19 veckor 21 veckor

Ultraljud under den 20: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Den 20: e veckan av graviditeten fullbordar den första halvan av bärbarhetsperioden. Toxicos retreated, moderns hälsa och humör på höjden. Det var vid den här tiden att många börja känna sina barns första rörelser. Under denna period kan en kvinna få ett hänskjutande för en andra planerad ultraljudsskanning. Därefter kommer vi att diskutera skillnaden mellan ultraljud under denna period och vad är normerna för barnets utveckling under 20 födelsevårigheter.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad är det för?

I slutet av den femte graviditetsmånaden är en ultraljud inte bara ett infall av en kvinna som vill beundra hennes växande avkomma. Denna studie är en del av andra trimesterns screening. På rekommendation av Rysslands hälsovårdsministerium genomförs screening från 18 till 21 veckor. Ofta faller ett besök på ultraljudsundersökningsrummet på 20: e veckan - perioden mellan 19 och 20: e veckan (mer än 17 veckor har gått från uppfattningen, enligt kvinnornas normer).

Screeningen innefattar studier av venöst blod med biokemisk metod med ett trippel- eller fyrdubbelt test. Denna studie bidrar till att etablera överskrider eller underskattar nivån av hormoner och proteiner som är viktiga för en normal graviditet. Deras förändring följer ofta olika genetiska patologier. Bilden kompletteras med en undersökning på kontoret för ultraljudsdiagnostik.

Under första trimestern, från 11 till 13 veckor, har kvinnan redan passerat den första screeningen, och därför är de enskilda riskerna för att barnet föddes med Edwards, Down, Turner och andra obotliga sjukdomar av genetiskt ursprung redan kända. Andra screening låter dig bedöma ett sådant obehagligt perspektiv på grundval av andra substanser i blodet, liksom andra markörer av patologier på ultraljud.

Dessutom kan ultraljudsundersökning vid denna tid driva andra mål:

  • Barnutvecklingsbedömning;
  • bedömning av moderkroppens tillstånd
  • diagnos av möjliga avvikelser under graviditeten - risken för för tidig födsel, fosterdöd;
  • förtydligande av tidpunkten för graviditet och mer exakt bestämning av födelsedatum

Förberedelse för proceduren och funktionerna hos

Ultraljudsundersökning vid vecka 20 utförs externt, transabdominalt, det vill säga sensorn styrs genom buken, en överblick är tillgänglig genom bushens vägg.

Det finns inte så många situationer där läkaren kan besluta att använda en vaginalsensor på en ultraljud vid denna tidpunkt. I grund och botten är det överviktig i en gravid kvinna, närvaron av imponerande fettavlagringar i buken.

Om sonden genom magen för att undersöka barnet misslyckas fattas ett beslut om transvaginal ultraljud.

Intern ultraljud kan också utföras om misstänkt för tidigt abnormt cervikalt dilatation, cervikal insufficiens, placenta previa.

Vid vecka 20 utförs ultraljud inte i en tittarstol. Använd i detta fall soffan där den förväntade mamman kan sitta både i ryggen och i en position på sidan om det inte är bekvämt att ligga på ryggen.

Ingen särskild utbildning för ultraljud vid denna tid behöver inte. Drick inte vatten, följ en diet, frigör tarmarna från gas - livmodern är redan så stor att tarmen, tillsammans med gaserna som fyller den, flyttas tillbaka och utsikten inte stör

När du genomgår ultraljudsundersökning efter 20 veckor behöver du inte donera blod samma dag som ett besök på diagnosens kontor. Under denna period kan dessa komponenter av perinatal diagnos utföras på olika dagar. Förfarandet varar 5-10 minuter, det kommer inte att skada den gravida kvinnan och hennes bebis.

Vad kommer ultraljudet att visa?

För första halvåret av graviditeten har barnet gjort en stor utvecklingsväg. Nästan alla organ är bildade i det, systemets arbete förbättras - särskilt nervöst. Krummens höjd denna vecka - ca 26 centimeter. Barnet väger bara ca 300 gram.

Den här veckans bebis har en stor händelse - hans ögon förvärvar fotoreceptorer, och nu kan krummen skilja mellan ljus och mörker. Om du lyser en ficklampa på magen, kan barnets rörelse öka. I slutet av femte månaden lärde sig barnet "göra ansikten", och nu med ultraljud, om du har tur kan du se hur han blinkar, blinkar och gör ansikten.

Barnet ser ut som en liten, men redan fullbildad, liten man. Han är redan väl kontrollerad med sina pennor, leker med navelsträngen, sugande kammar. Hans tarmar jobbar, pussan sväljer fostervätskan, den lilla magan har börjat fungera.

Vid 20 veckor undersöker läkaren noggrant fostret (eller foster, om det finns flera av dem i livmodern), bedömer barnets storlek, jämför resultaten med tabeller med normala värden för graviditetsåldern. Detta gör det möjligt att fastställa inte bara exakt datum, justera leveransdatum, om det behövs, men förstår också Ger tillräckligt med näring en smula, han har inga sjukdomarsom kan hindra sin normala utveckling.

Läkaren kommer att kunna undersöka barnets inre organ, för att bedöma placentans tillstånd, navelsträng, fostervätska. Om mammas hälsa lämnar mycket att önska kommer skanningen att ge henne möjlighet att bedöma tillståndet hos hennes reproduktionsorgan, identifiera inflammationer, cyster, eventuella problem med livmoderhalsen och livmoderhalsen, vilket kan vara tecken på hotande abort.

På ultraljudet på tjugonde veckan Barnets tydligt synliga kön, problem med definitionen bör uppstå. Vid den första ultraljuden hämmades de sexuella egenskaperna av deras för liten storlek. Vid den tredje, som väntar i slutet av graviditeten, med diagnosen av kön kan det också vara svårt. Barnet blir stort, "curl up" i en kompakt posera och det blir väldigt svårt att se en pojke eller en flicka i en bebis.

Nu är rätt tid att ta reda på vem som ska förvänta sig - en son eller en dotter.

Indikatorer, norm, transkript

Alla standarder ges endast för informationsändamål, och kan inte ligga till grund för självdiagnos av problem. Inte alltid avvikelsen från medelvärdena indikerar sjukdomar, nästan alla parametrar utvärderas av läkare i proportion till varandra.

I protokollet med ultraljudsdiagnostik noterar doktorn antalet barn som finns i livmodern och indikerar alltid om de lever. En levande frukt anses vara en sådan frukt som har registrerat motoraktivitet och hjärtslag. Under denna period anges typen av bebis position i rymden - huvudvärkpresentation, bäcken eller tvärgående.

Om läkaren skriver att barnet befinner sig i bäcken eller tvärläge, var inte rädd och oroa dig.Under dagen, barnet, som känns väl och fritt i livmodern, gör dussintals kupor från huvud till fot och tillbaka.

Om det vid tidpunkten för moders diagnos var att doktorn "fångade" honom i tvärläge, betyder det inte att barnet kommer att förbli i denna position fram till födseln. Presentation i vecka 20 spelar ingen roll mycket.

I protokolldelen "Fetometriska indikatorer" kommer gravida kvinnor att få olika brevförkortningar och siffror, som inte är så lätta att förstå. På den tjugonde veckan mäter läkaren längden på benen, huvudomkretsen, buken, transversella och längsgående dimensionerna av huvudet, såväl som cerebellum.

Priser fetometri i vecka 20 (sammanfattande tabell):

Veckan av graviditeten

BPR (bifogad storlek i mm)

LZR (frontal-occipital storlek i mm)

OG (huvudomkrets i mm)

Kylvätska (mageomkrets i mm)

19-20

44-47

58-62

158-170

134-144

Benlängd:

Veckan av graviditeten

DBK

(lårlängd i mm)

DKG

(kalvlängd i mm)

KDP

(axellängd i mm)

DCT

(längd i underarm i mm)

19-20

30-33

27-30

27-30

23-26

Baserat på fetometrisk data, beräknar ultraljudsskannern självständigt fostrets beräknade vikt. Värden från 200 till 350 gram är typiska för denna period. Flickor är mer benägna att väga mindre än pojkar, även om graviditetsåldern i båda fallen sammanfaller med upp till en dag.

I avsnittet "Fostrets anatomi" beskriver doktorn villkoret för barnets inre organ. Hjärnans laterala ventriklar, ansiktsbenen, ryggraden, banorna, hjärtat, njurarna, magen, tarmarna, lungorna, gallblåsan och betraktas och beskrivs. Om läkaren inte ser de uttalade missbildningarna av dessa organ kommer Latin N att stå mitt emot ordet, det vill säga "norm".

Om patologier detekteras, och ultraljud vid den här tiden gör att du kan se underutveckling av ett organ eller dess frånvaro, beskriver läkaren vilken typ av patologi som är motsatt organets namn. Så motsatsen till linjen "Tarmar" kan en post visas - "Atresia of the anus" eller "Extended Loops".

Teoretiskt sett kan alla patologier av inre organ vara en markör för kromosomala abnormiteter, varför varje specifik situation bör betraktas separat. Flera ytterligare ultraljud kommer att krävas, eventuellt invasiv diagnostik (cordocentes eller amniocentes) för att avgöra om barnet har kromosomala sjukdomar.

Därefter kommer läkarna att bestämma hur och när man ska behandla ett barn om hans sjukdom anses behandlas. Om dessa är totala syndrom, kommer mamman att få lite tid att tänka på möjligheten att avsluta graviditeten av medicinska skäl. Det slutliga beslutet förblir för den gravida kvinnan och hennes familj.

I slutet av examensbeviset indikerar läkaren placentans egenskaper - hur högt det är beläget från den inre halsen, på vilken livmoderväggens fastsättning inträffade Oftast är "barnstol" monterad på bakväggen. Normalen för denna period är moderkroppens grad av mognad 0. Vid detta stadium upptäcks ofta låg placenta eller placenta previa. Läkaren bedömer livmoderhalsens storlek, livmoderhalsens tillstånd och närvaron eller frånvaron av livmodermuskelton.

Möjliga problem

BPR och LZR i huvudet är mindre än normen

En liten avvikelse från de genomsnittliga tabellvärdena för storleken på barnets huvud indikerar inte något som är alarmerande. Alla barn i graviditeten växer i olika takt, förutom att ingen utesluter en ärftlig egenskap av utseende - ett litet huvud. Ångest anses vara en avvikelse från normens nedre tröskelvärde med 2 veckor (om foster-BPR till exempel motsvarar inte den tjugonde, men till den artonde åttonde veckan).

Huvudreduktion kan orsakas mikrocefalisåväl som otillräcklig näring. I det här fallet kommer läkare att tala om intrauterin tillväxtnedgång. Ytterligare studier hjälper till att identifiera den exakta orsaken, med försenad utveckling, prognoserna är gynnsamma - vitaminberedningar hjälper såväl som läkemedel som förbättrar blodets uteroplacentala flöde.

Barnets huvud är mer än åldersnorm

Överdriven normal fetthuvudstorlek denna vecka är ibland ett tecken på hydrocephalus, svullnad på grund av infektiösa processer eller missbildningar. Ett litet överskott av indikatorer (mindre än 2 obstetriska veckor) kan indikera att med denna graviditet finns en tendens till stort (ca 4 kg) eller jätte (mer än 5 kg) foster.

Återigen måste doktorn titta på mamma och pappa, kanske har de stora huvuden - en familjeegenskap, och då kommer ingen korrigering att krävas.

Barnets bukomkrets är mindre än graviditetsfrekvensen

Denna indikator kan vara en del av barnets bygg, eftersom tunna mammor och pappor oftast har samma smala barn. Såsom är fallet med fetthuvudets storlek är det kritiskt att ligga bakom normen med mer än 2 veckor.

Denna situation kräver noggrann studie av det uteroplacentala blodflödet, den speciella placentan, i tid för att identifiera möjliga orsaker till undernäring. Själva fettens tunnhet är inte farligt. Uppgiften av läkare - hitta sin sanna orsak, vilket kan utgöra en risk för barnets fortsatta utveckling.

Benlängden matchar inte ålder

En indirekt markör av genetiska patologier under den andra ultraljuden är förkortningen av benen i underbenet, längden på de återstående benen mäts endast för att föreställa sig hur många barn som helst, samt spåra dess utveckling.

Kortare eller längre underarmar eller lår visar sig i de flesta fall vara kännetecken för barnets utseende, eftersom han kan ha genetiskt lagda långa ben eller korta armar. Sådana förändringar anses fysiologiska.

Patologiska abnormiteter och förkortning av benen kan inte gå obemärkt, och kvinnan kommer genast att skickas till genetiken för samråd.

Låg placenta

Livmodern växer, placentan har fortfarande alla chanser att stiga till en normal höjd, vilket oftast händer om den gravida kvinnan observerar alla utnämningar av sin läkare.

Vanliga frågor

3D-ultraljud

Denna typ av ultraljudsdisposition utförs nu och det låter dig titta närmare på barnet, för att få vackra bilder på fostret. En obstetrikare eller genetiker skickar kvinnor till en ultraljud i expertklassen om larmmarkörer eller abnormiteter identifieras. Besök en 3D-ultraljud en kvinna kan frivilligt.

Fetus snapshots

På vanliga skott ser du ganska bra vad krummen gör - konturerna på armar och ben är tydliga, ansiktsprofilen är synlig. Men 3D-ultraljud och bilder som erhålls på en sådan apparat, om barnet "håller med sig", ger en mer komplett bild av vad en son eller dotter ser ut. Om bor i magen tvillingarsedan i vecka 20 ser det ut så här.

Genusfel

Misstag vid bestämning av kön just nu osannolikt. Det är fortfarande möjligt att förvirra en pojke med en flicka i sällsynta fall om barnet hade en navelsträng som klämdes mellan benen. En sådan tjej kommer felaktigt att betraktas som en liten pojke. Och den blygta pojken, som pressade sina könsorgan mellan benen, kommer att betraktas som en tjej för tillfället. Sannolikheten för en sådan "förvirring" är inte mer än 1,5-3%.

Tyvärr finns det situationer där golvet inte kan ses, eftersom barnet står inför, bak och bakåt till ultraljudsgivaren. Om ingen yttre påverkan (klappning, tappning) hjälper barnet att vända sig, måste läkaren erkänna att det är omöjligt att bestämma kön just nu och kommer att råda dig att komma till avtalet senare.

Könsbestämning ingår inte i standarddiagnostiska åtgärder vid screening. Därför betalas denna tjänst av den gravidaste kvinnan till priset för tillhandahållande av betald sjukvård för en särskild förlossningsklinik.

19 veckor 21 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa