hör allt, kan särskilja de vanliga "säkra" ljuden - mammas blodomlopp, hjärtslag, andning och främlingernas röst, och därmed potentiellt farligt - andras röster, utrustningssymbol, dörrslamning.

Ultraljudet är tydligt hörbart hjärtslag älskling och mamma måste ge det att lyssna. Baby varje dag mer och mer som en person i utseende. En ultraljudssensor kan upptäcka och undersöka alla barnets inre organ.

Avkodningsresultat

Avkodning av resultaten bör hanteras av specialister, men framtida mammor är väldigt nyfiken och nyfiken människor, och därför ställs ofta frågor om hur ultraljudsprotokollet utfärdas på händerna kan betyda och allt är bra med barnet. Tyvärr har läkaren inte alltid tid att förklara för varje gravid kvinna vilka slags förkortningar och numeriska värden han använder för att beskriva barnets tillstånd, eftersom screeningen sker i en kö. Det är därför följande är ett detaljerat transkript.

Först och främst markerar doktorn datumet för den sista menstruationsperioden, så att obstetrikare har möjlighet att beräkna det förväntade födelsedatumet. Han anger sedan hur undersökningen utfördes - transvaginal, transabdominal eller båda, om undersökningen krävde användning av två metoder.

Efter detta är antalet frukter. Om en kvinna förväntar sig tvillingar, noterar läkaren om det finns tecken på liv i varje barn. Dessa inkluderar hjärtslag och motorisk aktivitet.

Barnets ställning i livmoderutrymmet beskrivs också - det kan vara huvud, tvärgående och bäcken, vid den här tiden är det inte signifikant, eftersom smulorna fortfarande är fria och rymliga i moderns livmoder och han ständigt vrider, tumlar och ändrar sin position.

Från vecka 13, läkarna inte längre storleken på coccyx-parietalen, anses den inte längre som informativ. Mer användbara data kallas nu fetometrisk. Dessa är BPR (biparientala storleken på huvudet är segmentet mellan de tidsmässiga benen), LZR (den främre occipitala storleken är segmentet från frontal till occipitalt ben), liksom längden på de parade benen - lårben, tibia, underarm och humerus.

Inte alla dessa mätningar kan praktiskt taget göras vid vecka 13. Tabellen över normala fetometrivärden vid vecka 13 (12-13 veckor) är som följer:

BPR, mm

LZR, mm

Lårlängd mm

Shin längd, mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

21-24

Ej bestämd

7,3 -9,4

Ej bestämd

Ej bestämd

Ej bestämd

Barnets bukomkrets på denna period är i genomsnitt 61 till 69 mm.Gumsäcken, som den fetala CTE, mäts inte längre denna vecka. Hastigheten för hjärtfrekvensen i genomsnitt varierar mellan 147 och 171 slag per minut. Viktiga markörer för diagnos av möjliga genetiska avvikelser är markörer som tjockleken på krageutrymmet och längden på benens ben. Dessa parametrar utvärderas en gång under den första ultraljudsundersökningen. Tabellen över TVP och längden på näsben i vecka 13 är som följer:

Gestationsålder

TVP, mm

Benens längd, mm

12-13 veckor

0,8 - 2,5 (i genomsnitt 1,6)

2,0 - 4,2 (medelvärde, 3,1)

Mängden fostervätska vid denna tidpunkt är inte uppmätt. Förutom utvecklingen av barnet beskriver doktorn särdragen hos kvinnors hälsa - livmoderns, äggstockarnas storlek, äggledarnas tillstånd och andra indikatorer.

Sexbestämning ingår inte i screeningen, och därför betalas denna tjänst. Det bör noteras att sannolikheten för ett fel vid bestämning av kön vid denna tid är ganska högt - pojkarna förväxlas med tjejer om de täcker sina könsorgan med benen och flickor kan lätt misstas för pojkar om det finns en navelsträng mellan benen.

Därför, vid vecka 13, talar läkare inte med självförtroende om barns fält. Några exakta svar på en viktig fråga för föräldrar kan erhållas vid nästa undersökning, som utförs från 18 till 21 veckor.

Möjliga problem

Ultraljudsproblem kan avslöja ett brett utbud. På grund av skillnaden mellan storleken på barnets huvud och den obstetriska graviditetsåldern, liksom de tvivelaktiga resultaten av att identifiera markörer av kromosomala abnormiteter, är de mest frekventa mammorna vid denna tidpunkt med tanke på undersökningsaspekterna.

Om fostrets BDP och LZR har betydligt mindre än normen kan läkare prata om intrauterin tillväxtnedgång och att barnet också kan ha genetiska avvikelser. Överdriven huvudstorlek - behöver också en separat medicinsk "undersökning". Det är möjligt att ett fel inträffade vid fastställandet av graviditetstiden - Detta händer ofta hos kvinnor med oregelbunden menstruationscykel, med sen ägglossning.

Ökningen i tjockleken på krageutrymmet, liksom frånvaron av benens ben, som visar ultraljud - anledningen till att vända sig till genetik, samt att genomföra en kontroll ultraljudstudie på ungefär en vecka.

Vid vecka 13 antas det att perioden, som är farlig när det gäller sannolikheten för ett tidigt missfall, ligger redan bakom oss. Däremot kan diagnosen fortfarande se den ökade tonen i livmoderväggarna, och då förlossningsvården ska förskriva en kvinna en behandling för att rädda graviditeten.

Den avslöjade låga placentationen är inte ett allvarligt problem just nu, eftersom livmodern ännu inte växer, och med sina väggar är placentan mer sannolikt att "migrera" högre.

bilder

Ultraljudsbilder vid vecka 13 kommer att låta en mamma undersöka sin bebis mer detaljerat i en lugn hemmiljö. Hon kommer att kunna se barnets profil, hans bröst och mage, hjärnans struktur.

På en tredimensionell ultraljud kan du redan se den lilla mannen mer holistiskt, föreställ dig hur han ser ut. Tvillingar i denna period ser ut så här.

För att bevara barnets bild vid denna tidpunkt för ett långt familjeminne, är det bättre att be läkaren att ge en elektronisk kopia, på vilket digitalt medium som helst, eftersom de tryckta bilderna snabbt bleknade.

Om vad som händer med mamma och bebis i den 13: e veckan av graviditeten, kan du se i nästa video.

12 veckor 14 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa