14 veckor 16 veckor

Ultraljud i den femte veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Den intrauterinutveckling av en bebis är en ganska komplicerad process. Detektera vilken patologi som helst under denna period är möjlig under ultraljudet. Denna enkla studie bidrar till att identifiera även de mest dolda sjukdomarna som har bildats i fostret.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med

15 förlossningsveckan är en nära tid till planerad screening för 2 trimester. Att utföra en sådan studie eller inte under denna period bestämmer endast en gynekolog, som observerar en gravid kvinna. Undersökningen genomfördes vid den femte veckan av graviditeten, huvudsakligen för vissa medicinska tillstånd.

Vid detta stadium av intrauterin utveckling kan en specialist i ultraljudsdisposition endast identifiera vissa patologier. Användning av denna metod bestäms också av vissa kromosomala och genetiska sjukdomar. Utseendet på tekniska fel vid denna tid uppstår mycket mindre ofta än under de första veckorna av graviditeten.

Början av andra trimestern är den period då barnet har utmärkt hörbar hjärtslag. Barnets hjärta slår med en hastighet av 135-170 slag per minut. Denna hjärtfrekvens är normal. Efter födseln kommer hjärtfrekvensen gradvis att minska. Denna indikator är fysiologisk och kräver ingen korrigering.

Under denna period börjar barnet, som fortfarande är i livmodern, att arbeta i sköldkörteln. Det är fortfarande svårt att ringa sådan funktion helt. Den fetala sköldkörteln fångar jod, men kan ännu inte syntetisera hormoner.

Vid denna tidpunkt kan en erfaren ultraljudspersonal avgöra hur barnets andningsorgan fungerar. Barnet fortsätter att utveckla utvecklingen av lungorna, bronkier och alveoler. Blodfoster vid detta stadium genom placentaskärlen. Han har ingen egen oberoende blodtillförsel än. Det är viktigt att notera det I slutet av vecka 15 börjar "barnsätet" eller placentan fungera fullt ut.

Vissa framtida mammor känner redan barnens aktiva rörelser. Frukten utvecklas och börjar aktivt driva. Vissa gravida kvinnor har liknande symtom 2-3 veckor senare.

Många gravida kvinnor noterar att de märkte aktiva rörelser av spädbarn endast i slutet av andra trimestern.

På femtonde veckan utvärderar läkare arbetet i alla dessa inre organ. Alla fostermembran utvärderas också. Genom att genomföra en studie bestämmer en ultraljudsspecialist patologin inte bara hos fostret utan även hos mamman. För att göra detta undersöker han noggrant med hjälp av en ultraljudstransduktor alla organen i hennes reproduktionssystem.

Sexbestämning kan också utföras på detta stadium. För detta ändamål utförs forskningen något tidigare. Kvalificerade läkare kan bestämma den framtida bebisens kön redan vid 11-12 veckor av graviditeten.

Sammansättningen av fostervätskan som omger fostret är steril i detta skede. Deras nummer är en mycket viktig indikator.

En överdriven mängd fostervätska indikerar att barnet bildar farliga patologier.

Undersökningsmetoder

Under denna period av prenatal utveckling är det möjligt att bedriva forskning på olika sätt. Den vanligaste metoden är transabdominal undersökning.För att göra detta undersöker läkaren den framtida mammans mage med en speciell sensor.

I syfte att bättre brytning och reflektion av ultraljudsvågor, en speciell diagnostisk gel. Det appliceras på huden i buken hos en gravid kvinna. Den hypoallergena kemiska sammansättningen av gelén kan inte orsaka allergiska reaktioner hos kvinnor.

Om obstetriker-gynekologen rekommenderar transvaginal undersökning, lägger doktorn en ultraljudssonde in i slidan. Denna metod för ultraljud väljs vanligtvis under de första veckorna av graviditeten.

En studie utförs i ett konventionellt ultraljudsrum. Före proceduren läggs en gravid kvinna på en särskild soffa. I vissa fall kan en ultraljudspersonal be den förväntade mamman att slå på vänster sida. I detta fall ger uterus sig till bättre visualisering.

Om den förväntade mamman går till en undersökning på en vanlig klinik, ska hon ta med henne pappersservetter och handduk. Med hjälp av en näsduk kan du avlägsna rester av gelén från huden. Handduk sprider sig på soffan före proceduren. Om studien genomförs i en privat klinik, då är det i detta fall samtliga förbrukningsvaror tillhandahållna och ingår i kostnaden för förfarandet.

Varaktigheten av studien kan vara annorlunda. Detta beror till stor del på expertens erfarenhet och kvalifikationer som utför undersökningen. I genomsnitt varar förfarandet 30-40 minuter. Om ytterligare dopplerografi krävs, kan studiens varaktighet i detta fall vara ungefär en timme.

Vilka strukturer kan definieras?

Vid den 15: e veckan i livmodern är fostret redan perfekt visualiserat. Moderna enheter kan du få en ganska tydlig bild. Den visas på en speciell skärm. Med hjälp av en sådan bildskärm kan den framtida mamman undersöka sin framtida baby med läkaren.

Om läkaren identifierar någon allvarlig patologi under studien, kan han omedelbart berätta för den gravida kvinnan om det. Också dessa överträdelser görs i en speciell form av medicinsk åsikt, som utfärdas till patienten i hennes armar. Det är tillåtet att ta bilder medan de genomför en sådan studie. De delas också ut och fästs på ett medicinskt kort.

Moderna 3D- och 4D-tekniker tillåter att få tredimensionella bilder där även de minsta strukturerna i en bebis kropp visualiseras. Framtidens mamma kan se hur hennes bebis flyttar eller böjer fingrarna. Även under undersökningen ses spontana rörelser i fosterskorgen.

En läkare vid detta stadium av intrauterin utveckling kan identifiera vissa hjärtfel hos fostret. Normalt består ett barns hjärta av 4 kameror. Mellan dem finns det speciella öppningar som stängs av ventiler. Förekomsten av avvikelser från hjärtens ventilapparat och leder till bildandet av hjärtfel.

Vecka 15 är tiden för obligatorisk utvärdering av livmoderhalsen hos en gravid kvinna. Gynekologer identifierar flera typer av patologier som kan utvecklas i framtida mor i närvaro av defekter i detta reproduktionsorgan. Ett av dessa farliga patologiska tillstånd är utvecklingen av livmoderhalsinsufficiens.

Också under studien genomfördes nödvändigtvis en studie av äggstockarna. En sådan diagnos är särskilt viktig för kvinnor i vilka, före graviditetens början, olika cyster eller neoplasmer i dessa reproduktionsorgan identifierades. Äggstockarna spelar en mycket viktig roll under graviditeten. De ger optimal hormonbalans, vilket är nödvändigt för en riktig utveckling av fostret.

Prestandanivåer

Vecka 15 är en mycket nära tid att genomföra en andra screening. Detta leder till det faktum att inte många av de studerade parametrarna används för att bedöma denna period av fosterutveckling.

Fostrets storlek vid detta graviditetsstadium är vanligen 10 cm. Barnets vikt är 60-70 gram. Omedelbart är det värt att notera det För flera graviditeter kan dessa parametrar vara olika. Ofta i detta skede av graviditet väger framtida tvillingar eller tripletter mindre än 50 gram.

För att visualisera vad barnet ser ut vid den här tiden borde du bara komma ihåg en apelsin. Med sin vikt motsvarar frukten i detta skede i regel storleken på denna frukt.

Barnet i den 15: e veckan av sin intrauterin utveckling liknar redan en riktig person. Han har fingrar, hår och till och med ringblommor.

För att bestämma det uteroplacenta blodflödet bestäms av blodflödet i blodkärlen hos moderkakan. En erfaren specialist som utför forskning kan identifiera patologiska förträngningar eller till och med vridning av sådana kärl som matar fostret. Om en sådan situation inträffar under graviditeten, då Detta kräver ett obligatoriskt akut samråd med en gynekolog.

Det inre skiktet i livmodern undersöks också. Det är viktigt att det inte finns några myomatiska knölar eller tumörer på endometrium. Tjockleken på livmoderns muskelskikt vid detta stadium är vanligtvis 2-3 cm.

Under studien bestäms placentans position också. Det ligger vanligtvis antingen på framsidan eller på livmoderns baksida. Överdriven tillväxt av moderkakan bör inte vara. Om den växer till det nedre hörnet av livmodern vid denna tidpunkt, då i framtiden, krävs noggrann övervakning av tillväxten.

De erhållna resultaten tolkas nödvändigtvis av en obstetrikare-gynekolog. Om vissa patologier misstänks, bestämning av hCG. Denna biokemiska markör låter dig identifiera olika överträdelser i olika graviditetsperioder. Slutsatsen av en av ultraljuden kan i alla fall inte diagnostiseras.

Är det skadligt?

Andra trimestern är den tid då många studier inte är farliga alls. Dock bör framtida mammor vara medvetna om risken för biverkningar. vid missbruk av ultrasonografi. Frekvent användning av denna metod utan speciella medicinska indikationer kan leda till olika neurologiska störningar i framtida barn.

Under normal graviditet finns det inga strikta indikationer för en ultraljudsundersökning på detta stadium. I det här fallet är det rimligt att vänta på den andra screeningen. Det utförs vanligtvis från 16 till 20 veckor av graviditeten. I det här fallet identifierar alla patologi är mycket lättare.

Om vilka förändringar som sker under den femte veckan av graviditeten, se följande video.

14 veckor 16 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte.Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa