18 veckor 20 veckor

Ultraljud under den 19: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Den 19: e veckan av graviditeten är en lugn och ändå lätt "ekvator" av graviditetsperioden. Före födseln är det fortfarande en lång tid, men den "intressanta" positionen har redan blivit märkbar för andra. Magen avrundades, och om tvillingarna är planerade, kan det inte döljas alls. Den här veckan kan en kvinna vänta på det andra planerade mötet med barnet på ultraljud. Vad framtida mamma kan se, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Den andra planerade ultraljudsskanningen, som utförs på gravida kvinnor som är registrerade vid kliniken för kvinnors samråd, utsetts vanligtvis från 18 till 21 veckor. 19 veckors obstetrisk beräkning - detta är cirka 17 veckor av fostrets liv, exakt så mycket tid har gått sedan befruktningen.

Screening ultraljudsskanning i detta skede gör att du kan ta reda på hur en bebis utvecklas, fastställa huruvida han har utvecklingsfel och utvärdera specifika markörer av möjliga patologier.

Resultaten av ultraljudet vid denna tidpunkt kompletterar den diagnostiska laboratoriebilden, eftersom någonting tidigare gav den förväntade mamman blod från en ven för biokemisk analys. Båda resultaten betraktas kumulativt av ett speciellt datorprogram som beräknar riskerna för medfödda anomalier.

Dessutom föreskrivs en ultraljudsskanning i vecka 19 för att säkerställa barnets välbefinnande, om en kvinna har störande symtom - nagande smärtor, atypiska för utmatning i mitten av graviditeten. Dessutom, En ultraljudsskanning kan rekommenderas om läkaren är osäker på huruvida graviditeten är korrekt.

Metod för genomförande

Ultraljud i veckan utförs abdominal - scannersensorn ligger på den främre bukväggen. Ingen diet och mottagning av medel som reducerar gasbildning i tarmarna krävs inte längre just nu, eftersom livmodern redan är ganska stor och mängden amniotisk vätska gör det möjligt för ultraljudsvågor att tränga in och reflekteras utan problem.

Att skanna är en kvinna placerad på en soffa i en bakre position eller på en sida, om hon bär tvillingar, och trycket på den underlägsna genitalvenen medan den ligger på baksidan är redan märkbart uttalad.

Vaginal ultraljudsscreening kan också appliceras., men bara om kvinnan har misstankar om hotad abort. En intern undersökning med en intravaginal sensor gör det möjligt att noggrant bedöma tillståndet i livmoderhalsen och livmoderhalsen.

Det är värt att ta en ren blöja med dig för undersökning för att täcka soffan, liksom pappersservetter för att ta bort överflödig gel från buken.

Vad som visar ultraljud

Vid vecka 19 väntar min mamma på många intressanta saker, för att hennes smula redan har ökat märkbart. Fruktens storlek vid denna tidpunkt kan jämföras med en stor potatis. Barnens tillväxt är ca 19-22 cm, och vikten är ca 200 gram.

Alla organ och system av barnet bildas, nu växer de aktivt och förbättras. I hjärnans krumminor i vecka 19 aktiveras specialzoner, som är ansvariga för de fem huvudsenserna - beröring, lukt, hörsel, syn och smak.

Barnet ser fortfarande tunt ut, men från denna vecka börjar han bilda subkutant fett, vilket kommer att värma honom omedelbart efter födseln tills termoreguleringsprocesserna är etablerade. Tack vare honom, kommer krummen glädje älskade med puffiga kinder, dimples.

Vid vecka 19 blir nackmusklerna starkare och barnet får möjlighet att vrida huvudet, "titta runt" på sidorna. Små fingrar på armarna och benen böjer sig i alla leder.

Sekundära kvinnor känner redan fostrets rörelse, många kvinnor som har bestämt sig för att bli mödrar för första gången är i en trevlig förväntan om de första märkbara störningarna.

På ultraljudsskärmen i veckan kommer mamman och diagnosen att kunna se barnet som rör sig aktivt, han har fortfarande tillräckligt med utrymme för att ens utföra kupor över huvudet och summan.

På ultraljudet kan du lyssna och se hur hjärtkrummen slår hårt och rytmiskt. Under denna period är det redan möjligt att bestämma barnets kön med stor noggrannhet.

En felaktig version av sexdiagnosen under denna period är osannolikt, eftersom könsorganen är formade och tydligt synliga, och barnet, som fortfarande inte är trångt, döljer inte dem, vilket sker i sena termer under tredje trimestern.

Förutom fostrets storlek kommer läkaren att fråga om moderkroppens tillstånd, som redan är fullt formad och utför hela funktionssättet för näring och skydd av barnet. Med hjälp av ultraljudsvågor kommer dess tjocklek att mätas, platsen uppskattas.

Dekryptering och hastighet

Först och främst kommer diagnostikern att berätta hur många barn växer under hjärtat av en kvinna - en, två eller tre, och också bedöma varje bärbarhet. Livskraften bestäms av närvaron av hjärtslag och motorisk aktivitet.

Läkaren kommer också att berätta i vilken position barnet befinner sig i huvudet, bäcken eller tvärläget i förhållande till utloppet från livmodern. Att oroa sig för "fel" plats hos barnet är inte värt det. Barnet kommer att ändra sin position många gånger till slutet av graviditetsperioden.

Huvuddimensionerna, som beräknas på ultraljud, är fetometriska indikatorer. Dessa inkluderar storleken på huvudet - tvärgående, vilket också kallas bifogade och längsgående - främre slipning. Läkaren mäter också huvudets omkrets, mage och längden hos parade ben.

Alla dessa indikatorer anses vara viktiga tecken på barnets normala utveckling, liksom dess överensstämmelse med graviditetsperioden.

Tabellnormfetometri vid 18-19 veckor:

PDU, mm

LZR, mm

OG, mm

Kylvätska, mm

Lårbenets längd, mm

Skenben, mm

Underarmben, mm

Humerus, mm

42-45

54-58

146-158

124-134

27-30

24-27

20-23

28-31

I protokollets ultraljud beskriver doktorn barnets anatomiska egenskaper. Vid denna tidpunkt är alla inre organ väl synliga, deras närvaro och proportioner.

Hjärnans struktur, barnets hjärta, mage, njurar, lungor, lever, gallblåsa, tarmar är föremål för noggrann studie. Termen låter dig redan se missbildningar, om sådana finns. Om det inte finns några grova kränkningar, skriver läkaren att de interna organen är normala och det finns inga tecken på utvecklingspatologier.

Tjockleken på placentan i veckan är normalt 20-21 mm. Det bör vara nollgraden utan tecken på tillväxt eller förtjockning. Ökad muskelton i livmoderväggarna, såväl som förkortning av livmoderhalsen och den snäva stängningen av livmoderhalsen kan indikera hot av avbrott.

Möjliga problem

Förteckningen över eventuella problem och problem som kan uppstå hos förväntade mammor vid vecka 19 är ganska bred. Vi försökte svara på de vanligaste.

Parametrarna för barnet ligger bakom normen

Det är inte värt att oroa sig för och vara nervöst om fetometrins dimensioner avviker med högst två veckor. Orsaken kan ligga i sen ägglossning. I en sådan situation var vanligtvis en liten fördröjning från genomsnittets storlek märkbar även under den första ultraljuden i första trimestern.

Ibland kan orsaken till avvikelser i storlek vara intrauterin tillväxtnedgång. En kvinna kommer definitivt att visas att genomgå ytterligare diagnostik.

Det är inte nödvändigt att överväga varje parameter separat, det här är det viktigaste misstaget för alla framtida mammor.

Om ultraljudet visar att det finns avvikelser i endast en parameter betyder det inte något dåligt. Det är bara att barn växer upp annorlunda, "hoppar", och en liten skillnad kan jämnt ut om en vecka eller två.

Läkare tittar på fostrets fosterindikatorer på olika sätt. För diagnos är proportioner snarare än specifika dimensioner av större vikt.

Varför, efter att ultraljudet gav riktning mot genetiken

Glöm inte att huvudändamålet med denna ultraljud är screening av möjliga patologier. Om diagnosen har några tvivel om konturerna i näsbenen, ansiktsprofilen, patologierna för interna organ, föreslår han att barnet kan ha Downs syndrom eller har tecken på achondroplasi, han kommer att råda dig att besöka genetiken och göra en annan ultraljud expertklass.

En genetiker kan erbjuda invasiv diagnos till framtida mödrar - cordocentes eller amniocentes, för att få resultat med en noggrannhet på upp till 99%, vilket gör det möjligt att bedöma om barnet har patologi eller inte.

bilder

De vanliga tvådimensionella ultraljudsbilderna i veckan ger bara en allmän uppfattning om hur barnet ser ut. Mer detaljer om barnet kan vara på 3D-ultraljudet.

Kön, definierad och demonstrerad för framtida mamma och pappa under övergången till tredimensionell skanning, utan tvivel.

För information om hur 3D och 4D ultraljud av fostret äger rum vid 19-20 veckors graviditet, se följande video.

18 veckor 20 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa