Screening under graviditeten vid 12 veckor: hur gör de det och vad visar det?

Innehållet

Om graviditeten är ofrivillig, känns mamman bra, för första gången kommer hon att kunna titta på hennes bebis under den första screeningen vid ca 12 veckors graviditet. Det är en undersökningsstudie vid denna tidpunkt, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad är det

Det finns tre screenings för graviditet. Det rekommenderas att hålla första hälsoministeriet under en period av 11-13 veckor, den 12: e veckan anses optimal. Därefter sker screeningsstudien under andra och tredje trimestern (vid 16-24 veckor och vid 30-36 veckor).

Undersökningen, som utförs i början av processen med att bära en baby ingår ultraljudockså biokemisk analys av blod för innehållet i hormonet hCG och protein PAPP-A. För ett antal karakteristiska markörer som finns i ultraljudsdiagnosrummet, liksom på koncentrationen av hormoner och proteiner i analysen av en gravid kvinna, görs en preliminär beräkning av riskerna hos en bebis med obotliga och dödliga genetiska patologier.

Detta stadium av prenatal diagnos avslöjar kvinnor som mest sannolikt har ett barn med Downs syndrom, Turner och Cornelia de Lange syndrom, Patau syndrom, Edwards syndrom, brist på neurala rör och andra utvecklingsavvikelser som inte lämnar någon chans för botemedel. och normalt liv.

Tidigare utfördes screening endast för gravida kvinnor som är i fara - kvinnor som redan är 35 år och äldre som blir gravida genom blodförhållanden, de som tidigare haft barn med genetiska problem eller kvinnor som har släktingar med ärftliga sjukdomar. för min del eller min mans sida. Om den förväntade mamman tog droger som är förbjudna under barnets tidiga tid, ordnade hon också en screeningstudie.

Nu är denna diagnos förskriven till allt rättvist sex i en "intressant position". Naturligtvis kan en kvinna av personliga skäl och vägra avskärmning, men det är inte helt rimligt, eftersom undersökningen i sig inte förpliktar någon till någonting.

Det bör noteras att Enligt resultaten av screening under graviditeten vid 12 veckor kommer ingen att göra någon diagnos. Detta är inte en del av uppgiften att screena forskning. En kvinna kommer endast att räknas på enskilda risker för att föda en sjuk baby och om de är friska kan den fastställas med andra metoder som kommer att rekommenderas av en förlossningsläkare och en genetiker i händelse av att riskerna är höga.

Den första screeningen anses vara den viktigaste och informativa. De tar ut det kostnadsfritt vid konsultation på bosättningsorten, instruktionerna för ett blodprov och en biljett till ultraljudsundersökningsrummet utfärdas av läkaren, som kvinnan har registrerat för graviditet.

Förfarande och beredning

Under första trimestern perinatal undersökning är det mycket viktigt att följa ett strikt förfarande.Ultraljudsdisposition och blodutsläpp från en ven är planerad för en dag så att tidsintervallet mellan dessa två åtgärder är minimalt.

Vanligtvis undersöks de först i ett ultraljudsundersökningsrum, och sedan med en fylld form tas de till behandlingsrummet för att donera blod. I vissa samråd är ordern dock omvänd. Under alla omständigheter genomgår båda undersökningarna strikt på en dag.

Så att testresultaten inte påverkas av negativa faktorer, som inkluderar biokemiska förändringar i blodet, ackumulering av gaser i tarmarna rekommenderas kvinnan försiktigt förbereda sig för diagnosen. Två dagar bör gå på en kort diet - äta inte fet och mycket söt mat, stekt och rökt, sex timmar innan blodprovet inte borde äta alls. Ett blodprov tas på en tom mage.

Innan ultraljudet i ett par timmar ska ta "Smektu" eller "Espumizan"För att bli av med tarmgaser, som är trofasta kompanjoner av graviditet, eftersom de kan lägga på trycket på bäckenorganen och ultraljudsresultaten kan vara felaktiga.

Ultraljud vid 12 veckor utförs med en transvaginal sond.; Det andra sättet ligger på magen, tills det ger en tydlig bild och förståelse för vad som händer inom livmodern.

På den bestämda dagen kommer en kvinna till hennes obstetrikare-gynekolog, väger, hennes höjd mäts och ett detaljerat frågeformulär fylls i. Ju mer data den innehåller, desto mer exakt kommer riskerna att beräknas. Uppgifter om tidigare graviditeter, missfall, aborter, ålder och vikt hos en kvinna, uppgifter om hennes dåliga vanor (rökning, alkohol), information om hennes man och hälsa hos nära släktingar tas upp i frågeformuläret.

Då kommer det att bli en ultraljud, och sedan bloddonation. De övergripande resultaten kommer att göra en enda form, ett specialprogram "jämföra" den gravida kvinnans genetiska porträtt, tillsammans med hennes analyser, med "porträtt" av kvinnor med stora risker för att föda en sjuk baby. Som ett resultat kommer det att ges en individuell beräkning.

ultraljudsundersökning

I ultraljudsrummet undersöker läkaren barnet, bestämmer om allt är bra med honom, på vilken plats i livmoderhålan han är förankrad och kontrollerar även barnet för markörer som visar en stor sannolikhet att ha ett barn med genetiska syndrom. Vid vecka 12 kommer den framtida mamman att kunna se sitt barn, lyssna på sitt lilla hjärtslag och se även fostrets rörelser, som hon inte fysiskt känner.

Läkaren i första trimestern screening protokollet kommer definitivt att indikera hur många foster visualiseras i livmodern, visar de tecken på vital aktivitet, De kommer också att beskriva huvuddimensionerna, vilket kommer att klargöra villkoren i den "intressanta situationen" och ta reda på hur utvecklingen av barnet fortskrider.

Indikatorer för utvecklingsfrekvensen vid 12 veckor är:

  • Fetal huvud (FH) omkrets - 58-84 mm, oftast - 71 mm.

  • Den coccyx-parietal dimensionen (CTD) är 51-59 mm, oftast 55 mm.

  • Bipariented huvudstorlek (BPR) är 18-24 mm, oftast 21 mm.

  • Hjärtfrekvens (HR) - 140-170 slag per minut.

  • Motoraktivitet är närvarande.

Dessutom bestämmer läkaren de två viktigaste för diagnos av markens genetiska patologier - tjockleken på krageutrymmet och närvaron av nasala frön i smulorna. Faktum är att hos barn med brutala utvecklingsfel är förstärkt nackvikt på grund av den subkutana vätskan (puffiness) och näsan är utplattad. Tänk på att de återstående ansiktsbenen kommer att kunna endast om en halv eller två kalendermånader.

TVP (krage tjocklek) vid 12 veckor utan patologier går inte utöver intervallet 0,7-2,5 mm. Om barnet har denna parameter överskridits, kan den förväntade mamman rekommenderas att genomgå en ultraljudssökning igen om en vecka. Om TVP väsentligt överstiger normens övre gränser krävs ytterligare undersökning, riskerna med att föda upp en sjuk babyförhöjning. Det handlar om överskott från 3,0 mm och däröver.

Det är mycket svårare att se nässtenarna, de visualiseras inte alltid efter 12 veckor, fostret kan slå sig tillbaka till läkarens sensor och vill inte vända sig om och låta näsan mäta. Om detta lyckades, anses värdena på längden på näsan i denna period anses vara normala värden som inte går utöver intervallet 2,0-4,2 mm.

Om läkaren har angett att efter 12 veckor inte dessa ögonband visualiseras eller deras storlekar är mindre än 2 mm, kommer det program som beräknar riskerna att öka de enskilda sannolikheten för att barnet föddes med Downs syndrom, Turner, Patau.

Faktum är att en baby kanske har en liten liten näsa, som fortfarande är svår att fånga i numeriska termer, särskilt på den gamla ultraljudsscannern med låg bildskärpa.

Teoretiskt sett kan du vid 12 veckor försöka bestämma barnets kön, eftersom de yttre könsorganen bildas, och om barnet är bekvämt beläget och öppet för diagnostikens öga, kan det lätt märkas. Dock borde man inte förvänta sig att läkaren ska garantera att det är en pojke eller en tjej som kommer att födas. Kön vid denna tidpunkt kan endast kallas förmodligen (sannolikheten för en exakt träff är cirka 75-80%). Mer exakt kommer läkaren att bedöma barnets sexuella egenskaper vid nästa ultraljud, efter 16-17 veckor av graviditeten.

Vid slutet av första trimestern undersöker ultraljudet sannolika hot om avbrott i svangerskapet - livmoderns förtjockade väggar kan indikera närvaron av hypertoni, liksom livmoderhalsen, äggledarna, livmoderhalsen.

Biokemiskt blodprov

I analysen av den gravida kvinnans venösa blod detekterar en laboratorie tekniker mängden av hormonet hCG och plasmaproteinet PAPP-A som finns i det. På grund av det faktum att endast två blodkomponenter utvärderas, kallas det första screeningtestet ett "dubbel test". Resultaten av denna studie, i motsats till ultraljudsdata som en kvinna ger ut omedelbart efter att ha passerat, måste vänta från flera dagar till flera veckor - det beror på hur länge kön är anpassad för forskning i ett ackrediterat medicinskt genetiskt laboratorium.

Du kan bara gissa vilka siffror som kommer att bli resultatet av analyser, eftersom enskilda laboratorier använder egna standarder för beräkningar. För att förenkla avkodning är det vanligt att prata om frekvensen av PAPP-A och hCG i MoM - en multipel av medianen. Med en hälsosam graviditet, när både barnet och mamman trivs, passar båda värdena i intervallet från 0,5 till 2,0 MoM.

Svängningar från detta område till en större eller mindre sida ger upphov till många erfarenheter hos gravida kvinnor och Det finns många möjliga orsaker till orsakerna:

  • Öka hCG. En "byst" på denna indikator kan vara ett tecken på Downs syndrom hos en bebis, liksom ett tecken på att en kvinna bär mer än ett barn. 2 frukter ger tillsammans en praktisk dubbel ökning av hormonnormen. Förhöjd hCG kan vara en kvinna som lider av fetma, ödem, toxicos, diabetes och högt blodtryck.

  • Sänka hCG. Otillräckliga nivåer av detta hormon, som endast är inneboende hos gravida kvinnor, är karakteristiska för utvecklingen av Edwards syndrom, och kan också indikera sannolikheten för missfall eller en försening i barnets utveckling.

  • Minska PAPP-A. Minskningen i plasmaproteinet i ett prov indikerar ibland utvecklingen av sådana tillstånd som Downs syndrom, Patau, Edwards, Turner. Också en otillräcklig mängd av detta ämne indikerar ofta ett barns undernäring, att smulan är bristfällig i näringsämnen och vitaminer som den behöver för normal utveckling.

  • Höjning av PAPP-A. Förbättrande protein i ett prov har inte ett stort diagnostiskt värde när det gäller att beräkna den möjliga risken för kromosomala abnormiteter. Denna indikator kan vara högre än normalt med dubbel eller trippel, liksom med en tendens till stort foster.

Hur är riskberäkningen?

Resultaten av test och ultraljud, liksom all tillgänglig information om hälsotillståndet hos den gravida kvinnan och hennes ålder, laddas i ett speciellt program.Beräkningen av den enskilda risken utförs därför av en maskin, men personen - genetiker - kontrollerar resultatet.

Baserat på en kombination av individuella faktorer risken kan se ut som ett förhållande på 1: 450 eller 1: 1300 för varje sjukdom. I Ryssland anses risken vara 1: 100. Tröskelrisken är 1: 101-1: 350. Om en gravid kvinna räknas med sannolikheten för en bebis med Downs syndrom 1: 850 betyder det att en av 850 barn hos kvinnor och identiska hälsoindikatorer , ålder och andra kriterier kommer att bli födda sjuk. De återstående 849 kommer att födas friska. Detta är en låg risk, ingen anledning att oroa dig.

Kvinnor för vilka screening diagnostik vid 12 veckor visar hög risk för en viss genetisk sjukdom rekommenderas ytterligare diagnostik eftersom screening i sig kan inte betraktas som grund för en slutgiltig dom, han är inte så exakt. Du kan klara ett icke-invasivt DNA-test. En sådan analys är värt flera tiotusentals rubel och gör den uteslutande i de medicinska genetiska centra och kliniker.

Om analysen bekräftar misstanken, måste du fortfarande gå till det invasiva testet.

Amniocentesis eller chorionic biopsy kan erbjudas omedelbart utan att slösa bort tid och pengar på att undersöka ett barns blodceller isolerade från moderns blod, vilket görs med ett icke-invasivt DNA-test. Både biopsi och amniocentes innebär emellertid penetration i membranen för att samla material för analys. Förfarandet utförs endast under kontroll av ultraljud av erfarna läkare, men risken att fostrets infektion kommer att inträffa, vattenutsläpp, graviditetstiden, återstår fortfarande.

Att enas eller inte accepterar att genomgå en invasiv undersökning med höga risker är en privat sak för varje kvinna, och ingen kan få henne att gå för det. Noggrannheten i analysen är 99,9%. Om de nedslående antagandena bekräftas ges kvinnan en väg att avsluta graviditeten av medicinska skäl. Oavsett huruvida det ska avbrytas eller inte, bör det endast beslutas av kvinnan själv och hennes familj.

Om det beslutas att lämna barnet, kommer kvinnan fortfarande att ha tillräckligt med tid för att förbereda sig för födelsen av de "speciella" smulorna.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa