8 veckor 10 veckor

Ultraljud i den 9: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Vid den 9: e veckan av graviditeten registrerar en kvinna vanligen hos ett kvinnligt konsultcenter. Detta kan kräva ett så enkelt och informativt förfarande som ultraljud. Vad som kan berätta ultraljud vid den här tiden kommer vi att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

mål

Antalet obligatoriska ultraljudsprocedurer på 9 veckor ingår inte. Perinatal screeningstudie utses först efter två veckor från 11 veckor. Men skälen till undersökningen vid denna tidpunkt kan vara nog:

 • Okänd exakt gestationsålder. Oftast händer detta hos kvinnor med oregelbundna menstruationscykler.

 • Graviditet fortsätter med komplikationer. Detta kan vara blodig och blodliknande urladdning, den så kallade "daub", smärta, allvarlig toxicos.

 • Otillbörligheten av storleken på livmoderns obstetriska period. Termen läkare beräknar från den första dagen av den sista menstruationen. Således är 9 veckor ca 7 veckor från befruktningstiden. Livmodern är tillräckligt förstorad så att en obstetrikare-gynekolog kan bestämma den under en manuell undersökning.

Om reproduktionsorganet är mindre kommer kvinnan att skickas för ultraljudsskanning för att utesluta en icke utvecklande graviditet, tumörer i bäckenet, som kan "simulera" på grund av en "intressant position".

 • Graviditet är tvillingar eller tripletter, uppfattning av IVF. Utvecklingen av spädbarn efter in vitro fertilisering kräver ökad kontroll. Om du har några frågor utförde läkaren en ultraljud när som helst.

Metod och beredning

Ultrasonografi vid denna tid utförs på ett transvaginalt sätt. Genom vaginalen är det lätt att se alla nödvändiga detaljer. En vaginalsensor i en kondomläkare granskar på en soffa där en gravid kvinna ligger, böjer knäna eller på en tittarstol. Metoden där sensorn är belägen ovanpå buken, kan vid denna tidpunkt inte betraktas som exakt och pålitlig, eftersom översynen av livmodern genom bukväggen fortfarande är svår.

Förberedelser för ultraljud vid 9 veckor innebär att en kvinna behöver tömma blåsan och också att ta droger i förväg som minskar mängden tarmgaser, till exempel, «Espumizan"," Simetikon ". Om tarmarna blåses upp, kommer trycket på bäckenet att uppstå och indikationerna kan snedvrida. Ultraljud på 9 veckor varar inte mer än 5-6 minuter, det orsakar inte obehag för kvinnan, skadar inte barnet.

Vad kan ses på detta datum?

Barnet vid 9 veckor är väldigt litet, det väger ca 1,5-2 gram och dess genomsnittliga tillväxt är cirka 29-30 mm. Krummen är inte längre ett embryo, nu kallar alla läkare respektfullt ett foster, eftersom den embryonala utvecklingsperioden är över. Tåren på händer och fötter på barnet börjar bildas, processen med att "forma" barnets ansikte börjar - Formade ansiktsben på huvudet.

Allt detta på ultraljud, förstås, kommer inte att fungera. Men det kommer att vara möjligt att lyssna på hur hans hjärta slår och även om du har tur att se hur framtida son eller dotter utför sina första rörelser. I livmodern är det fortfarande mycket rymligt för honom, och den förväntade mamman kan inte känna hans omrörning.Från och med denna vecka börjar fostret att reagera på yttre stimuli, öronbildning, reproduktiva körtlar, som fortfarande finns hos pojkarna och tjejerna och i buken, fortsätter.

En diagnostiker i ultraljudsrummet kommer att mäta barnets tillväxt, storleken på den ägg i vilken den är belägen kommer att bedöma rytmen och frekvensen av sammandragningar i det lilla hjärtat. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt kvinnans hälsotillstånd, eftersom mycket beror på arbetet med hennes reproduktionssystem. De mottagna uppgifterna kommer att anges i den form som kvinnan kommer att ge vid slutet av inspektionen.

Avkodningsresultat

Först ska doktorn beskriva storleken på äggstocken, utvärdera dess form. Under en normal graviditet som fortskrider utan komplikationer och hotad abort, har ägget jämnt konturer, det ser inte ut deformerade, krossas. Varje vecka ökar det befruktade ägget i storlek, Det mäts dock endast tidigast.då är behovet av en sådan mätning helt eliminerad.

SVD - detta är namnet på äggets inre diameter. Vid den här tiden kan det vara annorlunda.

SVD vid vecka 9

Resultaten jämförs med denna tabell:

Storleken på äggstocken med ultraljud, mm

Tidsfrist (vecka + dag)

28

8 veckor + 1 dag

29

8 veckor + 2 dagar

30

8 veckor + 3 dagar

31

8 veckor + 4 dagar

32

8 veckor + 5 dagar

33

8 veckor + 6 dagar

35

9 veckor exakt

Efter mätning av ägget noteras oljensäckens tillstånd. Detta är en tillfällig bildning, som är en struktur som ger matkrammer, eftersom det inte finns någon placenta än. Denna väska är väldefinierad i de tidigaste graviditetsstadierna och minskar gradvis i storlek tills den upphör att existera helt och hållet. Vid den 9: e veckan av graviditeten är dess genomsnittliga storlek 5 millimeter.

Vid den här tiden är det redan möjligt att förstå exakt hur många embryon som finns i fostret, samt hur många fetala ägg i livmodern. Den sedda läkaren kommer att beskriva kvantitativt och kvalitativt - en eller två foster, levande, med tecken på fysisk aktivitet.

KTR på vecka 9

Förtydliga termen, om den inte är känd för viss, och förstår också hur barnet utvecklar kommer att hjälpa KTR. Fostrets kopchiko-parietala storlek är fortfarande dess huvudindikator, vars värde är extremt bra för diagnos:

Coccyx parietal storlek (mm)

Obstetrisk term (vecka + dag)

17

8 +1

18

8+2

19

8+3

20

8+4

21

8+5

22

8+6

23

9 veckor exakt

Hjärtfrekvens (hjärtfrekvens)

Normalt knackar ett fosterhjärta i vecka 9 med en hastighet av 175 slag per minut. Tillåtna variationer av denna indikator från 155 till 195 slag per minut. Många mödrar försöker gissa framtida barns kön exakt på grund av denna indikator. se könsorganen vid denna tidpunkt är inte möjligt.

Det finns en åsikt att pojkarna slår hjärtan lite långsammare än tjejer. Ur medicinens synvinkel finns det ingen förklaring till detta, och sammanfallen själva, enligt föräldrarna med erfarenhet, är 50x50. För en diagnostiker är det viktigare inte "vem är mer som ett hjärtslag", men oavsett om det är rytmiskt, oavsett om det förekommer fel i barnets hjärta.

Dessutom uppmätt tjockleken på livmoderns väggar. Dess ökning indikerar det befintliga hotet om missfall, livmoderhalsen utvärderas, livmoderhalsen är stängd eller något öppen, endometriumet är enhetligt, storleken och positionen av äggstockarna. Här är det inte nödvändigt att vänta på komplexa och oförståliga tal, om det finns ett problem, så beskrivs det i mycket konkreta termer och förklaras av den gravida kvinnan själv.

Möjliga problem

De mest troliga problemen som kan identifieras med ultraljud på en period av 9 veckor:

 • Utvecklad graviditet. Vid denna tidpunkt finns det fortfarande risker för att barnet plötsligt och utan uppenbar anledning kommer att stanna i sin utveckling. Detta kan hända på grund av den sjukdom som kvinnan lidit, tar mediciner i början av graviditeten, embryonets genetiska utvecklingsavvikelser, som visade sig vara oförenliga med barnets ytterligare liv och på grund av den dåliga miljön.

På ultraljudskärmen kommer doktorn att se ett deformerat befruktat ägg, fostret inuti visar inte tecken på liv, det kommer inte att ha hjärtslag eller fysisk aktivitet.

 • Utvecklingsfördröjning. Läkaren kan göra en sådan slutsats om fostrets KTR vid tidpunkten för undersökningen skiljer sig signifikant från normen, men fostret visar tecken på liv. Ett sådant tillstånd kommer att kräva noggrann studie av äggula sac, liksom fostret i sig, utvecklingspatologier utesluts inte. Mamma kommer att ordineras stödjande behandling med vitaminer, kärlsjukdomar, antispasmodika, magnesium och kalciumdroger, och hon kommer att rekommenderas att besöka ultraljudsrummet om några veckor för att göra kontrollmätningar av fostret.

 • Brist på foster. Om läkaren finner ett befrukat ägg i en kvinna i den nionde veckan av graviditeten, men det finns inget foster i det, sannolikheten för att något kommer att förändras kommer att vara vanligt att noll. Diagnosen "anaembryonia" är gjord och en kirurgisk rengöring av livmoderhålan från äggstockens strukturer föreskrivs.

 • Retrochorial hematom. Så kallad delvis avlägsnande av äggstocken från livmodern. Det finns henne oftast med blödning i nionde veckan. Prognoserna är ganska gynnsamma. Den framtida mamman är ordinerad bäddstöd, tar vitaminer, antispasmodik och ibland hemostatiska medel. Om hematomets storlek är liten finns det all chans att bevara graviditeten.

 • Spontan abort. Vid uttalad blödning kan blodproppar, svår smärta, ultraljud användas för att diagnostisera ett missfall som har börjat eller inträffat, samt ett missfall i processen. Alla dessa villkor är åtföljda av en förtjockning av livmoderns väggar, hypertoni. Beroende på scenen i processen kan äggstocken fortfarande vara i livmodern, gå in i livmoderhinnan eller lämna livmodern helt. Detta tillstånd kräver akut vård på ett sjukhus.

Vanliga frågor:

En lista med dem med troliga svar ges nedan:

 • 3D-ultraljud vid 9 veckor. Denna typ av ultraljudsdisposition vid en sådan tidig gestationsålder utförs inte.

 • Ultraljud med tvillingar. Parametrarna för ett foster kan skilja sig från normen, och den andra - att vara perfekt normal. Det är inte tillåtet att överväga denna utvecklingsfördröjning om båda frukterna visar alla tecken på livet.

 • Ultraljuds noggrannhet. Under denna period är noggrannheten hos ultraljud ca 85-90%.

8 veckor 10 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa