30 veckor 32 veckor

Ultraljud i graviditetens 31: e vecka: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

åttonde månad av graviditet Mamma går på mammaledighet. Hon har mer tid att kommunicera med sin bebis, som snart kommer att födas. Det är under denna period som den förväntade mamman måste passera den tredje slutliga prenatala screeningen. Och vid den 31: e graviditetsveckan får hon få en remiss för en ultraljudsskanning som en del av en screeningstudie av tredje trimestern. Om vad som väntar på henne i ultraljudssalen och hur hennes barn har blivit, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Målen för undersökningen

Vid vecka 31 utnämns en tredje prenatal screening, vars uppgift är att sammanfatta resultaten av de första två och ta reda på hur barnet känner sig i detta skede. Studien är nu väldigt informativ när det gäller planeringstaktik för den kommande leveransen. Många barn redan vid denna tidpunkt anta kroppens slutliga position, där de ska födas. Detta gör det möjligt att minimera antalet och risken för födelseskador, eftersom för bäcken eller tvärgående presentation kan en kvinna visas en kejsarsnitt.

Ultrasonography vid 31 veckors graviditet kan du tydligt och grundligt undersöka strukturen hos barnets inre organ, eftersom alla är redan ganska stora och perfekt visualiserade. Ultraljudsundersökning är planerad, den genomförs kostnadsfritt vid konsultation på den uppkomna mamman.

Förutom skärmuppdrag införs ytterligare försök på ultraljudet i tredje trimestern. skanningen bör klargöra barnets tillstånd, funktioner i livmoderblodflödet i livmodern, visa barnets tillväxt i dynamiken, klargöra det förväntade födelsedatumet, vilket inte är långt ifrån.

Utanför planen vid denna tidpunkt kan gravida kvinnor med tvillingar eller trillingar som blir gravida genom IVF, liksom kvinnor med svår obstetrisk historia, inklusive efter en tidigare kejsarsnitt, räkna med ultraljud, eftersom det är viktigt att övervaka tillståndet i den postoperativa livmodern på så lång tid.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Genomför proceduren

Ultraljud vid 30-31 veckor gör yttre, transabdominala sättet där sensorapparaten är belägen på kvinnans främre bukvägg. Livmodern är så stor att byggnaden av en gravid kvinna inte längre spelar någon roll, den extra vikt och feta veck på buken kan inte komplicera visualiseringen.

Läkaren tillämpar endast vaginalsensorn om kvinnan hotar för tidigt födseln, och mer exakt är obstetrikare-gynekologen benägen att tro att det finns en onormal öppning av livmoderhalsen som är onormal under en given period.

Förberedelser för ultraljud är inte nödvändiga. Om en kvinna vill göra en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljudsskanning, borde hon veta att en sådan undersökning varar längre än den traditionella ultraljuden - från 40 till 55 minuter. Med en ultraljud av vilken typ som helst, är det meningsfullt att ta ett byte kort och pass, avtagbara skor och en ren blöja så att du kan täcka den med en soffa, som du måste ligga på under skanningen.

Vad kommer forskningen att visa?

Fostrets storlek i vecka 31 är ganska stor, så det finns ingen möjlighet att titta på barnet helt, inte en enda sensor ger en så bred överblick.Barnet kommer att undersökas i delar - huvud och ansikte, nacke och bröst, ryggrad och buk, lemmar. Tillväxten av barnet översteg 40 centimeter, och vikten - mer än ett och ett halvt kilo. I vissa spädbarn kan vikten vara nära 2 kg.

Barnet lagras med subkutant fett, vilket gör det möjligt för honom att gå upp i vikt snabbt och efter att ha fött barnet skyddar han barnet från att frysa, eftersom termoreguleringsfunktionerna inte kommer att debuggeras ännu. På grund av fettet blir barnets kropp mer attraktivt - på handtagen och under knäna finns söta veck, på kinderna - dimples, rynkorna slätas. Barnet vid vecka 31 ser nästan ut som om det kommer att se omedelbart efter födseln.

Barnet har helt bildat alla sinnen. Han hör och ser till och med delvis, skiljer sitt eget folk från okända och skrämmande ljud, skiljer mörkret från ljuset. Om du slår på ficklampan i magen, kommer barnet att stänga ögonen reflexivt. Han öppnar redan ögonen när han är vaken, och, om det är lyckligt, kan han demonstrera det under en ultraljud.

Lungorna förbereder sig för oberoende andning. Hittills vet inte barnet hur man gör det här, men en speciell substans börjar producera i lungorna - ett ytaktivt medel som inte tillåter alveolerna att hålla fast vid utgången efter att barnet är födt.

Vid vecka 31 fortsätter bildandet av furer eller svängningar i barnets hjärna, blir det "smartare", och sambandet mellan hjärnan och muskler blir effektivare. Krummens rörelser är nu mindre aktiva än tidigare, men de är fyllda med mening - han kan med måtta dra sina nävar i munnen, ta tag i navelsträngen, rör hans lilla ansikte.

Motoraktivitet är inte lika intensiv som under andra trimestern, eftersom barnet redan blir betydligt tättare i moderns livmoder.

Krummen tar en kompakt position, varigenom det blir svårt att se könsorganen, så är golvet i tredje trimestern svårare att bestämma än i tidigare perioder.

Aktivt arbeta mage och tarmar, urinblåsa och njurar. Barnet sväljer fostervätska, hicka, pissar och i tarmen, deponeras den ursprungliga feces, som kallas meconium. Skarpa sover och vaken. I perioder av vakenhet kan han leka med sina fingrar eller ledningskabeln, som även kan ses på ultraljudsskannerens monitor.

Dekryptering och normer

Att förstå vad som skrivs i slutet av en ultraljud är inte så svårt som det verkar vid första anblicken. Läkaren mäter nödvändigtvis de grundläggande parametrarna, som kallas fetometriska. Dessa är huvudets dimensioner - den främre occipitalen och biparienten, liksom längden på de parnade benen i benen - lårbenen och tibia och händerna - axel- och underarmbenen. Också mätt är bröstets diameter och två cirklar - buken och huvudet. Då jämförs resultaten med ett speciellt bord.

Tabellfetometri 30-31 veckor graviditet (endast medelvärden):

BPR, mm

LZR, mm

DBK (lår), mm

DKG (kalv), mm

WPC (axel), mm

DKP (underarm), mm

Bröstets diameter, mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

78-80

97-101

57-59

53-56

53-55

46-48

79-81

285-294

264-274

Sammanfattningsvis beskriver ultraljudet nödvändigtvis de anatomiska egenskaperna hos barnets utveckling. Vid denna tidpunkt har doktorn alla möjligheter att undersöka barnets inre organ, konstatera att det finns eller inga fosterskador.

Placentan i vecka 31 har den första graden av mognad, i vissa fall kvalificerar den som en övergång från första till andra, men normalt är det normalt för moderkakan att normala till andra graden efter 35 veckor. Mängden vatten blir gradvis mindre, eftersom barnet växer, och det behöver mer och mer utrymme i livmodern. Denna vecka anses vara normalt. Fosterindexet är 82-88 mm (i genomsnitt).

Möjliga problem

Avvikelser av indikatorer för ett visst barn från de medeltal som anges i tabellen kan vara både fysiologiska och patologiska.Om en ultraljudsskanning vid 31 veckor avslöjar en utvecklingsfördröjning är lagret ganska signifikant - cirka 2 veckor från den fasta förlossningsperioden (vid 31 veckor motsvarar barnets storlek den 29: e veckan). Överskott av indikatorer på samma skillnad kan också prata om patologi - ödem, genetiska avvikelser, missbildningar, intrauterin infektion.

Mindre avvikelser borde inte störa den framtida mamman och hennes nära och kära. Den fysiologiska skillnaden kan bero på de arveliga egenskaperna hos barnets utseende och kroppsbyggnad - vissa är födda större, andra är tunna, vissa har "långa i mammas" långa ben och andra är "långa" långa. Näsan är snub-nosed och med en skurk har alla också olika huvuden. Vid vecka 31 utvecklar barnet redan enligt den individuella programmets inneboende natur, det är vad det är.

Vattnets turbiditet, liksom den suspension som detekteras i dem enligt resultaten av en ultraljudsskanning, kan indikera ett barns nöd - hypoxi eller en prenatal infektion. Med en historia av anamnese kommer en kvinna definitivt att ha en ultraljudsskanning med en doppler för att förstå hur väl moderkakan levereras med blod om barnet har tillräckligt med syre och näringsämnen.

Hotet om för tidig födsel kan anges med förkortning och mjukning av livmoderhalsen, såväl som livmodermuskeltonen och ofullständig tillslutning av livmoderhalsen. Ett barn som är född i vecka 31 kan överleva, för detta har han allt han behöver, men kommer att kräva mer noggrann vård. Läkarnas uppgift är att bevara graviditeten i minst en och en halv månad.

bilder

Ultraljudsbilder vid vecka 31 ger en uppfattning om framtida mamma och pappa, inte bara om vad deras barn ser ut, men också om vad det gör i livmodern. Om du vill bli rolig och röra på bilder är det bättre att besöka den tredimensionella ultraljuden och "fotoet" av barnet med sin första hälsning till din familj, om du har tur, blir det ditt.

Du kan ta reda på vad som händer med mamma och baby under den 31: e graviditetsveckan i följande video.

30 veckor 32 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa