7 veckor Vecka 9

Ultraljud på den 8: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

8 veckor - en viktig graviditetstid. Det finns en intensiv utveckling av interna organ, deras flik har redan slutförts. Embryot är inte alls som ett embryo hos ett djur, varje dag förvärvar nya och nya mänskliga egenskaper. Det kommer att visa på denna term ultraljud, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med undersökningen

Obligatorisk ultraljud vid 8 förlossningsvecka beaktas inte. Före den första schemalagda screeningen första trimestern, det finns fortfarande cirka 3-4 veckor. Men även vid denna tidpunkt kan läkaren rekommendera en kvinna att genomgå ultraljudsdiagnos.

Många i den här förlossningsveckan för första gången vänder sig till ett samråd för att bli registrerad. Ultraljud kan vara nödvändigt för att klargöra graviditeten, om en kvinna exempelvis inte känner till den exakta perioden av uppfattningen eller inte kommer ihåg den första dagen i hennes sista menstruation.

Det finns andra orsaker till att en förväntad mamma kan skickas till ultraljudsdiagnostikrummet vid vecka 8:

  • Bekräfta det faktum att graviditeten är ifrågasatt om obstetrikern-gynekologen undersökte detta (livmoderns storlek på palpation är för liten).
  • Se till att graviditeten är livmodern, om kvinnan tidigare hade fall av ektopisk graviditet, missfall, missade graviditeter.
  • Se till att graviditeten utvecklas om kvinnan har spott, smärta.
  • Förklara huruvida en kvinna har fibroids, cystor som kan påverka förseningen i frånvaro av graviditet.
  • Ta reda på antalet foster, om kvinnan redan hade flera graviditeter, såväl som vid höga hCG-nivåer i blodet.

Undersökningsmetod och förberedelse

Ultraljudsundersökning på så kort tid (8 veckor efter obstetrisk standard - detta är bara 6 veckor från befruktningstiden) utförs huvudsakligen genom transvaginalmetoden. En kvinna sätts in i slidan med en sensor i kondomen. Denna metod har en högre noggrannhet vid ett tidigt datum.än transabdominal ultraljud, där livmodern och dess innehåll undersöks genom bukhinnan.

Om ultraljudet är planerat är det önskvärt för kvinnan att förbereda sig för diagnosen.

Några timmar innan du besöker läkaren bör ta "Espumizan"Eller" Simethicone "för att eliminera ackumulering av gas i tarmen, eftersom svullna tarmslingor kan pressa bäckenorganen och snedvrida resultaten av ultraljud.

Att dricka mycket vatten för att fylla urinblåsan krävs inte innan den genomgår transvaginal ultraljud. Tvärtom kan läkaren be att komma med en tom blåsan för att få en tydligare bild.

Studien av bäckenorganen med ultraljud orsakar inte obehagliga eller smärtsamma känslor för kvinnan, skadar inte det ofödda barnet. Det varar ca 5-7 minuter.

Vad kommer ultraljud att visa i vecka 8?

Om en högupplösningsenhet installeras i ultraljudsrummet och diagnostikern blir så snäll att den visar framtida mamma en bildskärm och förklarar vad som händer där så kommer kvinnan att kunna se tillräckligt för att förstå att hennes lilla redan har gått en lång evolutionär väg. Ultraljudet visar att embryot har ökat i huvudets storlek, det kan vara nästan hälften av alla storlekar. Barnet börjar bilda lemmar, och svansen, som var före, existerar inte längre.

Under denna period börjar bildandet av ögon, ögonlock, näsa och läppar samt optisk nerv, men allt detta kan inte ses i en ultraljud, storleken på det ofödda barnet är för litet. Men du kan höra hjärtslag smulor och se de aorta ventilerna som sammanfaller i hans redan helt fyrkammiga hjärta. En ultraljudsläkare kommer att kunna spela in och utvärdera barnets fysiska aktivitet, vilket kvinnan själv inte kan känna till på grund av embryonets lilla storlek.

Vecka 8 slutför redan den embryonala utvecklingsperioden Om sju dagar kommer barnet inte längre att kallas ett embryo, det kommer officiellt att bli ett foster. Även under denna period bildar testiklarna i barnets buk, om det är en pojke eller äggstockarna, om det är en tjej. Det är dock inte möjligt att se golvet på ultraljud, eftersom embryot inte har externa sexuella egenskaper.

Dessutom ska läkaren bedöma tillståndet för kvinnors hälsa, notera om det finns ett hot om missfall, avbrott, separation av äggstocken från väggarna, huruvida livmoderväggarna är homogena i sin struktur, äggstockarnas tillstånd, rör och nacke hos könsorganet.

Enligt parametrarna för äggstocken och embryot kommer han att kunna justera graviditetens exakta varaktighet.

Avkodningsresultat

Från doktorns kontor för ultraljudsdiagnos kommer den förväntade mamman att komma ut med ett ultraljudsundersökningsprotokoll, vilket kommer att indikera alla huvudparametrarna för graviditeten vid nuvarande skede. Endast specialister kan ta reda på vilka förkortningar och numeriska värden som avses. Men trots allt är gravida kvinnor mycket nyfikna, och de kan inte vänta med att lära sig om deras barn så mycket som möjligt! Därför kommer vi för informationsändamål att beskriva hur man kan dechiffrera ultraljudsskanningsprotokollet, som gjordes den åttonde veckan.

Frukt ägg

När det inte finns några tvivel om att graviditeten är närvarande, skriver läkaren att ett befrukat ägg visualiseras i livmoderhålan. Noggrann granskning av form och storlek. Huvudparametern bestäms av den interna medeldiametern (denna storlek i slutsatsen anges som SVD).

Ett fosterägg är en obestridlig bekräftelse på graviditeten, men det kan inte vara en parameter som bestämmer exakt datum, eftersom formen av denna bildning är en individuell egenskap. I genomsnitt varierar storleken på äggstocken denna vecka från 24 till 30 mm.

Den genomsnittliga inre diametern hos äggstocken kan användas för att bestämma graviditetens varaktighet, men denna parameter är inte grundläggande för detta ändamål.

SVD i den 8: e veckan av graviditeten:

Den genomsnittliga diameteren av äggstocken inuti mm

Obstetrisk term

19 (lägsta värde av 8)

7 veckor + 0 dagar

20 (lägsta värde av 9)

7 veckor + 1 dag

21 (lägsta värde av 10)

7 veckor + 2 dagar

22 (minst 11)

7 veckor + 3 dagar

23 (minst 12)

7 veckor + 4 dagar

24 (minst 13)

7 veckor + 5 dagar

25 (minst 14)

7 veckor + 6 dagar

På den åttonde veckan utvärderas fortfarande yolkackens tillstånd, ett speciellt organ, embryoens "matlagring", som endast finns tidigt och försvinner sedan. Normalt är diametern hos denna påse i vecka 8 4,0-4,5 mm. Från och med vecka 10 minskar och försvinner gradvis, överför dess funktioner till den bildade placentan.

embryo

Normalt bestämmer en läkare vid vecka 8 ett levande embryo inuti ägget. Det faktum att barnet, vars storlek bara är ca 4-5 mm, lever, kan prata det hjärtslag och de första rörelserna. Om barnet visar tecken på liv, mäter doktorn honom från huvud till svansben.Och detta är fortfarande den enda "åtgärd" som kan tas, andra delar av kroppen och organen kan inte mätas än.

CTE

Mycket mer om termen och utvecklingen av crumbs-embryot kan berätta för denna storlek. För förkortningen ligger KTR "Coccyx parietal storlek", det vill säga avståndet från svansbenet till kronan. Om en ögonblicksbild är kopplad till slutsatsen anges detta segment i barnets första "foto" av segmentet.

Tabell CTE vid vecka 8:

Coccyx parietal storlek (mm)

Obstetrisk gestationsålder (vecka + dagar)

10

7 + 0

10-10,5

7 +1

11,0 — 11,5

7 + 2

12,0

7 + 3

13,0 — 13,5

7 + 4

14,0

7 + 5

15,0 -15,5

7 + 6

16,0

8 veckor exakt

Hjärtfrekvens (HR)

Att döma embryotillståndet ger det mest "mystiska" värdet - hjärtfrekvensen. Många mammor gissar om ett barns fält försöker förutse vem som ligger bakom den frekvens som doktorn visar - en pojke eller en tjej. Erfarna barnmorskor hävdar att pojkens hjärtan slår lite långsammare än tjejerna.

Men detta uttalande är relativt sant endast under långa perioder av graviditet, när barnmorken hör av örat, inte bara tempot utan också hjärtat av barnet.

I de tidiga stadierna av hjärtfrekvensen hos pojkar och tjejer efter kön skiljer sig inte. Normalt är hjärtfrekvensen för den åttonde veckan 125 - 165 slag per minut.

Kvinnliga reproduktionsorgan

En noggrann undersökning av livmoderns, appendages, äggstockarnas och livmoderhalsens tillstånd gör det möjligt för doktorn att dra slutsatser om vilka förutsägelser graviditeten har och om det är gynnsamt. Storleken på livmodern, tjockleken på dess väggar, närvaro eller frånvaro av retrochori-hematom (ett tecken på avlossning av ägget) utvärderas.

Om allt är i ordning, så i slutsatsen anges dimensionerna i livmoderhålan, bristen på ton betonas, livmoderhalsen beskrivs som helt stängd, stängd, ovarierna utan egenskaper.

Ultraljud för flera graviditeter

Vid vecka 8 ser diagnosen, med hjälp av en bra skanner, perfekt förekomsten av två fosterägg med två embryon eller ett ägg med två embryon under graviditeten med tvillingar. Ovanstående parametrar mäts för var och en av embryonerna.

Under graviditeten, tvillingar Det är inte alltid möjligt att omedelbart upptäcka det andra befruktade ägget. Ofta är det inte implanterat i livmodern, men utanför det, när man undersöker en kvinna med en sannolik multipel graviditet, kommer läkaren att studera rören, äggstockarna och utrymmet bakom livmodern närmare.

Möjliga problem

Under ultraljudet ser diagnosen omedelbart närvaron av patologier:

  • Anaembrioniya. Detta är en patologi där det finns ett befruktat ägg i livmodern, men det finns inget embryo i det. Om vid 8 veckor doktorn inte ser embryot, då kommer han att förskriva en re-diagnos om 10-14 dagar. Om den andra ultraljudet inte upptäcker barnet, kommer graviditeten att erkännas som inte utvecklas. Ett tecken som från att äggula saknas, om äggets storlek redan har överskridit 13 mm, kan också indikera avsaknaden av ett embryo. Under åttonde veckan har ägget redan en diameter på ca 20 mm.

Det finns fortfarande tid att vänta på att gyllensäcken uppträder. Dess frånvaro erkänns som ett säkert tecken på anaembryon, om ovennans diameter redan har överskridit 35-40 mm.

  • Fading graviditet. Ett befintligt embryo kan sluta att utvecklas av olika anledningar - både på grund av genetiska mutationer och på grund av en smittsam sjukdom som moder drabbades i början av graviditeten, på grund av de negativa effekterna på strålning, alkohol, nikotin, narkotiska ämnen . En sådan slutsats kan göras på den åttonde veckan, om hjärtslaget inte är fixerat, och själva embryot gör inga rörelser.
  • Hotet om att graviditeten avslutas. Förtjockningen av livmoderns väggar föreslår att kvinnans reproduktiva organ är i förhöjd ton. I det här fallet gör doktorn rekommendationer om bevarande av graviditet i hemmet eller i öppenvård. Om ett retrochoriellt hematom upptäcks - ett segment av ägglossningens frigöring från livmodern, beror prognosen på storlek på hematom.I slutet av ultraljudet beskriver läkaren nödvändigtvis dem och ger rekommendationer för behandling.
  • Missfall. Om missfall som har börjat, kan en kvinna gissa smärtan i buken och blödningen. På ultraljud vid vecka 8 kan läkaren bekräfta dessa problem eller motbevisa dem. Om missfallet redan har börjat, kommer utrustningen att registrera utvecklingen av livmoderhypertonum, det befruktade ägget kommer att deformeras, som om det är plattat på toppen, ojämnt. Möjlig en stor partiell eller fullständig avreglering. Om det kom ut spontant, kan fragment av fostermembranen hittas i livmodern, men detta är inte nödvändigt.
  • Lag i utveckling. Embryos starka utveckling i utveckling på den åttonde veckan fastställs om dess KTR och SVD ligger under normen med 40-50%. Om hjärtslaget är fixerat samtidigt, tas graviditeten under särskild kontroll och ges tid att utvecklas och tidpunkten kontrolleras och korrigeras - det är möjligt att ett fel har uppstått vid beräkningen.

En stark fördröjning i storlek och avsaknaden av tecken på liv är skäl för att göra en diagnos av missad abort.

Inspektionsnoggrannhet

Noggrannheten hos ultraljud som en diagnostisk metod uppskattas till ca 80-90%, men i de tidiga stadierna av tiden reduceras noggrannheten till 70-75%. Det är därför som en andra ultraljudsökning planeras efter en till två veckor när du upptäcker problem i den åttonde veckan för att kontrollera dataen igen.

Det enda undantaget är missad abort och ett diagnostiserat missfall, som bär stor risk för mammas infektionsannolikheten för sepsis. Dessa problem kräver tidig kirurgisk ingrepp.

I alla andra fall rusar ingen händelser. Med tiden kan du vänta lite och titta på smulorna i dynamiken. Vad som kan ses vid 7-8 veckor kan försvinna 10-12, och en sådan utveckling är inte alls ovanlig om en kvinna följer alla rekommendationer från sin läkare.

7 veckor Vecka 9
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa