Ultraljud i tredje trimestern under graviditeten

Innehållet

Screening ultraljud hjälper till att identifiera många patologier. Genomförande av en sådan studie i graviditetens tredje trimester tillåter läkare att utvärdera den sista perioden av intrauterin utveckling av barnet. Mer detaljerad om den tredje ultraljud som utförs till framtida mumier, kommer denna artikel att berätta.

Syftet med studien

Ultraljud i denna graviditetsperiod är nödvändig för den funktionella bedömningen av fostrets utveckling. Den sista graviditetsperioden är mycket viktig för barnet. Det var vid den här tiden att hans kropp förberedde sig för ett självständigt liv utanför moderorganismen.

Ultraljud gör det också möjligt att utvärdera intrauterin utveckling av fostret och egenskaper hos dess anatomi. Ultraljudspersonal bestämmer längden på barnets kropp, liksom dess beräknade vikt. Med hjälp av denna studie kan läkaren bestämma längden på huvudbenelementen.

Placentan är ett mycket viktigt fosterelement. Det är genom detta organ att barnet får alla nödvändiga näringsämnen och syre. De är nödvändiga för barnet för aktiv tillväxt och utveckling.

Bedömning av blodflödet i blodet är mycket viktigt, särskilt i denna graviditetsperiod. Under studien kan en specialist identifiera den formade patologin av blodkärlen hos moderkakan. Torsion eller onormal förträngning av blodkärlen är frekventa "fynd" under en ultraljudsskanning under denna graviditets trimester.

Med hjälp av en screeningstudie kan du också bestämma fosterposition i livmodern och identifiera sällskapet sjukdomar i interna genitala organ. Ultraljud avslöjar också intrauterin utvecklingsfel som redan bildats under de sista veckorna av graviditeten. De farligaste avvikelserna i hjärtets struktur.

Att skapa hjärtfel är en allvarlig anledning till oro. I vissa situationer kan det till och med vara nödvändigt att utföra en kirurgisk behandling för att eliminera denna defekt. I detta fall utförs operationer efter barnets födelse.

En särskild studie används för att bestämma tecken på placentainsufficiens. med hjälp av doppler. Med detta test kan du identifiera den patologiska minskningen av blodflödet i blodkärlen som levererar placentan. Med Doppler-studien kan du också bestämma hastigheten på pulsvågorna i plasen- och uterusartärerna.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

datum

Rutinmässig ultraljud i tredje trimestern utförs vanligen vid 28-34 veckor av graviditeten. I vissa fall kan ett komplex av studier utföras tidigare på 7-14 dagar. Normalt sätts längden på sändnings ultraljudet av en obstetrikare-gynekolog som övervakar en gravid kvinna.

Under normal graviditet är det kanske inte nödvändigt med den tredje screeningen. Vanligtvis är ultraljud i den här perioden tilldelad framtida mammor, som under de två första studierna hade några kränkningar. Dessutom måste screening nödvändigtvis utföras på gravida kvinnor som av någon anledning har missat tidigare studier.

De viktigaste parametrarna studerades

Barnets ställning i livmodern är en mycket viktig indikator, som utvärderas under den tredje ultraljudsundersökningen. Felmåttet för mätningen av detta kriterium är vanligtvis mycket lägre än vid undersökning under 1 screening. om multipel graviditet, i detta fall bestämmer läkare positionen för alla barn i livmodern.

Presentation - ett mycket viktigt kriterium, vilket också noteras under ultraljudsskärmen. Vanligtvis börjar barnet aktivt flytta i moders mage redan i mitten av graviditetens andra trimester. Detta leder till att presentationen som upprättades under den andra screeningsstudien kan förändras.

Definitionen av denna parameter är mycket viktig för att hålla kvar på graviditetens tredje trimester före födseln. Det hjälper läkare att bestämma den optimala taktiken för obstetrisk hjälp.

Läkare identifierar flera viktiga kliniska parametrar som gör det möjligt att bedöma fostrets intrauterinutveckling. För att göra detta utvärderar de alltid biparietal storlek på bebisens huvud. Också mätt och bukomkretsen.

Normalt finns det en viss relation mellan dessa indikatorer. Om omkretsen av barnets mage överstiger huvudets storlek, kan detta indikera utvecklingen av en farlig leversjukdom och vara ett tecken på ackumulering av överskott av vätska (ascites) i bukhålan.

Också för att identifiera vissa ortopediska patologier utförs bestämning av längden på lårbenen. Förkortning av längderna hos dessa rörformiga ben kan också förekomma i vissa genetiska sjukdomar.

Om under ultraljudsskärmen detekterades några avvikelser från normen, beräknar specialisten i detta fall också några speciella faktorer. För detta uppskattas de främre-occipitala och cephaliska förhållandena. Också bestämd index av förhållandet mellan bukets omkrets och huvudet.

För att bedöma hjärnans prestanda bestämmer ultraljudsläkare några av dess strukturella element. För att göra detta, undersöker de nödvändigtvis laterala cisternerna och ventriklarna. Dessutom mäts huvudlinjens huvudlinjära dimensioner. Visuella stötar (talamus), choroid plexus och en transparent septum utvärderas också.

Under studien bestäms ansiktets huvudanatomiska element. Det bör noteras att Fosterets ansikte undersöks både framför och i profil. Näsbenet är ett viktigt benelement som utvärderas under graviditetens 2: a och 3: e trimester. Också under studien utvärderas området av den nasolabiala triangeln. För att utesluta anomalier undersöks ögonkontakterna nödvändigtvis.

Erfaren ultraljudspersonal kan också bestämma tjockleken och benets densitet hos frontbenet. Övre och nedre käften undersöks också.

Ryggradens längsgående del - Ett mycket viktigt kriterium, utvärderat under den tredje screeningen. Med hjälp av denna studie är det möjligt att identifiera olika anomalier av utvecklingen av muskuloskeletala systemet hos barn. En förkortning av längden av de spinösa processerna kan vara ett tecken på några kromosomala patologier.

Under undersökningen av bröstet, flera andningssjukdomarliksom fostrets membran. Under denna studie kan du se alla delar av hjärtat. Ultrasonography gör det möjligt att avslöja olika ventildefekter. Doppler sonografi används för att upptäcka regurgitation. Under den tredje ultraljudsskärmen utvärderas även fosterhjärtatslaget.

Alla större blodkärl undersöks nödvändigtvis. Under studien kan olika patologier av aorta, pulmonell stam och överlägsen vena cava identifieras. En ultraljudsmaskin med hög upplösning avslöjar också den patologiska fastsättningen av blodkärl till placentan.

Bedömning av interna organ är mycket viktigt vid genomförandet av den tredje ultraljudsundersökningen.Under studien bedömer doktorn strukturen och förekomst av patologier i levern, gall och urinblåsa samt tarmfostret. Moderna forskningsmetoder tillåter också att bestämma njurarnas storlek i längd- och tvärsnitt. Också med hjälp av ultraljud kan identifieras och olika abnormaliteter i urinvägarna.

Fosterstrukturer är mycket viktiga anatomiska element, som också nödvändigtvis utvärderas. I detta fall mäts placentans tjocklek och amniotisk vätskaindexet bestäms. I varje trimester identifierar en gravid kvinna under en ultraljudsundersökning med nödvändighet patologin i livmodern och dess bilagor, liksom äggstockarna. Vid 34 veckors gestation är de normala värdena för de bestämda parametrarna följande:

  • Biparietalstorleken är 7,5-9,1 cm.
  • Abdominal omkrets - 8,1-10 cm.
  • Huvudomkretsen - 8,6-10,5 cm.
  • Frontal-occipital storlek - 10-11,7 cm.
  • Lårbenets längd är 5,7-7 cm.
  • Fruktvikt - 2,2-2,7 kg.

Med flera graviditeter är barnens vikt vanligtvis något mindre. Med den identifierade tendensen att bära ett stort foster kan läkare rekommendera framtida mamma att genomföra en annan studie. Vanligtvis utförs det omedelbart före födseln. Ett stort foster med en smal mammas bäcken är ett ganska farligt tillstånd, vilket i vissa fall kan leda till kejsarsnitt.

Placentans normala tjocklek vid detta graviditetsstadium är 27-44 mm. Vanligtvis, vid slutet av den sista perioden av intrauterin utveckling, ändrar "barnplatsen" inte längre sin lokalisering. Migrering av moderkakan i graviditetens tredje trimester är endast möjlig vid utveckling av patologier.

Det linjära avståndet från moderkroppens nedre kant till den inre os är också ett viktigt diagnostiskt kriterium. Normalt bör detta värde vara större än 60 mm. Om det under undersökningen av placentan nästan täcker den inre svalget, kan det indikera en ökning eller låg placering. Denna patologi kan vara ganska farlig och bidrar till komplicerad förlossning.

Placental mognad är ett annat viktigt kriterium som bestäms under den tredje screeningen. Denna indikator i olika graviditetsperioder kan vara annorlunda. Placentan är "mognad" närmare födseln. dess omogenhet i graviditetens tredje trimester är en patologi, vilket kan leda till olika komplikationer.

Med för mycket tidig mognad av placenta i de tidiga stadierna av fosterutveckling kan olika intrauterina patologier också bildas. Överhettning av detta organ kan leda till utveckling av allvarlig hypoxi hos fostret.

Det anses normalt om mognaden hos moderkakan före 30 veckors graviditet är noll. Den första graden av mognad är normal redan vid 27-34: e veckan. Den andra graden bestäms vid 34-39 veckor. Den tredje graden är normal med en gestationsperiod på 39 veckor.

Mängden fostervätska är ett mycket viktigt kriterium, vilket utvärderas under den tredje ultraljudsscreeningen. Under denna graviditetsperiod är denna indikators hastighet 1,7 liter. Läkare pratar om patologier i en sådan situation om dessa indikatorer avviker från normala värden.

Avkodningsresultat

Polyhydrering är ett patologiskt tillstånd som åtföljs av en överdriven ackumulering av fostervätska. I fallet med denna patologi ökar denna siffra till 2 liter.

Överskottsvolymen av fostervätska mer än 3 liter åtföljs av utvecklingen av negativa symtom. Även detta villkor leder vanligtvis till bildandet av farliga patologier. Dessa inkluderar: patologisk presentation av fostret, förlust av navelsträngslingor, generisk blödning samt olika postpartumsjukdomar. I detta fall stiger sannolikheten för fosterdöd till 45%.

En nyfödd bebis, som föddes med tecken på polyhydramnios, omedelbart efter hans födsel, måste utesluta tecken på esofageal eller magsatresi, liksom andra anomalier i mag-tarmkanalen. Det händer emellertid ofta att det höga vattnet inte leder till några patologier av antingen moderen eller fostret.

Malovodie - en patologi, som är etablerad med en uttalad minskning av volymen av fostervätska. Ett sådant patologiskt tillstånd uppstår ofta under en långvarig graviditet, när den förväntade mamman bär en bebis i mer än 40 veckor. I denna situation ökar risken för fostrets abnormaliteter i fostret avsevärt.

För att bedöma graden av försämring utförs en omfattande bedömning av moder-placenta-fostret. Alla identifierade avvikelser är uppdelade i flera kategorier:

  • Första gradbrott. Karaktäriserad av en kompenserad kurs. I detta fall diagnostiseras inte de uttryckta brott mot fostret. Om några obetydliga abnormiteter identifierades under studien, kan patogenetisk behandling vara föreskriven. Fosterets dynamik krävs i detta fall.
  • Andra gradens överträdelser. Kallas även subkompenserat tillstånd. I detta fall detekteras patologi av plasentalt blodflöde. Behandling av dessa sjukdomar i denna situation utförs i kliniken. Hospitalisering av den framtida mamman på sjukhuset är i regel inte nödvändig.
  • Tredje graders överträdelser. Karakteriserad av dekompenserad kurs. Ledsaget av allvarliga sjukdomar i placenta cirkulationen. Sådana patologier är ganska sällsynta. Hospitalisering krävs för att eliminera negativa symtom i detta fall.

I graviditetens tredje trimester ska placentan vara belägen på bakväggen. I detta fall säkerställs normalt blodflöde i blodet. För normal leverans är det bättre för placentan att vara 4 cm högre än den inre livmodern.

Längden av livmoderhalsen är ett mycket viktigt kriterium, vilket utvärderas under den tredje screeningen. Under denna graviditetsperiod är normala värden för denna indikator mer än 3 cm. Om detta kriterium är mindre än normen är det vanligtvis en manifestation av ismisk-cervikal insufficiens. För att eliminera denna patologi krävs en särskild sutur.

förhöjd livmoderton - ett mycket farligt tillstånd som utvärderas under den tredje screeningen. Denna patologi kan leda till för tidig födsel och även till utvecklingen av farliga förhållanden som kan uppstå vid födseln.

En minskning av fostrets hjärtfrekvens, detekterad under den tredje ultraljudsskärmen, är en manifestation av hjärt-kärlsystemets patologi. I denna situation sjunker hjärtfrekvensen under 130 slag per minut. Takykardi är också ett farligt symptom som kan vara en manifestation av fosterhypoxi. I det här fallet är det nödvändigt Obligatorisk behandling av behandling som plockar upp gynekologen tillsammans med terapeuten.

Under den tredje schemalagda ultraljudssökningen utvärderas prestandamätare också nödvändigtvis. andningsorganen. Minskningen i frekvensen av fostrets luftvägsrörelser är ett extremt ogynnsamt symptom som indikerar att dess andningsorgan är underutvecklade. För ofta andning kan vara en manifestation av svår hypoxi. Läkare anser respirationshastigheten vid 40-70 rörelser per minut för att vara normen vid detta skede.

Om den sista perioden av intrauterin utveckling av barnet under tredje trimestern, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa