Hur lång tid kan en graviditet bestämmas av ultraljud?

Innehållet

Misstanke om en eventuell "intressant situation" kan förekomma hos en kvinna långt innan nästa menstruation är försenad. Moderna testremsor kan bestämma innehållet i det specifika hormonet HCG i urinen redan den första dagen av förseningen, och några till och med flera dagar före det. Oavsett testresultatet vill en kvinna se till att hon har en graviditet så snart som möjligt. Om när barnet kan ses för första gången på ultraljudet kommer att diskuteras i den här artikeln.

Minsta bestämningsvillkor

Efter befruktningen ägde rum, in i framtiden börjar mor intensiva processer, som hon oftast inte inser. På den allra första dagen delar och befinner sig den befruktade äggcellen längs äggledaren, där befruktningen ägde rum, in i livmoderhålan. Resan varar ungefär fyra dagar. I livmodern är det inte längre en uppsättning individuella celler som sänks, men en blastocyt - en formning i form av en sfär. Den är inbäddad i livmoderhalsen. Detta är ett implantat. Detta händer 6-7 dagar efter befruktning, och ibland känns kvinnan med implantering på grund av små dragningsförmåga i underlivet.

Det tidigaste symptomet på graviditeten är ibland det så kallade implantatets blödning - några droppar blödningar eller blodsekretioner vid tidpunkten för införandet av blastocyter i endometrium. Det betyder inte att det är dags att springa för testet eller registrera dig för en ultraljud.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Testremsor reagerar på bildandet av det så kallade graviditetshormonet - hCG, och det är just början, hormonnivån ligger under kontrollnivån för testremsans känslighet. Och på ultraljudet kan inte blastocyt ses - storleken är bara 0,2 mm.

Det finns ingen placenta ännu, näring för embryot "levereras" av livmodern. Men från den allra första dagen efter bilagan börjar crumb att producera hCG, det här hormonet ger hela kvinnokroppen ett massivt "mobiliserings" -lag. Omstruktureringen av alla system av kvinnokroppen börjar skapa de mest bekväma förutsättningarna för barnets framtida tillväxt.

Om två veckor Efter uppfattningen växer barnet upp till 1 mm, menstruationen börjar och under denna period kan graviditeten redan fastställas med stor sannolikhet av hCG-nivån i blodet (om kvinnan ger blodprov från en ven) börjar testremsan att "stripa". Men i ultraljudet är kvinnan fortfarande inte nöjd med någonting, graviditeten är ännu inte synlig.

Om 3 veckor efter befruktningen (det här är den femte förlossningsveckan, som mäts från den första dagen i den sista menstruationen) når storleken på barnet 4 mm. Han lade neuralröret och börjar bilda placentan. Embryot har ett ovalt utseende - ett befruktat ägg uppträder. Hjärnans och ryggmärgsbildning börjar precis vid 3 veckor efter uppfattningen, och hjärtat börjar slå i embryot.

Det är en vecka efter starten av förseningen (detta motsvarar ungefär den 21: e dagen för embryonutveckling eller hela 5 obstetriska veckorna) att embryot kan ses för första gången med hjälp av ultraljudsdisposition.Visst, denna möjlighet beror på många faktorer.

 • En kvinna borde inte ha polyper och sjukdomar i livmodern. Om det finns sådana patologier kan läkaren förvirra äggstocken med ett fragment av en polyp, och det kommer inte att vara möjligt att bekräfta graviditeten.
 • Skannern ska ha en bra upplösning, det är möjligt att bestämma graviditeten vid en sådan minimiperiod endast med modern god utrustning och naturligtvis med hjälp av en erfaren och kvalificerad läkare.

Indikationer för undersökning

Om det inte finns några perioder är testet "randigt" eller det visar inte en intressant situation, då 10 dagar efter starten av förseningen, i vilket fall som helst bör du kontakta antennkliniken. En liten ökning i livmodern av en obstetrikare-gynekolog vid denna tidpunkt kan bestämmas manuellt när den undersöks av en kvinna.

Ultraljudsundersökning efter 10 dagar från fördröjningsdagen ger tillräckliga noggranna indikatorer på embryos närvaro, frånvaro och egenskaper. Det betyder inte att alla gravida kvinnor utan undantag i så tidiga termer ska gå runt ultraljudsdiagnostiska rum och göra en ultraljud så mycket som de vill. Effekten av ultraljud på embryot anses inte vara skadligt, men det är omöjligt att kalla det användbart, det är inte väl förstått.

Det finns vissa indikationer enligt vilka läkaren kommer att rekommendera en kvinna att genomgå en ultraljudsprocess på så kort tid:

 • Förseningen åtföljs av obehagliga, smärtsamma förnimmelser, det finns sekret som inte är menstruella.
 • Tidigare hade kvinnor ektopiska graviditeter, tidiga missfall,
 • Om det finns en fördröjning visar testet ett positivt resultat, och organs storlek och egenskaper vid palpation berättar inte obstetrikern om förekomsten av graviditet.
 • Om kvinnan tidigare hade en operation på livmodern, inklusive kejsarsnittet;
 • Om en kvinna inte kommer ihåg datumet för den sista menstruationen.

Diagnostik med ultraljudsskanner i dessa fall kommer att möjliggöra att fastställa huruvida implantation har inträffat i livmodern, om en kvinna utvecklar en bukspottkörteln (ektopisk) graviditet, och gör det också möjligt att fastställa huruvida det är en frigöring av äggstocken om onormal urladdning uppträder. Det är i de tidiga stadierna att etablera gestationsåldern kan vara korrekt till dagen, för i embryonperioden växer alla embryon i ungefär samma takt.

För kvinnor som har genomgått operation på livmodern, kommer en ultraljud att hjälpa till att ta reda på tillståndet för postoperativ ärr, huruvida det befruktade ägget har fixat i området av ärret. Om en kvinna inte har några problem och komplicerad historia, så finns det också ett akut behov av ultraljud, och för första gången kommer den förväntade mamman att kunna titta på hennes bebis på 11-13 veckor, då doktorn kommer att hänvisa till den första prenatalundersökningen.

Hur är ultraljudet?

Två typer av ultraljudsundersökningar används för att bestämma graviditet - tranvaginal och transabdominal. I det första fallet undersöker läkaren livmodern och dess innehåll med en vaginalsensor. I det andra fallet utförs inspektionen av sensorn genom bukväggen. De flesta läkare föredrar den första metoden när det gäller tidig graviditet. Genom skeden är det mycket lättare att se embryot och dess struktur.

Ultraljudsundersökningen av bäckenorganen genom bukmetoden rekommenderas med en fullblåsning, transvaginal - med tomt, och det är bättre att på förhand se till att tarmarna inte uppblåses med gaser. För att göra detta, några timmar innan man går till doktorn för kvinnan är det lämpligt att ta "Espumizan"Eller"smektu».

Det bör noteras att det transvaginala sättet att graviditet kan ses tidigare än transabdominalen, i flera dagar. Så, en vaginalsensor och en bra specialist kan berätta för en kvinna om hennes "intressanta position" så tidigt som 5-6 dagar från förseningsdagen, och skanning genom buken får inte visa graviditet och 8-10 dagar. Förfarandet är smärtfritt, inte farligt för kvinnor och barn, det tar inte mer än 5-7 minuter.

Tolkning av den första ultraljuden

Vid den första ultraljudstudien om graviditetsdefinitionen kommer diagnostikern att kunna detektera en ekogen formation. Detta är det befruktade ägget. Dess storlek kommer att indikera den exakta varaktigheten av graviditeten.Doktorn kommer också att bestämma storleken på äggula sac, positionen av äggstocken, tjockleken på endometrium, eliminera de inflammatoriska processerna i den, liksom närvaron av cyster, polyper och andra oönskade formationer. Storleken på ägget och tidtabellen visas nedan.

Obstetrisk term (från och med den sista månaden)

Diametern av ägget (i mm)

KTR (avstånd från coccyx till krona), mm

BPR (bipartial storlek), mm

Diameteren på äggula sac, mm

5 veckor

18

2

Ej bestämd

Ej bestämd

6 veckor

22

5

Ej bestämd

3

7 veckor

24

9

Ej bestämd

4

8 veckor

30

16

6

4,5

9 veckor

33

23

8,5

5

10 veckor

39

31

11

5,1

Är det möjligt att göra misstag?

Metoden för ultraljudsdisposition anses vara en av de mest exakta för att bestämma tidig graviditet, men man bör inte anta att dess noggrannhet är 100%. Vid gynekologi beräknas noggrannheten i denna studie till ca 90%. I början av graviditeten minskar noggrannheten till 75%.. En läkare är främst en person, inte en maskin med ett program inbäddat i det. Han har rätt att göra misstag, särskilt om kvinnan har problem med reproduktionssystemets hälsa. Så, läkaren kan förvirra livmoderfibrer med graviditet under de inledande perioderna, om en kvinna inte tidigare har diagnostiserats med fibroider, och hon fann bara om hennes närvaro på ultraljud. En cyst eller polyp kan förväxlas med äggstocken, eftersom cysten också är en ekogen formning.

Om kvinnan hade sen ägglossning, kan graviditeten en vecka efter förseningen inte detekteras alls av ultraljudsspecialisten, eftersom det befruktade ägget senare sjönk ner i livmodern och ännu inte har visualiserats. Naturligtvis kommer doktorn att skriva i slutsatsen att inga tecken på graviditet har hittats, men efter 7-10 dagar vid en omprövning kommer han att kunna bestämma både det befruktade ägget och dess struktur. Endast storlekar hjälper till att förstå att ägglossningen var väldigt sen.

Vanliga frågor

På internet frågar oerfarna gravida kvinnor och de som fortfarande drömmer om en "intressant situation" en massa frågor om den mycket tidiga diagnosen. På de vanligaste situationerna är att prata mer detaljerat.

  Graviditetstest gav ett positivt resultat och ultraljud - nej

  Det kan finnas flera skäl till detta. Först och främst bör vi inte utesluta att testet visade sig vara defekt, det händer, och ganska ofta, speciellt om vi pratar om billiga testremsor som säljs i nästan varje hörn. I önskan att se de två omhuldade ränderna går vissa damer för långt och börjar leta efter spökremsor på remsor av deg. Om de gör det börjar de automatiskt överväga deras test positiva, även om det i verkligheten inte finns någon graviditet.

  Om testet fortfarande inte luras, kan orsaken till den negativa slutsatsen hos läkaren av ultraljudsdiagnos vara det kvinnan vände sig till doktorn för tidigt och det befruktade ägget var ännu inte synligt. Apparaten kan vara föråldrad, med låg känslighet och dålig upplösning. Orsaken till avsaknaden av tecken på graviditet på ultraljud kan vara sen ägglossning och förekomsten av en inflammatorisk process i livmodern och naturligtvis otillräckliga kvalifikationer hos läkaren.

  Graviditetstest gav ett negativt resultat och ultraljud - positiv

  Skälen till denna situation kan också vara tillräckliga. För det första kunde kvinnan själv ha genomfört provet hemma med ett fel, testet kunde vara defekt eller utgått, och det är också möjligt att hon genomfördes för tidigt när halten av hormonet hCG i urinen fortfarande var otillräckligt för att testet skulle reagera på det starkt. andra rand.

  Ultraljudsdiagnos är i detta fall sällan för tidigt, eftersom en kvinna efter ett negativt hemtest inte har bråttom för att se en läkare och tålmodigt väntar på utlösningen av försenade perioder. Efter en och en halv till två veckors fördröjningnär damen fortfarande går till doktorn är graviditeten på ultraljudet tydligt synlig. Därför bör resultaten av ultraljud betraktas som mer tillförlitliga än resultaten av ett hemtest. Om du är osäker kan du donera blod för hCG för att få ännu mer exakta uppgifter.

  Hur man beräknar graviditeten genom ultraljud?

  För att göra detta kan du använda tabellen ovan. Om mer detaljerad term krävs, används en termisk korrespondensbord med en noggrannhet på en dag till den genomsnittliga inre diameteren av ägget (SVD). Tabellen över graviditetsvillkoren enligt SVD ges nedan.

  Värdet av den genomsnittliga inre diametern hos ägget

  Gestationsålder

  Tillåten fluktuationer

  6 mm

  5 veckor +3 dagar

  3 veckor +6 dag - 6 veckor +6 dag

  7 mm

  5 veckor + 3 dagar

  4 veckor - 7 veckor

  8 mm

  5 veckor + 4 dagar

  4 veckor + 1 dag - 7 veckor. + 1 dag

  9 mm

  5 veckor + 5 dagar

  4 veckor +2 dagar - 7 veckor +1 dag

  10 mm

  5 veckor +6 dag

  4 veckor +3 dagar - 7 veckor +2 dagar

  11 mm

  6 veckor

  4 veckor + 3 dagar - 7 veckor + 3 dagar

  12 mm

  6 veckor + 1 dag

  4 veckor + 4 dagar - 7 veckor + 4 dagar

  13 mm

  6 veckor + 2 dagar

  4 veckor + 5 dagar - 7 veckor +5 dagar

  14 mm

  6 veckor + 3 dagar

  4 veckor + 6 dagar - 7 veckor +6 dag

  15 mm

  6 veckor + 4 dagar

  5 veckor - 8 veckor

  16 mm

  6 veckor + 5 dagar

  5 veckor + 1 dag - 8 veckor. + 1 dag

  17 mm

  6 veckor + 5 dagar

  5 veckor 2 dagar - 8 veckor. + 2 dagar

  18 mm

  6 veckor + 6 dagar

  5 veckor + 3 dagar - 8 veckor. + 3 dagar

  19 mm

  7 veckor

  5 veckor + 4 dagar - 8 veckor + 4 dagar

  20 mm

  7 veckor + 1 dag

  5 veckor + 5 dagar - 8 veckor + 5 dagar

  21 mm

  7 veckor + 2 dagar

  5 veckor + 6 dagar - 8 veckor + 6 dagar

  22 mm

  7 veckor + 3 dagar

  6 veckor - 9 veckor

  23 mm

  7 veckor + 4 dagar

  6 veckor - 9 veckor

  24 mm

  7 veckor + 5 dagar

  6 veckor + 1 dag - 9 veckor. + 1 dag

  25 mm

  7 veckor + 6 dagar

  6 veckor + 2 dagar - 9 veckor + 2 dagar

  26 mm

  7 veckor + 6 dagar

  6 veckor + 3 dagar - 9 veckor + 3 dagar

  27 mm

  8 veckor

  6 veckor + 4 dagar - 9 veckor + 4 dagar

  28 mm

  8 veckor + 1 dag

  6 veckor +5 dagar - 9 veckor +5 dagar

  29 mm

  8 veckor + 2 dagar

  6 veckor + 6 dagar - 9 veckor + 6 dagar.

  30 mm

  8 veckor + 3 dagar

  6 veckor + 6 dagar - 9 veckor + 6 dagar

  31 mm

  8 veckor + 4 dagar

  7 veckor - 10 veckor

  32 mm

  8 veckor + 4 dagar

  7 veckor + 1 dag - 10 veckor. + 1 dag

  33 mm

  8 veckor + 5 dagar

  7 veckor + 2 dagar - 10 veckor + 2 dagar

  34 mm

  8 veckor + 6 dagar

  7 veckor + 3 dagar - 10 veckor + 3 dagar

  35 mm

  9 veckor

  7 veckor + 4 dagar - 10 veckor + 4 dagar

  Vad händer om 1 vecka är mer obstetrisk?

  Detta kan indikera sen ägglossning, liksom det faktum att det finns förutsättningar för att frukten ska vara stor nog, även om första trimestern anses inte vara diagnostiskt viktigt för att förutsäga fostrets beräknade vikt. En kvinna i en sådan situation bör uppmärksammas av att hemtestet, om det var gjort, visade graviditet med en veckas fördröjning, eftersom testerna börjar indikera två remsor ett par veckor efter befruktningen. Om ägglossningen var sen så var både implantation och hormonproduktion sen.

  För information om hur man bestämmer tidig graviditet, se följande video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa