31 veckor 33 veckor

Ultraljud vid 32 veckors graviditet: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

En ultraljudsundersökning i graviditetens tredje trimester utförs av vissa medicinska skäl. Typiskt är en sådan studie tilldelad en gravid kvinna vars foster har vissa utvecklingspatologier.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med

Forskningen i denna graviditetsperiod sammanfaller ofta med tiden för den tredje screeningen. Vanligtvis utförs denna undersökning vid 30-32 veckors utveckling av foster.

Det bör noteras att utföra ultraljud vid denna tid av graviditet kan inte visas för alla kvinnor.

Med hjälp av ultraljudsundersökningar kan läkare bestämma huvudindikatorer för fosterutveckling. Denna metod möjliggör en fullständig integrerad fetometri. Denna studie innehåller en hel del olika parametrar.

32 obstetrisk vecka är den period då barnets kropp nästan är fullformad. Med denna fysiologiska funktion kan du bestämma en hel del olika indikatorer.

Ofta ordinerar läkare ultraljudets passage för att bestämma den slutliga taktiken för obstetrik. Mödrar som har en bäckenpresentation av fostret vid denna tidpunkt kan också behöva genomföra en ultraljudsundersökning några veckor före leverans.

Ultraljud vid 31-32 veckor av graviditet kan också ordineras med flera graviditeter. Särskilt ofta sker denna situation om en av fostrarna avslöjade intrauterina utvecklingsfel. I svåra kliniska fall kan läkare tillgripa utnämningen av en ultraljudsundersökning på expertnivå.

Naturligtvis kan du under den pågående ultraljudsundersökningen också bestämma det framtida barnets kön. Detta görs vanligtvis när den gravida kvinnan missade föregående screening. I de flesta fall bestäms det ofödda barnets kön i mitten av andra trimestern.

Ultraljud vid detta graviditetsstadium kan göras på olika sätt. Doppler sonografi används för att bestämma blodflödespatologier. Med hjälp av denna metod kan diagnostikspecialister bestämma olika patologier av plasental- och livmoderblodkärlen som matar fostret.

Doppler sonografi används också framgångsrikt. att identifiera nya hjärtfel hos fostret.

Det bör noteras att förväntade mödrar som under en ultraljudsskanning vid denna graviditetsalder, läkarna fann några avvikelser från normen, borde inte omedelbart börja panikera.

En slutsats av ultraljudsprovet är inte alls någon diagnos. Tolkning av resultatet måste utföras av en obstetrikare-gynekolog som observerar en gravid kvinna under hela graviditeten.

De viktigaste parametrarna studerades

Den tredje trimestern är den sista etappen av barnets intrauterin utveckling. För att bedöma patologierna under denna graviditetsperiod har läkare utvecklat ett antal olika kliniska indikatorer.

För en omfattande slutsats krävs en jämförelse av alla erhållna resultat.

fetometry - Grundforskning, som bedrivs aktivt under denna period. Denna metod möjliggör att utvärdera huvudindikatorerna för fostrets anatomi.För att göra detta utvärderar doktorns ultraljud under flera studier flera parametrar. Dessa indikatorer inkluderar biparietal storlek och omkrets av fosterhuvudet, såväl som bukomkretsen.

nödvändigtvis bestäms storlekar av de huvudsakliga rörformiga benen. För detta beräknas deras längd. För korta rörformiga ben kan vara ett tecken på några genetiska sjukdomar eller nya sjukdomar i muskuloskeletala systemet.

Under studien, som utförs vid detta graviditetsstadium, uppskattas det också bukomkretsen. Läkare fann att denna indikator ofta är associerad med huvudomkretsen. Om barnets mage är för stor i diameter kan detta vara en manifestation av en mycket farlig patologi - ascites. Det kännetecknas av ackumulering av en överskott av vätska i ett barns bukhålighet.

Vid detta skede av graviditeten kan bestämmas och beräknad vikt av barnet. En erfaren ultraljudspersonal bestämmer hur mycket fostret väger upp till tiotals gram. För stor frukt är i regel en indikation på en kejsarsnitt, speciellt om mammas bäcken är för smal. Undervikt förekommer oftast hos en eller båda barnen med flera graviditeter.

Utvärdering av prestationen hos alla vitala system av fostret - Ett mycket viktigt steg i uppförandet av ultraljud. Vid denna tidpunkt är läkaren redan väldefinierad fet hjärtslag. Överskott eller minskning av denna indikator under normala värden indikerar bildandet av patologier i det kardiovaskulära systemet. Sådana manifestationer är särskilt farliga om mamman har en historia av hjärtsjukdom.

Detektering av hjärtfel är nödvändig. Moderna tekniker tillåter att upptäcka sådana defekter ganska effektivt. Patologier för utveckling av hjärtklaffar och utseendet av patologiska blodflöden (regurgitation) på dem kan bli en indikation på kirurgisk korrigering direkt efter barnets födelse.

Med hjälp av ultraljud på detta stadium av graviditet kan också identifieras olika avvikelser i utvecklingen av njurarna och urinvägarna i fostret. Kvalificerade yrkesverksamma kan också identifiera och utveckla bäckens och blåsans patologi. Tillsammans med studien av urinvägarna utvärderar läkaren nödvändigtvis arbetet i mag-tarmkanalen och andningsorganen i fostret.

Undersökning av ryggraden hos en bebis utförs endast i närvaro av misstänkta genetiska eller kromosomala sjukdomar. För detta undersöker en ultraljudsläkare en linjär del av ryggraden. Spinösa processer studeras också. Om en ultraljudsspecialist under undersökningen avslöjade några signifikanta fel och han hade misstankar om förekomsten av tecken på kromosomala sjukdomar, skulle han skicka den framtida mammen för ett samråd med genetiken.

Placentan, eller "barnstol" - är ett mycket viktigt organ under graviditeten. Genom det får barnet alla nödvändiga näringsämnen, liksom syre. Detta beror på ett enda uteroplacentalt blodflödessystem med moderen.

Bedömning av placentans tjocklek samt ton och struktur hos blodkärlen utförs nödvändigtvis i studien under denna graviditetsperiod.

Under varje ultraljudsundersökning kommer läkaren nödvändigtvis att utvärdera och De viktigaste parametrarna för den framtida moderns inre genitala organ. Detta är nödvändigt för en tidig upptäckt av patologier som kan leda till störningar i graviditeten och svårigheter under förlossningen.

För detta undersöks livmoderns inre yta, och storleken på dess bilagor och äggstockar bestäms. Under ultraljudet kan du identifiera tumörer och cyster. Om dessa patologier i en gravid kvinna identifierades före graviditetens början, då i en sådan situation utvärderas dynamiken i deras tillväxt nödvändigtvis. I händelse av ogynnsam behandling av fibroider eller cyster kan noggrann urval av nödvändig obstetrikisk taktik krävas.

Normerna för de studerade parametrarna

Normala läkare anser huvudvärkpresentation. För aktiva barn kan ändra sin ställning i livmodern flera gånger. Vanligtvis vid slutet av tredje trimestern blir presentationen redan permanent. I vissa situationer kan läkare ordna och återföra ultraljud om 2-3 veckor.

Placentans placering på bakväggen är den mest optimala. Läkare bestämmer också hur högt detta organ är från livmoderns inre os. Om placentan är kopplad till den är för låg, kan detta bero på att den ökar eller leder till olika patologier.

Under studien krävs också uppskattad livmoderhals. Normalt bör denna indikator vara mer än 30 mm. Förkortningen av livmoderhalsen är ett extremt ogynnsamt symptom på ismisk-cervikal insufficiens. I detta fall krävs ytterligare sutur för att eliminera denna patologi.

Det är mycket viktigt att utvärdera och livmoderns tonus. Hypertoni kan leda till för tidigt arbete. Detta tillstånd bidrar också till bildandet av placentainsufficiens.

Fosterindexet är en mycket viktig indikator, som också uppskattas under denna graviditetsperiod. För mycket av dess ackumulering är en manifestation av polyhydramnios. Normalt är denna siffra 140-269 mm. En signifikant minskning av denna indikator indikerar manifestationen av lågt vatten.

Fosterstorlek

För att göra det lättare att bedöma fosterets intrauterin utveckling vid detta graviditetsstadium använder läkare ett speciellt bord som presenterar alla normala värden för de huvudstudierade parametrarna:

Utvärderat kriterium

norm

Biparietal huvudstorlek

77-91

Frontal-nuchal storlek

97-116

Mageomkrets

26,6-32,5

Huvudomkretsen

29-33,3

Humerus längd

53-62

Femur Längd

56-66

Underarmlängd

45-53

vikt

1790-1890

tillväxt

42,5-43,6

Avkodningsresultat

Förväntande mödrar bör komma ihåg att obstetrician-gynekologen tolkar de erhållna värdena, och inte ultraljudsspecialisten. En slutsats av ultraljudsprovet är ännu inte en diagnos. För att bekräfta eller utesluta fostrets patologi, krävs också en jämförelse mellan ultraljudsfynd och biokemiska analyser, som genomfördes under olika graviditetsperioder.

takykardi - ett ogynnsamt symptom som kan indikera fosterhypoxi. Utvecklingen av detta tillstånd kan leda till att barnets nacke försvinner genom navelsträngen. Hjärtklappningar finns också i vissa hjärtfel.

Bradykardi som upptäckts under denna period i fostret kan vara resultatet av en fördröjning i den intrauteriniska utvecklingen. Detta symptom uppträder också i närvaro av vissa kardiovaskulära abnormiteter. Att sänka hjärtfrekvensen hos ett foster under 130 slag per minut kräver obligatorisk noggrann diagnos. för att identifiera olika ventrikulära hjärtsjukdomar.

På detta stadium av graviditeten är placenta löptid vanligtvis av första graden. Vid tidigare skeden är det noll. Med graviditetens passage ökar mognadens mage. Om moderkakan inte "mognar" till förlossning, då är detta redan ett patologiskt tillstånd.

Studien av placentans tjocklek utförs också nödvändigtvis. Den mindre tjockleken hos detta organ återfinns med möjlig utveckling av placentainsufficiens. För fet placenta kan indikera utveckling av ödem eller inflammation. Olika virus- och bakterieinfektioner leder till utvecklingen av sådana patologiska förändringar.

31 veckor 33 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa