Spotting under graviditeten. Vad man ska göra

Innehållet

Utseendet av blod från könsorganet kan skrämma nästan alla gravida kvinnor. Panik med en gång är inte värt det. Denna artikel hjälper dig att förstå varför det finns spotting under graviditeten, liksom vad man ska göra i denna situation.

Orsaker till

Utvecklingen av blodutsläpp från könsorganen kan bidra till olika förhållanden. Varje graviditetsperiod har ett antal unika fysiologiska egenskaper. Som regel är orsakerna till blodets utseende ur könsorganet hos gravida kvinnor olika.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I de tidiga stadierna

Utseendet av liten eller måttlig blödning vid en liten graviditetsalder är ofta förknippad med de särdrag hos barnets intrauterinutveckling.

Under implantation

Under de första veckorna sedan uppfattningen ägde rum sker ett stort antal viktiga biologiska processer i utvecklingsbarns organism. Så börjar det befruktade ägget snabbt delas och blir till ett litet embryo. Utseendet av blödning från könsorganet vid ett tidigt skede av graviditeten finns ofta vid 6-8 dagar från gödningsdatumet. Utvecklingen av detta symptom i denna situation har en helt fysiologisk funktion och beror på implantering - fästningen av äggstocken i livmodern.

För att säkra en stark fixering måste det befruktade ägget "ansluta" sig till livmoderns vägg. Under implantationen finns det en liten fysiologisk skada på endometrium (inre livmoderfoder), som uppenbaras av blödningens utseende. Som regel försvinner detta symptom ganska snabbt.

Många kvinnor märker inte ens detta eller betalar ingen särskild uppmärksamhet åt denna händelse. Det händer också att de helt enkelt inte inser att i kroppsimplantationen av ägget förekommer.

Om en kvinna inte planerade en graviditet, så då tror hon inte ens att hon redan är gravid. Utseendet av rosa eller rött vaginalt urladdning, hon kan "skriva av" vid ankomsten av menstruation eller förvärring av en kronisk sjukdom. Svåra implantatblödningar kan också vara en manifestation av onormal fastsättning av ägget.

I närvaro av ett antal kroniska sjukdomar i livmodern (endometrit, endometrios) kan blödningen vara mer uttalad och riklig i kvantitet. Vanligtvis, i ett sådant fall har den gravida kvinnan följande symtom: smärta i underlivet, lätt svaghet och ibland yrsel.

Med utvecklingen av multipel graviditet

Det händer också att flera ägg befrukas på en gång vid fertilisering. Således uppstår tvillingarna. Under implantationen kan det hända att ett befruktat ägg fästs och det andra inte.I det här fallet kan en gravid kvinna också få blödning eller till och med blödning. Det bör noteras att död hos ett av embryon kan inträffa efter implantation.

I det här fallet kan kvinnan också få blodutsläpp från könsorganet. Vanligtvis visas de plötsligt. Att bestämma död hos ett av embryonerna i detta fall är möjligt genom ultraljud.

Diskormonala störningar

Under graviditeten förändras den framtida moderns hormonella bakgrund nästan alltid. I blodet är koncentrationen av vissa hormoner, då andra. En sådan konstant hormonell omarrangemang är nödvändig så att embryot kan utvecklas fullt ut.

Brist på vissa hormoner under graviditeten kan leda till utveckling av farliga patologier. Således kan en signifikant brist på progesteron i blodet leda till utseendet av specifika utsöndringar.

Diskormonala störningar som uppstår vid utveckling av negativa symtom kan försämra prognosen för graviditeten.

På sena villkor

Utseendet av röd urladdning från könsorganet under andra hälften av graviditeten är ofta ett ogynnsamt tecken. När spotting eller blödning uppstår är det mycket viktigt att fastställa orsaken som ledde till deras förekomst. De kan vara mycket olika.

Placental avbrott

Detta tillstånd kännetecknas av att placentan avlägsnas från livmodern. Normalt är placentusvävnaden ordentligt fastsatt i livmoderväggen. Detta är nödvändigt för att barnet, som "lever" i livmodern under sitt intrauterin liv, kan få alla nödvändiga näringskomponenter för hans utveckling. Många blodkärl passerar genom placentan, genom vilket syre upplöst i blodet bärs.

Exfoliering av placentan från livmoderväggarna sker på grund av olika orsaker. Det mest framträdande symtomet på denna patologi blöder vanligen. Ofta utvecklas det plötsligt. Det är dock inte alltid kvinnan som märker exakt blödningen. Ibland utvecklas placental abruption gradvis. Detta bidrar till det faktum att en kvinna börjar dyka upp rödaktig spotting av vaginalt urladdning.

Placental avbrott kan föregås av vissa mekaniska effekter. Således kan avlägsnandet av placentusvävnaden börja efter intensiv träning eller lyftning för tunga föremål. I vissa fall utvecklas patologin snabbt och kan till och med åtföljas av utvecklingen av massiv blodförlust.

Placenta previa

Placentans låga placering i förhållande till den inre livmoderhalsen kan också leda till utseendet av blodutsläpp under graviditeten. I de flesta fall visas sådana sekretioner systematiskt. De kan störa den framtida mamman flera gånger under hela graviditetsperioden.

Den vanligaste spottande placentan som råder utvecklas under tredje trimestern av graviditeten. Vid denna tidpunkt är fostret redan ganska stort och pressar kraftigt på livmoderhalsen. Detta bidrar till det faktum att i det delika slemhinnans område kan förekomma små skador och defekter som kommer att blöda. Samtidigt blandas bloddroppar med vaginsekretionen, vilket leder till dess färgning. Detta leder till det faktum att en gravid kvinna märker utseendet av röd spotting.

Placenta previa är ett ganska farligt tillstånd. Det kräver den förväntade mamman att följa ett antal rekommendationer som görs för henne av läkare för att maximera graviditeten.

Spontan abort

Ogynnsamt resultat av graviditeten finns tyvärr också i obstetrisk träning. Avstötning av fostret från livmodern och dess intrauterin död kan ske av olika skäl.Ett av de möjliga symtomen som kan utvecklas med denna patologi är utseendet av blödning. Vanligtvis är det ganska starkt, åtföljd av svår blodförlust.

Förutom blöda utseende är kvinnan också signifikant försämrad. Ett annat karakteristiskt symptom på detta tillstånd är utseendet på ett starkt smärtssyndrom i buken. Massiv blodförlust åtföljs vanligen av moln eller till och med förlust av medvetande. Kvinnan är i kritiskt skick, så hon måste bli akut på sjukhus på sjukhuset.

Vid otrolig sjukvård är risken för fara för en kvinnas liv ganska hög.

Bubbla skid

Denna patologi i obstetrisk praxis är relativt sällsynt. Detta patologiska tillstånd är förknippat med en överväxt av placenta vävnad. I de mycket tidiga skeden av graviditeten kan en kvinna känna sig nästan ingen negativa tecken. Farliga symptom manifesterar sig mycket senare.

En av de kliniska tecknen på detta tillstånd är utseendet på specifika röda sekretioner. Vanligtvis är de ganska rikliga. Prognosen för denna patologi är vanligtvis ogynnsam.

Förstöring av cervikal erosion

Förekomsten av ett eroderat område på livmoderhalsen kan också leda till blodutsmältning ur könsorganet. Under graviditeten förändras kroppen ständigt hormoner. Vissa hormoner påverkar cellens lager i livmoderhalsen, vilket kan leda till ökad erosion. Färgen på vaginala urladdningen kan variera från rött till brunt. Generellt är utsöndringar skarpa eller mindre.

Risken för förhöjning av livmoderhalsenosion ligger någon annanstans - permanent blodförlust. Även liten men systematisk blodförlust kan leda till utveckling av ett anemiskt tillstånd, vilket är ogynnsamt för både den förväntade mamman och hennes bebis.

Polis skada

På livmoderns väggar kan växa polypropen. I praktiken finns det ofta fall där gravida kvinnor som lider av denna patologi inte ens visste om det före graviditetens början. Tillväxten av polyper i livmodern är vanligtvis inte åtföljd av några obehagliga symtom. Ofta förekommer de första ogynnsamma symptomen under graviditeten. Detta beror till stor del på barnets aktiva tillväxt.

När fostret växer kan skador uppstå i en viss del av livmodern där polypen är belägen. Detta leder till hans trauma och därmed utseendet av en liten blödning.

Om polypen är ganska liten i storlek, kommer kvinnan inte att märka den uttalade blödningen. I det här fallet kan det bara förekomma en liten blodig urladdning från könsorganet.

När som helst

Några orsaker till blödning från könsorganen kan leda till att negativa symptom uppträder när som helst under graviditeten. De är huvudsakligen förknippade med traumatisk skada på könsorganets känsliga slemhinnor. Installera dem som regel helt enkelt. Många av dem föregås av någon form av mekanisk handling, vilket bidrar till skador.

Efter samlag

Utseendet av blodig urladdning kan uppstå efter sex. Under de första veckorna av graviditeten, slemhinnor som foder könsorganet, lite "lossna". Det är avsett att naturligtvis framgångsrikt slutföra processen med implantering av äggstocken till livmodern. Sexuellt samlag i detta fall kan orsaka skador och mindre skador på de sårbara slemhinnorna. Det kan också få en kvinna att märka utseendet av bloddroppar eller rödaktig urladdning i hennes underkläder.

Samlag kan bidra till slemhinneskador vid sen graviditet.För att undvika detta borde paret välja de mest skonsamma ställningarna.

Efter transvaginal ultraljud

Ultraljudsundersökningar under graviditeten utförs flera gånger. För första gången ges en ultraljudsskanning för att verifiera förekomst av graviditet, liksom för att bestämma placeringen av infästningen av äggstocken i livmodern. Även under en sådan diagnos bedömer läkaren tillståndet hos de förväntande moderens reproduktionsorgan.

Transvaginal ultraljud utförs genom att sätta in en sensor i slidan. Med denna introduktion är även mikroskador av slemhinnan möjliga. I det här fallet har kvinnan som regel en liten vaginal urladdning med en rödaktig nyans.

De förekommer vanligen utan smärta. Sådant vaginalt urladdning, som regel, överlåter sig själv.

  Efter gynekologisk undersökning

  I vissa fall kan blödning från könsorganet uppträda efter en gynekologs undersökning. Utseendet på detta symptom leder till införandet i könsorganen för inspektion. I det här fallet kan en gravid kvinna också märka utseendet av droppar blod i hennes underkläder. Detta symptom går som regel ensam efter några dagar från den gynekologiska undersökningsdatumet.

  Efter framgångsrikt utfört douching

  Brott mot tekniken i denna procedur kan bidra till skador på slemhinnorna i könsorganet. Detta bidrar till att en kvinna kan utveckla blödning eller blodliknande urladdning. Vanligtvis uppstår de nästan omedelbart efter misslyckad douching. Det bör noteras att det är värt att tillgripa sprutning under graviditet först efter samråd med läkaren.

  Självmedicinering kan påverka fostret negativt. Före införandet av några medel i skeden, är det nödvändigt att diskutera genomförbarheten av deras användning med din obstetrician-gynekolog.

  Med förvärring av kroniska sjukdomar hos könsorganen

  Många gravida kvinnor redan före graviditetens början är det vissa sjukdomar. Detta bekräftas av gynekologisk statistik. Läkare säger att friska kvinnor av reproduktiv ålder är få. Förstärkning av reproduktionsorganens sjukdomar bidrar till olika faktorer. En av dem är den fysiologiska minskningen av immunitet. Förändringar i immunsystemet under graviditeten finns hos alla gravida kvinnor och är helt normala.

  Risken för exacerbation av kronisk salpingit, cervicit, endometrit och andra sjukdomar under graviditeten är ganska hög. I vissa situationer kan spotting även med sådana patologier förekomma. Förstöring av kroniska sjukdomar i de intima organen kan utvecklas när som helst under graviditeten. Vanligtvis följs de av smärta i buken och kan också uppstå med en ökning av kroppstemperaturen.

  Vad kan de se ut?

  Spotting kan ha ett annorlunda utseende. Så, de kan vara flytande och homogena eller koagulerade. Färger varierar också. Det kan vara från rosa till mörkbrunt. Med utvecklingen av livmoderblödning har blodet inte tid att "koagulera" vilket leder till det faktum att urladdningen från könsorganet blir ljusrött och till och med skrynkligt.

  Mängden utsläpp är en mycket viktig klinisk indikator.. Läkare utvärderar nödvändigtvis detta symptom när man etablerar en diagnos och utför differentialdiagnostik. Vid exacerbation av cervikal erosion är mängden urladdning vanligtvis obetydlig. Med placenta previa frigörs mer blod. Fullständig placentabropp präglas av utvecklingen av massiv blödning.

  Vad kan vara farligt?

  Utseendet av blodig urladdning från könsorganet innebär att blodförlust uppstår. Dess svårighetsgrad är annorlunda och beror på den ursprungliga anledningen, vilket ledde till utvecklingen. Komplikationer i detta fall beror på hur ofta och långvarig mamma förlorar blod.

  Om blödning bekymrar en framtida mamma flera gånger under hela graviditeten är risken för anemi ganska hög. När anemisk tillstånd i blodet minskar mängden hemoglobin och (eller) röda blodkroppar. En sådan minskning av röda blodkroppar, som är ansvariga för överföringen av löst syre, leder till utvecklingen av en farlig tillstånd - hypoxi (syrehushåll) hos de inre organen.

  Det är viktigt att notera att hypoxi i detta tillstånd utvecklas i både den mest gravid kvinna och hennes bebis.

  Ett barn som är i livmodern kommer nödvändigtvis reagera på den syrebrist som uppstått. Detta framgår vanligtvis av det faktum att fostret ökar hjärtfrekvensen och ökar också motoraktiviteten. Dessa karakteristiska förändringar bestäms också på kardiotogrammet.

  För att kompensera för den resulterande funktionsnedsättningen tillgriper läkare vanligtvis förskrivning av järnhaltiga läkemedel. Den systematiska mottagningen av dessa medel bidrar till att normalisera nivån på röda blodkroppar i blodet. Den positiva effekten av sådan behandling är signifikant högre om den utförs under förutsättning att blodförlusten slutar. Om en gravid kvinna fortsätter att förlora blod på grund av täta blödningar, men får järntillskott, blir effekten av deras användning mycket lägre.

  Massiv blodförlust, till exempel vid spontan abort, är farlig även för kvinnans liv. I denna situation sker en kraftig minskning av blodvolymen och det totala vätskeinnehållet i kroppen. I en sådan situation försämras arbetet med vitala organ - hjärnan och hjärtat -. Med massiv blodförlust kan en kvinna som bär en baby till och med förlora medvetandet. I det här fallet är det mycket viktigt att tillhandahålla tidig medicinsk vård, inklusive utnämning av anti-chockdroger, om det behövs.

  Förutom de negativa effekterna på den framtida moderens kropp kan fostret lida.

  Patologier som åtföljs av blödningsutveckling kan leda till bildandet av olika intraderina utvecklingsfel och hos fostret. Detta beror till stor del på nedsatt uteroplacental blodflöde, som kan utvecklas i ett antal patologier.

  Är det möjligt att hålla graviditeten i blödningsutvecklingen?

  Utseendet av blod från könsorganet kan vara ett extremt farligt tecken. Men det betyder inte alltid ett sorgligt resultat av graviditeten. Prognosen i denna situation kan vara väldigt annorlunda och beror till stor del på orsaken som påverkar utvecklingen av allvarlig blödning, liksom på den ursprungliga situationen för den framtida moderns organism. Riklig, genombrott blödning kan vara farlig i utvecklingen av massiv blodförlust. I detta fall är det lämpligt att tillhandahålla specialläkarvård i tid.

  Om en gravid kvinna har blödning, är det inte värt att försena ambulansbrigaden. Det händer så att varje minut av fördröjning kan vara avgörande.

  Hur är diagnosen?

  Det bör omedelbart noteras att endast en läkare kan bestämma överträdelsens allvar. En gravid kvinna kan föreslå varför hon hade blödning från könsorganet, men endast en läkare kan bestämma den slutliga patologin. För att göra detta måste han först göra en klinisk undersökning. Under en så enkel studie bestämmer läkaren slimhinnans tillstånd, bedömer fostrets hälsotillstånd och tar även ut smuts för analys.

  Undersökningen på den gynekologiska stolen utförs i detta fall noggrant och noggrant. Felaktig inspektion kan öka blödningen.

  En kvinna som har blodig vaginal urladdning under graviditeten kommer att ordineras av en läkare som ska testas. Den enklaste men ganska informativa är ett komplett blodtal. Med hjälp av detta rutinlaboratorietest kan du bestämma förekomst av inflammation, samt bedöma graden av blodförlust genom att minska antalet röda blodkroppar och hemoglobin.

  I vissa fall föreskriver doktorn också en biokemisk studie. Det låter dig bestämma indikatorerna för blodkoagulering. Denna analys hjälper läkaren att förstå huruvida det finns några patologier av hemostas och, om nödvändigt, förskriva lämplig behandling.

  En annan metod för forskning, som tilldelas kvinnor som lider av utseendet av blodig urladdning från könsorganet, är en ultraljud. En sådan undersökning utförs huvudsakligen transabdominalt sätt. I det här fallet undersöker en specialist uterusens tillstånd och barnet i det med en speciell sensor som bärs längs den främre bukväggen. Transvaginal ultraljud kan leda till ytterligare trauma på slemhinnorna, vilket endast orsakar upprepad blödning.

  Det är viktigt att komma ihåg att innan du försöker hantera utsläppet bör du fastställa orsaken som ledde till deras utseende. Detta kan endast ske genom olika undersökningar som utförs i medicinska institutioner.

  behandling

  Det händer ofta att en kvinna som står inför blöda utseende vid födseln är rädd att rådgöra med en läkare. Detta leder ofta till det faktum att diagnosen av olika patologier utförs ur tiden. Med en sådan fördröjning kan prognosen för graviditetskursen förändras och bli ogynnsam.

  En obstetrikare-gynekolog, som hänvisas till av en kvinna som lider av blödningens utseende, fastställer först och främst diagnosen och orsaken till de utvecklade sjukdomarna. Sedan väljer han taktiken för ytterligare observation av graviditeten. Om det behövs skickar doktorn den förväntade mamman till sjukhuset på sjukhuset.

  Valet av medicinsk taktik

  Huvuduppgiften för blödning från könsorganet är att genomföra åtgärder som syftar till att stoppa blödningen som har uppstått. För detta kan olika tekniker användas. Deras val bestäms till stor del av den bakomliggande orsaken, vilket ledde till utvecklingen av negativa symtom. Om det framtida moderns tillstånd är ganska svårt och det finns ett hot mot fostrets liv, kan det i en sådan situation vara nödvändigt att ha ett nödhjälpmedel. Caesarean avsnitt i denna situation utförs av hälsoskäl.

  Drogterapi

  Drogbehandling av graviditetspatologier, åtföljd av blödning, vanligtvis komplex och multikomponent. I vissa fall, för att sluta blöda, kan läkare tillgripa utnämningen av hemostatiska medel. En av dessa droger är Tranexam. Det hjälper till att hantera den resulterande blödningen och förbättra den gravida kvinnans hälsa. Denna åtgärd är ordinerad av en läkare, eftersom det har ett antal kontraindikationer.

  Vid patologier som åtföljs av utveckling av svår blödning kan det vara nödvändigt att administrera lösningar genom droppare. Sådan behandling syftar till att fylla volymen av cirkulerande vätska i kroppen. Tillsammans med lösningen kan administreras och läkemedel som påverkar blodkoagulering.

  För störningar i samband med dyshormonala sjukdomar kan läkemedel förskrivas som påverkar nivån på vissa hormoner i blodet. Ett av dessa verktyg är Duphaston.Användningen av det här verktyget gör att du kan normalisera låga blodnivåer hos ett av de viktiga graviditetshormonerna - progesteron.

  Det ordineras av den behandlande läkaren. Det är viktigt att komma ihåg att självhantering av hormonella droger kan vara farligt genom utvecklingen av hemska komplikationer. Intagens och kursdoseringens varaktighet väljs individuellt.

  Kirurgisk obstetrisk hjälp

  Med allvarlig blödning, speciellt vid utveckling av svår fosterhypoxi, kan läkare tillgripa en kejsarsnitt. I vissa fall hjälper denna leveransmetod att rädda livet för en kvinna och hennes bebis.

  Innan en kejsarsnitt måste en läkare utvärdera moderns och fostrets tillstånd. Om den gravida kvinnans allmänna tillstånd är kritiskt är det omöjligt att fördröja kejsarsnittet. Om tillståndet möjliggör möjligheten till konservativ terapi, utförs den först. Om den gravida kvinnans allmänna tillstånd inte förbättras mot bakgrund av läkemedelsbehandling, måste läkare tillgripa akut obstetrik.

  Om vad blödningen under graviditeten innebär och vad den gravida kvinnan behöver göra för att bära och föda en hälsosam baby, kolla vidare.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa