20 veckor 22 veckor

Ultraljud under den 21: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Den första halvan av graviditeten lämnades. Vecka 21 öppnar andra hälften av denna intressanta och utmanande period, fylld av förhoppningar och nya känslor. Vid denna tidpunkt kan en studie planeras som en del av den andra screeningen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med undersökningen

Den andra prenatala screeningen, eller snarare, en av dess komponenter - en ultraljudsundersökning, genomförs på vilken dag som helst mellan 18 och 21 veckors dräktighet. Laboratorie blodprov för hormoner och proteiner, det så kallade trippeltestet, ges tidigare - från 16 till 20 veckor. Således, i vecka 21, skickas alla gravida kvinnor som inte har haft tid att passera denna undersökning de senaste tre veckorna till ultraljudet.

Syftet med studien - identifiera riskerna med möjliga genetiska avvikelser hos fostret. Ultraljudsdiagnos i denna process har en särskild roll, dess resultat påverkar väsentligt den övergripande slutsatsen.

Dessutom kan den förväntade mammen besöka ultraljudssalen vid vecka 21 av andra skäl. Utseendet av smärtsyndrom, onormal urladdning under perioden, amning, tecken på inflammation, uppkomsten av ett hot för att rädda graviditeten - allt detta är grunden för en brådskande oskadad diagnos av moder och foster. Förlossningsgynekologen kan rekommendera en ultraljud om livmoderns höjd inte överensstämmer med den obstetriska perioden, om kvinnan klagar på att hon plötsligt slutat känna fostrets rörelse, även om de brukade vara.

Ibland är det nödvändigt att klargöra graviditetens tidpunkt och bestämma datum för den kommande födelsen.

Förberedelser och funktioner

Vid denna tidpunkt är ultraljudsproceduren transabdominal: sensorn ligger ovanpå buken, livmodern och barnet ses genom den främre bukväggen. Specialisten kan endast använda vaginala sensorn om synligheten genom buken är svårt på grund av graviditetens övervikt, fetma och i fall där det är nödvändigt att undersöka livmoderhalsen och livmoderhalscancer för att bedöma det möjliga hotet om abort vid denna tidpunkt.

Denna ultraljud kräver ingen särskild träning från en kvinna, det är inte nödvändigt att fylla blåsanEftersom mängden amniotisk vätska är tillräcklig för god visualisering och tarmgaser, som måste kämpas före ultraljudsskanning under första trimestern, kan inte på något sätt påverka resultatet av undersökningen, eftersom livmodern har vuxit och det kan inte pressas av de svullna tarmarna.

Vad kan man se på ultraljudet?

Barnet växte upp och "tog form": hans höjd var redan nära 25 centimeter från klackarna till kronan, och hans vikt översteg 350 gram. De minsta barnen i denna period har en höjd av ca 18 cm. En pjokk med sådana parametrar kan tydligt ses på vilken skanner som helst, även om den här utrustningen inte hör till kategorin modern innovativ teknik. 21 veckor efter obstetriska normer - cirka 19 veckor från befruktningstillfället. Barnet har lärt sig mycket under denna tid och är redo att visa mycket för sin mamma och doktor, som kommer att titta på honom genom ultraljudssensorn i flera minuter.

Skarphet behärskar helt och hållet en mängd olika mimic grimaces, det kommer att bli speciellt bra om 3D-ultraljud görs. Han suger kammar, spelar med navelsträngen. Vid denna tid börjar håret växa på barnets huvud, arbetet i matsmältningssystemet blir. På dagen sväljer fitta omkring en halv liter fostervätska.

Vid vecka 21 lär barnet att skilja mellan smaker, eftersom smaklökar uppträder på sin tunga vid denna tidpunkt. Armarna och benen rör sig så lite felaktigt hittills, och i ultraljud är det lätt att se, koordinering av rörelser är den närmaste uppgiften. Barnet hör olika ljud under den procedur som han kan reagera på läkarens okända röst, till apparatens uppmätta buzz, genom att öka den fysiska aktiviteten.

Vecka 21 är en bra tid att ta reda på en bebis kön. Om, före detta, doktorn talade om barnets kön tveksamt, eller lyckades inte med att undersöka könsorganen, det är nu hemligheten kan bli uppenbar. I livmodern är det fortfarande ganska ledigt och barnet ständigt byter plats i rymden.

Det är möjligt att det är under ultraljudet att barnet kommer att utvecklas så att dess yttre genitala organ kommer att finnas tillgängliga för undersökning.

Dekryptering och normer

Slutsatsen av doktorn om ultraljudsskanning börjar alltid med att bestämma antalet barn. För var och en av dem ställer specialisten kriterierna för lönsamhet - barnet måste ha hjärtslag och fysisk aktivitet. Specialisten ställer också in typen av barnets position i livmodern, huvudet, bäcken eller tvärgående.

Men hejdå kvinna borde inte vara upprörd av antingen bäcken eller tvärgående presentation, för före födelsen fortfarande en lång tid rör sig barnet ständigt, och dess position kommer att förändras många gånger.

Fetalfotometri

Förlossningspersonal har ett särskilt förhållande till fotometriska data - storleken på enskilda delar av barnets kropp gör att man kan få en uppfattning om hur proportionellt det är komplext, om det växer och utvecklas korrekt. Dessa data är redan bekanta med en kvinnas minskning - BPR, LZR, OG och kylmedel:

  • Biparientalstorleken är ett visuellt segment som dras mellan huvudets två temporära ben,
  • Frontal-occipital storlek - längsgående sektion från frontalben till occipital.
  • Huvudomkrets och bukomkrets - två ytterligare parametrar som gör det möjligt att bedöma barnets utveckling.

Längden av parade ben - lårben, tibia, underarm och axel - är viktiga tecken på framgångsrik tillväxt av smulorna, liksom markörer av möjliga kromosomala avvikelser.

Tabellen över genomsnittliga normer för fetometriska indikatorer vid vecka 20-21 är som följer:

Obstetrisk term

BPR, mm

LZR, mm

OG, mm

Kylvätska, mm

20-21 veckor

48-51; möjliga fluktuationer från 45 till 56 mm

62-66; möjliga fluktuationer från 57 till 72 mm

170-183

144-157

Tabellen över normer för längden av parade ben i vecka 21 är följande:

Obstetrisk term

Längdlängd (DBK), mm

Shin Length (DKG), mm

Underarmlängd (DKP), mm

Axelängd (WPC), mm

20-21 veckor

33-36; möjliga fluktuationer från 29 till 40 mm

30-33; möjliga fluktuationer från 26 till 37 mm

26-28; möjliga fluktuationer från 22 till 32 mm

30-33; möjliga fluktuationer från 26 till 37 mm

Den interhemisfäriska storleken hos barnets cerebellum vid denna tid är nära 21-23 mm. Beräknad vikt av smulorna ligger redan i intervallet 350-420 gram.

Fostrets anatomiska egenskaper

Alla inre organ av barnet är fullt bildade. De flesta av dem fungerar i ett strömlinjeformat läge, vissa börjar bara jobba. En ultraljud undersöker hjärnhalven, närvaron och funktionerna, om några av lungorna, organen i urinvägarna - blåsan och njurarna. Hjärtat måste ha 4 kameror, slå rytmiskt, smidigt. Eftersom mag-tarmkanalen börjar arbeta aktivt vid vecka 21, Läkaren undersöker noggrant magen, tarmarna, gallblåsan. Rygg och ben i ansiktet och skallen utvärderas.

Om inga synliga defekter upptäcks går läkaren inte in i detaljer om beskrivningen av varje organ som undersökts och indikerar att de är alla vanliga och har inga egenskaper. Om en defekt upptäcks, beskriver doktorn i detalj arten av patologi, beslutet om ytterligare diagnos och möjlig behandling.

I det här fallet kommer alla beslut att fattas av en förlossningsläkare och en barnläkare tillsammans.

Placenta, livmodern, fostervätska

Den här veckan anses vara normal nollgraden av moderkakan. Det innebär att denna tillfälliga kropp, som är skyldig att ha viktiga ansvarsområden - förse barnet med allt som behövs, är tillräckligt ung och framgångsrikt klarar av sin huvuduppgift. Om doktorn hävdar att placentan är låg bör du inte oroa dig för att livmodern ännu inte växer, och tillsammans med de utsträckta livmoderväggarna kan "migrera" och "barnstol".

Men låg placentation lämnar sitt märke på den förväntade mamterns framtida liv - hon behöver noggrant och noggrant behandla hennes graviditet, ta hand om dig själv, lyft inte vikter, gör inga plötsliga rörelser, ta vitaminer och, oftare än andra gravida kvinnor, besöka din läkare så att kontrollen är konstant. Fostervätska vid vecka 21 bör vara ren, klar, inte innehållande suspenderad substans. Deras normala belopp vid denna tidpunkt är 143-214 mm.

Livmoderväggarna borde inte vara i tonus, livmoderhalsen bör inte genomgå förändringar, livmoderhalsen är normalt stängd.

Möjliga problem

Det finns flera problem som kan identifieras på ultraljud vid denna tidpunkt.

Fetometrisk data skiljer sig från den verkliga termen

En liten avvikelse från barnets individuella storlek från de genomsnittliga normerna kanske inte talar om fostrets patologier. Orsaken kan vara ärftlighet: Föräldrarnas lilla tillväxt kommer sannolikt att vidarebefordras till barnet, och därför är det inte värt att förvänta sig av honom en stor längd av ben. Om moderns eller pappans huvud är stort, då kan samma vara barnet, och därför kommer parametrarna i huvudet för ultraljud att ligga något före de reglerande uppgifterna.

Ångest anses vara en sådan avvikelse vid vilken tidsfristen för tabellerna "skiftas" med 2 eller flera veckor. Om 21 veckor är huvudets storlek (BPD och LZR) knappt tillräckligt för att nå 18-19 veckor, ligger detta till grund för utnämningen av ytterligare diagnostik, eftersom det kan finnas många orsaker till detta - mikrocefali, utvecklingsfel, genetiska patologier, syrehushållning, fostrets undernäring, utvecklingsfördröjning.

En ökning av storlek på 2 veckor eller mer kan också indikera eventuella problem i framtiden, men andra storlekar bör också bedömas. Om ökningen är proportionell, och andra parametrar ligger också före standarderna, så kan vi prata om tendensen till ett stort eller jättebarns födelse. Om endast vissa delar av kroppen förstoras krävs en detaljerad undersökning av orsakerna till detta fenomen.

Vid uttalad asymmetri av barnets kroppsdelar kan invasiv diagnos förskrivas - amniocentes eller cordocentessom med en sannolikhet på 99,9% kommer att svara på frågan om barnet har grova missbildningar.

Lågt vatten eller högt vatten

En liten mängd vatten vid 21 veckor, liksom för många av dem, kan också vara ett tecken på möjliga missbildningar. Några av de obotliga kromosomala syndromen åtföljs verkligen av brist på vatten eller rikligt vatten, men oftast är orsakerna förankrade i andra graviditetspatologier - inflammation i det urogenitala systemet, infektionssjukdomar, Rhesus-konflikten osv.

Varje avvikelse från mängden vatten från normen är därför ett hot främst för barnets säkerhet Det är inte nödvändigt att lämna de uppenbarade överträdelserna till ödetes ödmjukhet.

Endast med medicinsk hjälp kan du få barnet och i vissa fall även föda ett barn naturligt utan kejsarsnitt.

bilder

Ultraljudsbilderna på 21 veckor visar barnets profil, näsformen, käften, pannan. Ryggraden, ryggbågarna och benen är inte mindre märkbara. Barnets kön, om läkaren lyckas välja en bra vinkel, kan man redan se nästan utan tvekan.

På tredimensionella fotografier kan barnet fångas med en intressant grimas. På ett sådant första "foto" är barnets ansiktsdrag redan synliga, och föräldrar kan förstå vad deras son eller dotter ser ut. Noggrannheten i sexbestämning och ultraljudsdiagnos vid denna tidpunkt är från 85 till 90%.

Du kommer lära dig mer om ultraljud under den 21: e veckan av graviditet, fostrets storlek och andra funktioner från följande video.

20 veckor 22 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa