Vid vilken tidpunkt gör den tredje ultraljuden under graviditeten och på vilka indikatornivåer att fokusera?

Innehållet

Under graviditetens sista trimester kommer den förväntade mamman att ha en tredje planerad undersökning, som inkluderar ultraljudsskärm. Detta förfarande är viktigt inte bara för att säkerställa att läkare kan se till att barnet och kvinnan är okej. Det här är också en utmärkt möjlighet att titta på barnet, för nu är han väldigt stor och han kan göra mycket. Det är den tredje ultraljuden som vi kommer att diskutera i den här artikeln.

datum

Ultraljud i tredje trimestern är en del av tredje screening, som förutom detta inkluderar fetal kardiotokografi (CTG) och USDG (doplerometri). Biokemisk analys av blod för de flesta gravida kvinnor behöver inte längre, men i vissa fall utförs det också. Om det i första och andra trimestern var resultatet av de tester som var av särskild betydelse, då i slutet av barnets sikt först och främst kommer de data som erhållits till följd av ultraljudsdiagnostik fram.

Den tredje rutinmässiga ultraljudet försöker vanligtvis att tilldelas för perioden 30-36 obstetriska veckor. Det bästa anses vara en studie för en period av 32-34 veckor. För många kommer denna ultraljud inte att bli den tredje, men den femte eller sjätte, det beror helt på hur många liknande undersökningar en kvinna har genomgått under de två första trimestern. En ultraljudsskanning anses inte vara obligatorisk, och hälsovårdsministeriet rekommenderar endast det, men om en kvinna inte vill genomgå en undersökning, har ingen rätt att tvinga henne.

Syfte och indikationer

Den tredje ultraljuden har flera viktiga mål:

 • utvärdering av fostrets utveckling
 • bedömning av moderkroppens tillstånd
 • bedömning av moderorganismernas beredskap för den kommande leveransen;
 • val av leverans taktik.

Eftersom ultraljud i tredje trimestern inte är obligatorisk, och det kräver kvinnors samtycke, försöker läkare att klargöra vilka indikationer som inte får överge ultraljud och doplerometri under denna period.

Den första undersökningen är nödvändig för:

 • framtida mammor förväntar sig tvillingar eller tripletter;
 • kvinnor som har haft abnormiteter eller avvikelser från den normala graviditeten vid tidigare skeden;
 • gravida kvinnor med svår obstetrisk historia (tidigare var det missfall, ett stort antal aborter, missade graviditeter, för tidig födsel);
 • gravida kvinnor som tidigare haft barn med medfödda genetiska abnormiteter
 • kvinnor som bär ett stort barn, liksom kvinnor vars barn tidigare "visade" en ultraljud "visade" någon utvecklingsfördröjning från normala värden;
 • gravida kvinnor som tidigare har diagnostiserats med låg eller otillräcklig placentation, brist på vatten eller högvatten och bäcken eller tvärgående presentation av fostret;
 • gravida kvinnor över 35 år gammal.

Anledningen till att vägra att genomgå ultraljud är ibland kvinnans ovillkor att få barnet ångest och skada. Ultraljudsproceduren är ofarligt för barnet, särskilt eftersom det redan är stort och starkt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Förberedelse och metod för undersökning

Ultraljudsundersökning under den sista tredjedel av svangerskapstiden utförs transabdominal - genom den främre bukväggen. Det finns inget behov av att fylla blåsan, barnet är vackert visualiserat i den odlade livmodern. Det finns inte heller behov av att ta droger för att minska gasbildning.. Även om ett sådant ömtåligt problem plågar en kvinna (och det här är inte alls ovanligt i sen graviditet!), Då kan den svullna tarmen inte påverka kvaliteten på ultraljudsskanningen, det klämmer inte i bäckenorganen.

Förfarandet varar ca 5-10 minuter, det ger ingen speciell besvär och smärta. Det blir mycket svårt för vissa framtida mammor att stanna i ett horisontellt läge på ryggen, eftersom den här stora barnen klämmer in i bukaderien, sätter press på moderns rygg och njurar. Den tredje ultraljuden görs bara i denna position, så i några minuter kommer kvinnan att lida.

Vad kommer ultraljudet att visa?

På den tredje schemalagda ultraljuden undersöker läkaren placentan med särskild uppmärksamhet, eftersom tillståndet beror på hennes tillstånd på hur bekvämt det är att barnet kommer i livmodern de senaste veckorna före födseln. Inte mindre noggrant studerat tillståndet i livmoderhalsen, livmoderhalsen, navelsträngen, antalet och transparensen hos fostervätska. Om kvinnan tidigare hade kirurgi på livmodern, inklusive kejsarsnittet, kommer diagnostikern noggrant att undersöka tillståndet för det postoperativa ärret.

Efter 30 veckor på ultraljudet kan du väl överväga barnet - hans armar och ben, räkna fingrarna på dem Läkaren kommer att mäta barnets tillväxt, längden på hans lemmar, huvudets parametrar, med hjälp av ett speciellt datorprogram inbyggt i ultraljudsskannern, eller med hjälp av formler, för att beräkna den uppskattade vikten hos fostret.

Behandlingen av barnet i livmodern på den tredje ultraljuden kommer att avgöra ytterligare graden av graviditet och förlossning. Om ultraljudet visar att barnet sitter eller är i tvärläge, kan en kvinna erbjuda en planerad kejsarsektion, även om barnet fortfarande har tid att svänga i rätt läge.

Att klargöra barnets golv på den tredje schemalagda ultraljuden ger ingen mening eftersom oavsett hur barnet befinner sig i livmodern, är han redan tillräckligt stor, han måste ta "kompakt" ställning och sträcker benen och armarna. sådan poser gör det svårt att inspektera könsorganen, och sannolikheten för medicinsk fel vid att förutsäga ett barns kön ökar tiofaldigt.

Men ultraljudsläkaren kommer att kunna undersöka fostrets inre organ - hjärta, njurar, lungor, mage och tarmar, samt utforska strukturerna och konturerna i hjärnans delar av barnet.

Tolkning av resultat och normer

Med ultraljudet i antiklinikskliniken utförs mottagningen på en först till kvarn, och doktorn har inte mycket tid för berättelser och förklaringar till framtida mamma om vad han ser på ultraljudsskannerns bildskärm. Mest sannolikt har kvinnan i de två första trimestern redan kunnat lära känna doktorns grundläggande terminologi, och studiens ultraljudsprotokoll, som hon kommer att ges på händerna, kommer inte att vara ett stort mysterium för henne. Men om skrivandet är oförståeligt, men jag vill verkligen veta hur barnet utvecklas, måste jag lära känna de grundläggande begreppen och standarderna.

På den tredje ultraljuden, som i andra delen, mäts barnets fetometriska data: bipariented, frontal-occipital dimensioner, huvudomkrets, bröst, buk och längden av parade ben (armar, ben). Det första i protokollet kommer att anges exakt dessa parametrar som karakteriserar barnets tillväxt och kan indikera dess förväntade vikt vid tidpunkten för studien.

Bipariented size (BDP) i tredje trimestern

Denna storlek, som visar avståndet mellan kranens parietalben, är viktigt för att justera födelsedatum, men endast i kombination med andra dimensioner, eftersom BDP i sig själv inte längre brukar specificera graviditetens varaktighet under graviditetens slutliga trimester.som det var under den andra ultraljudet i mitten av bebisen att bära barnet. Men storleken från tempel till tempel kan vara ett informativt kriterium för utvecklingen av ett barn.

Obstetrisk term

BPR - norm (mm)

BPR - Giltiga värden för termen (mm)

30 veckor

76

70-82

31 veckor

78

71-85

32 veckor

80

73-87

33 veckor

82

75-89

34 veckor

84

77-91

35 veckor

86

79-93

36 veckor

88

81-95

37 veckor

90

83-97

38 veckor

92

85-98

39 veckor

94

86-100

40 veckor

95

88-102

Separat kan denna huvudstorlek inte prata om någonting, eftersom det är vanligt att uppskatta det endast i samband med andra storlekar. Detta ger en uppfattning inte bara om storleken på barnet, men även proportionen av hans kroppsbyggnad.

Om värdet av BPR ligger bakom de genomsnittliga standarderna med högst en och en halv vecka så är patologin sannolikt inte ifrågasatt. Kanske barnet ärvde formen av ett litet huvud från en av föräldrarna. Denna version bekräftas av att alla andra storlekar av barnet är normala. Om BPR ligger bakom normen med mer än två veckor kan läkaren misstänka intrauterin tillväxtnedgång. Vid ett senare tillfälle kan detta uppkomma på grund av undernäring, om moderkakan snabbt åldras, med hypoxi, om den är närvarande, med sladdförstängning. Hjärnpatologier, såsom mikrocefali, är inte uteslutna.

Om fostrets BFR överstiger den övre gränsen för åldersnormen, kan läkare misstänka ett stort foster, denna version bekräftas av den ökade storleken på magen, båren och ibland benen. Om mer än ett standardhuvud och de återstående parametrarna är normala eller något bakom det, kan misstankar falla på hydrocephalus - dropsy i hjärnan.

Fostrets främre huvudstorlek

Detta är storleken mätt vinkelrätt mot BPR. Det här segmentet förbinder occipital och frontalben. Tillsammans med biparientstorleken, ger denna parameter en mer exakt bild av vilken form och storlek barnet har. Detta är viktigt för att diagnostisera vissa patologier, inklusive genetiska, samt utvecklingsförseningar.

Obstetrisk gestationsålder

(hela veckor)

Medelvärdet av LZR, mm

Giltiga värden, mm

30

97

89-105

31

101

93-109

32

104

95-113

33

107

98-116

34

110

101-119

35

112

103-121

36

114

104-124

37

116

106-126

38

118

108-128

39

119

109-129

40

120

110-130

Om den tredje ultraljudsundersökningen visade en minskning av segmentets storlek från frontbenet till baksidan av barnets huvud i mer än 2 veckor jämförs dessa figurer med BPR och andra parametrar. Vanligtvis minskar LZR inte i sig, men tillsammans med bipariatstorleken. Om resten av mätningarna är normala kan vi prata om asymmetrisk utvecklingsfördröjning, om mikrocefali. En liten avvikelse från normen är karakteristisk för tjejer. (de är mer miniatyr), liksom barn vars föräldrar själva har små skalle.

Överdriven LZR signifikant högre än den tillåtna övre gränsen kan indikera ödem, hydrocephalus och patologier i centrala nervsystemet.

Om de andra parametrarna hos barnet också är imponerande, så gör doktorn en slutsats - ett stort foster, i så fall kan kvinnan rekommendera att födas av kejsarsnitt.

Huvuddiameter och bukomkrets

Gestationsålder

(hela veckor)

Diameter av barnets huvud, mm

Mageomkrets, mm

30

79

264

31

81

274

32

83

286

33

85

296

34

88

306

35

91

315

36

94

323

37

97

330

38

99

336

39

101

342

40

103

347

Värdena som visas i tabellen är genomsnittliga, ungefärliga. Individuella fluktuationer av dessa siffror kan skilja sig avsevärt från den genomsnittliga normen. Därför jämför tidpunkten för graviditeten för dessa indikatorer aldrig. Magen och bröstet hos den lilla mannen mäts enbart för att titta på kroppens proportioner, för att upptäcka möjliga utvecklingslager.

Vilken ultraljudläkare vet det i tredje trimestern barn växer särskilt ojämntdärför är en baby inte alls som den andra, och det är otåligt att jämföra dem med varandra eller med bord. Därför kommer ingen att ägna särskild uppmärksamhet åt mindre avvikelser, ingen kommer att skrämma en gravid kvinna.

Emellertid kan signifikanta avvikelser i bröstkorgets diameter och bukomkretsen på nedre sidan orsaka en sådan otrevlig diagnos som IUGR - intrauterin tillväxtfördröjning, sammanfogning av navelsträngen.Modern medicin har tillräckligt med metoder för att vidta brådskande åtgärder och stödja barnet med medicinering om det är för tidigt för honom att bli född.

Vid dubbla graviditeter anses inte fördröjningen av storleken från normen hos en av fostrarna som en försening i utveckling, detta anses vara en variant av normen för flera graviditeter.

Storlekar av parade ben på den tredje ultraljuden

Under den tredje ultraljudsundersökningen undersöker doktorn de mest mångsidiga benstrukturerna hos barnet - ansiktsbenen, benens benskalle och fingrarna i fingrarna på de små handtagen. Men mätningar enligt protokollet görs endast i förhållande till de parade benen - lårbenen, tibia, axel och underben.

Obstetrisk (hela veckor)

DBK (lårbenets längd), mm

DKG (benets benets längd), mm

WPC (humeruslängd), mm

DKP (längd på underbenen), mm

30

59

79

50

46

31

61

81

52

48

32

63

83

54

49

33

65

85

55

50

34

66

88

57

52

35

67

91

58

53

36

69

94

60

54

37

71

97

61

55

38

73

99

63

56

39

75

101

64

57

40

77

103

65

58

Om det inte påvisades några markeringar av fostrets kromosomavvikelser vid undersökningen under kortslutning av vissa ben, till exempel tibiens ben, så skulle en liten fördröjning bakom dessa medelvärden inte ge upphov till några problem. Längre ben är inte en orsak till larm, men snarare av allt kommer barnet att vara av stor höjd och han ärvt sina långa armar och ben från sin far eller farfar.

Barnens inre organ

Under den tredje ultraljuden undersöker läkaren benen i barnets hjärna, mäter cerebellumet. Dessutom genomför han en undersökning av viktiga interna organ. Hjärtat ska ha en fyrkantig snitt, båda njurarna ska ha samma storlek, jämn och klar kontur, graden av mognad i lungorna bestäms av perioden, ju närmare födseln desto högre är det. Vid 30 veckor - det är den första, mindre ofta - den andra.

En ultraljudsscanner undersöker magen, barnets ryggrad, gallblåsan, blåsan och tarmarna. Om doktorn inte ser vicesna, då kommer han i slutsatsen att skriva - "normen" eller "utan funktioner".

Fruktvikt

I tredje trimestern blir barnet aktivt i vikt. Han ökar det varje dag. Därför beräknar ultraljudet med inbyggda skannerprogram bara den ungefärliga vikten av fostret. Den beräknade massan i praktiken är ofta ganska annorlunda än den verkliga vikten (steg plus eller minus 500-700 g).

Tidsfrist (hela veckor)

Beräknad vikt (g)

30

1500-1600

31

1600-1800

32

1800-1950

33

1950-2100

34

2100-2250

35

2250–2500

36

2500–2600

37

2600-2800

38

2800-3000

39

3000-3200

40

3200-3500

Dessa data är mycket villkorliga, eftersom vikten av vissa barn vid 38 veckor överstiger 4 kg, och för vissa når den inte 3 kg. Mer exakt, märkligt nog, är det ofödda barnets vikt "förutsagt" av erfarna barnmorskor, som mäter den gravida kvinnan med ett mätband vid varje schemalagd upptagning i samrådet. deras antaganden är mycket ofta sanna.

Placenta, vatten, navelsträng

"Barnplatsen" eller, på läkarens språk, moderkakan, kan ha en enda mognad vid tiden för den tredje ultraljudsskanningen. Upp till 30 veckor - det är noll. Om doktorn indikerar den första graden finns det inget patologiskt i detta - naturen har tänkat att orgelen är tillfällig och det växer gradvis närmare barnfödseln, eftersom barnet inte kommer att behöva behöva behålla ett barn i födseln.

Om moderkroppens graden vid 32-34 veckor är den andra eller den tredje, kan det tyda på att barnsätet förföds för tidigt och det betyder att barnet inte tar emot näringsämnen och vitaminer från moderns kropp, eftersom åldringsplacentan gör sitt jobb mycket värre .

I det här fallet är underhållsbehandling ordinerad, om svår utebliven placenta utvecklas kan ett beslut om för tidig leverans göras.

Vid den tredje planerade ultraljuden utvärderas placentans position också. Om den är för låg till livmoderutgången - den inre halsen - eller täcker den helt eller delvis, kommer slutsatsen att anges - "låg placenta" eller "placenta previa". Båda dessa villkor kräver sjukhusvistelse och sjukhusvistelse.

Läkare kommer att övervaka "barnens plats", om det inte stiger till 36-37 veckor, så kommer en kejsarsnitt att visas för en kvinna i 38-39 veckor.

Mängden vatten som omger barnet har också ett viktigt diagnostiskt värde. En minskning av denna mängd eller en ökning av den kan påverka barnets tillstånd. i livmodern och komplicera födelseprocessen, som ligger precis runt hörnet. Ju längre period desto lägre index för fostervätska, eftersom fostrets storlek är så stor att de tar upp nästan hela rummet, för vatten finns det mindre utrymme.

Obstetrisk (hela veckor)

Fosterindex (mm), medelvärden - fluktuationer

30

145 (90-234)

31

144 (88-238)

32

144 (86-242)

33

143 (83-245)

34

142 (81-248)

35

140 (79-248)

36

138 (77–249)

37

135 (75–244)

38

132 (73 -239)

39

129 (72-226)

40

123 (71 -214)

I navelsträngen finns normalt tre kärl.

Doppler

Det är den tredje ultraljuden som kan utföras med en utökad studie, som förkortas som USDG, och i folket kallas det bara - Doppler ultraljud. Med hjälp av ett speciellt program på enhetsscannersensorn mätt hastigheten och volymen av blodflödet i livmoderkärlen och placentan. Detta ger en uppfattning om hur bra barnet "äter", oavsett om det uppstår tillstånd av brist på syre.

Denna studie är obligatorisk för alla gravida kvinnor vars barn släpar efter den genomsnittliga standarden, för dem som har anledning att frukta utvecklingen av Rh-konflikten, liksom för kvinnor med flera graviditeter. Nyligen görs dock Doppler ultraljud till alla kvinnor under den tredje schemalagda undersökningen.

För att beskriva blodflödeshastigheten används en särskild indikator - det vaskulära resistansindexet. Vanligen från 30 till 34 veckor av graviditeten ligger detta index i intervallet 0,34-0,61. Från den 35: e veckan fram till födelsen ändras detta värde nedåt och ligger inom 0,33-0,57.

Blodflödet i navelsträngen är av särskild betydelse för diagnosen. Med detta värde görs en slutsats om det möjliga fosterhypoxi, som till och med kan bli grunden för för tidig leverans av en kvinna för att rädda ett barns liv. Normala värden av blodflöde i navelsträngen kan variera från 0,54 till 0,77 vid 30 veckors graviditet vid 31-32 veckor. Det intervall som är acceptabelt för barnets normala utveckling är som följer - 0,52-0,76.

Vid 33-34 veckors dräktighet visar en sensor som mäter hastigheten vid vilken navelsträngen passerar till fostret, ett tal i intervallet från 0,49 till 0,73. Vid 35-36 veckor ligger detta värde i intervallet 0,47-0,71. Vid 37-38 veckor är det vaskulära resistansindexet 0,44-0,69.

Om indexet ökar minskar blodflödet. Det är mycket farligt för barn. Helst bör en sådan studie utföras flera gånger under graviditeten, från och med vecka 28, speciellt om det finns bevis för detta. Med hjälp av Doppler-sonografi kan patologi upptäckas i början av sitt stadium, och den gravida kvinnan kan tillhandahålla den medicinska vården som krävs på ett korrekt sätt.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa