Screening ultraljud av första trimestern: villkor och normer

Innehållet

Under första trimestern av fosterutveckling förekommer många unika processer. Under denna period utvecklar barnet alla system av inre organ. För att i rätt tid kunna diagnostisera olika patologier under en så viktig period används ultraljudsscreening.

Vad är det för?

Införandet av screeningsundersökningar i vårt land hände ganska nyligen. Detta underlättades av hög maternal- och spädbarnsdödlighet. För att minska denna statistik utvecklade specialister från hälsoministeriet särskilda rekommendationer. De tillhandahåller ultraljud flera gånger under hela graviditeten.

Varje framtida mamma kommer säkert att vara intresserad av frågan om vilken screening som helst. I bokstavlig översättning betyder denna term "Sifting". Under screening upptäcks alla gravida kvinnor. med graviditetens patologiska kurort. Framtida mammor, som har identifierats eventuella överträdelser, bör noggrant övervakas av läkare.

Under denna typ av studie definierar läkare både de olika utvecklingspatologierna hos en utvecklingsbarn i livmodern och de associerade sjukdomarna hos moderns inre könsorgan. Detta görs på en studie.

Om någon avvikelse identifierades vid tidpunkten för undersökningen, kommer framtida mamma att få rekommendationer. var noga med att besöka den andra och den tredje visningar.

Med hjälp av en sådan undersökning är det också möjligt att bestämma den framtida bebisens kön - detta kan i regel göras vid 11-12 veckors graviditet. Erfaren ultraljudspersonal kan se barnets kön före, men gör ofta misstag.

Skynda dig för att ta reda på vem som "bor" i magen, borde inte vara.

Den intrauterina utvecklingen av en baby genomgår en serie successiva steg. Vid slutet av första trimestern, när den första uppkomsten av könsorganen inträffar, och det är nödvändigt att genomföra en studie för att bestämma kön.

Ultraljudet som utförs under denna graviditetsperiod tillåter också beräkna leveransdatumet mer exakt. Vanligtvis är denna indikator beräknad i obstetriska veckor. I det här fallet finns det en bestämd skillnad mellan gestations- och obstetriska termer. För att eliminera förvirring rekommenderar experter att använda termen "obstetrisk" gestationsålder.

Den första trimestern är inte den bästa tiden att utesluta alla genetiska och kromosomala sjukdomar hos fostret. Det är dock värt att notera det under denna period Vissa tecken på dessa patologier kan identifieras. För detta har läkare och forskare utvecklat ett stort antal olika ultraljudskriterier som används för att utarbeta en slutsats. De hjälper läkare att misstänka förekomsten av de första tecknen på genetiska abnormiteter hos barnet.

Genom att använda ultraljudsskärmen är det också möjligt att upptäcka vissa nedsatt uteroplacental blodflöde. Denna metod kommer att tillåta att bestämma de patologiska sammandragningarna eller andra avvikelser hos blodkärlen som matar fostret. Vid behov kan en hjälpmetod som kallas dopplerografi användas. Det låter dig bestämma de olika patologierna i blodflödet mer exakt. Under den första ultraljudsscreeningen kan specialister också identifiera ganska farliga patologier.

Rudimentära förändringar i hjärnan - ett ogynnsamt kliniskt tecken som kräver en tidig diagnos.

För att identifiera nya patologier vid detta graviditetsstadium krävs ibland en ultraljud på expertnivå.

Nedsatt fetalt blodflöde

En screeningstudie är ett nödvändigt kliniskt test för att identifiera farliga förhållanden vilket kan leda till hotet om missfall. Specialister med hjälp av speciella ultraljudssensorer ser och identifierar olika patologier som bidrar till utvecklingen av fosterhypoxi. Detta villkor är ganska tydligt när du använder högupplösta enheter.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

period

Läkarna rekommenderar att screening är säker på alla förväntade mammor, utan undantag. Den andra ultraljudsundersökningsstudien utförs som regel helt till alla förväntade mammor. Den tredje screeningen är vanligtvis ordinerad för vissa medicinska tillstånd i de fall det verkligen behövs.

För att få mer tillförlitliga resultat rekommenderar experter ultraljudsscreening vid 11-13 veckor av graviditeten. Vanligtvis kompletteras denna studie med ett antal biokemiska analyser, som ges 2-3 dagar före ultraljudet.

Kliniska situationer är tillåtna där screening kan fördröjas i 1-2 veckor. Schematiskt förskjutet för screening ultraljud bör dock vara överenskomna med obstetrician-gynekologen.

Var kan jag göra?

Förlossningsgynekologen, som övervakar framtida mamma under hela graviditetsutvecklingen, ger vägledning för screening. Denna medicinska form indikerar den gravida kvinnans personuppgifter, graviditetens förväntade längd och gör också olika anteckningar om hennes hälsotillstånd. I denna riktning indikeras också ultraljudets datum och tidpunkt.

Du kan också studera i en privat klinik. För detta krävs vanligtvis inte en hänvisning från en läkare. Framtida mamma kan registrera sig för en sådan studie på egen hand.

Priserna för ultraljudsundersökning i privata kliniker varierar. Den genomsnittliga kostnaden för en sådan studie är 2000-4000 rubel. Om undersökningen kommer att utföras på utrustning av expertklass eller en mer kvalificerad specialist, kommer denna diagnostiska procedur att kosta lite mer. I stora städer når kostnaden för den första ultraljudsundersökningen ibland 8 000 rubel eller mer.

Korrekt förberedelse

För att få tillförlitliga och korrekta resultat av studien borde framtida mamma noga förberedas för screening. Vanligtvis ges alla rekommendationer till kvinnan vid nästa inträde av hennes obstetrikare-gynekolog.

Grundutbildning i de tidiga stadierna av alla gravida kvinnor är som regel samma för alla. Det kan dock finnas små skillnader. Vanligtvis är de förknippade med fyllningen av blåsan. De flesta kvinnor borde inte använda mycket vätska direkt före diagnosproceduren. Särskilt om undersökningen kommer att genomföras med transvaginalmetoden.

Det finns emellertid några undantag. I dessa fall rekommenderar läkare några timmar före ultraljudet drick ca 0,5 liter vätska. Blåsan fylld med vatten skjuter livmodern framåt, vilket gör det mer tillgängligt för visualisering. Denna speciella träning är inte nödvändig för alla kvinnor. Om hon fortfarande behövs kommer läkaren att varna den framtida mamman om det.

I de tidiga stadierna av graviditeten krävs inte väsentlig beredning. Vanligtvis, för att få exakta forskningsresultat, rekommenderar läkare att förväntat mammor ska följa en speciell diet. I sådana mat alla feta och stekta livsmedel är begränsade.

Middag på tröskeln till det diagnostiska förfarandet ska vara så enkelt som möjligt. Frukost före morgonens ultraljud borde inte vara. Du kan bara dricka lite vatten.

För framtida mumier som lider av diabetes, speciellt med okontrollerat flöde, kan sådana rekommendationer inte genomföras. Hoppa över nästa frukost kan leda till en kritisk minskning av blodsockernivån, vilket är mycket oönskat för både mamma och hennes bebis.

Några dagar före screeningtestet bör gravida kvinnor utesluta all frukt och grönsaker från deras meny. Bannrade också några sorter av kål, bönor, kvass och eventuella kolsyrade drycker. Alla dessa produkter kan leda till allvarlig gasbildning.

Tarmarna fyllda med gaser gör det inte möjligt för ultraljudspersonalen att genomföra en fullvärdig studie. I detta fall kommer frasen om ekonegativnosti att vara närvarande i ultraljudsrapporten som kvinnan kommer att få efter undersökningen.

Konsumera inte mycket proteinprodukter i 2-3 dagar före screeningen. Sådan mat, särskilt i stora mängder, bidrar också till uppblåsthet. Det är bättre att maten var så lätt som möjligt, men högt i kalorier och näringsrika. För denna perfekt magert fågel eller vit fisk med spannmålspann.

Uteslutningen av fysisk aktivitet är ett mycket viktigt steg i förberedelserna för förfarandet. Forskare har funnit att även de vanliga vardagliga aktiviteterna som framtida mammor gör varje dag kan leda till snedvridna resultat.

För att minimera risken för felaktiga forskningsresultat, bör begränsa genomförandet av någon fysisk aktivitet. Förväntande mammor ska ersätta dem med friskluftsvandring i en måttlig takt. De kommer inte bara att gynna kvinnokroppen utan också barnet, som är i hennes livmoder.

Eventuell känslomässig stress bidrar också till kränkningen av metaboliska processer i en gravid kvinnas kropp. Experter har länge avslöjat ett intressant faktum: gravida kvinnor som är misstänksamma och oroliga för bagage under ultraljud Barnet kan vända sig bort från sensorn eller börja flytta aktivt. För att fullt ut utforska fostret rekommenderar läkare starkt gravida kvinnor att inte vara nervösa och inte oroa sig.

Om framtida mamma fortsätter att röka när du bär barnet, då på kvällen för studien, bör du avsevärt begränsa antalet röka cigaretter. Läkare har bestämt att nikotin och tjära i tobak orsakar ett hypoxiskt tillstånd i fostret. Även dessa kemikalier leder till nedsatt uteroplacental blodflöde, vilket kommer att avslöjas på ultraljud.

Olika metoder

Screeningstester utförs av ultraljudsspecialister. De har specialutbildning i detta avsnitt av medicin. Det är bättre att den första screeningen utförs av en kvalificerad och erfaren doktor som har tillräcklig erfarenhet av att utföra sådana studier.

Detta kommer att minska risken för eventuella fel och slutandet av en felaktig slutsats efter undersökningen. Om, efter ultraljudsundersökningen, obstetrikär-gynekologen har några tvivel om resultaten är otillförlitliga, då kan han skicka framtida mamma att studera redan till en annan specialist.

Det finns vissa situationer när en screeningsstudie inte utförs i en vanlig förlossningsklinik. Framtida mammor som har allvarliga comorbida sjukdomar i de inre organen eller graviditetspatologier kan hänvisas till perinatalt centrum för undersökning. Specialister på denna medicinska institution kommer att kunna mer exakt och exakt identifiera alla "dolda" patologier eller framväxande anomalier av intrauterin utveckling av spädbarn.

För närvarande kan studien genomföras med flera metoder.I de tidiga skeden används i de flesta fall transvaginalt. Tekniken i denna procedur innefattar användning av en speciell ultraljudstransduktor insatt i vagina. Rädd för denna typ av undersökning är inte värt det. Med rätt exekveringsteknik kommer det inte att ge kvinnan någon smärta och obehag.

Den transvaginala metoden låter dig identifiera olika patologier hos både mamma och foster ganska effektivt och korrekt. För denna diagnostiska procedur finns det ett antal kontraindikationer, det är inte lämpligt för kvinnor som förvärrar kolpit eller vaginit. I dessa situationer är det bättre att tillgripa en alternativ metod - transabdominal.

I detta fall används en ultraljudssensor, med vilken läkaren driver en "gravid" mage. Denna metod är också ett utmärkt sätt att diagnostisera olika intraderina tillväxtfel. De flesta förväntade mammor föredrar denna ultraljudsmetoden. Som regel utförs en screeningstudie på detta sätt även om Under diagnosproceduren är patientens maka närvarande.

För högkvalitativa bilder, använd en speciell diagnostisk gel. Det är genomskinligt och lite klibbigt vid beröringen. Gelén appliceras på den framtida mammans mage precis före proceduren.

Detta ämne hjälper ultraljudsvågor att bättre reflektera och tränga in i kroppens inre miljö. Gelens kemiska sammansättning är helt hypoallergen och kan inte orsaka allergiska manifestationer.

Vad ska du ta med dig?

Om studien kommer att genomföras på kvinnokliniken, borde den framtida mammans hus ta handduk. Det kommer att behövas för att lägga det på en särskild soffa där studien ska genomföras.

Vanligtvis görs en ultraljudsskanning på baksidan. Endast med vissa sjukdomar i livmodern hos en kvinna kan en specialist som utför forskning be henne att slå på vänster eller höger sida. Efter proceduren kan du behöva pappersservetter. De behövs för att avlägsna gelrester från buken.

Om studien ska genomföras på en privat klinik behöver du inte ta någonting med dig. Alla nödvändiga föremål ingår redan i kostnaden för förfarandet och kommer att tillhandahållas. En läkare som utför en ultraljudsskanning kan begära medicinska journaler. För detta borde framtida mamma inte glömma att ta ditt kort med dig.

Utvärdering av resultat

Efter undersökningen kommer läkaren som genomförde undersökningen att ge sin åsikt. Det kommer bara att visa de förändringar som doktorn såg under studien. Också i slutsatsen bör anges storleken på alla de studerade parametrarna, vilket kan bestämmas vid detta graviditetsstadium.

Förväntande mammor bör komma ihåg det En sådan slutsats anses inte vara en diagnos.. Det kräver obligatorisk behandling av en obstetrikare-gynekolog. Dekodning kan endast utföras av en läkare som observerar framtida mamma och utför klinisk undersökning. Det är han som bestämmer förekomsten av patologier och diagnoser.

I vissa fall kan doktorn efter undersökningen hänvisa kvinnan till en ytterligare uppföljningsundersökning. Vanligtvis i denna situation utförs några biokemiska analyser. Du kan också behöva konsultera en terapeut eller en "smal" specialist.

normer

För att bedöma den intrauterinutveckling av fostret vid denna tidpunkt använder läkare speciella ultraljudsindikatorer. De utvecklades av forskare med hänsyn till kännetecknen hos fostrets fysiologi och anatomi. Användningen av dessa indikatorer hjälper yrkesverksamma att tillfälligt misstänka genetiska och kromosomala patologier, och också att identifiera utvecklingsavvikelser hos barnet i de tidiga stadierna:

  • Kopchik-parietal storlek (KTR) - Detta är en grundläggande indikator som används i prenatal forskning av första trimestern.Många experter föredrar att använda speciella tabeller där normala värden för denna indikator anges. Med barnets tillväxt ökar denna parameter. Detta indikerar en normal graviditet och optimal intrauterin utveckling av fostret.

Under en period av 11 veckor är denna siffra 34-50 mm. Det är viktigt att notera att dessa värden är genomsnittliga. Vid vecka 12 ökar värdena för denna indikator redan till 42-59 mm. Efter 7 obstetriska dagar blir KTR 51-75 mm.

  • hjärtslag - En annan beräknad indikator. Det visar hur väl fosterhjärtemuskeln är kontraherande. Barnets myokardium börjar fungera från den 6: e veckan av sin intrauterin utveckling. Detta bidrar till att doktorn som utför studien enkelt kan beräkna antalet hjärtslag per minut. Normalt är denna indikator vid den 9: e veckan av intrauterin utveckling redan 130-140 per minut. Eventuella avvikelser från normala värden kan indikera problem i barnens kropp. I det här fallet kan ytterligare diagnos behövas. Heartbeat är en mycket viktig indikator som måste utvärderas.
  • Kragstjocklek - Också mycket viktig ultraljud - ett kriterium för att bestämma olika bruttofeligheter i utvecklingen. Denna indikator används för att förutsäga risken för olika genetiska indikatorer. Vid vecka 11 av fosterutveckling blir detta ultraljudskriterium lika med 0,8-2,4. En vecka senare ändras dess värden till 0,7-2,7.
  • Vid tidpunkten för studien kan läkare identifiera ett ganska farligt tillstånd som kallas gipertonusom. Det kan leda till spontan missfall eller hotad missfall. I denna situation kommer en obstetrikare-gynekolog att skicka den framtida mamman till sjukhusvistelse. För att normalisera livmoderns ton behöver komplex behandling och normalisering av dagregimen.
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa