Ultraljud i tidig graviditet

Innehållet

Med hjälp av ultraljud kan du bestämma graviditeten ganska tidigt. Många framtida mammor har många frågor om hur denna forskning genomförs och om det kan vara farligt för deras barn. Denna artikel hjälper till att förstå detta.

Nackdelar med forskning

För närvarande finns det en mängd olika metoder för ultraljud, vilket gör det möjligt att upprätta graviditet även i de tidigaste skeden. Skärmen visas till alla kvinnor som misstänker att de snart kommer att bli mödrar. Denna forskning är extremt viktig och nödvändig.

Ultraljudsdispositionen är baslinje för att upprätta graviditet. Det är obligatoriskt att genomföra det vid vissa stadier av fetaltillväxt. Detta gör det möjligt att övervaka dynamiken i sin prenatala utveckling och att identifiera olika avvikelser, liksom avvikelser i de tidiga stadierna.

Det finns emellertid också nackdelar med denna procedur. Naturligtvis innefattar dessa den mänskliga faktorn.

Europeiska läkare har funnit att skillnaden i utvärderingen av de erhållna resultaten kan nå 20%. Detta är en ganska hög siffra, särskilt när det gäller gravida kvinnor och deras framtida barn.

Det finns också risk för infektion av barnet under ultraljudet genom skeden. Omedelbart bör det noteras att denna situation uppträder extremt sällan och beror helt och hållet på doktorns kompetens som utför denna studie. Om läkaren har rätt erfarenhet och utbildning, är en sådan situation nästan omöjlig.

Förväntande mammor bör komma ihåg att ultraljud är en av flera diagnostiska metoder och utförs av människor. Detta innebär att de erhållna resultaten inte är 100% tillförlitliga. I vissa fall sammanfaller de inte helt med den framtida mamman och barnets faktiska hälsoindikatorer. I det här fallet är det nödvändigt Obligatorisk omprövning och forskning med en annan specialist.

typer

Metoder för ultraljud i de tidiga stadierna kan vara mycket olika. Valet av forskning beror på vilken nivå av material och teknisk bas som en medicinsk institution har. Det måste sägas att även de vanligaste distriktets gynekologiska kliniker nyligen har utrustats med ganska moderna enheter.

Många framtida mammor vet inte vilken metod som är bättre att upptäcka graviditet i de tidiga stadierna. Detta val är individuellt och beror på varje enskild situation. Vanligtvis är tekniken för den första ultraljudet nödvändigtvis kom överens med obstetrikern-gynekologen, vem ska leda en kvinna under hela graviditetsperioden.

Undersökningar kan utföras med olika typer av sensorer. Läkare kallar vaginala sondstudien transvaginalt USA. Du kan också utföra forskning genom buken. Denna metod kallas transabdominal.

Behovet av ultraljud av livmodern eller bäcken bestäms individuellt av en obstetrikare-gynekolog. För att göra detta utvärderas alla abnormiteter hos könsorganen hos en gravid kvinna. Läkaren, som kommer att observera framtida mamma i framtiden, är under denna period för henne det nödvändiga diagnostiska systemet.I de flesta fall används kombinerade forskningsmetoder.

Vilka indikatorer utvärderas?

Framtida mammor bör förstå några grundläggande begrepp som används av både läkare av ultraljudsdiagnostik och obstetrikare och gynekologer. Ofta använder de termen "Obstetrisk gestationsålder". Detta begrepp innebär en term av utveckling av foster. Den beräknas alltid i veckor och dagar, och inte i månaden.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Många läkare av ultraljudsdiagnostik använder termen "embryonal term", vilket väsentligt förvirrar framtida mamma. Man bör komma ihåg att endast den obstetriska metoden för beräkning används för att uppskatta graviditetens varaktighet. Moderna ultraljudsmaskiner beräknar automatiskt det för de grundläggande parametrarna som anges före studieproceduren. I framtiden För att bedöma graviditeten används också obstetrisk term.

Ultraljud under den tidigaste perioden av intrauterin utveckling är gjord för:

  • etablering av gestationsägg i livmodern, vilket innebär graviditet
  • bestämmer utvecklingsstadiet för embryot under dess utveckling;
  • upptäckt av specifika tecken på graviditetens "frusna" kurs
  • upprättandet av olika störningar och fostrets abnormiteter.

Om gestationsägg

Det kallas också fetalt. Detta är ett karakteristiskt kriterium som talar om närvaron av en kvinnas graviditet. Oftast kan det identifieras endast inom fem veckors intrauterin utveckling. Vissa kvalificerade och erfarna specialister kan upptäcka närvaron av gestationsägg i livmodern redan under 3 veckor.

Vanligtvis under denna period kan du ställa in graviditetsålder med en noggrannhet på ca 1 vecka. Eventuella avvikelser i utvecklingen på detta stadium är extremt svåra att identifiera. Den första ultraljuden visar bara graviditet, men kommer inte att kunna identifiera alla utvecklingsavvikelser hos fostret. Deras läkare bestämmer lite senare - i andra och tredje trimestern av att bära en bebis.

Experter utvärderar flera viktiga parametrar som upptäckts i de tidigaste graviditeterna.

De tillåter läkare att förstå huruvida fostrets utveckling är normal. Utvecklingen av embryot kan bestämmas genom att bestämma dess diameter. För detta räcker det som regel bara en dimension.

Medeldiametern gör det möjligt att bestämma storleken på gestationsäggen mer exakt. Detta kräver minst tre mätningar. Många mumier är intresserade av varför det också är omöjligt att bara mäta en parameter. En sådan studie kommer inte att vara informativ och tillåter inte att få ett korrekt resultat.

Om gestationsägget bestäms vid 4 veckor och tre dagar efter den första dagen av den sista menstruationen, är dess storlek vanligtvis 2-3 mm. Vid 5-6 veckors prenatal utveckling från samma beräkningsdag ökar diametern redan till 0,5 cm. Således är definitionen av denna parameter ganska informativ och låter dig spåra dynamiken i fostrets tillväxt.

Dessa siffror kommer också att hjälpa förväntade mammor att beräkna den ungefärliga menstruationsperioden för graviditeten. Vanligtvis kallar läkarmottagningen förlossningsperioden, men under de första veckorna av det födda barnet. I detta fall, för att bestämma menstruationsåldern, bör medelvärdet för ägget (i mm) sättas till 30. Om denna genomsnittliga diameter är mer än 16 mm, läggs 35 till värdet.

Tillväxten av gestationsägg i första trimestern är ganska snabb. Denna funktion beror på naturen. Det är i de tidigaste stadierna av det framtida barnet att alla vitala organ läggs. Denna gång är mycket viktigt för varje barn.

Gestationsägget växer med en hastighet av 1,8-2 mm varannan dag från 4 till 9 veckors intrauterin utveckling.Det bör noteras att denna indikator för att bedöma utvecklingen av det framtida barnet inte utvärderas, men är informativt i naturen.

Läkare identifierar flera kliniska situationer som bör varna framtida mammor. Om, med en storlek på 15 till 25 mm, det gestations-ägg i livmodern inte detekteras, kan detta vara ett tecken på "frusen" utveckling av graviditeten. Denna funktion är extremt ogynnsam. Om denna situation har inträffat, bör en gravid kvinna inte panik i första hand. I det här fallet är det nödvändigt obligatorisk kontroll av ultraljud efter 7 dagar.

Om äggstockens storlek är för stor under en viss period är detta också ett mycket ogynnsamt symptom. Läkare tror att detta kan vara en manifestation av graviditetens patologiska kurort. Detta tillstånd uppstår när "Frozen" graviditet eller på tomt äggsyndrom. Endast obstetrik-gynekologer avslöjar dessa patologier. I det här fallet är det absolut omöjligt att förlita sig på endast ett ultraljudsresultat.

Storleken på äggstocken bör gradvis öka över tiden. Om det finns en omvänd process, kan detta vara ett indirekt tecken på lågt vatten. Det bör noteras att mängden fostervätska som använder ultraljud bestäms mycket senare. En sådan studie utförs typiskt endast vid 18-20 veckors intrauterin utveckling av fostret.

Om äggula sack

Denna anatomiska formationen framträder före embryotillverkningen. Läkare anser utseendet av detta kliniska tecken som en tillförlitlig bekräftelse på närvaron av livmoderns graviditet i honkroppen. Några okvalificerade ultraljudsdiagnoser i detta skede kan vara felaktiga och inte "se" en ektopisk graviditet.

Gumsäcken ligger mellan korionen och amnionen. Därefter kommer placenta och fostermembran att utvecklas från dessa anatomiska strukturer. Den specifika platsen i vilken äggula sacken är belägen kallas chorioniskt utrymme.

Storleken på denna formation är relaterad till parametrarna för gestationsägget. Om gestationsägget har en storlek på 0,5 cm, kan äggula sack vara ca 6 mm. En variant av normen kan betraktas som storleken från 3 till 5 mm.

Den största storleken på äggula sac är vid 10 veckors intrauterin utveckling. Vid denna period växer den upp till 0,5 cm. I framtiden deltar denna bildning också i organogenesen - det födda barnets tarmar bildas av det.

Om amnion

Läkare anser att denna formation är ett speciellt membran (skal), som ligger i fetalt ägg. I regel är denna anatomiska bildning tydligt synlig fram till 11-12 veckors intrauterin utveckling av fostret. Under denna graviditetsperiod är fostrets storlekar ca 5-7 mm. Fullständig slutförande av bildandet av fostermembran sker endast i slutet av den 16: e veckan av intrauterin utveckling.

Förutom ägglossningen, amnionen och ägget bestämmer ultraljudsläkare ett antal andra viktiga indikatorer. En av dessa parametrar är bestämning av coccyx parietal storlek. Denna indikator beskrivs i slutsatsen med några bokstäver. Det kan kallas KTP eller CRL.

KTP-parametern låter dig definiera embryo längd. Det bör noteras att ultraljudsspecialister ganska ofta gör olika misstag vid fastställandet av denna indikator. I vissa fall kan tekniska fel på enheterna också leda till ett felaktigt resultat. Det bör noteras att detta finns i fall då gammal utrustning används för ultraljudsdiagnostik eller en oerfaren läkare utför forskning.

Med hjälp av en korrekt definierad coccyx-parietal storlek kan man bestämma Exakt gestationsålder. Noggrannheten i bestämningen i detta fall kan vara 3-5 dagar. Om äggstockens storlek redan är 0,5-1 cm, kan embryonets omedelbara storlek bestämmas, vilket blir lika med 1-2 mm.I framtiden växer den framtida mannen varje dag med en hastighet på ca 1 mm.

Om hjärtslag

Foster hjärtslag - Ett annat karakteristiskt kriterium, som bestäms i tidig graviditet. Denna indikator är extremt viktig. Blodcirkulationen i fostret bidrar till att bedöma tillväxt och utveckling. Bestäm hjärtfrekvensen hos fostret kan redan vara i en gestationsålder på 6 veckor.

Ibland kan denna siffra inte bestämmas. Panik i detta fall är inte heller värt det. I en sådan situation krävs en andra ultraljudsskanning. Det utförs som regel i 4-6 dagar.

Hjärtfrekvensen som embryot växer. Upp till 6 veckors intrauterin utveckling är denna siffra vanligen 100-116 slag per minut. Vid vecka 9 stiger hjärtfrekvensen till 145-160 slag per minut. Efter 9 veckor börjar denna siffra att minska något.

En minskning av hjärtfrekvensen i de tidiga stadierna av intrauterin utveckling är i regel en ogynnsam indikator. Läkare ringer ett sådant tillstånd bradykardi. Utseendet på detta symptom kan indikera en patologisk kurs i graviditeten och till och med dess "fading". En eventuell minskning av hjärtfrekvensen kräver brådskande ingrepp av gynekologer.

I början av graviditeten kan bradykardi bestämmas med flera kriterier:

  • om coccyx parietalstorleken är mindre än 0,5 cm och hjärtfrekvensen är mindre än 80 slag per minut;
  • om coccyx parietalstorleken är mellan 0,5 cm och 9 mm och hjärtfrekvensen är mindre än 100 slag per minut;
  • om coccyx parietalstorlek är 1-1,5 cm och hjärtfrekvensen inte överstiger 110 slag per minut.

Om krageområdet

Storleken på nackområdet är en annan indikator som används för att bestämma embryonets storlek. Denna anatomiska bildning är en samling lymf, som ligger mellan embryonets hud och mjuka vävnader. De normala parametrarna för denna zon är ett viktigt kriterium för att utvärdera olika kromosomala patologier som kan utvecklas i fostret.

Definitionen av denna indikator utförs som regel i 11-14 veckor. Detta test är en del av en genetisk screening. Även för ytterligare diagnostik utförs ett antal biokemiska studier. Detta bidrar till att fastställa närvaron i den kvinnliga kroppen av några genetiska avvikelser.

Det är mycket viktigt att utföra forskning under en viss graviditetsperiod. Endast tidig bedömning av resultaten gör att vi kan bedöma fostrets verkliga tillstånd i livmodern. För mer sena datum används en annan indikator. Det kallas en nackvals.

Mätning av tjockleken på halsområdet jämförs med coccyx parietalstorlek lika med 45-84 mm. Överensstämmelse med tidskriterierna är mycket viktigt och på grund av den fysiologiska utvecklingen av lymfsystemet. Metabolism i lymfret går mycket snabbt. Normalt är indexet för tjockleken på krageområdet i denna graviditetsperiod 3 mm. Patologiskt värde kan betraktas som en storlek på 0,5 cm i 16-18 veckor och mer än 6 mm på 19-24 veckor.

Om näsbenet

Nasalben är en annan indikator utvärderad av läkare i de mycket tidiga skeden av graviditeten. En sådan studie bidrar till att identifiera olika genetiska abnormiteter, inklusive Downs sjukdom i de allra första stadierna. Vanligtvis bestäms näsbenets storlek i fostret vid 11-14 veckor. Om ett ofött barn saknas eller mindre än 2,5 mm vid denna tidpunkt, kan detta vara det första tecknet på Downs sjukdom.

Hur många gånger kan du göra?

Obstetricians och gynekologer identifierar flera viktiga perioder av den mycket tidiga fertilitetsperioden när forskning är nödvändig. Den första undersökningen kan utföras så tidigt som 2-5 veckor från befruktningstillfället. Läkare kallar denna period av utveckling av den framtida bebisen författningsfasen eller konceptet.I regel är en ultraljudsskanning vid denna tidpunkt endast vägledande.

Nästa steg är embryonalt. Det uppträder vid 6-10 veckors intrauterin utveckling av framtida barn. Vid denna tidpunkt är fostret redan ganska väl definierat i livmodern. I slutet av 10 och upp till 12 veckor passerar de sista stadierna av framtidens främsta utveckling. Den inledande processen att lägga barnets inre organ och system, som regel, är avslutad. Läkare kallar denna fasfetal.

Recensioner av många mammor visar att den första ultraljuden var den mest signifikanta och spännande för dem. Det var ju vid denna tidpunkt som doktorn uttryckte för dem formuleringen att de snart skulle bli mödrar.

Många gravida kvinnor betonar också vikten av ultraljud i de mycket tidiga utvecklingsstadierna i deras livmoder hos framtida barn.

Tecken på en multipel graviditet

Vanligtvis är det möjligt att noggrant detektera närvaron av tvillingar i livmodern endast vid 8-12 veckors intrauterin utveckling. I detta fall är flera embryon väl definierade i livmodern. De kan placeras i olika delar av livmoderutrymmet. Det beror på var exakt implantationen inträffade.

Att bestämma hjärtslag hos tvillingar kan som regel lite senare än under graviditeten med en bebis. Det är möjligt att upprätta ett hjärtrytm, men för att skilja hur många hjärtan som slår är en ganska svår uppgift. Vanligtvis hörs det andra eller tredje hjärtat endast 20 graviditetsveckan. I tvillingarnas tidiga skede är olika patologier ganska svåra att bestämma.

Är det skadligt för fostret?

Runt ultraljudet finns ett stort antal åsikter och olika myter. Många framtida mammor är oroliga över den eventuella skada som denna studie kan göra för barnet. Det finns för närvarande inga tillförlitliga uppgifter om den uttalade negativa effekten av ultraljud på det utvecklande fostret.

Ultraljudsscreening utförs i många länder. Med dessa metoder kan du identifiera olika graviditetspatologier i tidigaste termerna. Utan att utföra en ultraljudsdiagnos skulle genetisk screening inte ha varit möjligt.

Om den framtida mamman hade samband med kromosomala sjukdomar, är en ultraljudsskanning också en nödvändighet.

Om en kvinna har sjukdomar i könsorganen, kan transvaginal ultraljud i de tidiga stadierna av graviditeten få henne att få en liten mängd blod från könsorganet. Detta tillstånd kan inte leda till några komplikationer för fostret. Det är dock värt att komma ihåg att om en kvinna har könsbetingade sjukdomar, kommer förhoppningsskedet att vara de måste botas.

Om framtida mamma har några inflammatoriska sjukdomar, kan transvaginal undersökning också leda till ett antal komplikationer. Vissa kvinnor har olika utsläpp efter ultraljud. Deras utseende är möjligen huvudsakligen vid akut koleit eller vaginit, som är i akut stadium.

Om en gravid kvinna har några obehagliga symptom i perinealområdet, bör hon definitivt varna sin läkare om detta innan han utför studien.

Ultraljud bör utföras av alla gravida kvinnor i de tidigaste stadierna. Det gör det inte bara möjligt att upptäcka graviditet i tid, utan också för att bestämma de patologiska förhållanden som den framtida mamman har.

Ofta är sådan forskning inte heller värt det. För ultraljud finns vissa bestämda tidsfrister.

Betydelsen av ultraljud vid tidig graviditet, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa