Vad är insemination och hur är proceduren?

Innehållet

Bland assisterad reproduktiv teknik ges en särskild plats för insemination. Det låter dig bli gravid i fallet när befruktning med naturliga medel av någon anledning blir omöjligt. Om hur insemination går, vem som utförs och vad dess effektivitet är, kommer vi att berätta i detta material.

Särskilda funktioner

Insemination är processen för insemination. Med naturligt samlag inträffar naturlig insemination när spermien går in i kvinnans könsorgan som ett resultat av hennes partners utlösning vid orgasmstidpunkten. Därefter har spermier en lång väg att gå - för att övervinna skeden med en sur och ganska aggressiv miljö för att övervinna livmoderhalsen, livmoderhalsen. Inte mer än en tredjedel av de manliga sexuella cellerna kommer att nå livmodern.

I livmodern är spermiljöen mer gynnsam, men de måste fortfarande passera genom äggledaren, i den ampullära delen av vilken en äggceller redo för befruktning väntar på dem. Om det i vissa skeden uppstår svårigheter, då kan inte en enda spermiecell nå äggcellen och då kommer graviditeten inte.

I vissa former av infertilitet associerad med immunfaktorer, med endokrina störningar, med manliga faktorer, med cervixpatologier, är insemination svårt på ett naturligt sätt. Därför kan artificiell insemination användas. I detta fall injiceras manens eller givarens sperma i kvinnans livmoderhals eller i livmoderhålan med hjälp av speciella enheter, det vill säga förfarandet går utan samlag.

Det första inseminationsexperimentet utfördes i Italien på 1700-talet. Då plockade "baton" upp britterna. På 1800-talet använde läkare i många europeiska länder aktivt denna metod för hjälp till infertilitet. I mitten av förra seklet lärde läkarna inte bara att injicera spermier närmare livmoderhalsen, men började göra intrauterininsatser och till och med introduktioner till äggledarnas mun.

Insemination tillhör kategorin metoder för artificiell insemination, men med IVF (in vitro fertilization) har inget att göra. Huvudskillnaden ligger i det faktum att in vitro befruktning sker fusionen mellan en mans och en kvinnas könceller utanför kvinnokroppen. Ovum och spermier passerar detta stadium i ett laboratorium Petri-skål under övervakning av embryologer, och efter flera dagar överförs embryonerna till livmodern.

Vid insemination är mänskligt ingripande i den naturliga processen bara att spermierna "hjälper" att övervinna särskilt svåra områden - livmoderhalsens liv och livmoderhalscancer. Således går ett större antal manliga könsceller i livmodern och äggledarna, vilket ökar risken för graviditet.

Befruktningen äger rum i den naturliga miljö som förutses av naturen - i den stora delen av röret, varifrån det befruktade ägget gradvis rör sig in i livmoderhålan. Efter ungefär 8-9 dagar under gynnsamma förhållanden inträffar implantationen av det nedstigande ägget och utvecklingen av graviditeten börjar.

Insemination skiljer sig från ICSI (intracytoplasmisk spermieinjektion) samma som IVF i allmänhet.I ICSI injiceras en vald sperma manuellt med en tunn nål under äggskalet. Hela processen sker utanför kvinnokroppen, i ett embryologiskt laboratorium.

Oftast är intrauterin insemination den första metoden som tilldelas par för vissa former av infertilitet. Ibland slutar hennes behandling, när graviditeten börjar.

Om insemination inte ger ett positivt resultat beaktas möjligheten för IVF eller IVF + ICSI.

typer

Vaginal, intracervisk och intrauterin insemination utmärks av djupet av ejakulär injektion. Beroende på vilka bakterier som används för att befrukta en kvinna finns det två typer av insemination:

  • homologi - Insemination, för vilken manens sperma eller kvinnans permanenta sexpartner används
  • heterolog - Insemination, som utförs med anonyma eller andra givarspermier.

Donatorns spermierprocedur utförs när makan eller en stampartners sperma anses olämpligt för befruktning på grund av ett brott mot spermiermorfologin, ett litet antal levande och aktiva spermier och andra allvarliga spermogramstörningar. Dessutom rekommenderas insemination med ett donorbiomaterial när en man har svåra ärftliga patologier som kan arves av ett barn. En kvinna som vill ha ett barn, men bor ensam, utan en man, kan också insemineras efter sin vilja.

Förfarandet med makens spermier utförs om ejakulatets kvalitet är tillräckligt bra för att befruktning ska ske, men inte tillräcklig för naturlig uppfattning genom samlag och i vissa kvinnliga sjukdomar.

vittnesbörd

Till skillnad från in vitro fertilisering, som teoretiskt kan hjälpa en stor grupp infertila par med olika orsaker till minskad eller brist på fertilitet, visas intrauterin insemination till en ganska smal patientgrupp. Dessa inkluderar:

  • kvinnor utan partner
  • par där det finns en manlig faktor av infertilitet enligt semen;
  • par där en kvinna har mindre patologier i reproduktionssystemet.

Manliga faktorer som kan kräva användning av inseminering av donorsperma kan orsakas av brist på testiklar från födseln, eller på grund av skada eller kirurgi. Dessutom används donormaterial i samråd med makarna om paret har en genetisk inkompatibilitet eller mannen har en extremt låg spermiekvalitet, som inte är mottaglig för medicinsk och kirurgisk korrigering.

Insemination blir en chans att bli en pappa för män som av någon anledning inte kan utföra en fullfjädrad handling, till exempel vid förlamning av underkroppen, om ryggmärgen är skadad. Intrauterin spermieinjektion hjälper till att lösa problemet med att fånga par där en man lider av retrograd ejakulation (sperma tränger in i urinvägarna som ett resultat av störning av utbrottsprocessen).

Leverans av spermier följt av dess kryopreservering för insemination kan krävas för män som ska genomgå en behandling för onkologi, till exempel en strålbehandlingstakt. Egna bakterieceller kan drabbas mycket av cancerbehandling, och frusen spermier kommer att förbli oförändrade och kan användas för insemination som paret önskar.

Bland de kvinnliga patologier som förhindrar förekomsten av graviditet naturligt men som kan övervinnas genom intrauterin insemination inbegriper livmoderhals- eller livmoderhalsinfertilitetsfaktorer, i vilka passagen av partnersperma genom de sexuella vägarna är svår, med immunfaktorn för infertilitet, om en stor mängd antispermantikroppar produceras, även med måttlig endometrios och milda former av menstruationssjukdomar.

Ibland är det inte möjligt att identifiera den sanna orsaken till infertilitet - enligt resultaten av alla tester är båda parter somatiskt hälsosamma. I detta fall används intrauterin insemination också som en experimentell åtgärd.

Insemination rekommenderas för kvinnor med vaginismus, där penetration i vagina orsakar stark spasma, med ärr på livmoderhalsen, orsakad av tidigare operationer på den eller bristningar under tidigare svårt arbete.

Kontra

För de flesta assisterade reproduktiva tekniker och metoder är listan över kontraindikationer som fastställs av hälsovårdsministeriets ordningar nästan identiska. Som i fallet med IVF, kommer en kvinna som för närvarande har akuta inflammatoriska sjukdomar eller förvärrade kroniska sjukdomar inte att bli föremål för insemination. Förbudet gäller kvinnor med psykiska problem som kräver regelbunden eller periodisk användning av psykostimulantia.

I närvaro av cancer, kommer några godartade tumörer vid procedurens gång också att avslås. Om en kvinna utvecklar missbildningar av livmodern och rören, om hon lider av obstruktion av äggledarna, om hon har medfödda anatomiska anomalier i livmodern, vagina, rör och äggstockar, förnekas också insemination, eftersom graviditeten i dessa fall kan vara livshotande och farlig. kvinnor.

Det bör noteras att insemination kan utföras med ett enda rör eller med partiell obstruktion av fallopierna, men endast genom individuella indikatorer, det vill säga beslutet om huruvida förfarandet är lämpligt, med hänsyn till graden av obstruktion och chanserna för framgång.

Smittsamma sjukdomar hos mannen kan också orsaka misslyckande i inseminationsproceduren, eftersom det finns en sannolikhet för smitta hos kvinnan vid tidpunkten för införandet av makens biomaterial. Det är därför före inseminationen det är nödvändigt att genomföra en grundlig undersökning och ge en ganska imponerande lista över tester.

utbildning

Om paret undersöktes av en gynekolog och en urolog, och dessa specialister drog slutsatsen att insemination är nödvändig för uppfattning (läsningar anges ovan), så kommer kvinnans läkare att ge sina instruktioner för prov och undersökningar. Före insemination ska en kvinna ges allmän urin och blodprov, ett biokemiskt blodprov, sexuellt överförda infektionsprov, ett blodprov för HIV, syfilis, en blodgrupp och en Rh-faktor.

På dag 5-6 i menstruationscykeln ska hon donera blod från en ven till de huvudsakliga hormonerna som är ansvariga för reproduktiva förmågor (prolactin, FSH, LH, testosteron, östradiol etc.). En kvinna måste utföra en ultraljud av bäckenorganen, ta vattpinnen från slidan och skrapa från livmoderhalsen. Kolposkopi och hysteroskopi visas också (vid misstänkt endometrios). Öppenheten hos äggledarna kan installeras diagnostisk laparoskopi eller andra metoder.

En man borde göra ett spermogram med ett obligatoriskt utökat test för antispermantikroppar och olika typer av abnormiteter vid spermatogenes. Dessutom genomgår en man generella blodprov, urinprov, bröstkorgen i bröstorganen, blodprov för HIV, syfilis, könsinfektioner, ett smet från urinröret, blod för gruppen och Rh-faktor.

Intrauterin insemination ingår i statligt stödprogram för NRT (ny reproduktiv teknik), och därför kan det ske både på egen bekostnad och kostnadsfritt enligt MLA: s policy. I det första fallet, med avslutande av en läkare och analyser, kan du gå till någon klinik som tillhandahåller en sådan tjänst. I det andra fallet kommer det att ta ungefär en månad att vänta tills de dokument som lämnats av den behandlande läkaren till kommittén för hälsoministeriet i regionen kommer att övervägas.

Om ett par får göra insemination på bekostnad av statliga eller regionala medel, erbjuds hon en lista över kliniker och sjukhus som kan utföra förfarandet och ha motsvarande licens för det. Det återstår att välja en av dem och gå dit med alla analyser och dokument för kvotförfarandet.

Förfarande för

För intrauterin insemination behöver en kvinna inte gå till sjukhuset. Detta förfarande är ganska enkelt och snabbt. Det kan göras i en naturlig cykel eller med användning av hormonella droger, vilket bör stimulera ägglossningen hos en kvinna (om det föreligger överträdelser av ägglossningscykeln). Huruvida ovarian stimulering behövs eller inte, bestämmer fertilitetsläkaren vem som ska få test på patientens hormonella bakgrund.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I den naturliga cykeln behöver en kvinna inte ta några hormonella droger, vilket ibland orsakar oönskade negativa effekter i honkroppen. Hon kommer att göra det första besöket till doktorn efter menstruationsperiodens slut, donera blod för hormoner och besöka läkaren varannan dag så att ultraljud av blad kan övervakas av ultraljud. Så snart den dominerande follikeln ökar till 18-20 mm, kommer en inseminationsprocedur att ordineras.

Omedelbart efter ägglossningen, som övervakas fullständigt och bestäms av ultraljud, sätts den tidigare rengjorda och preparerade sperma in i livmodern med hjälp av en lång och tunn kateter och en engångsspruta. Denna procedur är smärtfri, tar inte mer än fem minuter, kräver ingen anestesi. För kvinnor med ökad smärtskänslighet kan lokalanestetika appliceras lätt.

Om en kvinna har problem med sin egen ägglossning, så kommer inseminationsprotokollet att vara mycket lik IVF-protokollet. Först kommer kvinnan att få hormonella droger som stimulerar mognaden av folliklarna. Upp till 10-12 dagar efter menstruationscykeln kommer tillväxten att observeras med ultraljud. Så snart follikelstorleken når 16-20 mm, gör doktorn patienten en enda hCG-vinkel. Detta hormon stimulerar mognaden av ägget och dess frisättning från follikeln ungefär 36 timmar efter injektionen.

Omedelbart efter ägglossningen sätts en sperma genom katetern in i livmoderhålan. Under ägglossningsperioden öppnar livmoderhalsen något, varför en tunn kateter lätt kan passera in i livmodern utan att tillgripa en artificiell instrumentell dilation av livmoderhalsen. Det är därför en kvinna inte känner smärta.

Efter introduktionen av spermier rekommenderas en kvinna att hålla kroppen i horisontell position i minst 40 minuter, varefter läkaren tillåter henne att klä sig och lämna den medicinska anläggningen.

Efter stimulering av ägglossning, från och med den första dagen, föreskrivs kvinnor progesteronpreparat, vilket bidrar till framställning av endometrium i livmodern för kommande (möjlig) implantation av äggstocken. För att göra detta använder du oftare droger som "Duphaston", "Utrogestan". Läkaren kommer att berätta i detalj hur man beter sig efter proceduren.

Spermier före introduktionen rengörs av sedvanlig vätska och andra föroreningar med hjälp av sedimenteringsmetoder, tvätt, passerar genom en centrifug. Som ett resultat kvarstår endast det koncentrerade ejakulatet. Spermier frigörs från omogna, defekta spermier med dålig morfologi, från döda och stillasittande celler. Den återstående starka spermien borde inte leva, därför bör införas så snart som möjligt. Människans eller donorns renade spermier är inte föremål för frysning, så rengöring utförs omedelbart före introduktionen.

Innan du tar semen på dagen för insemination rekommenderas sexuell avhållsamhet till mannen i 3-5 dagar, god näring och ingen stress. Alkohol, antibiotika och hormonella droger är förbjudna i 2-3 månader före insemination. Du får inte ta ett varmt bad, gå till badet eller bastun. Detta kommer att hjälpa till att förbereda sig för leverans av biomaterialet på bästa möjliga sätt.

rekommendationer

En kvinna som har genomgått en artificiell intrauterin inseminationsprocedur rekommenderas att stanna i säng- eller halvbäddsläge under de första två dagarna, ta inte varma bad, simma inte, gå inte till badhuset och sola inte. Det borde vila mer, sova bra och äta en balanserad diet. Dieter kommer inte att gynna.

Om en läkare ordinerar progesteron, ska de tas i en tydlig dos och i överensstämmelse med multipliciteten och systemet. Att hoppa över nästa piller eller införandet av ett ljus är oacceptabelt.

Att påverka sannolikheten för framgångsrik befruktning och implantering är ganska svår, eller snarare, nästan overklig. Dessa processer är fortfarande bortom mänsklig kontroll. Men för att öka chanserna för framgång kommer det att lugna psykologisk bakgrund, brist på stress, positivt tänkande.

Om det finns en ovanlig urladdning efter insemination - blodig, grönaktig, grå eller riklig gul, ska du omedelbart informera din läkare.

Du bör inte vara störd av sökandet efter tidiga tecken och symptom på graviditet - de kanske inte är. Därför rekommenderar läkare att du går till diagnosen graviditet tidigt ett par dagar innan nästa menstruation är försenad. Under dessa perioder kan ett blodprov göras från en ven för plasmakoncentration av choriongonadotrop hormon - hCG. Graviditetstester, som dyppas i en burk urin hemma, är mest rimliga att börja använda först på fördröjningsdagen och senare.

En vecka efter fördröjningens början, om menstruationstiden inte anländer, och testen visar tecken på hCG, bör en bekräftande ultraljud göras som noggrant avgör graden av graviditet, men också dess egenskaper - antalet frukter, fästplatsen för ägget, avsaknaden av tecken på ektopisk graviditet och andra patologier.

Känslor efter proceduren

Objektiv är sensationer efter intrauterin insemination inte mycket annorlunda än känslor hos en kvinna som hade oskyddad samlag under åldern av ägglossningen. Med andra ord kommer det inte finnas några speciella känslor i de dagar som kvinnor förväntar sig och förväntar sig så mycket efter injektion av artificiell sperma.

På den första dagen är det lätt att dra smärta, vilket är nästan otänkbart. Detta är följderna av att införa en kateter i livmoderhålan.

Om i detta skede kraftigt dras upp, en hög temperatur har stigit, du måste ringa en ambulans, det är möjligt att infektionen eller luften kommer in i livmoderhålan.

Cirka 7-9 dagar efter införandet av spermier kan implantation inträffa om befruktning har skett. Vissa kvinnor noterar emellertid en liten temperaturökning, utseendet av värkande ryggsmärta och en liten skurig urladdning från könen av rosa, kräm eller brunaktig nyans. De orsakas av blod som kommer in i vaginala sekretioner från det skadade endometriumet. Livmoderns funktionella skikt är skadat när ett fosterägg sätts in i det. Detta fenomen kallas implantatblödning.

Det händer långt från varje kvinna, och därför starkt förlita sig på ett sådant tecken på graviditet är inte värt det. Dessutom är implantering inte alltid framgångsrik, och graviditet, innan den börjar, kan avbrytas av många olika anledningar, inte alla som är kända och förstås av medicin i allmänhet och gynekologi i synnerhet.

Om graviditeten ändå började, kommer hCG-hormonets nivå gradvis från tidpunkten för implantation i kroppen att ackumuleras - den produceras av cellerna i korionen, som fosterägget "klamrar" i livmodern. Det betyder inte att det omedelbart börjar bli sjuk, som vissa människor tror. Toxik är inte alla, och brukar utvecklas lite senare.

Bland de tidigaste tecknen på graviditet, även före förseningen, kan bröstsensibilisering nämnas, en kort men daglig ökning av kroppstemperaturen på eftermiddagen eller på kvällen till 37,0-37,5 grader.En kvinna kan tro att hon har blivit förkyld eftersom en känsla av nasal trafikstockning och frekvent urinering kan sättas till förhöjningen i temperaturen, men utan smärta (som i blåsor). Så här fungerar progesteron i kroppen, som börjar "följa" graviditeten från dess första timmar och "skydda" embryot.

Det finns kvinnor som har alla dessa tecken saknas, även under graviditeten. Och det finns mer känsliga kvinnor som intuitivt känner att allt i kroppen nu "fungerar" på ett nytt sätt. Innan de objektiva uppgifterna om blodprov och ultraljud är bättre att sluta oroa dig och slappna av.

effektivitet

De flesta gynekologer tror med rätta att regelbundet sexliv (minst 2-3 sexuellt per vecka) har exakt samma möjligheter till uppfattning som en enda injektion av spermier genom en kateter. Om sexlivet är oregelbundet ökar proceduren fortfarande risken för graviditet, men endast något - med högst 11%.

Ju lägre sannolikheten för ett framgångsrikt förfarande hos kvinnor över 35 år, eftersom deras oocyter redan befinner sig i ett tillstånd av naturlig åldring, vilket innebär att könscellerna sänks. Även om spermatozoa kommer till sådana ägg kan de ibland inte gödsla dem, och om samlaget äger rum, är sannolikheten att implantationen inte kommer att inträffa eller att ägget kommer att avvisas.

Enligt WHO är andelen positivt resultat från första gången inte intraderin insemination över 13%. I det andra försöket ökar sannolikheten för att bli gravid något - upp till 20%, i den tredje och fjärde, observeras den maximala andelen positiva resultat - 25-27%. Och då observeras inte ökningen i positiv dynamik. Sannolikheten förblir stabil vid 20-22%.

Vid gynekologi och reproduktion antas att efter det fjärde försöket mot artificiell insemination är den vidare tillämpningen av metoden olämplig - sannolikt finns det andra skäl som förhindrar graviditet, paret behöver en annan undersökning och eventuellt IVF.

Kostnad för

Den genomsnittliga kostnaden för ett intrauterint inseminationsförfarande i Ryssland börjar från 20 tusen rubel och kan nå 60 tusen. Den slutliga kostnaden beror på regionen, på protokollet, om behovet av givarsperma. Om du planerar att stimulera ägglossning kan proceduren stiga i pris tre gånger minimivärdet.

Är förfarandet hemma verkligt?

Det finns speciella kit för insemination hemma. Män och kvinnor kommer att räcka för att få spermier (genom avbruten handling eller onani) och ange det. Men sådan insemination kan inte anses vara intrauterin. Vid hemmabruk är endast vaginal insemination möjlig.

Satsen innehåller en spruta med förlängningssladd, vilket gör att du kan komma in i semen så djupt som möjligt i skeden så att koncentrationen av spermatozoa är så hög som möjligt. Men med cervikal infertilitet eller låg spermobilitet kan det inte hjälpa till.

Förutom sprutan innehåller kitet tester med hög känslighet mot hCG. De kan appliceras ca 10 dagar efter ägglossningen.

Läkare är ganska skeptiska till sådana uppsättningar, för alla manipuleringar som paret är inbjudna att göra är enkelt utförs under naturligt samlag.

Viktiga frågor

Många religioner tittar på befruktning av donorsperma med misslyckande. I ortodoxi och islam betraktas detta som ett brott mot äktenskapets sakrament, i själva verket förräderi. Innan du går överens, tänk noga på om du då kommer att uppleva moraliska svårigheter. Makan som håller med om att hustrunens insemination ska ges av donorsperm bör veta att barnet inte kommer att vara hans familj av gener och blod. En kvinna borde veta att det är omöjligt att välja en givare, alla spermier i cryobanks lagras som anonyma.

Men patienterna kommer att kunna få allmän information om givaren - ålder, ögonfärg, höjd, hårfärg, yrke, utbildningsnivå. Detta kommer att hjälpa åtminstone ungefär välja en typ nära makans ögon, som kommer att behöva höja barnet.

Till skillnad från IVF gör det inte möjligt att säkerställa att fostret inte ärverrar genetiska sjukdomar, att det inte har kromosomala abnormiteter, eftersom urvalet av embryon inte görs, vilket sker under in vitro fertilisering vid preimplantationsdiagnostiksteget. Inseminationsförfarandet tillåter inte heller att känna till det ofödda barnets kön.

Graviditet, om det uppstår som ett resultat av intrauterin injektion av spermier, fortsätter utan egenskaper. Det skiljer sig inte från graviditeten, som uppstod som ett resultat av naturligt samlag. En kvinna behöver inte gå till förlossningskliniken oftare, såväl som att genomgå ytterligare undersökningar utöver de allmänt accepterade, vilket är fallet med kvinnor efter IVF.

Födseln kan förekomma både naturligt och med kejsarsnitt. Inseminationshistoria är inte en indikation på kejsarsnitt, det kan tilldelas av andra orsaker och indikationer.

recensioner

Det finns inte så många positiva recensioner om framgångsrik intrauterin insemination i tematiska forum som vi skulle vilja. Ofta beskriver kvinnor flera misslyckade försök att bli gravid med denna metod, varefter de ändå kom överens om ett IVF-protokoll, vars effektivitet vanligtvis är något högre.

Kvinnors inseminationsforum inkluderar ofta män som erbjuder spermaskonventionstjänster hemma för efterföljande hemadministration av biomaterial med hjälp av en särskild apotekssats. I detta fall, för sina tjänster, tar män från 5 till 20 tusen rubel.

Kvinnor som fortfarande lyckades bli gravida efter intrauterin insemination, hävdar att det är ett mycket bekvämt och smärtfritt sätt. De flesta gjorde två spermier injektioner - dagen före ägglossningen och dagen för ägglossningen. Personliga historier visar att chansen är högre för kvinnor som har stimulerats genom ägglossning, även om det också ökar chanserna för tvillingar, eftersom mer än ett ägg mognar.

Om vad insemination är, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa