Askorbinsyra under graviditeten

Innehållet

Lasten på kvinnokroppen under graviditeten ökar betydligt, så den förväntade mamman behöver mer näringsämnen än en vanlig kvinna. En av de viktigaste vitaminerna för en gravid kvinna är askorbinsyra. En sådan användbar förening kan erhållas både från mat och från en mängd vitamintillskott.

Fördelarna

Askorbinsyra ökar kroppens försvar och hjälper till att neutralisera giftiga ämnen som produceras av patogener. Denna förening ökar fagocytos av patogener, stimulerar produktionen av interferon, minskar aktiviteten av inflammation och gör kroppen mer resistent mot infektioner.

Utan deltagande av C-vitamin störs syntesen av bindväv, särskilt proteiner som kallas elastin och kollagen. De är grunden för brosk, och går också in i strukturen i huden, kärlväggar och ben.

C-vitamin är känt för sina antioxidantegenskaper, tack vare vilket det kan skydda vävnader och celler från olika skadliga effekter. Dessutom har det en positiv effekt på leverfunktionen, normaliserar kapillärpermeabilitet och är involverad i blodkoagulering.

Askorbinsyra kan accelerera läkning av olika hudskador, inklusive brännskador, skärningar och sträckmärken. Det bidrar till en snabbare återhämtning av kroppen efter skador eller operationer. Intaget av C-vitamin förhindrar ämnesomsättningen av fetter, på grund av vilken ateroskleros utvecklas. Dessutom har en sådan vitaminförening en positiv effekt på pankreas funktion.

Tack vare askorbinsyra förbättras absorptionen av järn och folsyra, vad används vid behandling av anemi. Dessutom, under verkan av en sådan förening aktiva former av vitamin D produceras och glukos absorberas bättre.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad hotar bristen?

Brist på C-vitamin kan misstas när:

 • mycket snabb trötthet;
 • blödande tandkött
 • dålig aptit
 • torr och blek hud;
 • vanliga blåmärken;
 • letargi;
 • håravfall
 • frekvent blödning från näsan;
 • nedsatt sårläkning;
 • irritabilitet;
 • frekventa förkylningar;
 • ledsmärta;
 • deprimerad stämning.

En obalanserad diet leder till brist på askorbinsyra när kraven på ett sådant vitamin inte är fullt uppfyllda. Detta underlättas av stress, motion, infektionssjukdomar, skador.

Naturliga källor

Askorbinsyra är mest riklig i bär och olika frukter, liksom i alla typer av grönsaker och grönsaker. Detta vitamin kan erhållas från:

 • rödpeppar;
 • höfter;
 • svarta och röda vinbär
 • bergaska;
 • jordgubbar;
 • citroner, apelsiner och andra citrusfrukter;
 • surkål;
 • potatis;
 • kiwi;
 • äpplen;
 • krusbär;
 • spenat;
 • persilja, dill och gröna lökar;
 • gröna ärter.

Tyvärr leder långvarig lagring och värmebehandling av sådana produkter till att en viss procentandel av C-vitamin förstörs, så det är bäst att använda dem fräscha.

Farmaceutiska preparat

Askorbinsyra kan vara den huvudsakliga aktiva föreningen eller vara en del av ett multivitaminkomplex där det kompletteras med andra viktiga vitaminer, såväl som mikro- och makroelement. Ascorbinsyra-monopreparationer är tillgängliga i sådana doseringsformer.

 • Runda tabletter vit, orange eller rosa. Dosen av vitamin C i en sådan enstaka tablett kan vara från 25 till 500 mg. Beroende på tillverkaren sätts dextros, sackaros, krospovidon, laktos, färgämnen och andra ämnen till den.
 • dragéer, som har en gul färg och en sfärisk form. De innehåller ofta 50 mg askorbinsyra.
 • Brännbara tablettersom, när de löses i vatten, bildar en söt citron- eller apelsindryck. Vanligtvis innefattar de 500-1000 mg aktiv förening.
 • pulver, som späds med vatten för internt bruk. Den representeras av vita eller färglösa kristaller, förpackade i förpackningar om 2,5 och 1 gram. Detta pulver innefattar endast askorbinsyra.
 • lösningsom används för intramuskulär eller intravenös administrering. Sådant vitamin C representeras av en klar 5-10% vätska, hälls i ampuller av 1-2 ml. Förutom den aktiva substansen har den natriumbikarbonat, edetat dinatrium, cystein och andra föreningar.

Funktioner för användning av gravida kvinnor

Den rekommenderade dagliga dosen askorbinsyra under barnsperioden är 70-100 mg. Den maximala gränsen för sådant vitaminintag under graviditeten är 2000 mg per dag.

Trots alla fördelar med askorbinki bör behandling med sådant vitamin under första trimestern behandlas med ökad försiktighet. Läkare rekommenderar inte i början att dricka droger på basis av C-vitamin, för att inte provocera abort.

Faktum är att förstärkningen av skyddskrafterna under denna period kan orsaka avstötning av embryot, om moderens kropp börjar uppfattas som en främmande kropp. Av den anledningen är det i det första trimestern tillräckligt med vitamin från mat.

C-vitamin förbättrar hudens elasticitet under 2: a trimestern, vilket minskar risken för streckmärken på huden på grund av en ökning av bukstorleken. Ökad blodvolym under denna period ökar belastningen på kärlväggarna. Askorbinsyra stärker kapillärerna och minskar sannolikheten för åderbråck, skyddar mot blödning från näsan och tandköttet och minskar också risken för placentaavbrott.

I trimester 3 stärker vitamin C den framtida mammans immunitet, normaliserar vaskulär permeabilitet och hjälper till att förebygga anemi. På grund av sådana egenskaper kommer det inte bara att öka kvinnans motståndskraft mot förkylning och blödning, men kommer också att förhindra för tidig start av arbetskraft. Dessutom, genom att öka muskelens elasticitet, blir de lättare att sträcka under arbetet.

Oftast rekommenderas förväntade mödrar att komplettera din diet med askorbinsyra med glukos. Sådana tabletter är söta och har olika smaker. Glukos ökar effekten av vitaminet och ger extra styrka, men det krävs försiktighet om den gravida kvinnan har utvecklat graviditetsdiabetes, är överviktig eller har problem med kolhydratabsorption.

Ibland är framtida mammor ordinerad injektioner med vitamin C. Denna typ av medicin behövs vid blödning, infektioner, frakturer, förgiftning och andra farliga förhållanden. Lösningen kan injiceras i muskelvävnad eller i en ven i form av droppare. Dosen väljes individuellt.

Förberedelse för befruktning

Planering av graviditet är samma avgörande period som graviditet, under vilken kvinnan ska skapa gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av smulorna. Och mättnaden av kroppen med vitaminer kan kallas en av huvudpunkterna för en hälsosam graviditet.

Användningen av ascorbinka är speciellt värdefull för förväntade mammor, som tidigare rökt och innan de blev gravid, bestämde sig för att överge denna dåliga vana.

Dessutom, Förbättring av absorptionen av järn under påverkan av C-vitamin kommer att förebygga anemi, tidig toxicos och vaskulära störningar under de allra första veckorna efter befruktning.

Möjlig skada

Ascorbinsyra är kontraindicerad för tromboflebit, överkänslighet, förhöjd hemoglobinnivå, svår njursjukdom och några andra problem, därför Du bör inte ta läkemedelstillskott med detta vitamin utan att ha råd med en läkare.

Det finns också vanliga fall av allergiska reaktioner på askorbinsjukdomar, som oftast är i form av utslag, klåda och rodnad. Dessutom kan vitamin C-tillägg orsaka andra biverkningar, såsom diarré, sömnlöshet, ödem, illamående, urinvägsstenar, yrsel, och så vidare. Ofta beror de på överskottet av rekommenderade doser, brott mot användningsanvisningar eller för lång mottagning.

Den dagliga dosen och varaktigheten av C-vitaminintag som är lämplig för en specifik framtida mamma bör kontrolleras med läkaren som övervakar kvinnan under hela barnets bärande period.

recensioner

Om droger som innehåller askorbinsyra, svarar mestadels positivt. Förväntande mammor gillar dem med sin trevliga smak och anses vara friska under den kalla årstiden. Fördelarna med askorbinki inkluderar också ett överkomligt pris och en mängd doseringsformer. Ett sådant vitamintillskott tolereras övervägande väl, men orsakar ibland allergier och andra biverkningar.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa