Vad är ultraljudsscreening under graviditeten och varför gör det?

Innehållet

Screening ultraljud är mycket viktigt under graviditeten. Med denna metod får läkare information om hur fostret utvecklas i livmodern. Denna artikel kommer att hjälpa förväntade mammor att räkna ut vad den här forskningen görs för.

Vad är det

För närvarande är det omöjligt att föreställa sig diagnosen olika graviditetspatologier utan ultraljudsundersökningar. Kärnan i metoden - Princip för penetration och reflektion av ultraljudsvågor från kroppens interna media. Med hjälp av bäckens ultraljud är det möjligt att identifiera olika abnormiteter under graviditeten under de mest olika perioderna av intraderin utveckling av fostret.

Den första trimestern är en mycket viktig period när embryot bildar alla de främsta inre organen. Tidig diagnos under denna period möjliggör identifiering av utvecklingsanomalier och framväxande anatomiska defekter.

Det bör noteras att missbruk av ultraljud under de första veckorna av graviditeten inte är värt det.

Kärnan i ultraljud prenatal screening, som utförs i 2: a trimestern, är redan identifiering av farliga genetiska och kromosomala patologier. Även vid denna tidpunkt är det möjligt att bedöma hur alla vitala system i fostret fungerar. I denna period av utveckling av det ofödda barnet kan bestämma hjärtats arbete och hjärtslag. Ultraljud kan också skapa en mängd ortopediska störningar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

datum

Under varje graviditetsperiod utförs 1 screening. I detta fall kan ultraljudet inte betraktas som skadligt. Mer frekvent ultraljud kan leda till att barnet efter födseln har olika neurologiska eller psykiska störningar.

Term 1 är en obligatorisk period för att utföra ultraljudsscreening. Läkare förskrivar att genomgå en sådan diagnostisk kurs vid 10-14 veckor av graviditeten. 2: a screening utförs under graviditetens nästa trimester. I detta fall utförs det diagnostiska komplexet vid 16-20 veckor.

Screening för 3 trimesters utförs för kvinnor med olika abnormiteter eller abnormiteter vid fostrets utveckling. Om de första ultraljudsundersökningarna visade ingen försämring, kanske en tredje screening inte är nödvändig. Behovet av en uppsättning studier under denna graviditetsperiod bestäms av en obstetriksk-gynekolog som observerar en gravid kvinna.

Screening för 3 trimester utförs vanligtvis vid 30-34 veckor. Dess varaktighet kan skiftas med 7-10 dagar av medicinska skäl. Under den tredje perioden är de identifierade indikatorerna nödvändiga för att läkare ska välja den optimala taktiken för obstetrisk hjälp.

Ultraljudsundersökning utförd vid detta graviditetsstadium fastställer fostrets presentation samt förekomsten eller avsaknaden av tecken på placentainsufficiens.

Den tredje screeningen gör det möjligt för läkare att slutligen räkna ut om man ska utföra en kejsarsnitt.

Vad är det för?

Läkare rekommenderar screening för alla gravida kvinnor. Det är särskilt viktigt att göra sådan forskning för kvinnor som har graviditet med olika sjukdomar. Det är också bättre att inte undvika överföring av ultraljudsstudier till framtida mammor som uppfattar ett barn efter 35 år.Närvaron av nära genetiska släktingar eller föräldrar till en gravid kvinna med olika genetiska sjukdomar är en viktig anledning till att utföra en ultraljud.

Möjliga problem

En ultraljudstudie genomförd 11-12 veckor gör att du redan kan identifiera ett ganska farligt kliniskt tillstånd - anencefali. Det kännetecknas av en fullständig eller partiell avsaknad av hjärnan i fostret. Förekomsten av detta symptom är en indikation på abort. Denna patologi detekteras som regel vid slutet av 1: a trimestern.

hydrocefalus - Ett annat allvarligt kliniskt tillstånd hos fostret. I det här fallet upptäcker ultraljudspersonalen en stor mängd cerebrospinalvätska i barnet. Ofta kombineras denna funktion med andra utvecklingsanomalier. Progressionen av detta tillstånd kan också vara en signifikant indikation på abort.

anencefali
hydrocefalus

encephalomeningocele - Ett patologiskt tillstånd som är väl detekterbart vid screening. Detta är vanligtvis en övergående patologi. För att bedöma och kontrollera hur detta tillstånd är, föreskriver läkare flera upprepade ultraljudsundersökningar. Diagnosen avlägsnas helt om sådana brott inte upprättas under nästa screening.

Det är viktigt att notera att slutandet av en ultraljud inte är en diagnos. För att fastställa den exakta patologin är det nödvändigt att upprepa samrådet med en obstetrikare-gynekolog, som övervakar en gravid kvinna.

Under graviditeten utförs flera screeningar. De låter dig spåra dynamiken för tillväxt och utveckling av fostret.

Hjärtfel - En väldigt viktig patologi, som enkelt kan installeras med hjälp av ultraljud. För att bedöma blodflödesnivån i detta fall används kartläggning av doppler. Med hjälp av ett sådant test kan patologisk blodflöde (regurgitation) bestämmas på grund av befintliga oegentligheter i hjärtfluidernas funktion. Identifiering av denna patologi är en mycket viktig slutsats, vilket nödvändigtvis kräver ytterligare verifiering.

Den ackumulering i buken av fostrets patologiska vätska (ascites) - ett ogynnsamt tecken Utseendet på detta symptom kräver obligatorisk diagnos av sjukdomar i de inre organen hos ett barn som utvecklas i livmodern. I vissa fall kan onormal utveckling av det kardiovaskulära systemet leda till utvecklingen av detta tillstånd. Rhesus-konflikten bidrar också till ackumulering av patologisk vätska i fostrets bukhålighet.

Om barnet har identifierats är någon genetisk eller kromosomal patologi, i detta fall, ett samråd med en genetiker krävs. För att klargöra diagnosen kan läkaren ordinera en ytterligare serie blodprov.

Korrekt förberedelse

För att få tillförlitliga resultat är det mycket viktigt att förbereda sig ordentligt för studien. Läkare ger det ganska mycket betydelse.

Alltså:

  • På tröskeln till ultraljudsscreening måste en gravid kvinna följa lipidsänkande diet. Middag innan studien ska vara så lätt som möjligt. Alla feta och stekta livsmedel är helt uteslutna. En vecka innan studien är bättre att äta mest ljus, men högkalorit mat. En gravid kvinna bör inte begränsa proteinet. Du bör dock välja de lättaste typerna av proteinmat. Dessa produkter inkluderar kyckling, kalkon, vit fisk och magert nötkött.
  • 2-3 dagar före ultraljudsscreening ska framtida mamma vara begränsa användningen av alla grönsaker och frukter. De innehåller ganska mycket grov fiber, vilket bidrar till bildandet av gas. Tarmarna svullna från gaser kommer inte att tillåta ultraljudspersonalen att fullfölja studien. I det här fallet kommer doktorn att ge en slutsats om en stark eko-negativ effekt.
  • För att få pålitliga resultat är mycket viktigt begränsa intensiv träning. Detta bör göras som den förstaså med den andra screening.Att besöka yoga för gravida kvinnor kan leda till att resultaten av ultraljud blir opålitliga.
  • Gravida kvinnor kan inte vara nervös. Långvarig eller långvarig psyko-emotionell stress har en negativ effekt på det uteroplacentala blodflödet. Om framtida mamma är ständigt nervös och orolig, så bidrar den till slut till bildandet av placentainsufficiens i henne.

Studien kan genomföras på flera sätt - transabdominal och transvaginal. I de tidiga stadierna av graviditeten föredrar läkare att förskriva ultraljud transvaginalt. En sådan studie utförs endast om framtida mamma inte har några kontraindikationer för sitt beteende.

normer

Studien utförs vanligtvis på en särskild soffa. Framtida mamma medan han ligger på ryggen. Senare graviditet kräver en mer noggrann utseende. För att göra detta kan ultraljudspersonalen be den framtida mamman att rulla över till vänster.

En studie med fylld blåsan är också hjälper till att få mer pålitliga resultat. Om sådant innehåll behövs, måste framtida mammor varnas om detta på kvinnokliniken i förväg. Transabdominalmetoden utförs vanligen på bakgrund av en fullblåsan. Transvaginal ultraljud görs bäst efter det töms.

Efter en ultraljudsprov tolkas resultaten nödvändigtvis. Obstetiker-gynekologen observerar den gravida kvinnan. Läkare gör inte ultraljudsdiagnostik av diagnoser. I vissa fall kräver eliminering av den befintliga patologin ytterligare biokemiska blodprov.

För bättre visualisering behandlar en specialist en gravid mage med en speciell gel. Denna transparenta substans appliceras på den främre bukväggen och efter att studien är helt borttagen. Det bör noteras att tillämpningen av detta verktyg inte kan orsaka några allergiska manifestationer.

Under första trimestern bestäms ett antal kliniska indikatorer:

  • En av dem är coccyx parietal storlek. (KTP). För att uppskatta det krävs också den beräknade fostervikten. Med denna indikator kan du ställa in den uppskattade graviditetsperioden. KTR uppskattas i millimeter.
  • Näsbenets längd - En annan klinisk indikator som används för att bedöma den ursprungliga perioden av fosterutveckling av embryot. Frånvaron av detta element i framtida barnet är ett ogynnsamt symptom. Om näsbenet saknas i fostret senast den 14: e veckan efter dess utveckling, visar det i 75% av fallen förekomsten av allvarliga anomalier.
Copies parietal storlek
Näsbenets längd
  • Biparietal fosterstorlek (BPR) ger dig möjlighet att utvärdera en mycket viktig indikator - utvecklingen av fostrets hjärna. Även detta kliniska tecken kan vara en indirekt manifestation av neurologiska störningar som bildas hos ett barn. Denna indikator definieras också i mm. Vid den 10: e graviditetsveckan är värdet av detta kriterium 14 mm.
  • Kragstjocklek - Detta är en viktig klinisk funktion som gör att du kan identifiera Downs syndrom i de tidiga stadierna av dess bildning. Vid 11 veckors graviditet är denna siffra 0,8-2,4 mm. Det är mycket viktigt att utföra dynamiken i förändringar i detta ultraljudskriterium under flera veckor. Detta kommer indirekt att bekräfta eller eliminera Downs syndrom hos en bebis.
Kragstjocklek
Biparietal fosterstorlek
  • för utvärdering av hjärt-kärlsystemet hjärtslag beräknas. Vid 11 veckors graviditet är denna siffra 153-177 slag per minut. En stark minskning av detta kriterium är ett ogynnsamt symptom som kräver obligatorisk ytterligare diagnostik.

Ultraljudsscreening är nödvändig för att fastställa bruttopatologierna för intrauterin utveckling.Detta komplex av forskning utförs inte endast på begäran av den framtida mamman, och måste genomföras inom de strikta tidsfrister som regleras för detta.

Du kan lära dig om varför ultraljudsscreening under graviditeten görs i följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa