Andra screening

Den tredje screeningen under graviditeten: tidpunkten och normerna

Innehållet

Graviditet kommer till slutet. Senast stannade månader, och den förväntade mamman ser redan fram emot att träffa sin bebis. Det är under denna svåra period att den sista prenatal screeningen faller. Många vill på förhand veta vad som ligger bakom detta koncept och vilka resultat det kan ge.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad är det

Den tredje screeningen kompletterar prenatala omfattande studier som syftar till att identifiera eventuella ökade risker för att barnet föddes med utvecklingsavvikelser. Screenings utförs på rekommendation av hälsovårdsministeriet till alla gravida kvinnor.

Den första undersökningen är planerad under en period av 10-13 veckor och anses vara den mest informativa, den innefattar fetal ultraljud och laboratorieundersökning av moderns blod ("dubbelprov"). Den andra utförs från 16 till 20 veckor och innebär också laboratoriediagnos ("trippeltest") och ultraljudsskanning. Den sista tredje screeningen är den sista, det kombinerar en djup integrerad analys av resultaten den första och av den andra undersökningar och kompletterar bilden med dina egna data.

Den primära uppgiften att förebygga screeningforskning är att beräkna sannolikheten för att barnet föds med grova kromosomala anomalier. Markörer och predisposition av en kvinna till sådana genetiska patologier som Downs syndrom, Edwards syndrom, Turners sjukdom, Patau syndrom utvärderas, eventuella defekter i neuralröret detekteras. Alla dessa anomalier anses oöverskridliga, många av dem är dödliga.

För det andra tillåter en screeningsstudie oss att fastställa hur en liten persons prenatala liv fortskrider: om det finns tillräckligt med näring och syre, inga hinder för sin normala hälsosamma utveckling.

Den tredje screeningen anses vara speciell, förutom utöver de eventuella utvecklingspatologierna hos barnet med det kan du sätta några komplikationer av graviditetensom kan störa normal naturlig förlossning. Den senare studien är också nödvändig för att välja rätt taktik för födseln, samt för att klargöra deras datum.

datum

Den tredje studien är planerad för perioden från 30 till 36 veckor av graviditeten. Oftast försöker obstetrik-gynekologer att skicka en gravid kvinna för undersökning på termen från 32 till 34 veckor. Den här tiden är tyst betraktad som den mest lämpliga. Villkoren beror på särdrag hos graviditeten och utvecklingen av spädbarn.

Det är efter den trettionde veckan, när fostrets vikt ökar signifikant, och det finns lite utrymme i livmodern för svällningar eller andra rörelser, ökar risken för uteroplacental cirkulation kraftigt. Placentan i sig börjar också bli "gammal" också efter 30 veckor, och barnets välbefinnande beror direkt på graden av åldrande.

Tredje trimestern - Rätt tid att bedöma barnets hjärta och blodkärl, för att bestämma graden av mognad i lungorna, hjärnans beredskap att "ta kontroll och kontroll". Om några avvikelser identifierades under genomgången av tidigare screeningsstudier, är det dags att bedöma dynamiken.

Om missbildningar av inre organ hittades hos barnet, är det den tredje screeningen utförd på en expertnivå enhet, kommer att hjälpa barnläkare att bestämma hur man ska hjälpa barnet omedelbart efter födseln.

Vilken forskning kommer?

Till skillnad från de två första studierna som genomfördes under första och andra trimestern, innebär den tredje screeningen inte en obligatorisk lista över diagnostiska åtgärder. Vad som exakt kommer att ingå i undersökningen av denna specifika kvinna bestäms av hennes närvaro obstetrician-gynecologist.

Detta beslut grundar sig på kvinnans historia, på de risker som beräknats i tidigare perioder, på hennes välbefinnande och på särdrag i graviditeten. Under den tredje screeningsstudien visas endast två studier nödvändigtvis för alla förväntade mammor - Ultraljud och CTG.

Resten rekommenderas och utses enligt situationen.

Doppler

Idag är denna typ av diagnos starkt rekommenderad av alla gravida kvinnor, eftersom ett separat besök i antitarkliniken inte behöver genomgå det, kan en Doppler-undersökning utföras direkt under en ultraljudsskanning. Principen bakom metoden är identisk med ultraljudsskanning.

Endast på monitorn under proceduren ser en kvinna inte hennes bebis, men flera flerfärgade pulserande remsor: kärlen är färgade i olika färger, hastigheten av blodflödet genom vilket är annorlunda.

Med denna metod kan du ange hur väl barnet är försedd med näringsämnen och moderblod som är berikat med syre, om det finns några problem med återkomsten av moderen till barns blod med metaboliska produkter som ska elimineras. Doppler undersöker placentan, navelsträngen, alla tre kärl i navelsträngen (normalt har den exakt 3 kärl).

Om läkaren har misstänkt för fosterhypoxi eller placentainsufficiens, då USDG kan utföras tidigare, från och med den 20: e veckan av graviditeten, men dess informationsinnehåll är högre under perioden 32-36 veckor, när placentan fungerar inom gränsen för dess förmåga.

Den tredje screeningen av UZDG, och kanske ännu mer än en gång, innefattar nödvändigtvis kvinnor med tecken på preeklampsi, svullnad och högt blodtryck, Rh-negativa mödrar som bär en Rh-positiv bebis, speciellt om blodprov visar att Rh- konflikt, kvinnor som i tidigare studier visade anomalier av navelsträng eller placenta.

Metoden ger en klar uppfattning om hur blodkärlen och hjärtat av barnet arbetar, hur dess hjärnartär fungerar.

Denna undersökning anses vara mycket viktig för kvinnor som bär tvillingar eller tripletter.För varje multipel graviditet har varje foster sitt eget blodomlopp, och inte alla barn blir bäst i samma grad - näringsämnen, vitaminer, mycket syre.

kardiotokografi

Det här är en mycket enkel och prisvärd metod, och den är också ordinerad till alla gravida kvinnor minst 3 gånger under tredje trimestern och till riskerade kvinnor - varje gång de besöker en obstetrician-gynekolog. I dag, vid kvinnors samråd, installeras KTG-enheter direkt i de kontor där receptionen äger rum, och det finns ingen anledning för en kvinna att gå någonstans för en undersökning. Kärnan i metoden är vid registrering av fostrets rörelser, hjärtfrekvens och livmoderkontraktioner i livmodern, som mäts av speciella sensorer.

De är fästa vid magen på en gravid kvinna i området med den påstådda upptäckten av barnets bröstkorg. Förfarandet varar från en halvtimme till 2 timmar.Allt beror på hur snabbt barnet demonstrerar sina "förmågor". Om barnet sover vid CTG: s tid kommer inte informationen för datorprogrammet att räcka, och hon kommer att erbjuda för att fortsätta mätningen.

Indikatorer registreras på en dataskärm, och själva programmet visar data om fostrets status uttryckt i antal punkter. CTG ger en ganska klar uppfattning om hur barnet känns i livmodern.

Den mest nödvändiga undersökningen är för kvinnor med Rh-konflikt, preeklampsi, lågvatten eller högvatten, gravida kvinnor som lider av högt blodtryck, med hotet av för tidig födsel.

Denna metod kommer därefter att tillämpas på barnsjukhuset, eftersom processen med naturlig förlossning, även om de fortsätter utan komplikationer, kontrolleras CTG-apparat var tredje timme så att läkare kan ta reda på hur barnet känner under födseln, oavsett om han har akut hypoxi, vilket kan leda till irreversibla förändringar i centrala nervsystemet.

ultraljud

Ultraljud i den tredje screeningen utförs abdominalt genom den främre bukväggen. Livmodern är stor, mängden vatten gör visualiseringen klar. Vid scanning utvärdera krummarnas fetometriska parametrar - längden på benen, huvudets, bröstets, bukets omkrets. Läkaren granskar noga barnets inre organ.

De är fullt formade och fungerande. Graden av mognad, tjocklek och placering av placentan och livmoderhalsstatusen utvärderas.

För undersökning av livmoderhalsen, om det finns ett hot om för tidig födsel, kan en intern metod användas när sensorn placeras vaginalt.

3D ultraljud på 30-36 veckor låter dig se barnet i minsta detalj. Det ser ut som om det kommer att dyka upp efter sin födelse. Bilder som tagits på en sådan ultraljudsskanning kan dekorera ett familjehem album. Men för att ta reda på barnets kön under den tredje screeningen är det ganska svårt. Om det för en eller annan anledning inte var möjligt att bestämma ett barns kön, är det inte den bästa tiden för det här. Barnet är för stort, det är redan kompakt "krökt" i livmoderhålan, undangömda ben vid huvudet previa eller sitter på botten med bäckenet.

Under alla omständigheter är könsorganen täckta med ben, handtag, navelsträngslingor, och det är omöjligt att överväga dem. Barnets mycket position i livmodern under denna screening är viktig information som behövs för att välja leveranssätt. Naturligtvis har smulorna fortfarande några veckor kvar för att ta rätt position. Men om han inte använder denna möjlighet, Läkare kan besluta att ha en kejsarsnitt under en period av 38-39 veckor.

Biokemiskt blodprov

Inte alla behöver donera blod vid den tredje screeningen. Vanligtvis leder hänvisning till ett behandlingsrum vid 32-34 veckors graviditet till kvinnor som har höga risker för genetiska patologier under första och andra trimestern enligt resultaten av screeningen. Blod kan rekommenderas att passera till kvinnor, i vilka resultaten från tidigare studier var normala, men den sista ultraljuden avslöjade onormal utveckling av fostret, missbildningar.

Biokemisk analys avslöjar blodkoncentrationen av gravida hCG, AFP, plasmaprotein PAPP-A. Om ett "fyrdubbelt test" utförs, kommer en bestämning av koncentrationen av placentallaktogen att tillsättas till de angivna substanserna.

Förberedelse och procedur

Särskild förberedelse av den tredje planerade screeningen från en kvinna kräver inte. Att gå till en ultraljud är inte nödvändigt att dricka en stor mängd vätska för att fylla blåsan, eftersom volymen av vatten redan är tillräckligt stor för att ge en klar bild på skannerns bildskärm. Det finns inte längre något behov av att förklara krig mot tarmgaserna, vilket kan pressa organen i det lilla bäckenet, eftersom livmodern är mycket stor och kan inte påverka dess position.

Det enda som borde förutses, att gå till ultraljuds- och Dopplerforskningen - extra servett eller liten handdukatt torka buken från gelén efter diagnosen.

Innan CTG är bäst att äta en liten chokladkaka. Söt, en gång i fostervätska, kommer att ge henne en trevlig smak, barnet kommer inte att sova men börjar visa aktivitet och till och med hicka, vilket gör det möjligt för programmet att snabbt rita barnets rörelser och hans hjärtslag i ett aktivitetsläge.

Med samma syfte, innan du går in på kontoret där CTG ska passeras är det värt lite ta en promenad på gatan, gå längs sjukhusets korridor, ta ett djupt andetag, så att barnet får mer syre och beter sig aktivt.

Om ett biokemiskt blodprov är föreskriven (det händer inte så ofta, men det är fortfarande möjligt), kraven är desamma som i tidigare screeningsstudier. Att komma till behandlingsrummet där blod samlas behöver du på en tom mage, några dagar före analysen bör du inte äta fett, stekt, rökt och sylt mat, samt en stor mängd söt. Den sista måltiden innan ett besök på en medicinsk anläggning bör hållas senast 6 timmar.

På bloddonationens dag är det nödvändigt att mäta temperaturen.Eftersom en hög temperatur kan snedvrida de biokemiska parametrarna för blod. Om det finns tecken på förkylning eller sjukdom, bör du definitivt rapportera detta till din läkare. I vissa fall, dåliga gravida eller förväntade mödrar som har upplevt en nervös uppdelning eller har tagit mediciner på tröskeln till diagnosen, analysera inte.

Tolkning - genomsnittliga standarder

Även om var och en av metoderna har sina egna resultat, bedöms de, som i tidigare screeningsstudier, endast tillsammans.

ultraljud

Vid ultraljudsskanning ingick parametrarna för det han såg i en separat form - screening protokollet från tredje trimestern. Förkortningarna i detta dokument är följande:

 • BPR - biparient huvudstorlek;
 • LZR - fronto-occipital huvudstorlek;
 • OG - huvudomkrets;
 • Kylvätska - abdominal omkrets;
 • DBK är lårbenets längd;
 • DKG - Benens benets längd;
 • Duodenum - humerusens längd;
 • DKP - längden på underbenets ben.

Fetometrin hos barnet är den tredje screeningen. Nedan finns en tabell, alla dimensioner är i millimeter:

Termvecka

BDP

LZR

avgasrör

OJ

DBK

DKG

KDP

DCT

30

75

97

285

264

56

53

53

46

31

77

101

294

274

58

55

55

48

32

79

104

304

286

60

56

56

49

33

81

107

311

296

62

58

58

50

34

83

110

317

306

64

60

59

52

35

86

112

322

315

66

61

61

53

36

88

114

326

323

68

62

62

54

Om barnet är bra med de inre organen, och läkaren undersöker hjärta, lungor, mage och tarmar, njurar och urinblåsa, så anger protokollet "norm" eller "undersökt". "Barndom" i en normal graviditet utan komplikationer upp till 35 veckor har en mognad på -1, då får hon en andra examen. Placentans normala placering under denna period spelar en avgörande roll för domen på möjligheten att genomföra en självständig naturlig förlossning. Placenta och fostervätska är genomsnittliga normala värden, tabellen nedan visas:

Gestationsperiod, hela veckor

IAG-index för fostervätska, mm

Placentans tjocklek, mm

30

145

30,48

31

144

31,33

32

144

32,18

33

143

33,04

34

142

33,89

35

140

34,74

36

138

35,59

Tabellen över höjd och beräknad fetthalt (medelvärden) är som följer:

Obstetrisk term, veckor

Beräknad vikt, g

Höjd, cm

30

1500-1650

40-42

31

1650 – 1800

41- 43

32

1800 – 1950

42-43,5

33

1950 -2100

43- 44,5

34

2100 -2300

44,5 — 45,5

35

2300 – 2500

45 — 46,5

36

2500 – 2650

46 – 48

Abnormaliteter i ultraljud

Små skillnader mellan de genomsnittliga priserna i tabellerna och de faktiska siffrorna för en kvinna borde inte orsaka oro. Under tredje trimestern växer barn upp med olika hastigheter, de har redan ett individuellt utseende, och därför kan ett barns huvud, ben, armar och buk vara större än den andra.

Farligt ur synvinkel av barnets eventuella nackdel är fördröjningen eller förskottet av de genomsnittliga statistiska värdena på mer än 14 dagar.

Minskningen i storlek genom fetometri till samma värde indikerar indirekt en fördröjning i tillväxten och utvecklingen av smulorna, en möjlig hypoxi och Rh-konflikt.I vissa fall behövs sjukhusvistelse eller kejsarsnitt före tid, om tillståndet anses vara livshotande för jordnöten.

Efter den tredje ultraljudsskanningen sänds gravida kvinnor med låg placentation och presentation av denna tillfälliga dotterkropp, med för tidig förtjockning och åldrande av placenta strukturerna och gravida kvinnor med uttalad polyhydramnios eller lågt flöde, till ett sjukhus under observation fram till födseln.

CTG

Indikatorer utvärderas enligt följande normer:

Barntillstånd

PSP (fetal statusindikator)

HR hjärtfrekvens (slag per minut)

Baby är okej

Upp till 0,8

119-160 - ensamma

130-190 - under körning

Det kan finnas några överträdelser

Från 1,05 till 2,0

100-119 eller från 160 och högre

Barnets tillstånd är allvarligt, hotet om livet är möjligt.

Från 2,01 till 3,0

100 eller mindre eller 180 eller högre

PSP är en indikator på fostrets tillstånd - den huvudsakliga sammanfattande punkten för hela studien. Det beräknas av programmet på grundval av data som erhållits under diagnosens gång. Överstiger det normala värdet av den gemensamma jordbrukspolitiken (upp till 0,8) ligger till grund för upprepad CTG, eventuellt i olika kroppsdelar (om kvinnan sitter, måste du ligga ner). Om det negativa resultatet upprepas, är den gravida kvinnan på sjukhus och redan på sjukhuset utför de ytterligare forskning och bestämmer valet av ytterligare taktik.

Doppler studie (USDG)

indikatorer:

Obstetrisk term, veckorVaskulärt resistansindexPulsationsindex
300,640,95
310,630,85
320,620,84
330,610,84
340,600,83
350,590,81
360,580,81

Biokemiska studier (30-34 veckor)

Följare är följande:

HCG-innehåll

PAPP-A-innehåll

AFP-innehåll

Laktogeninnehåll (PL)

2700-78100

0,5-2,0 MΩ, med dubbla upp till 3,5 MoM

100-250 U / ml

3 - 12 mg / 1

Eventuella abnormiteter i laboratorietester under graviditeten kan berätta mycket för en erfaren doktor, så du bör inte försöka avtäcka resultaten själv. I den tredje screeningen ges inte den kvantitativa indikatorn för hormoner och proteiner lika stor betydelse som vid första och andra screeningen, och därför är det så brett att de olika normerna i tabellen är så breda.

Endast en omfattande bedömning av resultaten av alla typer av diagnostik, kompletterad med en laboratoriebild, kan hjälpa läkaren att hitta de sanna orsakerna till en särskild abnormitet eller patologisk tillstånd.

Möjliga problem

Efter den tredje screeningen och före denna viktiga fråga har kvinnor många frågor om vilka problem resultaten av den senaste diagnostiska kampanjen kan peka på. De vanligaste och allvarliga är följande tillstånd och symtom:

 • Rhesus konflikt - bukhalten kan ökas genom fetometri, om sjukdomen är edematös observeras ett signifikant överskott av värden med resten av kroppen.
 • Genetiska patologier - I sista skedet av graviditeten är de flesta syndrom och abnormiteter hos barnets utveckling redan tydligt synliga på ultraljud. De manifesterar sig som flera utvecklingsfel, nästan alltid - en hjärtfel, deformation av ansiktsbenen, förkortning av benets ben och underben.
 • Fosterhypoxi - tillåta det att installera USDG och CTG. Om barnet är brist på syre beror det hela på syrehushållets stadium. Hypoxi i den första etappen kräver medicinskt stöd av barnet, eftersom barnet fortfarande är för tidigt för att födas. Allvarlig hypoxi - en indikation på akut operation - en kejsarsnitt för att rädda ett barns liv.
 • Låg placentation. När "barnsätet" är låg, ökar risken för för tidig födelse. Nästan alltid, med problem med placeringen av moderkakan i livmoderhålan i senare skeden tenderar läkare att sjukhusföra en gravid kvinna så att hon och barnet kan ständigt övervakas av specialister.
 • Intrauterininfektion. Läkare kan misstänka henne av den ökade mängden fostervätska.Om vid den sista skärningen var indexet ganska normalt, och på den tredje ultraljudsskanningen visar polyhydramnios, patienten på sjukhus för att ta reda på typen av intrauterin infektion och bestämma hur man hjälper barnet.

Forskningsnoggrannhet

Screeningen i sig är inte en korrekt diagnostisk åtgärd, enligt resultaten av vilka några obestridliga diagnoser kommer att göras till den förväntade mamman eller hennes barn. Screening förutsäger bara och visar de möjliga riskerna, och även vid höga risker att föda en sjuk baby, kan en smula födas helt frisk. Döm själv, en hög risk för Turners sjukdom på 1: 100 betyder att med ett sådant syndrom kommer bara en av hundra barn med samma exakta risk att födas. 99 andra kommer att födas friska, trots alarmerande förutsägelser.

Noggrannheten hos ultraljud i tredje trimestern är hög - cirka 90%. Patologier, om några, doktorn kommer att kunna se. Noggrannheten minskar endast vid inspektion av tvillingar eller tripletter - det är inte alltid möjligt att undersöka alla delar av varje enskild barns kropp.

I allmänhet ges den tredje screeningen till kvinnor enklare och enklare än de föregående två, om du tror på recensionerna, använder gravida kvinnor mindre nerver under undersökningen, och den senaste forskningen ger mycket mindre resultat.

Andra screening
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa