6 veckor 8 veckor

Ultraljud på 7: e veckan av graviditet: fostrets storlek och andra funktioner

Innehållet

Mors humör vid 7 veckors graviditet förändras, som vädret vid havet. Anfall av roligt på grund av hormonell anpassning kan ersättas av perioder av ökad ångest och jämn panik över framtida bebisens hälsa. Dispel tvivel och lugn kvinnan kommer att hjälpa till för säker för både ultraljudsproceduren. I vilka fall krävs en sådan diagnos vid denna tid, hur går det ut och vad som kan ses på ultraljudet under denna period kommer vi att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Vid 7: e obstetrisk vecka anses en ultraljudsskanning inte vara obligatorisk. Om en kvinna mår bra, så behöver man inte det. Under denna tidsperiod tycker dock många kvinnor om registrering i förlossningskliniken. Från tidpunkten för uppfattningen är 5 veckor, från den första dagen av förseningen har gått 3 veckor. Det finns praktiskt taget inga tvivel i den "intressanta situationen", och uppkomsten av toxicos lämnar inget utrymme för spekulation. Det är dags att se en läkare, bli registrerad och börja genomgå de första testerna.

Bland dem kan det vara en rekommendation att besöka ultraljudsrummet. En läkare kan skicka en gravid kvinna till denna undersökning på ett så tidigt datum av ett antal mycket bra skäl:

  • Bekräftelse på graviditeten är nödvändig om livmoderns storlek under en manuell undersökning inte indikerar detta.

  • det finns anledning att tro på det multipel graviditet;

  • uppfattningen inträffade genom IVF;

  • ökad risk för negativt resultat - tidigare hade kvinnor missfall, frusna, ektopiska graviditeter, prenatal fosterdöd i de tidiga stadierna;

  • En kvinna klagar över allvarlig toxemi, smärta i ländryggen och underlivet, såväl som sekretioner som är okarakteristiska för graviditet.

Ultraljudet i sjunde veckan används ibland för att få reda på de exakta datumen för graviditeten.

Sådana åtgärder kan vara nödvändiga om kvinnans cykel är oregelbunden, hon kommer inte ihåg datumet för den sista menstruationen. Att finna ut det nu är viktigt för att veta exakt när man ska styra framtida mamma till den första screeningen. Det går från 11 till 13 vecka, och även en extra eller försvunnen vecka kan påverka dess noggrannhet.

Behöver jag träna?

Undersökning vid 6-7 veckors graviditet utförs oftast genom intravaginal metod. Termen är fortfarande för liten för att barnet ska ses tydligt genom den främre bukväggen. Men genom vaginalen är embryot helt synligt och du kan ta reda på alla frågor av intresse för läkaren angående denna graviditet.

På ett transabdominalt sätt (genom buken) utförs ultraljud även vid denna tidpunkt, men endast i undantagsfall. Med den här metoden kan du överväga barnet i en tuntbyggnadskvinna, men för ägaren av extra pund och kurvformiga former blir visualisering inte tillräcklig.

Förberedelser för ultraljud på så kort sikt av graviditet inkluderar urinblåsningom undersökningen utförs externt genom den främre bukväggen.Några timmar innan man besöker läkarens kontor borde den förväntade mammen dricka te eller juice, mineralvatten utan gas. Det blir tillräckligt med 2-3 koppar, så att blåsan är tillräckligt fylld när diagnosen börjar.

Du behöver inte dricka vätskor innan du utför en transvaginal ultraljudsskanning. Tvärtom, om du vill gå på toaletten är det bättre att gå så att både blåsan och tarmarna befrias från innehållet och inte störa inspektionen. Tarmgaser kan också snedvrida resultaten om de ackumuleras i stora mängder.

Ökad flatulens - inte ovanligt under barnets bärande när som helst, och därför är det önskvärt i flera dagar att det inte finns några produkter som kan bidra till flatulens. Sådana produkter inkluderar kål- och jästkakor, baljväxter, kolsyrade drycker, godis samt högfettiga mejeriprodukter.

Svullna tarmslingor från gasen kan klämma i bäckenorganen. För att undvika detta var undersökningsresultaten mer tillförlitliga, några timmar innan ultraljudet rekommenderas att ta en dos av "Simethicone" eller "Espumizan».

Undersökningen tar cirka 5-7 minuter. Allt går smidigt. Resultaten utdelas omedelbart.

Vad visar?

Under den sjunde veckan anses barnet officiellt fortfarande som ett embryo, men bara några dagar kvar tills det blir foster. En vecka tidigare var det svårt att undersöka allt utom mörka fläckar och fläckar på ultraljudet. Nu har embryot vuxit ungefär två gånger och är redan väl visualiserat på skärmen av avsökningsutrustningen. Fruktens storlek är nu från 2,5 till 5 mm. Dess vikt ligger nära 1 gram. För att föreställa sig de sanna parametrarna hos barnet, är det nog att föreställa sig en vitböna. Det här är storleken på ditt barn med skal.

På ultraljud ser äggstocken med embryot inuti ut som en oval plats. Men det rika livet kokar inuti. Barnet började unbend denna vecka från embryoens hållning och lärde sig också att flytta. Penslar visas på handtagen vid vecka 7, och fötterna bildas på benen. Istället för fingrarna är de fortfarande flaunting.

Den embryonala svansen, som var en logisk fortsättning av linjen som kommer att bli ryggraden, minskar gradvis. I stort jämfört med resten av kroppen börjar huvudet bilda hjärnan, båda halvkärmarna. Formningen av en tud börjar på ansiktet.

Barnets hjärta är redan fyrkammare, precis som mamma och pappa. Bildandet av bronkierna började.

Det är uppenbart att för att se alla dessa intressanta och många processer på ultraljud inte fungerar. också Det är ingen mening att fråga läkaren en fråga om barnets kön. Kön, men förutbestämd från början av uppfattningen, kan ännu inte övervägas - det finns inga yttre genitala organ. Bildandet av könsorganet började mellan benen, varifrån huvudkönskillnaderna bildades, men för nu är det kvinnliga embryot helt annorlunda än det manliga embryot.

På ultraljud under den sjunde veckan kan du se platsen för fastsättning av äggstocken, och om enheten är bra kan du lyssna hjärtslag barn. Om utrustningen i ultraljudsstudien lämnar mycket att önska, kommer läkaren fortfarande att kunna bestämma pulseringen i hjärtat och han kommer att notera att fostret lever.

Regler och tolkning av resultat

Antalet mätningar som utförs av den diagnostiska ultraljudsskannern är så liten som själva barnet. Därför kommer ett stort antal siffror och förkortningar som slutsats efter att diagnosen har gått, inte som det senare. Endast de mest grundläggande parametrarna, som hittills är de enda och avgörande.

Först och främst beskriver doktorn hur många fosterägg som finns i livmodern och exakt var de är förankrade. Om en kvinna bär tvillingar, är den här veckan redan tydligt sett om de är identiska tvillingar eller ej.

Med avseende på embryot bestäms lönsamheten - hjärtslaget registreras, och om det är lyckligt, motoraktiviteten.Utvecklingen av barnet indikerar storleken på äggstocken. Det mäts mellan innerväggarna, och det kallas därför SVD - den genomsnittliga inre diameteren. Normala värden hos äggstocken ökar snabbt.

SVD

Resultaten avkodas enligt tabellen:

Diametern av ägget (SVD, mm)

Matchande gestationsålder

12

6 veckor + 1 dag

13

6 veckor + 2 dagar

14

6 veckor + 3 dagar

15

6 veckor + 4 dagar

16-17

6 veckor + 5 dagar

17-18

6 veckor + 6 dagar

18-19

7 veckor exakt

Läkaren är inte begränsad till att mäta SVD, han utvärderar också äggets konturer. Vid normal graviditet har den rätt oval eller rundad form, tydliga och släta konturer, ser inte utpressad och deformeras.

Från denna vecka visas en annan parameter, vilken från och med nu kommer att bli mer informativ när det gäller att justera den exakta tidpunkten för graviditeten. Det är coccyx parietal storlek - avstånd från coccyx till krona, CTE. Nu när barnet har lärt sig att unbend, kan denna parameter mätas på en ultraljudsmaskin på vilken nivå som helst.

CTE

Resultaten avkodas enligt tabellen:

KTR, mm

Matchningsdatum

6,5-7

6 veckor + 2 dagar

7

6 veckor + 3 dagar

8

6 veckor + 4 dagar

8,5

6 veckor + 5 dagar

9

6 veckor + 6 dagar

10

7 veckor exakt

Gumsäcken, som ger embryot med mat, har under den sjunde veckan dimensioner som inte överstiger 4 mm. Hjärtat hos barnet får fart och hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) denna vecka ligger i intervallet 126 till 149 slag per minut.

Dessutom undersöker läkaren livmodern, äggledarna, äggstockarna för patologier och tecken på hotad abort.

Möjliga problem

Som en följd av en ultraljudsskanning vid den 7: e veckan av graviditeten kan vissa problem hittas som inte kan sägas om. De vanligaste.

Anembrioniya

Detta problem är det andra namnet - det tomma äggsyndromet. När anembryoniskt bördig ägg är närvarande i livmodern, men det finns inget embryo i det. Det händer inte så sällan - ungefär vart femte gravid kvinna kan enligt statistiken ha ett embryo. Skälet till vetenskapen är inte säkert förvisso, men läkare misstänker att embryoens död i det allra första skedet orsakas av svåra genetiska "misstag", tidigare infektioner, plötsliga hopp i hormonbalansen, ohälsosam livsstil hos en kvinna. För övrigt är det otroligt, men faktum är att professionella idrottare har en embryon ganska ofta.

Läkare säger det skyller på allvarlig fysisk ansträngning. Det är vid vecka 7 som diagnostiker brukar ge den slutliga domen - finns det en baby i livmodern eller är det inte. Tyvärr är medicin i denna situation maktlös. Fosterägg ska skrapas.

Fading Graviditet

Om ett så ledsen resultat av ultraljud kan en kvinna inte ens gissa. På hennes hälsa kan barnets död inte återspeglas på något sätt. Vid studien noterar läkaren att storleken på äggstocken ligger långt ifrån normen, fosterägget deformeras, inget hjärtslag och tecken på rörelse av barnet.

Om resultatet efter några dagar på den andra ultraljuden bekräftas, och droppen i hormonhormonets nivå i blodet "signalerar" om dödsfallet hos barnet, utförs därefter utjämning av livmoderhålan. Embryonvävnader och partiklar av fostermembran skickas till det genetiska laboratoriet för att hitta den verkliga orsaken till händelsen.

Ektopisk graviditet

Det faktum att embryot förankras i äggledaren eller i hålan bakom livmodern kan sägas om den ultrasoundläkare inte finns i livmoderns livmoder om den sju veckan finns, trots att hCG-nivån i en kvinnas blod är tillräckligt hög för att döma graviditeten inte bara tillgänglig, men också utvecklande. Detta är ett mycket farligt tillstånd för en kvinna. kräver nödoperation för att rädda en kvinnas liv.

Hotet om missfall

Förtjockningen av livmoderväggarna under den sjunde veckan, enligt resultaten av ultraljud, kan indikera det nuvarande hotet om att graviditeten upphör, närvaron av hypertoni.I det här fallet ges kvinnan lämplig stödjande behandling, som hon kan ta emot hemma eller på sjukhus - detta kommer att beslutas av läkaren.

Retrochorial hematom

På ultraljudet är det synligt som en mörkare plats. I huvudsak detta avlossning av äggstocken. Storleken på hematom bestämmer prognosen. I de flesta fall kan graviditeten upprätthållas om kvinnan strikt följer alla rekommendationer från läkaren.

Bland de främsta orsakerna betraktas ökad fysisk ansträngning, stress, brist på hormonprogesteron, infektionssjukdomar som en mamma kan lida i de tidigaste perioderna efter uppfattningen.

bilder

Under den sjunde veckan av graviditeten är det inte nödvändigt med en tredimensionell ultraljud. Bilden är fortfarande ganska svår att förstå och dechiffrera till en oförberedd "tittare" som den framtida fadern. Om du vill ha i familjealbumet det första "fotoet" av crumble-"bean" så kommer det att se ut så här.

Om tvillingar förväntas blir ultraljudsbilden vid denna tid ungefär densamma.

Identiska tvillingar vid vecka 7 ser ut så här.

6 veckor 8 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa