Vad betyder graden 2 infertilitet hos kvinnor och hur man behandlar det?

Innehållet

Andra graden infertilitet diagnostiseras hos kvinnor som redan har fött eller varit gravid, men graviditeten avslutades av någon anledning. Det finns många olika patologier som leder till utvecklingen av liknande problem i reproduktionssystemet.

Vad är andra graden infertilitet?

Gynekologer diagnostiserar graden av infertilitet i andra grader hos kvinnor som redan har haft graviditeter. I det här fallet spelar ingen roll om de slutade vid förlossning eller av någon anledning avbröts. Med andra ord sker den andra graden av infertilitet mot bakgrund av nedsatt reproduktionsförmåga.

Det är möjligt att prata om sekundär infertilitet när ett par har problem med förlossning, trots att de följer reglerna som ökar möjligheten till uppfattning. Dessa inkluderar:

 • frekvent könsbestämning, som faller på menstruationscykelens 11-18 dag (om du räknar dagarna från blödningens första dag);
 • frekvens av sexuella relationer (inte oftare än varannan dag men inte mindre än två gånger i veckan);
 • användningen av sexuella positioner som bidrar till uppfattningen;
 • avvisande av användningen av smörjmedel etc.

Om några av dessa krav inte uppfylldes, kan det väl inte vara fruktlös.

I allmänhet, enligt statistiken, anses ungefär 10% av par vara fruktlösa. I denna situation är det nödvändigt att undersöka båda parter. Enligt recensioner, i en tredjedel av sådana fall, finns problemet i en kvinna, i en annan tredjedel (enligt viss information - i hälften) - hos män. Den återstående tredje består av de par där båda parter har problem med reproduktiv hälsa.

klassificering

Det finns flera typer av fruktlöshet (beroende på etiologiska faktorer):

 • fysiologiska (period före puberteten, klimakteriet);
 • medfödda (anomalier av utvecklingen av organen i reproduktionssystemet, underutveckling av könsorganen - infantilism);
 • förvärvad (en följd av de överförda sjukdomar i den sexuella apparaten);
 • frivillig (användning av preventivmedel av olika verkningsmekanismer);
 • tillfälligt (på grund av psyko-emotionell omvälvning, depression, problem med immunitet, svält, plötslig klimatförändring, samt amningstiden);
 • konstant (som följer av partiell eller fullständig avlägsnande av könsorganen).

Riskfaktorer

Faktorer som bidrar till utvecklingen av kvinnans sekundära infertilitet:

 • kvinnan tillhör åldersgruppen över 35 år;
 • en historia av ohälsosamma graviditeter;
 • på patienten, på grund av neuroendokrina patologier störs menstruationscykeln;
 • kvinnan hade sexuellt överförbara sjukdomar
 • genital endometrios i historien;
 • På könsorganens könsorgan utfördes kirurgiska manipulationer upprepade gånger (för äggstockscystor, inflammation i bilagorna, ektopisk graviditet, tumörer, såväl som kejsarsnitt eller äggstocksplast).

Kvinnor i riskgrupper behöver en detaljerad undersökning, även i de fall där de söker medicinsk hjälp om en sak som inte är relaterad till infertilitetsbehandling (här talar vi om att identifiera potentiellt oförmåga äktenskap).

skäl

För sekundär infertilitet hos kvinnor finns det flera anledningar.

 • Åldersgrupp En kvinnas avancerade ålder är en vanlig orsak till sekundär infertilitet, för det är han som bestämmer kvinnornas reproduktiva aktivitet. Statistik visar att efter 25 år minskar kvinnornas chanser att bli moder, och efter 35 minskar sannolikheten för graviditet ännu mer. Vid denna ålder kan upp till 7 menstruationscykler förekomma utan ägglossning, medan 20-35 år kan det finnas endast 1-2 cykler utan ägglossning. Cirka 25% av alla kliniska fall av andra graden infertilitet finns i denna åldersgrupp.
 • Psyko-emotionell status. En psykos psykiska tillstånd påverkar hennes hormoner. Om hon utsätts för stress eller nervspänning, kan detta leda till störningar i det reproduktiva systemet. Dramatisk viktminskning eller fetma för kroppen är en verklig stress, vilket också kan orsaka sekundär infertilitet.
 • Somatiska sjukdomar i reproduktionssystemet. Inflammatoriska processer av infektiös natur hos det kvinnliga reproduktionssystemet kan orsaka problem med uppfattningen. Infertilitet i andra klass kan bero på komplikationer av andra patologier, såsom tubal vidhäftning eller störning av äggstockarna. Förekomsten av sjukdomar i reproduktionssystemet leder till en försämring av kvaliteten hos det naturliga smörjmedlet (det kan bli överflödigt eller för visköst), vilket kommer att störa rörelsen av spermatozoa mot äggcellen. Dessutom är följande sjukdomar vanliga orsaker till infertilitet: endometrios, polyper, hyperplasi, livmoderfibroider, polycystiska äggstockar, närvaron av tumörer i livmoderns tjocklek.
 • Överförd abort. Denna operation kan framkalla infertilitet på grund av utvecklingen av inflammatorisk process i reproduktionssystemet.
 • Brott mot sköldkörteln. Alla organ och system i kroppen är inbördes relaterade. Produktionen av könshormoner påverkas av de hormoner som sköldkörteln syntetiserar. Bland de främsta orsakerna till graden av infertilitet i andra grader skiljer experter hypotyroidism (en minskning av sköldkörtelns funktionella aktivitet). Detta leder till inhibering av ägglossning och störning av menstruationscykeln. Funktioner i sköldkörteln kan orsakas av jodbrist.
 • Brist på progesteron. Detta hormon ger starten och den normala graviditeten. Med sin brist kan kvinnan inte bli gravid eller hon kommer att få frekventa missfall under den tidiga graviditeten. Bestäm bristen på detta könshormon genom att passera lämplig analys eller mätning av basaltemperaturen.

Det finns många orsaker till förekomsten av sekundär infertilitet hos kvinnor, så denna patologi kräver noggrann diagnos, baserat på resultaten av vilken den behandlande läkaren kommer att kunna välja behandlingsmetoder med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

diagnostik

Om graviditet inte uppstår hos ett par som inte använder preventivmedel i ett år, är diagnosen "andra graden infertilitet". Detta följs av en detaljerad undersökning av paret.

Huvudstudien för en man är spermogram (semenanalys). Denna undersökning kan avgöra eventuella orsaker till problem med uppfattningen eller utesluta någon.

Listan över diagnostiska förfaranden för kvinnor är mycket bredare.

 • Gynekologisk undersökning. Detta är den första fasen av diagnosen. Under besöket ska doktorn genomföra en undersökning, samla in obstetrisk historia och genomföra en undersökning av patienten. Baserat på de erhållna data kommer specialisten att utföra differentialdiagnostik och ställa in riktningen för ytterligare åtgärder.
 • Test för infektioner. Att identifiera deras närvaro i den kvinnliga kroppen kommer att hjälpa till en omfattande undersökning, inklusive en studie av sammansättningen av ett smet från slidan och ett blodprov.
 • Analyser av hormonens innehåll. En kvinna tar dem om det finns ett brott mot menstruationscykeln, håret uppträder på ovanliga ställen, det finns en skarp viktökning. Specialisten ger i detta fall en serie test som tas på vissa dagar i cykeln.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenet. Studien av bäckenorganen genomförs flera gånger under cykeln vilket gör det möjligt att utvärdera ovaries arbete (för att bestämma huruvida ägglossningen uppträder), livmoderhinnans aktivitet och bäckenorganens tillstånd i allmänhet. Ibland föreskrivs en ultraljud av sköldkörteln.
Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.
 • Detaljerad undersökning av livmoderhalsen. Diagnos hjälper till att identifiera närvaron av atypiska celler på livmoderhalsslemhinnan, vilket inte alltid är märkbart under en rutinundersökning.
 • Endoskopiska undersökningar. Denna lista innehåller förfaranden som:
  • hysteroskopi (undersökning av livmodern);
  • hysterosalpografi (bestämning av tubal patency);
  • äggstocksundersökning med hjälp av laparoskopi (ett diagnostiskt förfarande som genomförs genom små snitt i den främre väggen av buken med speciella optiska instrument).
 • Postcoital test. Studien gör det möjligt att bestämma huruvida kroppen hos en man eller en kvinna har antispermantikroppar som produceras av människokroppen till spermier antigener.

behandling

Processen att behandla infertilitet i andra graden är ganska komplicerad och tidskrävande: det kan ta flera år. Behandlingen kommer att bli framgångsrik, förutsatt att patienten exakt uppfyller alla recept och rekommendationer från den behandlande läkaren.

Vid inflammatoriska processer i reproduktionsorganen används antibakteriell terapi, antivirala och antifungala medel, i vissa fall används immunmodulatorer.

På grund av risken för dysbakterier, är prebiotika, probiotika och enzymatiska preparat ofta föreskrivna. Återställande av störd hormonell bakgrund utförs med preparaten "Duphaston", "Utrogestan", "Clomid", etc.

Kirurgisk korrigering är föreskriven i avsaknad av positiva resultat från läkemedelsbehandling. Ibland leder resultaten av operation inte heller till en efterlängtad graviditet. Därefter lyfter doktorn frågan om artificiell insemination (IVF), där introduktionen av spermatozoa sker direkt i livmodern.

I nästa video kommer du lära dig mer om infertilitet i grader 2 hos kvinnor.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa