16 veckor 18 veckor

Ultraljud i den 17: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

17 veckors graviditet föreskriver inte obligatorisk ultraljudsdiagnos. Det här är en lugn och uppmätt period där mamman känns bra. Toxos, om det var nästan slutade, och magen är fortfarande liten och ger inte kvinnan några obehagliga känslor, känner hon sig inte trött. Men behovet av att göra en ultraljud kan fortfarande uppstå. Hur denna procedur äger rum vid denna tidpunkt och vad som kan ses på skannerns monitor kommer att beskrivas i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med undersökningen

Den första screeningen lämnades, tills den andra är fortfarande ungefär en och en halv vecka.

I vissa samråd kan de första provningarna av den andra screeningen, ett trippel- eller fyrdubbelt blodprov, ordineras vid 17 hela veckor.

Under den 17: e veckan kan det finnas flera orsaker till att en kvinna går till ultraljudsdiagnostikskontoret, förutom nyfikenhet (det finns sådana rastlösa kvinnor som går till ultraljud i betalda kliniker nästan varannan vecka för att se hur barnet utvecklas) :

  • Utseendet av smärta, blodig, smet, blodliknande ansvarsfrihet;

  • allvarlig toxicos, ödem, ökat tryck i framtida mamma

  • experter ultraljud (om under undersökningen av 11-13 veckor upptäcktes tvivelaktiga eller störande tecken);

  • om obstetrikern-gynekologen hade några tvivel (den manuella undersökningen indikerar den obstetriska och den aktuella termen, finns det misstankar om missad abort).

Förbereda och genomföra forskning

Kvinnans livmoder är redan ganska stor, så det behövs ingen speciell förberedelse för studien. Läkaren väljer ett sätt att undersöka situationen. Om en kvinna är tunn, är det här veckan möjligt att genomföra proceduren transabdominal, undersöka livmodern och barnet genom den främre bukväggen. Om en gravid kvinna inte har tunna, är det ibland lättare att se fostret genom vaginalen, och sedan använder läkaren en transvaginal metod för forskning.

Om kvinnan vände sig till ultraljudet på grund av urladdning och smärta, kommer studien endast att utföras av en vaginalsensor, eftersom det är ett akut behov av att noggrant undersöka livmoderhalscancer och livmoderhals för att eliminera möjligheten till spontan abort.

Procedurens varaktighet vid denna tidpunkt kan variera från 5 till 10 minuter. För barnet och den framtida mamman anses en sådan diagnos harmlös och smärtfri.

Vad kommer att visa?

Vid vecka 17 börjar barnet en stormig och viktig process av benmineralisering, i tandköttet finns en läggning av framtida mjölktänder. Bildandet av hörapparaten har redan genomförts, och på ultraljudsmaskinen med hög upplösning kan du redan försöka klara av de små öronen. Vid den kvinnliga fostern vid denna tid börjar bildandet av det främsta reproduktionsorganet livmodern. Systemet med blodkärl utvecklas aktivt och förkroppsligar, men det finns ingen möjlighet att överväga detta vid ultraljudsdisposition.

En ganska vuxen bebis kommer att vara tydligt synlig för doktorn och framtida mamma under skanningen vid vecka 17. Fruktens storlek är nu cirka 11-12 centimeter, och dess vikt är mer än 100 gram. Det faktum att barnet kunde höra kommer att märkas under proceduren, eftersom ljud från utsidan redan orsakar vissa reaktioner på smulorna. Sålunda kan sensorns brus få barnet att aktivera rörelser, han kommer snabbt att flytta armar och ben, som också märkbart förlängs.

Diagnosen kommer noggrant att undersöka livmoderns tillstånd, den unga placentan, vars bildning redan har upphört, fostervätskan. Det kommer att mäta barnets grundläggande parametrar, vilket gör det möjligt att verifiera tidpunkten samt att bedöma barnets utvecklingstakt.

Om smulan är bekvämt placerad för sensorns granskning, kommer diagnostikern att kunna känna igen barnets kön med hög grad av noggrannhet. Nu är fostret i själva utvecklingsstadiet när det inte längre är litet men inte så stort att intima platser är täckta på grund av barnets obekväma ställning. Därför är det dags att fråga läkaren, barnet till vilket kön snart blir en full medlem av familjen.

Regler och tolkning av resultat

Vid vecka 17 definierar doktorn en helt vanlig uppsättning data som är viktiga för att förstå hur en liten person känner.

Presentation av fostret

Vid denna tidpunkt kan det vara något - huvud, bäcken eller tvärgående. Ett barn är inte löst i någon position i någon position och blir nästan ständigt över och utnyttjar det faktum att han fortfarande är mycket fri i livmodern. Därför borde du inte oroa dig för bäcken eller tvärgående presentation och möjliga problem vid förlossningen i samband med denna position hos barnet. Karapuz växlar om och om igen positionen.

Fetometriska indikatorer

Sådana mätningar inkluderar barnets tillväxtindikatorer - huvudets längd- och tvärstorlek, bukomkrets och längden hos parade ben. Baserat på dessa värden beräknar ultraljudsskannerprogrammet den beräknade vikten hos barnet, och doktorn kommer att använda tabellerna för att bestämma huruvida fetal fetometrisk värden är normala för sin gestationsålder.

Fetal huvud och mage storlekar

Gestationsålder

BPR (bipartial storlek), mm

LZR (frontal-occipitalstorlek), mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

16-17 veckor

34-38

45-50

124-135

102-112

Parad benlängd

Längdlängd (DBK), mm

Shin Length (DKG), mm

Humerusens längd (WPC), mm

Längden på underbenets ben (DCT), mm

20-24

18-21

18-21

15-18

Näsbenlängd

Gestationsålder

Nasalben - normalt, mm

Tillåten vibration, mm

16-17 veckor

5,4

3,6-7,2

Att lägga sig bakom normerna i 2 veckor eller mer kan betraktas av läkare som intrauterin tillväxt retardation, ett tecken på genetiska patologier eller infektion hos fostret. Överdrivna priser kan ses som ett fel vid beräkningen av graviditeten, vilket kan vara hos kvinnor med oregelbunden cykel eller sen ägglossning.

En liten fördröjning eller fördjupning av normerna kan inte betraktas som en patologi, troligtvis är det en fråga om ärftlighet, eftersom barnet redan utvecklas enligt ett individuellt program som ligger i det av föräldrar och natur. Långa ben, en näsa "knapp", ett litet huvud kan helt enkelt vara utseenden, ärvda från mamma och pappa.

Storleken på barnets huvud är viktigt.. Om BDP och LZR är 2 veckor eller mer bakom normen kan läkare ordna en detaljerad studie med invasiva metoder, eftersom en sådan minskning kan vara ett tecken på kromosomala abnormiteter eller mikrocefali. Överskott av 2 veckor eller mer är också ett alarmerande tecken, vilket indirekt kan indikera sannolikheten för hydrocephalus. Mindre överskott av genomsnittliga normer betraktas som en individuell egenskap av utseende.

Fetusanatomi

Vid den 17: e graviditetsveckan kan läkaren utvärdera barnets profil, undersöka ansiktsbenen. Strukturerna i hjärnan, hjärtat, njurarna, magen och tarmarna, lungorna och urinbladen kommer också att undersökas.När patologier detekteras kommer genetik att engagera sig i detaljerad forskning, så ofta medfödda missbildningar av interna organ "sameksisterar" med olika syndrom och störningar i centrala nervsystemet.

Om alla organ är i ordning, kommer läkaren att indikera att de "inte har funktioner," "är normala" eller helt enkelt "undersökta", kommer de inte att beskrivas i detalj.

Placenta och navelsträng

Barnens näring, som ger honom ett syrerikt moderblod, beror på "barns plats" och navelsträngen. Normalt har navelsträngen 3 kärl, kring vilka läkare ultraljud nödvändigtvis gör en inträde i ultraljudsprotokollet.

Placentans normala tjocklek för den 17: e gravidveckan är från 15 till 25 mm, mognadsgraden är noll. Om placentan ligger nära den inre svalget, kommer läkaren att lägga låg placenta eller placenta previa. Båda dessa förhållanden är farliga för barnet, och därför bör behandling och stödjande terapi inledas omedelbart. Om du följer alla obstetriciens rekommendationer finns det en ganska stor chans att med den efterföljande tillväxten av livmodern, som sträcker sina väggar, kommer placentan också att stiga.

Livmoderhalsen, livmoderhalsen, bilagor

På ultraljud vid denna tidpunkt bedöms inte bara storleken hos det kvinnliga reproduktionsorganet utan även livmoderns tillstånd. Om förtjockning upptäcks kan läkare misstänka hypertoni, vilket åtföljer hotet om abort. Normalt bör livmoderhalsen stängas, bilagorna och livmoderhalsen bör inte ha diagnostiska egenskaper.

noggrannhet

Oavsett vilken ultraljudsdisposition det är, är det omöjligt att kalla det en exakt metod. Nøjaktigheten av forskningen under denna period uppskattas till cirka 85-90%. När det gäller sexbestämning är noggrannheten ännu lägre - cirka 80%. Läkaren kan göra misstag på grund av dålig granskning, föråldrad utrustning. När du bestämmer kön av tjejer kan navelbandet förväxlas med penis, och pojken kan "spelas in" som en tjej eftersom han har benen "manhood" och läkaren kunde inte se den.

3D-ultraljud ger bästa överblick och bilder, och även om proceduren rekommenderas från 20-22 veckor av graviditeten och vid vecka 17, var det enligt mödrarnas recensioner möjligt att få exakta uppgifter om barnets kön och läkare och framtida föräldrar kunde undersöka intima platser på vackra volymetriska skott.

16 veckor 18 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa