Tredje trimester screening

Innehållet

Det sista skedet av graviditeten är mycket viktigt. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att identifiera patologi som är farligt för fostret. Denna artikel kommer att hjälpa förväntade mammor att förstå varför det är nödvändigt att genomföra denna studie.

Vad är det

Screening av graviditetens tredje trimester innefattar nödvändigtvis ultraljud, kardiotokografi och Doppler. Endast en omfattande diagnos hjälper läkare att förstå hur graviditeten fortskrider. Dessutom är denna screening nödvändig för att bestämma taktik för förlossning.

Med hjälp av ultraljud kan läkaren utvärdera fostrets anatomi och alla fostrets membran. Även denna studie bestämmer funktionen och utvecklingen av placentan. Med hjälp av ultraljud kan du fastställa fostrets presentation i livmodern.

Heartbeat kontrolleras med hjälp av kardiotokografi. Denna studie låter dig också utvärdera arbetet i hjärtens muskler. För att genomföra denna studie är flera ledningar knutna till den framtida mammornas mage. De kan bestämma inte bara antalet babyens hjärtslag, utan också att fastställa amplituden av livmoderhalsens kontraktile rörelser.

För tolkningen av de resultat som erhållits i framtiden är det mycket viktigt att genomföra studien korrekt. Därför utvärderas indikatorer som bestäms både i vila och efter aktivitet. Vanligtvis är procedurens varaktighet 30-40 minuter.

Med hjälp av Doppler-testet är det möjligt att utvärdera placentans funktion. Även denna metod identifierar perfekt tecken på placentainsufficiens. Doppler på många sätt liknar en konventionell ultraljud. Detta test avslöjar eventuella försämringar av uteroplacentalt blodflöde.

För en omfattande bedömning av graviditetens sista etapp kan ytterligare biokemiska studier krävas. Dessa inkluderar hCG, alfa-fetoprotein, speciella markörer för detektering av Downs syndrom och placentallaktogen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

datum

Läkare rekommenderar att en så komplex diagnos för gravida kvinnor. vid 30-34 veckor av graviditeten. I vissa fall är en liten kompensation av dessa villkor tillåten. Vanligtvis förekommer sådana situationer när den förväntade mamman har några allvarliga sjukdomar i inre organ eller det finns uttalade hormonella störningar.

Några mammor säger att läkare skickade dem till den tredje screeningen lite tidigare. En sådan situation är möjlig om den observerade gravida obstetrician-gynekologen avslöjade några tecken på försämring av hennes hälsotillstånd.

I det här fallet kan listan över analyser till och med vara något förlängd.

Vem ska besöka?

Den tredje screeningen är inte för alla gravida kvinnor. Det finns ett antal medicinska indikationer som krävs för diagnos komplexa:

 • Läkare rekommenderar att du screenas för 3 trimester av graviditet till alla förväntade mammor som blir gravida efter 35 år.
 • Gravida kvinnor som har en familjehistoria av kromosomala och genetiska patologier ska inte heller missa genomgången av detta diagnostiska komplex.
 • Dessutom kommer screening av tredje trimestern att behövas av förväntade mammor som drabbats av allvarlig toxemi under de föregående veckorna av graviditeten.
 • Om en kvinna som bär ett barn har frekventa missfall eller svårigheter att bli gravid innan graviditeten börjar, bör diagnosen inte missas. Oftast leder olika kromosomala eller genetiska patologier till spontana aborter, vilket uppenbarar sig på ett liknande sätt.

Vad visar?

I tredje trimestern av graviditeten kan identifieras redan en hel del olika indikatorer. Med hjälp av ultraljud kan du bestämma inte bara storleken på fostrets huvud, men också de viktigaste ortopediska sjukdomarna. Också med hjälp av denna studie kan du helt noggrant fastställa sin exakta vikt. Erfaren ultraljudspersonal kan berätta hur mycket en baby väger upp till flera tiotals gram.

Med hjälp av kardiotokografi är det också möjligt att bestämma fyllningen av blod med syre. Minskat blodflöde i blodet är ett tydligt tecken på en sådan överträdelse. Denna metod avslöjar också dolda tecken på fosterhypoxi. I vissa fall kan detta symptom vara en manifestation av infångningen av navelsträngen i barnets nacke.

Doppler sonografi är en metod som ger läkare information om hur kardiovaskulärsystemet i fostret fungerar. Även med hjälp av denna studie kan läkare identifiera olika neurologiska störningar. Denna metod kan också diagnostisera ett hypoxiskt tillstånd.

Om resultaten är extremt ogynnsamma, kan läkaren föreslå att den gravida kvinnan omedelbart går till sjukhuset. En sådan nödvändig åtgärd kommer att bidra till att förebygga irreversibla negativa effekter för både moderen och hennes framtida bebis.

Biokemisk screening kompletterar avsevärt resultaten av ultraljud. Ökande serumalfa-fetoprotein kan vara ett troligt tecken på ett etablerat Downs syndrom, Edwards syndrom och några andra genetiska störningar. En ökning av hCG i blodet kan också vara ett mycket troligt tecken på genetiska avvikelser.

Minskningen av koncentrationen av gonadotropin i blodet är en fysiologisk situation som utvecklas i slutet av graviditeten. Naturen uppfann det så att processen med intrauterin utveckling fullbordades självständigt och så försiktigt som möjligt. Ökningen i de senaste veckorna av graviditeten hos denna indikator är en viktig orsak till tidigt sjukhusvistelse på sjukhuset.

Upptäckten av en överflödig mängd fostervätska beror ofta på det faktum att den förväntade mammen lider av diabetes. Utseendet på detta kliniska tecken kan också orsakas av olika infektionssjukdomar som en gravid kvinna bär under de första två trimestern av graviditeten.

En signifikant ökning av fostrets buk kan vara en manifestation av hemolytisk sjukdom eller olika leversjukdomar. Utseendet på detta symptom beror på ackumulering av överskott av vätska i fostrets bukhålighet. Att minska storleken på rörformiga ben är ofta ett tecken på nanism. Denna patologi kallas också en dvärgsjukdom. Denna sjukdom är ganska svår att behandla.

Vilken träning krävs?

Förberedelser för forskning är nödvändiga. Korrekt förberedelse hjälper till att få mer pålitliga resultat:

 • För att eliminera felaktiga resultat är det mycket viktigt att följa en viss diet en vecka före kardiotokografi och ultraljud. På kvällen för studien bör ätas mycket lätt.
 • Användningen av frukt, grönsaker och baljväxter i 2-3 dagar före undersökningen bör uteslutas. Dessa produkter kan leda till ökad gasbildning. Svullna tarmslingor med gaser orsakar ganska ofta utseendet av ekot negativt. I det här fallet kommer tolkningen av resultaten inte att fungera.
 • Även 1-2 dagar före studien borde gravida kvinnor utesluta all fysisk aktivitet.Nervös före ultraljudet borde inte vara. Framtida mamma borde hålla lugnet och utmärkt humör. Att gå i friska luften på kvällen för studien har en bra terapeutisk effekt.
 • Många läkare rekommenderar en ultraljudsskanning på en tom mage. Detta är dock inte nödvändigt. Det är bättre att äta lite före denna undersökning. Du kan också dricka vatten. Blåsningsförfyllning kan krävas vid senare skeden av graviditeten.

Normindikatorer

För att bedöma graviditetens slutstadium beaktas ett antal indikatorer. För att sammanställa en omfattande bedömning är det nödvändigt att tolka flera kriterier samtidigt. Många av de uppskattade parametrarna anges i specialtabeller som innehåller deras normala värden.

Huvudkriterier:

 • Placenta Tjocklek - Detta är den viktigaste indikatorn som visar utvecklingen av denna kropp. Vid den 32: e veckan av graviditeten är dess värden 25,3-41,6 mm. Placentans mognad bestäms också. Normala värden för denna indikator vid detta graviditetsstadium definieras som modenhet i I eller II grad.
 • Amniotisk mängd (amniotiskt) vatten i denna födelseperiod är en baby 80-278 mm. Cervix vid 32 veckors graviditet är fortfarande stängd. Dess storlek är 30 mm och mer.
 • Fostrets anatomiska dimensioner är under denna period mycket viktigt. Storleken på fostrets huvud vid 32 veckor av dess intrauterin tillväxt är 310-323 mm. Den genomsnittliga vikten av barn i denna graviditetsperiod är 1,8-2,4 kg. Värdena på bukomkretsen är 265-285 mm.
 • Också för att bedöma utvecklingen av skelettet beaktas och storleken på vissa ben. Längden av humerus vid vecka 32 av intrauterin utveckling hos ett foster är 55-60 mm. Lårbenet är något längre. Värdena är 60-66 mm. Fostrets totala längd är vanligen 43-48 cm.
 • Kardiotokografiindikatorer görs. Under normal graviditet är de 8-12 poäng. Deras bedömning består av en kombination av vissa indikatorer. Dessa inkluderar: hjärtfrekvens och amplitud, basalrytm och olika avvikelser från den, liksom hastigheten för förökning av pulsvågor.
 • Om indikatorerna för den framtida mammens kardiotokografi faller i intervallet från 6 till 7 poäng, då i detta fall en obligatorisk ytterligare samråd av en obstetrikare-gynekolog. Om detta värde understiger 5, kan sjukhusvård vara nödvändigt.
 • Doppler-index också mycket viktigt. Normalt blodflöde i livmoderkärlen är vanligtvis 0,34-0,59. Denna indikator kallas även motståndsindexet. Blodflödet i navelsträngens blodkärl är 0,5-0,74.
 • Tillsammans med instrumental diagnostiska metoder utvärderar läkare också biokemiska screeningindikatorer. Normala värden av hCG vid vecka 32 av intrauterin fosterutveckling sträcker sig från 2 750 till 78 000 mIU / ml. Normen för alfa-fetoprotein under denna graviditetsperiod är 100-150 enheter. Koncentrationen av plasentalaktogen i den 32: e veckan av graviditeten är 3,2-10,1 mg / l.

Dessa indikatorer är ganska genomsnittliga. I vissa fall är betydande avvikelser möjliga. Resultaten tolkas av en obstetrikare-gynekolog.

I vissa fall kan speciellt om det finns tvivel om utvecklingen av kromosomala eller genetiska patologier, genetisk rådgivning kan krävas.

När visas falskt positiva resultat?

Felaktig diagnostik leder till att screeningsresultatet kan betraktas som opålitligt. Ganska ofta leder till felaktig tolkning av de erhållna värdena multipel graviditet. I detta tillstånd ökar koncentrationen av hCG signifikant i blodet.

Om screening inte utförs inom de föreskrivna graviditetsperioderna blir resultaten också opålitliga. In vitro fertilisering kan också orsaka förvirring med diagnosupprättandet.Detta beror till stor del på en signifikant ökning av gonadotropin eller hCG i blodet.

För att läkarna ska kunna överväga att screeningsresultaten är korrekta är det nödvändigt att följa alla reglerade tidsfrister för genomförandet av en sådan studie.

Att fördröja dem kan leda till överdiagnos. I detta fall krävs obligatorisk övervakning av graviditetskursens tillstånd.

Du kommer lära dig mer om screening för tredje trimestern från följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa