Vilka vitaminer för gravida kvinnor är bättre att välja? Sammansättning och betyg

Innehållet

Frågan om behovet av att ta vitaminkomplex under förlossningen orsakar mycket kontrovers både bland förväntade mammor och läkare. Vissa kvinnor betraktar sådana läkemedel som "kemi" och tvivlar på deras effektivitet, andra är övertygade om att grönsaker, frukter och andra produkter i butikerna inte kan tillhandahålla en adekvat nivå av mineral och vitaminer, vilket därför inte tar kosttillskott.

Obstetricians och gynekologer betonar att förväntade mödrar behöver inte bara multivitaminer, men komplex speciellt utformade för dem. Sådana preparat tar hänsyn till både de ökade kraven på vitaminer i allmänhet under planerings- eller väntetiden för barnet och deras inflytande på embryotillväxten i olika trimester.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Behöver under graviditeten

Kvinnor i stället kräver mer vitaminer och mineraler. Detta förklarar den ökade aptiten hos många förväntade mammor och användningen av produkter som de inte gillade tidigare. Så deras kropp försöker fylla elementen av maten de ämnen som är nödvändiga för utvecklingen av smulorna under en viss period.

Enligt studier ökar bristen på folsyra, vitamin E, järn, jod och B-vitaminer signifikant risken för både komplikationer vid graviditet och missbildningar och sjukdomar hos nyfödda.

Forskare har bestämt att hos gravida kvinnor är behovet av zink, vitamin B12 och jod ökat med 30%, i kalcium - med 1,5 gånger och i järn och folsyra - dubbelt jämfört med kvinnor som inte förväntar sig ett barn.

De viktigaste vitaminerna.

 • Folsyra - En av de viktigaste för framtida mödrar av B-vitaminer. Aktiva metaboliter av denna förening, kallad folater, är involverade i syntesen av RNA och DNA. Deras brist i de tidiga stadierna kan störa bildandet av barnets nervsystem och orsaka brister som är oförenliga med livet. Dessutom påverkar folsyra bildandet av blodkärl i moderkakan och förhindrar dess för tidiga avlägsnande. Ta detta vitamin under graviditeten rekommenderas vid en dos av 400-800 mg per dag.
 • Vitamin E inte mindre viktigt i första trimestern, eftersom det påverkar bildandet av könshormoner, är nödvändigt för utvecklingen av placentan och kan skydda cellmembran från de skadliga effekterna av aggressiva radikaler. Behovet av detta vitamin under graviditetsperioden ökar 1,5 gånger, så en kvinna i läget ska få den i en dos av minst 10-15 IE varje dag.
 • Andra B-vitaminer används för metaboliska reaktioner, bildandet av nervvävnad, bildandet av neurotransmittorer, hemoglobinsyntes och många andra processer. Under deras åtgärd är näringsämnen fullt integrerade. De ingår nödvändigtvis i komplexen för framtida mödrar.
 • Vitamin C behövs för att upprätthålla kvinnornas immunitet och deltar också i syntesen av kollagen. Dessutom accelererar denna kraftfulla antioxidant läkning av skador, påverkar kapillärpermeabilitet, glukosupptagning och järnabsorption. Normen för askorbinsyra för en kvinna i positionen 70-100 mg per dag beaktas.
 • Vitamin D kunna bilda sig i huden under solljusets verkan, så att dess brist ofta observeras under hösten-vintern.Tack vare denna förening regleras utbytet av kalcium och fosfor. Framtida mammor ska få det dagligen i beloppet 400-600 IE.
 • Vitamin A. som är nödvändig för många metaboliska processer, är inblandad i differentieringen av embryonets vävnader (i synnerhet ben och epitel) och utvecklingen av placentan. Alla vet också den positiva effekten av retinol vid syn, men överskottet är farligt och kan orsaka utvecklingsavvikelser hos barnet. En säker mängd vitamin A per dag för en gravid kvinna är 2500-3300 IE.

De mest nödvändiga mineralerna och spårelementen.

 • järn används vid hemoglobinsyntes och vävnadsandning. Med brist på ett sådant element blir syre värre i cellerna, vilket är fyllt av olika brott mot fostrets utveckling. Järnbrist ger upphov till anemi, vilket förvärrar den framtida moderens tillstånd, vilket orsakar svaghet, trötthet, sömnighet, irritabilitet, takykardi och andra symtom. Järnet närvarande i multivitaminer absorberas bättre på grund av dess kombination med askorbinsyra och folsyra. Hans optimala dos per dag för förväntade mammor är 30 mg.
 • kalcium Det är ett viktigt element inte bara för bildandet av ben, utan också för överföringen av impulser längs nervfibrerna. Dessutom, utan att kalcium deltar, kommer muskelkontraktion inte att inträffa och blodkoagulationen kommer att störas. En kvinna i position borde få ett sådant mineral i mängden 1000-1500 mg varje dag (det mesta av maten).
 • jod Det är viktigt både i tidig graviditet och i 2-3 trimester. Detta spårämne påverkar bildandet av sköldkörtelhormoner. Dess brist bryter mot ämnesomsättningen och kan påverka barnets psykiska utveckling. Det dagliga intaget av jod i framtida mamma ska vara 200 mikrogram.
 • zink påverkar syntesen av vissa hormoner, inklusive insulin. Detta element accelererar vävnadsregenerering och påverkar fostrets skelettsystem. Dess tillräckliga intag under graviditeten (11 mg per dag) minskar risken för fostrets abnormiteter.
 • Har magnesium notera förmågan att normalisera blodtrycket när det stiger och lugna nervsystemet. Ett sådant makroelement ingår i komplex för förväntade mammor för att minska risken för abort, förhindra preeklampsi och förtidig leverans. Dess dagliga dosering för kvinnor i väntan på barnet är 400-500 mg.

Applikationsfunktioner

De flesta multivitaminer för gravida kvinnor tas bara en gång om dagen, men det finns undantag, så administrationssättet bör klargöras. Det rekommenderas att dricka sådana tillskott på morgonen så att tabletterna inte påverkar sömnen och kvaliteten på natten sömn. Det är också viktigt att följa sådana rekommendationer.

 • Du kan inte tilldela vitaminkomplex på egen hand. Den förväntade mamman ska välja ett lämpligt tillskott tillsammans med läkaren som observerar henne under graviditeten, eftersom varje komplex har sina egna egenskaper och begränsningar.
 • Innan du börjar dricka köpta multivitaminer, läs instruktionerna, hitta utgångsdatum på burken eller lådan och verifiera paketets integritet. Ta ett utgått läkemedel, till exempel om det lämnas från en tidigare graviditet, är det oacceptabelt.
 • Drick multivitaminer bästa icke-kolsyrade vatten. Att bryta pillret i de flesta fall är inte värt det, eftersom det kommer att skada sitt skal och påverka absorptionen av aktiva substanser. Vissa vitaminer kan dock delas, vilket indikeras av riskerna på tabletten.
 • Överstigande den dagliga dosen av vitaminer som föreskrivs av en läkare är farlig. Ett överskott av deras komponenter ger inte mindre skada än deras brist. Av denna anledning bör du inte ta flera komplex samtidigt.
 • Förloppet av multivitaminanvändning varar ofta 1 månad, varefter de tar en kort paus. För att klargöra inträdesperioden är det önskvärt av en specialist.

Om, efter användning av tabletter eller kapslar, några störande förändringar har inträffat, till exempel, rodnad hud, illamående eller sömnlöshet började störa dig, bör du genast underrätta obstetrician-gynekologen.

När multivitaminer är kontraindicerade för den förväntade mamman?

En kvinna borde inte dricka multivitaminkomplex om hon har:

 • individuell överkänslighet mot tillsatsämnets ingredienser;
 • det finns symptom på hypervitaminos A eller D;
 • urolithiasis detekterades;
 • det finns kränkningar i utbytet av koppar;
 • analyser har visat överflödiga blodnivåer av kalcium eller järn;
 • diagnostiserad med B12-bristande anemi.

Om den förväntade mamman är ordinerad för några läkemedel, bör deras förening med multivitaminer diskuteras med läkaren. I de flesta fall rekommenderar specialisten att göra en paus på minst 1,5-2 timmar mellan att ta sådana agenter så att deras komponenter inte stör varandra.

De mest populära komplexen

Utbudet av droger och kosttillskott för framtida mammor på apotekens hyllor är ganska stor. Bland dem är flera droger i speciell efterfrågan.

"Eleven"

Förberedelser med detta namn tillverkas av det välkända Bayer Company och är kända för sin kvalitet. Den mest populära bland dem är "Elev Pronatal" - tillägg, som används från den 13: e veckan av graviditeten till födelsen i sig. Dessa är gula avlånga tabletter innehållande 12 vitaminföreningar och 3 mineraler samt 4 mikrodelar.

Det genomsnittliga priset på 30 stycken - 600-700 rubel. Under den tidiga perioden utvecklades "Planerings- och första trimester" -komplexet separat, vars underlag är 12 vitaminer och 8 mineralämnen. En egenskap hos sådana multivitaminer är förekomsten av folater, som maximalt absorberas i den framtida moderns kropp (de kallas "metafolin"). Tabletterna är vita, ovala i form och kostar cirka 500 rubel i 30 delar.

"Vitrum"

Det amerikanska företaget "Unifarm" erbjuder också gravida kvinnor två multivitaminkomplex. Grundtillskottet är Vitrum Prenatal, där det inte bara är de 10 viktigaste vitaminämnena i lämpliga doser för förväntade mammor, men också tre mineralkomponenter - järn, kalcium och zink.

Sådana tabletter kännetecknas av en långsträckt form, rosa färg, kostar cirka 500 rubel i 30 delar. Den förbättrade sammansättningen av vitaminer och mycket mer mineralföreningar finns i Vitrum Prenatal Forte-komplexet. Tillägget innehåller jod och betakaroten. Den representeras av grå avlånga tabletter med ett genomsnittligt pris på 500-600 rubel för 30 stycken.

"Femibion"

Linjen för sådana österrikiska multivitaminer för framtida mammor kallas fullständigt "Femibion ​​Natalcare" och representeras av 2 tillsatser. Under siffran "1" producerades rosa ovala tabletter avsedda för kvinnor i tidig graviditet (under de första 12 veckorna). De är en källa till 10 vitaminer och jod.

Samma tabletter ingår i komplexet "Femibion ​​2", taget från vecka 13 till slutet av graviditeten, Men förutom antalet "2" förutom 30 tabletter finns det samma antal gula mjuka transparenta kapslar som innehåller en extra dos av vitamin E plus omega-3-fettsyra, vilket är viktigt för hjärnans utveckling och barnets vision, som förkortat DHA. En annan fördel med "Femibion" är närvaron av metafolin. Medelpriset på en förpackning med komplex nr 1 är 500 rubel, med preparat nr 2 - 900-1000 rubel.

"Alfabet"

I raden av sådana multivitaminpreparat finns ett komplex för gravida kvinnor som kallas "Mors hälsa". Dess huvudsakliga funktion är uppdelningen av den dagliga dosen av fördelaktiga element i tre olika piller, så att smältbarheten förbättras och den allergiska reaktionen uppträder mindre ofta. Ett paket innehåller 20 rosa (med järn), blå (med antioxidant vitaminer) och kräm (med kalcium) tabletter och kostar ca 350 rubel.

"Complivit"

I komplexet "Mamma" Detta varumärke har 11 vitaminföreningar, kompletterat med 7 mineraler.Tillägget innehåller de viktigaste substanserna för framtida mamma och foster, varning för nervsystemet defekter och anemi. För en burk med 30 avlånga bruna tabletter måste du betala cirka 200 rubel.

Dessutom erbjuder det ryska företaget Otisipharm tre multivitaminkomplexoch "Complivit Trimester". Deras komposition möter gravida kvinnors behov i varje trimester och innehåller 22 makronäringsämnen i varje tablett. Ett annat plus "Trimester" - speciell produktionsteknik, tack vare vilken alla delar är kompatibla och fungerar så effektivt som möjligt. Den genomsnittliga kostnaden för ett förpackning är 300 rubel.

Multi flikar

I raden av sådana populära multivitaminer finns en tillsats för gravida kvinnor. "Perinatal" innehållande 11 vitaminämnen, liksom mineraler som är viktigast för fostrets normala utveckling och moderns välbefinnande. Dessa är ovala vita tabletter, som säljs i ett paket med 60 stycken och kostar cirka 450 rubel.

Det här är inte en komplett lista över populära multivitamintillskott från topprankningen som hjälper till att behålla den framtida mammas hälsa, förbättra sitt välbefinnande och bidra till att barnet utvecklas i livmodern.

Vissa kvinnor föredrar att överge komplexa vitaminer till förmån för endast vissa ämnen, som enligt deras mening är särskilt viktiga (till exempel dricker de folsyra och jod separat).

  Någon beställer vitaminer utomlands, med tanke på att tuggbara amerikanska piller, finska eller japanska droger är mer naturliga och säkra.

  Jämförelse av kompositionerna av de mest populära, bedömning av expertrecensioner, vitamintillskott för förväntade mammor visas i tabellen (dagliga doser rekommenderade av tillverkaren beaktas).

  "Elev Pronatal"

  Fembion 2

  Vitrum Prenatal Forte

  "Alfabetmors hälsa"

  Vitamin A.

  3600 IE

  -

  2500 IE

  -

  Betakaroten

  -

  -

  1500 mcg

  4000 mcg

  Vitamin E

  15 mg

  25 mg

  30 mg

  12 mg

  Vitamin D

  500 IE

  -

  400 IE

  400 IE

  Vitamin C

  100 mg

  110 mg

  120 mg

  90 mg

  Vitamin B1

  1,6 mg

  1,2 mg

  3 mg

  1,2 mg

  Vitamin B2

  1,8 mg

  1,6 mg

  3,4 mg

  1 mg

  Pantotenisk till det

  10 mg

  5 mg

  10 mg

  5 mg

  Vitamin B6

  2,6 mg

  1,9 mg

  10 mg

  2 mg

  Folsyra

  800 mcg

  400 mcg

  800 mcg

  600 mcg

  Vitamin B12

  4 mcg

  3,5 mcg

  12 mcg

  3 mcg

  Vitamin PP

  19 mg

  15 mg

  20 mg

  19 mg

  biotin

  200 mcg

  60 mcg

  30 mcg

  30 mcg

  Vitamin K

  -

  -

  -

  60 mcg

  kalcium

  125 mg

  -

  200 mg

  250 mg

  jod

  -

  150 mcg

  150 mcg

  150 mcg

  järn

  60 mg

  -

  60 mg

  20 mg

  magnesium

  100 mg

  -

  25 mg

  50 mg

  zink

  7,5 mg

  -

  25 mg

  12 mg

  koppar

  1 mg

  -

  2 mg

  1 mg

  selen

  -

  -

  20 mcg

  40 mcg

  krom

  -

  -

  25 mcg

  25 mcg

  molybden

  -

  -

  25 mcg

  25 mcg

  mangan

  1 mg

  -

  5 mg

  1 mg

  fosfor

  125 mg

  -

  -

  125 mg

  DHA

  -

  200 mg

  -

  -

  taurin

  -

  -

  -

  50 mg

  Vi kommer att separat överväga deras fördelar och nackdelar, baserat på kvinnors erfarenhet i situationen och deras feedback:

  fördelar

  brister

  "Elev Pronatal"

  balanserad komposition;

  bekväm användning (1 gång per dag);

  ökad dos av folsyra;

  magnesium, kalcium och fosfor absorberas bättre på grund av flera föreningar;

  piller kan delas in i halvor;

  tillgänglighet på apotek

  innehåller inte jod och selen;

  stor piller storlek

  hög kostnad;

  Fembion 2

  användarvänlighet;

  närvaron av omega-3 från fiskolja;

  innehåller jod;

  närvaron av metafolin;

  förutom jod innehåller det inte andra mineraler som är viktiga för barnets utveckling.

  högt pris;

  Vitrum Prenatal Forte

  bekvämlighet av mottagning endast en gång om dagen;

  prisvärd kostnad;

  mångsidighet - du kan dricka före befruktning, under graviditet och under amning;

  stor mängd läkemedel;

  närvaro i färgämnenas sammansättning

  "Alfabetmors hälsa"

  liten pillerstorlek

  rimligt pris

  separation av vitaminer och mineraler, med hänsyn till deras smältbarhet;

  sällsynta allergiska reaktioner;

  måste ta tre gånger om dagen

  Kompositionen innefattar färgämnen.

  Kan jag göra utan ett multivitamin?

  Självklart, om en kvinna inte vill ta komplexa vitaminer, kan hon utan dem. Men du måste ta hänsyn till det Under graviditeten kommer alla näringsämnen till barnet från min mammas kropp, även om det är till hennes skada. Och därför sker inte avitaminos och hypotrofi hos nyfödda barn, även om en kvinna är, säger vegan. Priset för ett sådant val kommer emellertid att vara högt.

  Mams kropp kommer att ge barnet allt som barnet behöver, så efter att ha fött barn och ammar, riskerar kvinnan att se flytande hår, splittra naglar, blek hud med fina rynkor. Välbefinnande utan ytterligare intag av multivitaminer kommer också att förvärras, det kommer att finnas klagomål om svaghet, förlust av styrka, yrsel, obehag i magen och så vidare.

  För att förhindra att detta händer, Det är bättre att lägga till de nödvändiga elementen i din kost med hjälp av piller, välja ett lämpligt komplex tillsammans med en obstetrikare-gynekolog.

  Detta är särskilt viktigt för kvinnor över 30 år och förväntade mödrar med kroniska sjukdomar, samt problem med svaghet i det förflutna.

  När det gäller årstiden ordineras multivitaminer oftast på vintern, våren eller hösten. På sommaren rekommenderas förväntade mammor att konsumera mer naturliga källor till sådana ämnen - gröna, frukter, bär och grönsaker.

  Tack vare intaget av multivitamintillskott:

  • försvaret ökar, så framtida mammas kropp är bättre kunna klara attacker av virus och katarralsjukdomar;
  • Näringsproblemen slätas ut, till exempel om en kvinna har svår illamående på grund av tidig toxikos.
  • stöder arbetet i alla interna organ
  • minskar sannolikheten för medfödda abnormiteter hos fostret;
  • skelettet och alla organen i smulorna utvecklas korrekt;
  • minskad risk för abort och problem med placentan;
  • Centrale nervsystemet och det allmänna tillståndet hos den gravida kvinnan förbättras.
  • Den framtida mammans kropp är förberedd för arbete och amning.

  Gratis droger

       Staten stöder förväntade mammor och ger kvinnor som är registrerade i förlossningskliniker med viktiga läkemedel för dem. Bland dem finns vitaminpreparat som läggs från den 30: e veckan av graviditeten, och om en kvinna förväntar sig flera barn på en gång, sedan från den 28: e veckan. Betalning av sådana komplex görs på bekostnad av födelsebeviset. Om ett vitamintillskott inte kostar mer än 990 rubel, tillhandahålls det gratis till en gravid kvinna. Till ett högre pris kan den förväntade mamman få en rabatt på 50%.

       Denna förmån är utformad för att stärka gravidens hälsa. En kvinnas obstetrikare-gynekolog skriver ut vitaminerna en gång och föreslår ett läkemedel från listan över fria droger, vilket borde finnas i varje antitalklinik. Denna lista innehåller både populära multivitaminer och monodrugs, till exempel, "E-vitamin", "Kaliumjodid", "Ferretabkomplex" eller "Folsyra".

       Om det nödvändiga komplexet i apoteket inte är tillgängligt kommer den förväntade mamman att erbjudas en analog eller hon kan vänta tills drogerna är tillgängliga igen (detta ges en period om 2 veckor).

       Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
       Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

       graviditet

       utveckling

       hälsa