13 veckor 15 veckor

Ultraljud i den 14: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Vid vecka 14 går mamma in i andra trimestern av graviditeten. Detta är den mest trevliga och sorglösa tiden för hela perioden av att bära en bebis. Det är inte svårt för en kvinna att bära ett barn, men du kan redan njuta av alla nöjen av din "intressanta" position. Ibland denna vecka går den förväntade mammen för en planerad ultraljudsskanning. Vad som kan ses vid denna tidpunkt och hur man förstår resultaten av denna studie kommer vi att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Den 14: e veckan av graviditeten är 12 veckor från befruktningstillfället och ca 10 veckor från förseningens början. I hennes graviditet tvivlar en kvinna inte längre. Det är denna vecka som hon kan gå på en ultraljudsskanning, som sker som en del av den första prenatal screeningen. Vanligtvis rekommenderas detta för alla gravida kvinnor. från 11 till 13 veckor inklusive. Således är det i vecka 14 sex dagar där en kvinna behöver ha tid att gå igenom denna viktiga och informativa undersökning, om hon inte gjorde det för en vecka eller två sedan.

Som en del av en undersökningsundersökning studerar de inte bara ett barn för en ultraljudsskanning utan genomför även ett laboratoriebiokemiskt blodprov för att bestämma koncentrationen av ett viktigt hormon för graviditet. hCG och plasmaprotein PAPP-A. All information utvärderas i ett komplex och låter dig bedöma om en kvinna har ökat risken för att föda ett barn med svåra genetiska avvikelser.

Om screeningen redan har passerat, kan det vid 14: e veckan finnas andra indikationer på ultraljud:

  • hotet om att sluta graviditet, smärta, blödningens utseende

  • otillfredsställande screeningsresultat som kräver uppföljning

  • Förtydligande av graviditetstiden, om obstetrikern-gynekologen ifrågasatte om livmoderns storlek inte motsvarar den angivna förlossningsperioden.

  • eliminering av försenad fosterutveckling, icke-utvecklande graviditet.

Vissa gravida kvinnor i veckan kan gå på en ultraljudsskanning och utan hänvisning från en läkare för att ta reda på barnets kön, eftersom det inte alltid är möjligt att se fostrets kön under den första screeningen på 11-12 veckor.

Diagnostiska funktioner och förberedelser

Under denna period utförs mödrar i de allra flesta fall diagnosen abdominalt - scannersensorn ligger på buken. Storleken på livmodern och mängden fostervätska ger en bra bild av barnet. I undantagsfall kan de använda den intravaginala undersökningsmetoden. Med den sätts sensorn in i slidan och livmoderhålan undersöks genom livmoderns tunnaste vägg.

Läkaren kommer sannolikt att använda vaginalsensorn om kvinnan har frodiga former, om hon har feta avlagringar som gör det svårt att undersöka, och om det finns en sannolikhet för spontan missfall, eftersom detta tillstånd kräver noggrann undersökning av livmoderhalsen, livmoderhalsen och genom vagina den mest pålitliga.

Någon specifik förberedelse för ultraljud under denna period är inte nödvändigt. Innan en vaginal (intern) ultraljudsskanning kan en läkare be en kvinna att tömma blåsan.Du bör på förhand försäkra dig om att tarmarna inte är fyllda med fekala massor och tarmgaser - innan du besöker diagnosrummet ska du gå på toaletten och ta en dos av droger som förhindrar ökad flatulens - Smectu eller Simeticone.

Du bör ta en blöja med dig till ultraljudsrummet för att placera den på en soffa, samt engångssjukvårdspapper för att avlägsna rester av gelén från huden, som används vid ultraljudsskanning genom bukväggen för att underlätta passagen av ultraljudsvågor.

Vad kan man se?

Barnet har vuxit upp - fostrets vikt vid 14 veckor är redan från 30 till 50 gram, fostrets storlek är 12-14 centimeter. Ryggbildning och utveckling av ryggraden är i full gång under denna period, förbättras muskel- och bensystemen. Barnet rör sig aktivt, vifter armar och ben, tumlar, gör svängrörelser, men kvinnan kan inte känna dem, eftersom det finns tillräckligt med utrymme i livmodern och barnet trycker inte på livmoderns väggar. Men somersaults och flares syns tydligt under ultraljudsundersökningen.

Denna vecka skiljer barnet tydligt mellan vakenhetstid och sömn. Han fortsätter emellertid att flytta jämnt i en dröm, eftersom neurala kopplingar bildas mellan musklerna och hjärnan, och därför är rörelserna i en dröm reflexiv. Under denna period förstår barnet en annan viktig "vetenskap" - han lär sig att le och använda ansiktsmuskler.

Därför, vid en ultraljudsskanning utförd med en högupplösta scanner - 3D, är det möjligt, om det är lyckligt, att se de första grimerna som krummen visar på sitt ansikte.

Själva ansiktet i veckan börjar också förändras. Ögonen, som är brett åtskilda på sidorna, börjar att konvergera, auriklarna "glider" in i deras rätt plats. Baby är väl känd i ljud. Han hör ljudspåret i sin mammas kropp - ett hjärtslag, andning, tarmarbete och känner sig också känslomässigt emot ljud från utsidan. På ultraljud baby burk svara på den medicinska personalens okända röster och lätta tryck på mammas magsensor. Reaktionen kan vara av två typer: antingen krummen återupplivar och börjar flytta aktivt, eller "blir rädd" och döljer. Ibland kan ett blygt litet barn börja springa från sensorn och försöka dölja intuitivt.

Många mödrar är oroliga när de ser på bildskärmen inte en klumpig krumma hur de målat det för sig själva i fantasin, men en tunn "goner" med korta ben, tunna och tunna händer och ett still stort huvud. Detta är den absoluta normen, bara ett sådant barn borde vara på det här datumet. Han kommer att börja ackumulera subkutant fett närmare födseln.

Formade yttre könsorgan. Med en bra överblick kan du redan se barnets kön. Barnet svaler aktivt fostervätskan, där det flyter och pissar in i det. Vattnets sammansättning uppdateras var tredje timme. I allmänhet ser barnet redan ganska "mänskligt" ut, det ser inte längre ut som ett embryo.

Avkodningsresultat

Först bestäms antalet frukter och deras ställning i livmodern. Om läkaren på denna tidpunkt indikerar att barnet är i bäcken eller tvärspresentation, är det inget hemskt i det här, eftersom barnet vänder sig omåt och över ett dussin gånger byter plats i rymden tills han är gammal nog för att acceptera en enda presentation.

På utvecklingen av barnet vid den här tiden talar huvuddimensionerna, vilka beskrivs i slutsatsen under rubriken "Fetometri". Standarderna för denna period (13-14 veckor) är följande:

BPR (bipartial storlek), mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

DBK (lårlängd), mm

WPC (humeruslängd), mm

Beräknad vikt, gr

20-31

73-110

58-90

9-15,8

7-15

31-52

(Tabellen visar indikatorens lägsta och maximala värde för denna period).

Bland de anatomiska indikatorerna undersöker läkaren och utvärderar hjärnans struktur, en stor cistern, vilket indikerar storleken på cerebellumet. Under 14 veckor är den normala storleken på cerebellum från 1 till 1,5 cm.Undersök ryggraden, hjärtat, magen, tarmarna hos barnet, hans lungor.

Storleken betraktades som viktiga vid denna tidpunkt längden på benens ben och tjockleken på krageutrymmet. Båda dessa indikatorer kan indirekt indikera befintliga patologier av genetiskt ursprung. TVP vid vecka 14 är normalt 1,7 mm (avvikelser i intervallet 0,8-2,7 är tillåtna). Näsbenen bör bestämmas, deras storlek vid denna tidpunkt - 2,0-2,9 mm.

Sådan storlek som TVP efter 14 veckor förlorar dess diagnostiska värde, och om du går på ultraljudsskanning en vecka senare, vid 14-15 veckor kommer du inte att kunna mäta TVP.

Dessutom bedömer läkaren tillstånd av fostervätska, deras antal, plats för fastsättning av en ung nybildad placenta, räknar antalet kärl i navelsträngen. Normalt borde de vara 3.

Möjliga problem

Bland de vanligaste problemen som kan identifieras i en ultraljud vid denna tidpunkt är skillnaden mellan fostrets storlek och gestationsperioden. Om fördröjningen eller fördjupningen av befintliga normer är obetydlig, sker inget hemskt - barnet kan redan ha individuella utseenden (någon har ett större huvud, någon har längre näsa, etc.).

Om emellertid eftersläpningen från normerna överstiger 2 obstetriska veckor krävs en detaljerad analys och ytterligare undersökning för att ta reda på om barnet har utvecklingsfördröjningar, medfödda anomalier eller om graviditetsåldern är korrekt inställd.

Överskott av normer i 2 veckor och mer kan tala om ett fel vid beräkningen av termen, möjliga genetiska problem, ödem och intrauterin infektion, en tendens till ett stort eller jättefoster. I båda fallen kan kvinnan få hänvisning till ett samråd med genetiken. Neka inte.

Tidiga problem kan korrigeras i vissa fall. Om vi ​​pratar om kromosomal patologi, kan en kvinna bli ombedd att säga upp en graviditet av medicinska skäl. Vad man ska göra Det är upp till henne och hennes familj att bestämma.

bilder

Ultraljudsbilder på denna period ser ut som. Du kan väl överväga barnets profil, armar, revben, ryggrad. Mer detaljerat barnet kan ses i den tredimensionella bilden. Ett sådant "foto" kan redan inreda ett familjealbum. Nog tydligt framlagt i bilderna på denna term och tvillingar.

Om du vill få en barnsökning på ultraljud, begära en elektronisk kopia på någon transportör. För det här måste förstås, men det är värt det. Pappersfotografier är mycket kortlivade, och inom ett år kommer de att förlora sin färg och kontrast.

Elektroniska filer tillåter när som helst att återvända till en bra stund och vänta på barnet och visa honom hur liten han var vid vecka 14.

Om vad som händer med mamma och baby i den 14: e veckan av graviditeten, se nästa video.

13 veckor 15 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa