Första screening Tredje screening

Andra screening under graviditet: datum och normer för indikatorer

Innehållet

Varje framtida mamma vill att hennes barn ska födas frisk. Perinatal screening är nödvändig för att bestämma arten av graviditeten och tidig etablering av olika patologier. Denna artikel kommer att berätta om varför vi behöver en andra screening under graviditeten.

Vad är det

Graviditetsscreening är ett komplex av studier som är nödvändiga för att i rätt tid kunna etablera olika överträdelser av fetalt intrauterin utveckling. Även med hjälp av dessa studier kan man noggrant bestämma moderns tillstånd. Utvärdering av resultaten som erhållits av läkare som ägnar sig åt flera specialiteter.

För praktiskt taget har läkare delat hela graviditeten under flera stora perioder, som kallas trimester. Var och en håller 3 av månaden. För att beskriva graviditetens varaktighet använder obstetrikare gynekologer i veckor. I detta fall är varje trimester 12 obstetriska veckor.

Screening hos gravida kvinnor är ett mycket viktigt förfarande som infördes inte så länge sedan. De första rekommendationerna om behovet av det gjordes av företrädare för Rysslands hälsovårdsministerium. Enligt ministeriernas experter bör införandet av en sådan åtgärd ha en positiv effekt på den negativa demografiska situationen i landet.

Screening under graviditeten är nödvändig för att minska dödligheten hos mödrar och barn. Också utan detta diagnostiska komplex är det omöjligt att föreställa sig den tidiga prenatala diagnosen av olika genetiska och kromosomala sjukdomar.

Det bör noteras att screening under graviditeten utförs i alla ekonomiskt utvecklade länder. Olika finansieringsprogram gör att endast skillnaden i listan är nödvändig för att utföra forskning. I vårt land växer detta komplex också gradvis. Mer avancerad diagnostik är nödvändig för att upptäcka farliga genetiska sjukdomar i tid.

I varje trimester av graviditeten bestäms vissa patologier genom att utveckla en baby i livmodern genom screening. Detta beror till stor del på en specifik fosterfysiologi. De dagliga förändringshormonerna hos en gravid kvinna kräver också ett mer detaljerat tillvägagångssätt.

Under hela graviditeten rekommenderar läkare vanligtvis förväntande mammor att genomgå 3 sådana screenings. I vissa situationer kan deras antal minskas till två. Detta är vanligtvis förekommit under normal graviditet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad ingår?

Under den andra screeningen utvärderar läkare ett ganska stort antal olika indikatorer. En gravid kvinna måste genomgå biokemiska blodprov, liksom genomgå ultraljud.

I vissa fall, huvudsakligen av medicinska skäl, kan det diagnostiska komplexet vara något expanderat.

Vid detta graviditetsstadium måste läkare kontrollera hormonnivåer. Sådana studier gör det möjligt att avslöja även dolda sjukdomar som förekom eller utvecklades i modern redan under barnets bärande. Om den hormonella bakgrunden hos en gravid kvinna avviker väsentligt från normen, kan läkare ordinera en speciell läkemedelsbehandling.

Bestämningen av genetiska patologier är ett mycket viktigt steg för screening för graviditetens andra trimester. Vid denna tidpunkt är forskningen ganska viktigt fokus. Syftet med screeningen är att utesluta från de undersökta kvinnorna som inte har några tecken på kromosomala sjukdomar.

Om resultaten av testen avslöjade abnormiteter i fostret som är oförenliga med sitt liv, uppkommer frågan om abort.

Under undersökningen utvärderar experter både biokemiska parametrar och ultraljud. Laboratoriemetoden som används vid en sådan undersökning kallas ofta "trippel" av läkare. Faktum är det för dess användning tre grundläggande biokemiska indikatorer:

 • hCG;
 • fri estriol;
 • alfa fetoprotein.

I vissa situationer kan det vara nödvändigt att förlänga detta test.

En gynekolog kan rekommendera ett PCR-test för 12 infektioner till en framtida mor, som haft någon urinvägsinfektion under graviditeten. Denna studie kommer att hjälpa till att identifiera alla "dumma" patologier som kan förvärra graviditeten.

För att utesluta uttalade allergiska patologier kan läkaren också rekommendera att donera blod för specifika antikroppar (AT). Dessa proteinhaltiga ämnen kan bildas i en materiell organism på vissa fosterstrukturer, som kan vara allergener (AH). En sådan framväxande immunförsvar kan orsaka bildandet av olika patologier.

Farliga sjukdomar som kan orsaka medfödda sjukdomar hos fostret, kan också diagnostiseras ytterligare vid screening. För detta kan en läkare som observerar en gravid kvinna rekommendera att hon donerar blod för bestämning av HIV-typ 1. Ganska ofta utförs denna analys tillsammans med definitionen av specifika markörer av hepatit B och C.

datum

Den andra screeningen utförs under graviditetens andra trimester.

Alla studier rekommenderade mammor rekommenderas gå från 16 till 20 veckor. Endast ett fåtal undantag är tillåtna när screening kan vara försenad. Vanligtvis är de förknippade med kontraindikationer för att en kvinna ska utföra någon forskning. Sådana situationer är extremt sällsynta i praktiken av obstetrician-gynekologer.

Många mumier är intresserade av frågan om det är möjligt att donera blod till en studie och genomgå en ultraljudsskanning på olika dagar. Detta är inte förbjudet. Men de behöver fortfarande diskutera villkoren för besöket med sin läkare. Ofta händer det att läkaren själv kommer att rekommendera specifika datum för utförande av laboratorietester eller ultraljud.

Vem måste passera?

Hög maternal- och spädbarnsdödlighet i Ryssland beror på att läkare rekommenderar screening under graviditeten för nästan alla kvinnor. Experter utesluter emellertid flera "speciella" eller avkända kategorier av förväntade mammor som inte kan undvika ett sådant komplex av diagnostik.

Högriskgrupper inkluderar:

 • Framtida mammor vars bebisuppfattning inträffade efter sin 35-årsdag;

 • Gravid med patologisk kurs 1 trimester av graviditeten;

 • Framtida mammor med en bördad familjehistoria för att utveckla kromosomala eller genetiska sjukdomar, särskilt längs de första och närmaste släktingarna.

 • Gravida kvinnor som drabbats av virus- eller bakterieinfektioner under de första veckorna av graviditeten;

 • Framtida mammor som lider av diabetes, särskilt insulinberoende alternativ

 • Gravida kvinnor, som har någon onkologisk sjukdom eller belastad historia av neoplasmer;

 • Kvinnor vars tidigare barn har allvarliga patologier och medfödda missbildningar.

 • Gravida kvinnor som har haft flera spontana missfall eller som har haft många aborter före graviditeten.

 • Framtida mammor som har diagnostiserats med vissa intrauterina tillväxtfel genom ultraljud under 1 screening.

Om läkare igen avslöjar vissa patologier under 2-screeningen, men abort är inte nödvändigt, kommer de att rekommendera att genomgå ett annat komplex av sådana studier, men redan under tredje trimestern. Sådan dynamik är nödvändig för att bestämma svårighetsgraden av nya sjukdomar. Om denna situation kan förändras på något sätt med hjälp av läkemedelsbehandling, så kommer läkare att tillgripa detta.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att konsultera en genetiker för att bestämma behovet av nästa screening. Om efter det att läkaren utesluter alla möjliga sjukdomar, då i tredje trimestern, kan den framtida mamman endast rekommenderas att ha en ultraljudsundersökning.

Genetiksamråd är en mycket viktig del av prenatal screening. Om obstetriker-gynekologen rekommenderar henne att genomgå, är det fortfarande värt att delta i en sådan mottagning.

utbildning

För att få tillförlitliga resultat är det mycket viktigt att korrekt förbereda. Det kan ta flera dagar mellan leveransen av biokemiska analyser och ultraljud. I detta fall bör alla rekommendationer följas under hela beredningsperioden för den andra screeningen.

Lipidsänkande diet kommer att bidra till att få mer exakta resultat. Sådan mat exkluderar helt fett och stekt produkter. Varje kolesterolrik mat är också begränsad. Följ denna diet bör 5-7 dagar före screening. I det här fallet kommer resultaten av studien att vara mer tillförlitliga.

Att begränsa protein i din kost till framtida mammor är inte värt det. Det är nödvändigt för fostrets fulla tillväxt och utveckling. Innan de testas bör de välja lättare proteinprodukter. Dessa inkluderar magert fisk och vit fisk, magert nötkött, kalkon. Ät fläsk och lamm en vecka innan du går till laboratoriet är inte värt det.

Obstetricians och gynekologer rekommenderar inte gravida kvinnor på tröskeln till forskning för att ändra deras drickssystem avsevärt. Särskilt borde du inte göra det till förväntansfulla mödrar som lider av olika övningar. Huvudbegränsningen är före ultraljud.

I det här fallet bör ett fåtal timmar för forskning avsevärt begränsa användningen av vatten.

Omedelbart är det värt att notera att i vissa situationer kan det vara nödvändigt och vice versa, aktiv fyllning av blåsan. Detta är vanligtvis nödvändigt för att utföra en transabdominal studie för vissa medicinska tillstånd. För att göra detta kommer läkaren att rekommendera framtida mamma i 1-1,5 timmar innan studien dricker 3-4 glas vatten. Vanligtvis ges sådana rekommendationer före ultraljudet.

2-3 dagar före ultraljudsundersökningen ska framtida mammor begränsa frukter och grönsaker i din meny. Även under begränsningen faller bäckar och alla typer av kål. Dessa produkter är rika på grov fiber som ökar gasning och intestinal peristaltik. Utseendet av gaser i tarmarna leder också till användningen av kolsyrade drycker eller till och med kvass.

Allt detta bidrar till det faktum att under ultraljudet fenomenet eko-negativitet förbättras. I en sådan situation kan doktorn helt enkelt inte få en högkvalitativ bild på ultraljudsapparatens monitor.

Blodprov ska göras på morgonen. Detta bör göras strikt på en tom mage. Läkare har länge noterat att tester som tas på kvällen ofta inte blir informativa. På kvällen på kvällen på laboratorietesterna bör man ätas så lätt som möjligt.På morgonen efter att ha vaknat, kan du inte äta.

Resultaten av biokemiska tester är helt beroende av effekterna av många faktorer. Även äta skaldjur, citrusfrukter, choklad och honung kan leda till förvrängning. Ofta sker detta i sådana situationer när dessa produkter används före tävlingsdagen.

Övning är en annan möjlig faktor som leder till förvrängda resultat. Även den vanliga rengöringen av lägenheten, som den kommande mammen börjar göra före turen till laboratoriet, kan leda till det faktum att läkarna finner testresultaten otillförlitliga.

Du bör inte heller delta i särskilda klasser eller yoga för gravida kvinnor före screening. Det är bättre att skjuta upp dem i det här fallet i ett par veckor. Dagliga promenader i frisk luft kommer att vara framtida mammor ett utmärkt alternativ till fysisk ansträngning under denna period. En sådan strandpromenad kommer att vädja till den framtida bebisen. Under promenader i luften kommer en stor mängd syre in i blodet, vilket är ett utmärkt förebyggande av fosterhypoxi.

Uteslutning av psyko-emotionell stress är ett mycket viktigt steg. före screening. Läkare fann att om framtida mamma ofta oroar sig eller oroar sig när hon bär barnet, ökar risken för att utveckla neurologiska störningar i hennes barn avsevärt. Stark psykotionell stress kan också påverka uppnå pålitliga ultraljudsresultat. Det framkallar en uttalad spasm av blodkärl, vilket kan påverka prestationen av uteroplacentalt blodflöde negativt.

Testpriser och orsaker till abnormaliteter

Eventuella avvikelser från normen måste utvärderas av experter. Det som är viktigt är ökningen och minskningen av dessa indikatorer. Att sammanställa en omfattande rapport efter screening kräver en obligatorisk tolkning av alla erhållna resultat.

Läkaren kommer aldrig att ställa diagnosen för endast ett resultat av biokemisk analys. I vissa fall är det omöjligt att bestämma patologin utan ultraljud.

hCG

Choriongonadotropin eller hCG - är en av komponenterna i det "tredubbla" biokemiska testet. Det är också en biologiskt aktiv substans som kallas av läkare graviditetshormon. Koncentrationen ökar gradvis till graviditetens andra trimester. Bara strax före födseln faller det något.

 • Vid vecka 16 är denna siffra 10 000- 58 000 IUU / ml.
 • Vid vecka 17 är värdena 8000-57 000 honung / ml.
 • Vid den 20: e veckan av graviditeten - 1600-49 000 IE / ml.

förhöjd

Höga nivåer av gonadotropin i blodet finns när du bär tvillingar eller tripletter. I det här fallet använder läkare även speciella tabeller där normala värden för detta hormon anges. Förhöjda blodnivåer av hCG kan indikera närvaron av preeklampsi eller vissa tumörer hos moderen. En liknande situation utvecklas även om den förväntade mamman tvingas ta immunsuppressiva eller hormonella droger under graviditeten.

reducerad

Minskad hCG i blodet finns i många patologiska förhållanden. Gonadotropinkoncentrationen minskar markant med ökad risk för missfall. Minskad hCG-koncentration i blod indikerar intrauterin fostrets fördröjning eller Edwards syndrom. Kritisk nivå av gonadotropin uppträder vid barns fosterdöd.

Alpha fetoprotein

Detta specifika ämne bildas under inverkan av embryos funktion. Under de första veckorna av fosterutveckling syntetiseras den i äggula. Då bildas det redan under leverns inflytande och i organens mag-tarmkanal.

Närvaron av detta ämne i blodet är avgörande. Det gör att fostret kan ge alla nödvändiga näringsämnen, och skyddar det också mot de aggressiva effekterna av östrogen.Alfa-fetoprotein minimerar risken för att utveckla immuninflammation mellan mamman och fostret.

Detta ämne tränger in i moderorganismen genom det gemensamma systemet för uteroplacentalt blodflöde. En ganska hög koncentration av alfa-fetoprotein observeras också i placentan.

Under olika graviditetsperioder är indikatorerna för detta hormon olika. Detta beror på fysiologin av fostrets utveckling.

 • Vid 16-18 veckors graviditet är alfa-fetoproteinvärdena 15-95 U / ml.
 • Vid vecka 20 ändras koncentrationen av denna substans till 27-125 U / ml.

förhöjd

Ökade nivåer av alfa-fetoprotein finns inte bara i patologiska tillstånd. Ökad koncentration av detta hormon indikerar förekomsten av multipel graviditet. Detta tillstånd finns också i preeklampsi. Denna patologi kan vara extremt farlig för utvecklingen av flera komplikationer.

Ökningen i blodalfa-fetoprotein indikerar en möjlig bildning av missbildningar. I detta fall, för att utesluta patologier krävs en ultraljudsökning. Läkare noterar att en förhöjd nivå av detta hormon också finns med olika defekter och neurala rörinsnitt.

Medfödd nephros av njurarna i fostret manifesteras också av en signifikant ökning av alfa-fetoprotein under mitten av graviditeten.

låg

Minskade nivåer av alfa-fetoprotein kan indikera den möjliga utvecklingen av vissa genetiska defekter - Edwards syndrom och Downs syndrom. Även denna situation kan vara ett mycket ogynnsamt symptom på manifestationen av en "frusen" graviditet. I det här fallet behövs tyvärr abort, eftersom dess vidare utveckling inte längre är möjlig.

Fri estriol

Ökningen av denna biologiskt aktiva substans uppträder omedelbart efter befruktningen. Detta hormon är också ganska starkt associerat med gonadotropin. Detta ämne syntetiseras av moderkakan och fostrets lever.

Ökad koncentration av östol är nödvändig för normal blodflöde i uterus-placenta. Också tack vare detta ämne tillhandahålls den nödvändiga tonen i blodets livmoder- och placentaskärl. Den ökande koncentrationen av detta hormon påverkar bildandet och det fortsatta arbetet av kanalerna i bröstkörtlarna.

I olika graviditetsperioder kan värdena för denna indikator vara olika.

 • Vid vecka 16 är hormonvärdena 5,4-21 nmol / l.
 • Vid slutet av den 18: e veckan ändras substansens koncentration till 6,7-26 nmol / l.

förhöjd

Detta tillstånd under graviditeten kan också vara ganska fysiologiskt. Det utvecklas i framtida mammor som har tvillingar eller tripletter. I detta fall ökar koncentrationen av fri estriol relativt norm med en faktor 2-3.

Graviditet av ett stort foster är en annan faktor som kan leda till en ökning av serumet i en given substans. De olika framväxande patologierna i urinvägarna i fostret manifesteras också av en ökning av koncentrationen av östraol. Oftast blir sjukdomarna i urinvägarna eller moderns njurar den främsta orsaken till utvecklingen av detta tillstånd hos ett barn.

låg

Låg estriol kan förekomma i olika genetiska sjukdomar, såsom Edwards syndrom eller Downs sjukdom. Patologi i fostret, åtföljd av en minskning av koncentrationen av östol, kan också vara förenad med försämrad utveckling av nervvävnad.

Minskat uteroplacentalt blodflöde manifesteras också av en minskning av koncentrationen av östraol i blodet. Denna egenskap manifesteras i den patologiska kurvan av graviditeten. En förändring av hormonell bakgrund leder också till att vissa hormonella droger som den förväntade mamman måste ta för att behandla associerade sjukdomar.

Inhibin A

Analysen för bestämning av detta ämne utförs endast av vissa medicinska skäl. Vanligtvis är det tilldelat kvinnor vars tidigare testresultat var opålitliga.Även denna studie kan användas för att klargöra förekomsten av patologier.

Blodkoncentrationen av detta hormon ökar signifikant under graviditeten. Före uppfattningen syntetiseras inhibin A av äggstockarna. Sedan tar denna funktion redan över fostrets placenta. Detta test används för att bestämma olika medfödda defekter av intrauterin utveckling.

förhöjd

Detta hjälptest hjälper till att bestämma ganska många olika genetiska sjukdomar även under perioden av fosterutveckling. Vissa kromosomala patologier uppträder också som en ökning av substansen i serumet.

En förhöjd nivå av inhibin A i blodet föregår ett mycket farligt tillstånd - gallblåsan. Ofta manifesteras fetoplastisk insufficiens av en ökning av detta biokemiska index.

reducerad

Reduced Inhibin A finns när en hotad abort uttalas. I denna situation kan läkare beställa en analys av denna analys. Frånvaron av någon positiv dynamik kommer att indikera att graviditeten, tyvärr, inte utvecklas. I det här fallet kan det vara nödvändigt att akuta sjukhusets framtida mamma till sjukhuset för intensiv behandling.

MoM

Beräkningen av denna viktiga koefficient utförs med ett speciellt datorprogram där alla grundläggande initialvärden skrivs in. Denna indikator tillåter oss att uppskatta risken för eventuella avvikelser av intrauterin utveckling i förhållande till normala värden.

Normal prestanda för detta kriterium är 0,5-2,5 MoM.

Vad är det för?

datum ultraljudsscreening falla på 20-22 veckan av graviditeten. Läkare säger att ultraljud expertklass kan hållas mycket senare - vid 22-24 veckor. Det är bättre att sådana studier utförs av erfarna och kvalificerade proffs med betydande klinisk erfarenhet av gravida kvinnor.

Den andra screeningen sker huvudsakligen transabdominalt sätt. För att få en bild i detta fall används en ultraljudssensor, med vilken läkaren leder huden av den framtida mammans mage.

Transvaginal ultraljud under graviditetens andra trimester utförs praktiskt taget inte.

För att få en bra bild på ultraljudsapparatens monitor används en speciell transparent gel. Det appliceras på bukets hud före proceduren. Denna gel förbättrar de reflekterande egenskaperna hos ultraljudsvågor. Dess användning kan inte prova utvecklingen av allergiska tillstånd eller på något sätt skada framtida barn.

Med hjälp av ultraljud vid denna tid av graviditet kan du bestämma de viktigaste vitala organen hos fostret. Experter, som utför forskning, bestämmer storleken på levern, gallblåsan och tarmarna. Undersökning av hjärnan och dess grundläggande strukturer spelar en mycket viktig roll vid diagnos av många patologier.

I graviditetens andra trimester bestämmer läkare också omkretsen av bröstet och buken. Avvikelser av dessa indikatorer indikerar olika patologier som har uppstått i fostret. För att bedöma barnets utveckling bestämmer läkare storleken på vissa rörformiga ben. Frånvaron av vissa benformationer vid detta stadium av intrauterin utveckling kan indikera mycket allvarliga patologier.

Utvärdering av ansiktsbenen i ansiktet spelar en mycket viktig roll i diagnosen av många sjukdomar. För att göra detta granskar en ultraljudspersonal i detalj det främre benet, ögonkontakterna, området för den nasolabiala triangeln. Ansiktsarkitekturen uppskattas både framför och i profil.

definition patologier i det kardiovaskulära systemet mycket viktigt på detta stadium. Vid denna utvecklingsperiod har barnet redan ett hjärtslag. Erfaren ultraljudspersonal kan identifiera och utveckla hjärtfel. För att identifiera regurgitation (onormalt blodflöde) utförs studien med användning av Doppler.

Fostermembran är mycket viktiga anatomiska element som också utvärderas under en sådan undersökning. Under graviditetens andra trimester bestäms de grundläggande parametrarna för moderkakan. För att göra detta bestämmer du dess tjocklek, volym, liksom blodkärlen som matar orgeln.

Fostervätska volymen - Ett viktigt kriterium för ultraljudsscreening. Överskridande av denna indikator över det normala värdet är en konsekvens av högt vatten. En otillräcklig mängd amniotisk vätska indikerar brist på vatten. Båda dessa patologiska situationer är ytterst ogynnsamma för fostrets utveckling.

Interna könsorgan Gravid kvinnor utvärderas också under screening. Det är särskilt nödvändigt att utföra sådana studier om framtida mamma har några sjukdomar i reproduktionssystemet. I det här fallet beskrivs det inte bara det inre skiktet av livmodern, men också dess bilagor, liksom äggstockarna.

fetometry - Detta är baslinjestudien som ingår i screeningen. Det låter dig bestämma fostrets storlek, liksom huvudkomponenterna i kroppen. För att bedöma de uppnådda resultaten, tillämpar läkare vissa normer för normen. Kombinationen av alla tecken hjälper läkaren att identifiera patologier som har utvecklats i fostret under sin prenatala utveckling.

Vid ultraljudsscreening måste lungans löptid bestämmas. En erfaren ultraljudsdiagnos specialist kan också bestämma förekomsten av strukturella patologier i njurarna och urinvägarna.

Att bedöma fostrets tillväxt och utveckling på vecka 16 några medelvärden tillämpas.

 • Ett 16-veckors foster bör väga ca 100 gram.
 • Dess längd är 11,5-12 cm.
 • Magsomkretsen är 10,2 cm och huvudet är 12,4 cm.
 • Biparietalstorleken är 30-37 mm.
 • Längden på lårbenet i en 16-veckors foster är vanligtvis 1,7-2,3 cm, och benens underarm - 13-18 mm.
 • Benets längd är 2,0 cm.
 • Volymen av fostervätska i denna period av intrauterin utveckling är 80-200 ml.

Också utvärderade indikatorer 20 veckors graviditet. Vid denna tid växer barnet redan väsentligt.

 • Fostrets vikt vid detta stadium av dess utveckling är 300 gram.
 • Kroppslängden överstiger inte 16,5 cm.
 • Indikatorer på bukomkretsen kan samtidigt vara mellan 125 och 165 mm och huvuden - från 155 till 186 mm.
 • Biparietalstorlek är 43-53 mm.
 • Lårbenets längd är 36-37 mm, och axeln är upp till 34 mm.
 • Benen i underarmen växer till 5 cm.
 • Under denna graviditetsperiod är tjockleken på placentan 16,5-28,5 mm.
 • Indexet för fostervätska är 93-130 mm.

Under andra trimestern utvärderas hjärnans storlek nödvändigtvis. I en 16-veckors foster är cerebellum 13-15 mm. Också bestämt av storleken på laterala ventrikler och hjärntankar. Vid denna tidpunkt är de 10-11 mm.

Vilken patologi bestämmer ultraljud?

Hjärnans patologier är kanske de mest allvarliga. Vid vecka 16 är hydrocephalus redan ganska väl manifesterad. Med denna patologi bestäms av den överflödiga mängden cerebrospinalvätska. Erfaren personal kan bestäm detta tillstånd redan vid 11-12 veckor av graviditeten. Om den här patologin fortsätter att utvecklas, kan det leda till att det finns behov av abort.

En bråck i hjärnan eller encephalomeningocele är en mycket farlig manifestation som också lätt diagnostiseras under den andra screeningen. Detta patologiska tillstånd kommer ganska ofta. För att eliminera denna patologi krävs obligatorisk utnämning av behandling. För att bedöma graviditeten i framtiden kommer flera efterföljande ultraljud att utföras.

Anencefali är ett patologiskt tillstånd där fostret inte bildar en hjärna. I detta fall kan graviditeten tyvärr inte utvecklas. I denna situation kan läkare rekommendera att avbryta utvecklingen av graviditeten.

Hjärtpatologier kräver obligatorisk diagnos. Några av dessa sjukdomar kräver obligatorisk kirurgisk behandling direkt efter barnets födelse. För att identifiera ventilens störda drift används flera ultraljudslägen samtidigt. Förekomsten av uppstötning i hjärtat är ett tydligt tecken på en utvecklande hjärtfel.

Anomalier i nervsystemet leder ofta till utveckling av neurologiska störningar hos ett barn efter födseln. Några av dem åtföljs också av bildandet av psykiska störningar. Fel i nervröret - en mycket farlig patologi, som kan identifieras genom ultraljud.

Patologi av livmoder- och placentaskärl leder till bildandet av placentainsufficiens. Den långvariga kursen av denna patologi kan leda till ett spontant missfall eller utvecklingen hos barnet av olika störningar i fostrets utveckling. En långvarig grad av placentainsufficiens leder ofta till utveckling av uthållig fosterhypoxi.

Erfaren ultraljudspersonal kan också avslöja många ortopediska patologier. De bestäms av baslinjen av längden på benen, underarmens och lårens ben. Om fostrets buktomkrets är mycket större än huvudet, så kan detta tecken vara extremt ogynnsamt. Det kan indikera att barnet har en patologisk ackumulering av vätska (ascites) i bukhålan. En sådan situation kan utvecklas vid allvarliga leverpatologier eller neoplasmer i det hematopoietiska systemet.

Förkortningen av längden hos huvudbenen kan indikera några genetiska sjukdomar. Det här är hur vissa kromosomala patologier, inklusive Downs syndrom, manifesteras. I detta fall krävs en obligatorisk jämförelse av ultraljudsresultaten med biokemiska analyser. Även i denna situation är samråd med familjegenetiken nödvändig.

Första screening Tredje screening
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa