4 veckor

Gör ultraljud om 2-3 veckor av graviditet?

Innehållet

Den tidiga graviditeten är ganska spännande tid. Det är vid den här tiden att framtida barn börjar lägga de vitala organen. Denna artikel kommer att hjälpa förväntade mammor att förstå om det är möjligt att utföra ultraljud under de första veckorna av graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

När hålls det?

I de flesta fall utförs den första ultraljuden under graviditeten endast 10-12 veckor. Läkare etablerade inte denna period av en slump. Man tror att effekterna av ultraljud vid ett tidigt stadium av embryonutveckling kan leda till olika negativa effekter. De farligaste av dem är bildandet av olika störningar i intrauterin utveckling.

För att bedöma graviditetens längd, använder läkare en särskild term - "obstetrisk term".

Det räknas från den första dagen i den sista menstruationscykeln. Vanligtvis skiljer sig denna period avsevärt från graviditet, som används av läkare av ultraljudsdisposition. Denna term, av uppenbara skäl, blir mindre obstetrisk.

Det bör noteras att situationen vid upprättandet av graviditetstiden för närvarande har förbättrats avsevärt. Moderna ultraljudsenheter som används i arbetet, ställer omedelbart obstetrisk gestationsålder. Det bestäms av introduktionen av de initiala parametrarna, som doktorn indikerar innan man utför studien. I det här fallet, i slutsatsen efter testet, indikerar läkaren den redan obstetriska perioden av graviditeten. Detta är mycket bekvämare, särskilt för obstetrik-gynekologer i deras arbete.

För att framtida mammor inte ska bli förvirrad med användningen av dessa begrepp, borde de använda dem obstetrisk gestationsålder. Detta gör det möjligt för gravida kvinnor att prata samma språk med sina obstetrikare-gynekologer.

Att utföra ultraljud om 2-3 veckor utförs i de flesta fall för att utesluta eller bekräfta graviditeten. Denna typ av undersökning är dock inte en "guld" standard för detta. Bekräftar förekomst av graviditet hos kvinnokroppen vid denna tidpunkt, en klinisk undersökning som innehar en gynekolog samt en särskild biokemisk markör - hCG. Ökningen av blodet i detta hormon indikerar i de flesta fall den möjliga uppkomsten av ett nytt liv i kvinnokroppen.

Ultraljudsundersökning utförd av en kvinna som har en fördröjning av nästa menstruation, ganska ofta avslöjar inte graviditet, men olika patologier. Som regel leder de polycystiska eller ovariella cystiska massorna som finns i patienten till utvecklingen av denna situation. Hormonellt aktiva neoplasmer leder i detta fall till en obalans mellan kvinnliga könshormoner, vilket i slutändan bidrar till fördröjningen av menstruationen.

Hur är det gjort?

För att genomföra studien använder läkare speciella sensorer. Ultraljud kan utföras på två sätt - transabominal och transvaginal. Var och en av dem har sina egna indikationer och kontraindikationer. Med dessa metoder kan vi identifiera vad livmodern och andra reproduktionsorgan ser ut i framtida mamma.

Väljer vilken metod som är bättre att använda i varje enskild situation, gynekolog.

Det finns fall då datumet för den påstådda uppfattningen är felaktig inställd.I denna situation är det under doktors ultraljudsundersökningar bestämt att barnet är mer än den förväntade perioden på 2 veckor. Experter kan också fastställa att fostret är 2 veckor bakom under utveckling. I en sådan situation föreskriver läkare en teststudie, som utförs inom några dagar.

För att genomföra studien använder läkare speciella sensorer. Med transabdominalmetoden utförs undersökningen genom bukhudets hud. En transvaginal sond infogas i slidan. Många experter tror att studien av denna metod under den tidiga graviditetsperioden är mer informativ.

Under ultraljudet kan läkaren ta bilder. De stöds av ett medicinskt kort. Ta sådana bilder i fall där en kvinna har abnormiteter eller patologi. Med upprepad forskningsspecialist kan ultraljudet upprepa denna bild. Detta är nödvändigt i ordning att spåra dynamiken i utvecklingen av detta patologiska tillstånd.

Vad kan bestämmas vid denna tidpunkt?

Ultraljud, som utförs under den tidiga perioden efter befruktningen, kan bara visa närvaron av ägget, som förblev i livmodern. Det här är den tid då ett litet befruktat ägg kan lämna reproduktionsorganet tillsammans med blodflödet. I det här fallet kan kvinnan inte ens förstå att hon var "gravid" i några veckor. Fördröjningen av menstruation efter oskyddad samlag uppfattas av henne som regel som en förvirrad hormonell bakgrund.

Obstetricians säger att graviditeten inte har skett på 3 veckor. Vid den här tiden risken för att det befruktade ägget lämnar livmodern är ganska högt. Det är dock värt att notera att hon redan har en dubbel uppsättning kromosomer, erhållna under uppfattningen från framtida mamma och pappa. Under denna period utvecklas det befruktade ägget ganska snabbt. Cellerna som bildar det delar sig snabbt och skiljer sig åt.

Läkare noterar att ett sådant befruktat ägg i den första veckan efter uppfattningen redan består av 32 små celler. Vid slutet av den tredje veckan finns redan mer än 260 celler. I framtiden kommer aktiv tillväxt att förekomma under graviditetens första trimester.

De första veckorna av sådan utveckling är de mest intensiva och viktiga.

Vid den 20: e dagen från befruktningstiden börjar mycket viktiga händelser inträffa. De viktigaste av dem är Implantera ett befruktat ägg direkt i livmodern. Vid den här tiden börjar en gravid kvinna, som fortfarande inte är helt medveten om sin nya status, genomgå karakteristiska förändringar i beteende och hennes allmänna tillstånd. Hon kanske inte gillar något slags lukt, hennes aptit ökar och hennes humör förändras.

När den delande zygoten är fäst vid livmoderns inre foder, är den mindre än 0,3 mm i storlek. Den minsta "utbildningen" är i de flesta fall inte synlig under ultraljudet. I framtiden, som embryot utvecklas och växer, kan det redan ses i livmodern under ultraljud.

Vanligtvis förlossar och gynekologer ordinerar ultraljud i 2-3 veckor från tidpunkten för uppfattningen av medicinska skäl. Det är tilldelat att utesluta samtidiga sjukdomar hos interna genitala organ, som är tillgängliga för moderen och kan förvärra graviditeten i framtiden. Dessutom kan en ultraljudsskanning vid denna tidpunkt utföras för att utvärdera effektiviteten av in vitro-befruktning efter embryonplantering.

Det finns fall där läkare föreskriver en ultraljud vid 2-3 veckor efter befruktningen för att bekräfta graviditeten. Omedelbart bör det sägas att En sådan undersökning visas inte alltid. I praktiken finns det många fall av falsk diagnos. I det här fallet kommer det att visas att utföra en andra ultraljud om 1-2 veckor.Frekventa ultraljudsundersökningar, särskilt de som utförts i de tidiga stadierna av fosterutveckling, kan leda till utvecklingen av de mest negativa konsekvenserna i framtiden.

Den viktigaste funktionen hos vilken läkare av ultraljudsdisposition är orienterad är endometrial hyperplasi. Detta faktum är ett indirekt tecken på graviditet. Hyperplasi (volymökning) av livmoderns inre fodrar kan dock bero på vissa sjukdomar i detta könsorgan.

Erfaren ultraljudspersonal avslöjar en liten depression i slemhinnan där barnet senare kommer att vara beläget.

De definierar den genom att mäta den ursprungliga endometrialtjockleken. Under studien kan experter också bestämma storlek och ton i livmodern. Förekomsten av hypertonus hos en gravid kvinna är ett extremt ogynnsamt symptom, särskilt i tidig graviditet. I vissa fall kan hypertoner leda till spontan abort eller spontan missfall.

Också under studien kommer ultraljudsläkaren definitivt att utvärdera corpus luteum. I de tidiga stadierna av graviditetsutvecklingen uppträder dess vaskulering - blodtillförsel. Blodkärlen som matar corpus luteum blir mer dilaterade. De ökar också kraftigt blodflödet.

Denna funktion i corpus luteum beror på att det spelar en mycket viktig roll under graviditeten. Läkare kallar den här anatomiska utbildningen "barnens säng". De viktigaste fosterstrukturerna som skyddar den framtida bebisens kropp från yttre faktorer kommer att bildas av det i framtiden. Dessutom har corpus luteum en uttalad hormonell effekt. Progesteron, som syntetiseras under sitt aktiva inflytande, har en förberedande effekt på endometriumet så att embryot kan implanteras i livmoderns inre vägg.

Läkare använder ultraljud för att utvärdera flödet av corpus luteum. speciell typ av skanning - duplex. Det låter dig bedöma nivån av blodflödet i alla anatomiska zoner. Minskningen i denna indikator kan indikera en överträdelse av graviditeten. I en sådan situation bestämmer läkare behovet av utnämning av korrigerande läkemedelsterapi.

Är det möjligt att göra?

2-3 veckor av graviditet är inte den bästa tiden för en ultraljud. Under denna period är det omöjligt att överväga fostret, för att inte tala om att bestämma några patologier av intrauterin utveckling eller kön av den kommande barnen. Genomförande av ultraljud vid denna tidpunkt är huvudsakligen tvungen.

Forskare har funnit att missbruk av ultraljud, särskilt utfört i tidig graviditet, leder vidare till många olika negativa konsekvenser. Barn som genomgick frekvent ultraljud under perioden av tidig organogenes, efter födseln har låg vikt.

Också många barnläkare tror att effekterna av ultraljud i det tidiga skedet av bildandet av ett barn kan leda till bildandet av långlivade störningar i nervsystemet och hjärt-kärlsystemet.

Forskare har länge etablerat det faktum att ultraljudsvågor har en signifikant inverkan på fostrets hjärna. I framtiden bidrar detta till att barnet har olika egenskaper i beteende. Denna situation manifesterar sig efter födseln. Amerikanska forskare tror att utföra ultraljud i sådana tidiga skeden kan bidra till utvecklingen av autism i framtida barn.

Det är rationellt att endast utföra en ultraljud medicinsk nödsituation. En sådan undersökning kan också visas för kvinnor som har allvarliga problem med att bära och fostra ett barn. I detta fall bestäms behovet av ultraljud av en gynekolog. Tanklöst att göra sådan forskning kan leda till irreparabla konsekvenser. Om denna förväntade mamma måste varnas.

4 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa