17 veckor 19 veckor

Ultraljud i den 18: e veckan av graviditet: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

18 veckors graviditet - en tid av relativ lugn. De smärtsamma attackerna av toxemi drog sig tillbaka, tyngdens känslor har ännu inte dykt upp. Stämningen hos framtida mamma är utmärkt. Det är under denna period att hon kan få remisser för en ultraljudsskanning. Vilken diagnostik kommer att visas vid denna tidpunkt och vad du ska förbereda för, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Begreppet "screening" är redan bekant för den förväntade mamman, för i första trimestern hade hon redan genomgått en ultraljudsskanning och donerat blod för laboratoriebiokemisk forskning. Vid 18 veckor väntar en annan screening på henne, den andra på konto. Hälsosekretariatet rekommenderar att det hålls 18-21 veckor., så nu är rätt tid att titta på den efterlängtade babyen.

Screening ultraljud stöds av data som erhållits från laboratoriet. Enligt resultaten från båda studierna är det möjligt att bedöma de möjliga patologiska tillstånden, vissa missbildningar av fostret.

Ultraljudsundersökning vid vecka 18 har ett viktigt mål - identifiera problem i utvecklingen av barnet. Men det här är inte den enda anledningen till att skanningen är klar. Under denna period bidrar ultraljudsskanningen till att orientera graviditetens tidpunkt, om de inte är fullständigt upplysta och också att tilldela ett beräknat leveransdatum.

I den här perioden redan Du kan försöka se barnets kön, eftersom de yttre könsorganen är fullt utformade.

Om barnet inte är blygt och visar sitt sex till doktorn, kommer kvinnan att kunna ta reda på vem hon förväntar sig är hennes son eller dotter.

De problem som löses under screeningen innebär inte sexbestämning, därför betalas denna tjänst medan alla andra diagnostiska åtgärder inom ramen för prenatal diagnos är helt gratis för alla kvinnor i en "intressant position".

En oschemalagd ultraljudsskanning vid vecka 18 kan utföras enligt indikationer - det här är en plötslig smärta, urladdning som inte kan anses vara normalt för gravida kvinnor, skillnaden mellan livmoderns höjd och den obstetriska perioden.

Förberedelse för proceduren och funktionerna hos

En ultraljudsskanning vid vecka 18 kan utföras på två sätt - internt eller externt. Internt, kallat transvaginal, ger en bra utsikt genom vaginalen, om det är svårt genom bukhinnan. Det kan vara svårt för en läkare att undersöka ett barn om den förväntade mamman är ägare till extra pounds och fettveck på magen.

Den vaginala sensorn är också oumbärlig för hotad abort, eftersom det gör att du kan se livmoderhalsen och livmoderhalsen tydligare vid vecka 18.

Om en kvinna har en normal eller tunn kroppsbyggnad, kan denna veckas graviditet genomföra en studie på transabdominalt sätt - genom magen. Förberedelse för ultraljud krävs inte, oavsett hur det utfördes. Inget behov av att dricka vatten eller te för att fylla urinblåsan, det finns inget behov av att följa en diet som minskar flatulens i tarmarna.

Vad kan man se på ultraljudet?

Vid vecka 18 ser barnet ut som en liten man, men huvudet är fortfarande oproportionerligt stort. Krummens höjd från klackarna till kronan är nästan 20 centimeter, och dess vikt närmar sig 200-240 gram. Sådana dimensioner gör det möjligt för honom att fritt tumla, simma, trycka från livmoderns väggar, göra en mängd rörelser med händer och fötter. Det är under denna period som vissa gravida kvinnor börjar känna de första rörelserna. Dessa är främst kvinnor som väntar på utseende. tvillingar eller tripletter, såväl som multiparösa.

Även om en kvinna fortfarande inte känner störningar kan du njuta av bebisens rörelser under ultraljudsproceduren. Barnets hud är fortfarande mycket tunn, blodkärlen framträder genom den. Hjärnan utvecklas snabbt, det endokrina systemet börjar fungera i veckan. Denna ultraljudsskanning visar förstås inte.

Men mamma kommer att kunna se ett litet hjärta, lyssna på hur det knackar, om utrustningsnivån tillåter, så kan du se hur barnet klämmer och slår ut knytnäven, sprider fingrarna.

Krummen skiljer redan ljud. Han blev redan vant med sin mammas hjärta, blodets brus i sina kärl, men allt nytt, det som kommer från utsidan, intresserar och skrämmer honom samtidigt. Därför kan barnet leva upp till den okända rösten hos den hälsoarbetare som utför studien, och omvänt kan vara rädd och tyst.

Könsorganen är tydligt synliga vid denna tidpunkt om barnet är bekvämt beläget för inspektion. Det är möjligt att sladden kläms fast mellan benen. Och då kan tjejen vara förvirrad med pojken. Skrapa småpojkar kan dölja sin "värdighet" mellan benen och de kan lätt misstas för en tjej. Procentandelen av felet är dock under denna period liten - högst 2-4%.

Normer och avkodning

Beskrivningen är sammanställd i tre huvudområden - fostrets storlek (fetometriska indikatorer), fosteranatomi (närvaron och ordentlig bildning av inre organ) samt en beskrivning av hjälporgan och media - placenta, navelsträng som omger fostervätskan. Dessutom bedömer doktorn kvinnans hälsotillstånd - om allt är i ordning med hennes reproduktionsorgan, oavsett om det finns hot om abort.

Fetalfotometri

Det är möjligt att dra slutsatser om hur barnets huvud utvecklas, med två parametrar, deras diagnostiker mäts i första hand. Detta är längsgående (LZR) och tvärgående storlek (BPR). Huvudomkretsen kompletterar bilden. Betraktad som viktig och sådan storlek som buken omkrets av barnet. Vid denna tid görs även mätningar på parade ben - lårben, shin, axel och underarm. Vid vecka 18 mäts benens ben också.

Barn huvudstorlekar:

Tidsfrist, vecka

BPR, mm

LZR, mm

Huvudomkretsen, mm

17-18 veckor

38-42

50-54

135-146

Storlekar av parade ben och ben i näsan:

Tidsfrist, vecka

Lårlängd mm

Shin längd, mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

Näsbenlängd

17-18 veckor

22-25

21-24

21-24

18-20

5,4 -6,0

Anatomiska egenskaper

Ett barn i livmodern är redan tillräckligt stort för att läkaren ska undersöka sina inre organ. Undersök hjärtan under studien, med undantag för eventuella fel på detta organ och stora kärl. Läkaren är också intresserad av njurarna, barnets urinblåsa, tarmar, mage, lungor, gallblåsa, hjärnstrukturer och cerebellum.

I avsaknad av defekter och synliga problem indikerar läkaren att barnets inre organ inte har några egenskaper.

Placenta, navelsträng, fostervätska

Standarder och avvikelser jämförs med denna tabell:

Tidsfrist, vecka

Placenta - normer

Amnosvätskebelopp

Navelsträng

17-18

Mognad - 0, tjocklek - 19,4 - 20,2 mm

127-133 mm

Har 3 fartyg

Diagnosen måste markera var placentan är. För de flesta gravida kvinnor är denna tillfälliga kropp ansvarig för att barnet får allt som behövs för 9 månader, ligger på baksidan av livmodern, dock och den främre platsen bör inte vara överraskande.Detta är en variant av normen, som bara kräver noggrannare hantering av graviditet av den behandlande läkaren.

Möjliga problem

I processen med ultraljudsskanning vid vecka 18 kan vissa patologiska förhållanden bli uppenbara. På de vanligaste sätten berätta mer:

Barnets storlek ligger bakom eller före normen.

Eventuella avvikelser med de normer som är speciella för frukten under en viss period, kräver noggrann studie av läkare. Små lags eller framsteg - kan orsakas av helt ofarliga skäl - ärftlighet, egenskaper hos barnets kroppsstruktur. Tunna föräldrar brukar ha samma typ av barn.

Ytterligare undersökningar förtjänar en situation där dimensionerna avviker i en eller annan riktning i 2 veckor eller mer.

I det här fallet bör du vara uppmärksam på exakt vilka dimensioner som överstiger normen, om processen är symmetrisk (när alla storlekar ökar) eller om det finns asymmetri (endast en del av kroppen ökar eller en storlek ökar).

En ökning och minskning av ett barns huvud kan vara ett tecken på genetiska missbildningar, hydrocephalus eller mikrocefali. Om dimensionerna ökar symmetriskt så finns det en chans att kvinnan bär fostret med en tendens till tung vikt (mer än 4 kg) eller till en jättevikt (mer än 5 kg).

Symmetrisk reduktion kan prata om problem som barnet upplever, upp till intrauterin tillväxtnedgång.

Det är emellertid inte nödvändigt att skynda med slutsatser - barnen växer upp i livmodern "hoppar", och det är möjligt att barnet "justeras" i parametrarna om några veckor på kontrollens ultraljud.

Näsbenen ligger bakom normen.

Tutens benlängd är en markör för kromosomala abnormiteter. Hos barn med Downs syndrom, Patau, Turner och andra obotliga sjukdomar är ansiktsprofilen plattad, näsan är mycket mindre än hos friska kollegor. Detta faktum är baserat på mätningen av denna parameter. En liten fördröjning i näsbenens längd bör inte stör störst.

Snarare är det här grunden att noggrant titta i spegeln till moderen själv och undersöka utseendet hos hennes släktingar. Kanske har familjen små näsor - en ärftlig egenskap.

Ur denna synvinkel bör moderata ökningar av täppans storlek inte orsaka panik.

Vid mätning av denna parameter uppstår ofta fel och fel som beror på att utrustningen som diagnostiken utförs är föråldrad och har en låg upplösning.

Om diagnosen fortfarande är benägen att överväga att avvikelsen är signifikant, och blodprov bekräftar obalansen mellan hormoner och proteiner i kroppen, då är detta anledning att gå till mottagningen till genetik och eventuellt genomgå ett invasivt förfarande - en amniocentes eller en chorionbiopsi för att kunna veta med en noggrannhet på mer än 99% om barnet är hälsosamt.

Placentan är låg

Bedömningen av diagnostikern på placentans låga läge bör inte introducera en gravid kvinna till en dumhet. Graviditeten har ännu inte nått hälften, livmoderns intensiva tillväxt är fortfarande framåt. "Barnsätet" har alla chanser att stiga högre med den växande livmodern. I de flesta fall är detta vad som händer.

Men den installerade låg placentation ställer flera restriktioner för kvinnor - hon ska inte lyfta vikter, böja sig kraftigt och knyta, bör ta vitaminkomplex, äta bra, undvika snabb promenad, trötthet, oftare ligga i vågrätt läge. I vissa fall erbjuder läkare sjukhusvistelse i gynekologiska avdelningen eller graviditetens patologi, och du bör inte vägra det.

Ultraljudsbilder

Även vid en konventionell tvådimensionell ultraljud vid vecka 18 kan man överväga inte bara barnets profil utan även ryggraden, revbenen, fingrarna. Tredimensionell ultraljud kan utföras vid denna tidpunkt, men hittills kan inget särskilt intressant upptäckas i 3D-bilderna. Skarpare grimas fortfarande inte, "ställer inte". För ljus och känslomässigt "foto" bättre att besöka en tredimensionell ultraljud efter 21 veckor.

Om läkaren lyckas med att "komma nära" sensorn från botten så kan man tydligt se könsspecifika signaler - pojken och flickan från denna vinkel kan särskiljas från varandra med ett naken, icke-professionellt öga.

Pojken
Flickan

Om du vill spara ett foto från denna ultraljud för historien, ska du be läkaren att ge en digital kopia, eftersom ultraljudsbilderna tenderar att blekna snabbt och förlora kontrasten i bilden.

17 veckor 19 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa