15 veckor 17 veckor

Ultraljud i den 16: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Vid den 16: e gravidveckan "flyter kvinnan bokstavligen". Helt nyligen började andra trimestern, och ännu finns det ingen utmanande trötthet och tyngd som är typisk för de senaste veckorna, men magen har redan rundat och den förväntade mamman har bytt ut sin vanliga garderob med mer rymliga och bekväma kläder. Denna vecka kan hon gå till en ultraljudsundersökning. Vad väntar henne där, vi kommer att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med studien

Vecka 16 är den tid som barnmorskor använder för att beräkna födelsedatum. Faktum är att barnet lever i moderns livmoder i 14 veckor, och efter förseningen passerade exakt 3 månmånader (12 veckor). I denna period utses ultraljud normalt inte. Den första screeningen är tidigare, den hölls från 11 till 13 veckor av graviditeten, inklusive, den andra är fortfarande att vara.

Anvisningarna för blodprovet kommer att överlämnas till den förväntade mamman denna vecka, men Läkare försöker förskriva ett ultraljudsförfarande för en senare period - från 18 till 21 veckor.

Dock kan orsakerna till ultraljudsdiagnosen hos en gravid kvinna vara många. Screening studier riktade att identifiera höga risker Barnens födelse med kromosomala patologier, utvecklingsavvikelser, varav många är totalt och dödliga. En ultraljudsskanning vid vecka 16 kommer inte att sträva efter att identifiera markörer för sådana patologier, såvida inte en läkare som inte är nöjd med resultaten från den första prenatal screeningen skickar en kvinna till en sådan ultraljudsundersökning.

För det mesta, denna vecka spelas kvinnor in på ultraljud utan kunskap från den behandlande läkaren. för att ta reda på barnets kön. Att bestämma kön från den här veckan är inte svårt. Barnets yttre könsorgan är rättformade, de har vuxit i storlek, och nu är det mycket lättare att skilja pojken från flickan.

Till ultraljudsrummet hos en kvinna vid 15-16 veckors graviditet kan leda till klagomål om välbefinnande - Det fanns smärtor i buken, ansvarsfrihet, vilket normalt inte borde vara. Hänvisning till en ledig undersökning kan erhållas av en kvinna som har tvillingar som blir gravida under IVF-processen, eftersom sådana graviditeter kräver ett individuellt tillvägagångssätt.

Kvinnor kommer också att skickas till ultraljudet om livmoderns storlek inte uppfyller tidsfristen. I detta fall är det viktigt för förlossningspersonalen att veta hur barnet utvecklas, om det förekommer någon intraderin död hos fostret eller om utvecklingen är försenad.

tvillingar

Metod och preliminär förberedelse

Vid vecka 16 är det mest föredraget att genomföra en ultraljudsskanning på ett externt sätt, vilket också kallas transabdominal. Genom den främre delen av bukväggen är både barnet och de strukturella egenskaperna hos placentan, navelsträngen och livmodern redan väl visualiserade. Ingen träning krävs, det finns inget behov av att dricka vatten och fylla blåsan för denna period.Eftersom mängden fostervätska vid denna tidpunkt tillåter ultraljudsvågor att passera enkelt och reflekteras.

Vaginal ultraljud misslyckas inte heller, men doktorn kommer att undersöka livmoderhålan och allt i den genom vaginalen bara om översynen genom magen störs mycket av den kurviga framtida mamman.

Läkaren kan använda båda metoderna om det är nödvändigt att undersöka inte bara barnet (genom buken) utan även livmoderhalsen och livmodern (genom vagina) med det möjliga hotet om spontan abort under denna period.

För att klara diagnosen kommer den framtida mamman bara att behöva ta med sina bytbara skor eller skostorkar samt en ren blöja som kan läggas på soffan. Inte skadad och lite choklad. Det är att äta det i 15-20 minuter innan du besöker läkaren. Barnet i ultraljudet kommer säkert att tacka mamman och doktorn med aktiva rörelser, eftersom de söta barnen redan är mycket nöjda.

Vad kan man se?

På bildskärmens bildskärm i perioden 15-16 veckor kan du se en rörlig och fullbildad bebis. Fruktens storlek ligger i genomsnitt mellan 14 och 18 centimeter, och krummens vikt ligger i intervallet från 70 till 115 gram. Barnets nacke sträckte sig, nu har barnet fått möjlighet att vrida huvudet åt höger och vänster, vilket han aktivt börjar använda.

Bildandet av ansiktsmuskler fortsätter, crumb mastering alla nya grimaces. Han blinkar, squints, öppnar sin mun, frowns. Men han lärde sig inte att öppna ögonen. Flickorna i veckan får interna sexuella tecken - deras äggstockar sjunker i det lilla bäckenet. Pojkar har fortfarande bara externa sexuella egenskaper - skrotum och penis, deras testiklar förblir i bukhålan.

Barnet har märkbart förbättrad koordinering av rörelser, vilket är förknippat med intensivbildning av nervsystemet och muskel-neurala anslutningar. Nu är hans rörelser, som tydligt syns på ultraljudsskannerens bildskärm, liknar inte kaotiska svänghänder och fötter. Ett barn kan helt målriktigt skicka en kamera i munnen eller dra en sladd på sig själv för att spela lite.

Det antas att barnen redan har drömmar, under vilopasen ur ögat, täckt i århundraden, snabbt spring fram och tillbaka.

I ultraljudet på vecka 16 kan du titta på fingrar och tår. Förresten bildade de redan helt små naglar. Ryggraden bildas, praktiskt taget fungerar alla inre organen av smulorna normalt. Han dricker, tänder, tränar lungorna och originalmalkonium bildas i tarmarna.

Avkodningsresultat

Den här veckan mäter barnets huvudsakliga fetometriska indikatorer. Det är deras proportionalitet och timing som ligger till grund för att bedöma om en baby utvecklas normalt. Vid vecka 16 ser fatalometerns frekvens ut så här:

BPR, mm

LZR, mm

Mageomkrets, mm

Axelängd mm

Lårlängd mm

Fruktvikt, gr

31-37

41-49 mm

93-102

15-18

15-18

77-118

Bland de anatomiska beskrivningarna av fostret är huvudorganen. Läkaren måste undersöka:

  • ventriklarna hos barnets hjärna brukar inte utvidgas;

  • ansiktsprofil - med normal utveckling har inga funktioner;

  • ögonkontakter - visualiseras, har normalt inte utvecklingsegenskaper;

  • ryggrad - om allt är i ordning, skriver läkaren att han är normal;

  • lungor, mjälte, gallblåsa och tarmar är normala utan egenskaper;

  • hjärtat har en fyrkantig skärning;

  • lever, mage och njurar - är närvarande, med normal utveckling, har de inga funktioner.

Det beskriver i detalj var och hur placentan ligger. Den normala tjockleken för denna period är från 18 till 18,5 mm. Navelsträngen ska ha 3 kärl. Livmoderhalsen borde inte ha patologiska förändringar, livmoderhalsen är normalt stängd.

Möjliga problem

Barnets storlek uppfyller inte normen

Ett barn kan ligga bakom eller vara före de genomsnittliga normerna för en viss graviditetsperiod av olika skäl. Små fluktuationer av några millimeter anses inte patologiska.Om emellertid dimensionerna för alla parametrar eller en av dem ligger bakom mer än 2 obstetriska veckor eller ligger före "schemat" för samma period, ytterligare undersökning krävs.

Skälen till avvikelser från de fetometriska parametrarna kan vara undernäring, utvecklingsfördröjningar, fostrets syreförlust, en tendens till tung vikt och patologi av genetiskt ursprung.

Läkare kommer att kunna svara på denna fråga i större detalj efter den andra schemalagda screeningen, där kvinnan kommer att gå från 18 till 21 veckor.

Genusfel

Sådana fel är inte uteslutna. Noggrannheten hos ultraljud som en diagnostisk metod är inte mer än 90%, och exaktheten att bestämma kön vid denna tidpunkt är ca 80%. Om du vill få en högre procentandel av noggrannhet, då med frågan om att bestämma barnets kön till diagnostikern bättre att kontakta efter 20 veckor. Då är sannolikheten för korrekt "träff" inom 90%.

Läkaren kan misstas på grund av barnets placering i livmodern. Om crumb är i bäckenpresentation och samtidigt sitter med ryggen vänd mot sensorn, blir det mycket svårt att undersöka könsorganen.

Ibland krossar felet eftersom pojken kan dölja sin penis mellan benen, och han kommer att misstas för en tjej. Flickan kan misstas som en pojke eftersom navelsträngslingorna faller mellan benen och kommer att behandlas som en penis. Sannolikheten för sådana fel är ca 1,5-3%.

Om du vill se dina barns sexuella egenskaper med egna ögon och inte oroa dig för de märkliga ränderna på svartvitt ultraljudsskanning, bättre att göra en 3D-ultraljud. I en tredimensionell form, om barnet självklart visar sin "charm" till doktorn, behöver bilden inte förklaringar.

Foster Choroid Plexus Cyst

En sådan formulering i slutet av en ultraljud på 16 veckor kan leda en gravid kvinna och hennes släktingar till panik. Faktum är att oro är mycket mer skadligt. Cystisk vätskedannelse i plexus kallas endast för echografiska tecken. Faktum är att ackumuleringen av vätska i choroid plexus produceras av själva plexus och utgör ingen fara för barnets liv och hälsa.

Cyst av en sådan plan växer inte, degenereras inte i en tumör, därför finns det ingen diagnos av detta, en sjukdom med ett sådant namn beskrivs inte i medicinska referensböcker. Bara en ultraljudsläkare säger ett faktum - det finns ackumulering av vätska. Ingen pratar om patologi.

Efter att barnet är födt kommer han att genomgå en ultraljud i hjärnan, i 90% av fallen löser sådana cysta sig själv, i de återstående 10% väljer läkare observationstaktik. Cystor kan lösa lite senare.

Hjärnasymmetri

Det är så hur framtida mödrar formulerar en medicinsk dom på utvidgningen av fosterhinnans laterala ventrikler. Villkoren kräver ytterligare undersökning, eftersom de expanderade och asymmetriska ventriklerna kan vara på grund av hypoxi som barnet upplever, intrauterina infektioner, främmande kroppar och organdumörer.

Mycket beror på graden av asymmetri och andra indikatorer på utvecklingen av barnet. Allvarlig asymmetri kan indikera risken för hydrocephalus. (tillsammans med en ökning av huvudets storlek).

I det här fallet kommer moderen att behöva besöka den pediatriska neurokirurg medan han fortfarande bär barnet för att kunna bedöma riskerna tillsammans med specialisten och fatta beslut att ge barnet hjälp efter födseln.

bilder

I bilderna i tredimensionellt format ses barnet vid graviditetsåldern på 16 veckor mer i detalj än i det vanliga tvådimensionella "fotoet". Tvillingar såg lite värre ut. Ett barns kön på en 3D-ultraljud efter 16 veckor ser ut så här.

Pojken
tvillingar
Flickan

För att spara bilder av barnet i livmodern för ett långt minne, bör du be diagnostikern att ge dig elektroniska filer på alla operatörer. Tryckt på speciella pappersbilder förlorar sin bildskärpa och färg för snabbt.

15 veckor 17 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa