Hur kan Duphaston hjälpa till att bli barn med infertilitet och hur man tar det?

Innehållet

Infertilitet hos kvinnor är ett mycket vanligt problem. För att uppfattningen skall uppstå, och fostret ska utvecklas normalt krävs vissa gynnsamma förhållanden. En av dem är kvinnornas hormonella bakgrund, i synnerhet en tillräcklig nivå av progesteron.

Utvecklingen av ett sådant hormon uppträder i honkroppen efter ägglossningen och förbereder kroppen för graviditet. Om det är frånvarande eller syntetiseras i för liten mängd, då även efter fertilisering av ägget, kommer ett missfall att förekomma, eftersom det befruktade ägget inte kommer att kunna konsolideras i livmodern. För att förhindra en sådan situation ordinerar läkare ofta "Duphaston". Detta är ett hormonellt läkemedel som hjälper det normala bärandet av ett barn med problem med progesteron i framtida mamma.

Vad är det här läkemedlet?

"Duphaston" finns i pillerform. De har ett vitt skal och en konvex rund form. Det finns också en risk att läkemedlet kan delas in i halvor. Läkemedlet säljs i lådor med 20-112 tabletter (i blåsor på 14-20 stycken).

Huvudingrediensen är didrogesteron. I ett piller ingår det i en dos av 10 mg. Kompositionen kompletteras också med laktosmonohydrat, majsstärkelse, hypromellos och andra substanser, på grund av vilket läkemedlet har en tät kärna och ett starkt skal.

Att köpa "Duphaston" i ett apotek kräver recept från en läkare. Medelpriset på 20 tabletter är 500 rubel. Butik hemma läkemedel rekommenderas på ett torrt ställe vid en temperatur på 30 grader Celsius.

Innan användning ska du kontrollera utgångsdatumet på förpackningen av tabletter, vilket är 5 år.

Hur påverkar det kvinnokroppen?

Didrogesteron i kompositionen av piller liknar naturligt progesteron i dess struktur och kemiska egenskaper, därför fungerar det på samma sätt som det hormon som produceras av corpus luteum. Samtidigt har läkemedlet inga biverkningar som är inneboende i syntetiska progestogener.

En gång i kroppen hos en kvinna, påverkar Duphaston selektivt endast endometrium, vilket orsakar förändringar i det som kommer att säkerställa normal implantering av ägget. Det ersätter progesteron, vilket i den framtida moderens kropp inte räcker eller inte alls, med det resultat att graviditeten kvarstår. Läkemedlet påverkar inte ägglossningen och menstruationscykeln.

Absorptionen av dydrogesteron från p-piller inträffar ganska snabbt i tarmarna. 2 timmar efter det att läkemedlet tagits, finns dess aktiva substans i kvinnans blod i maximal koncentration. Det binder till proteiner och genomgår metaboliska förändringar i levern. Det mesta av drogen lämnar kroppen med urin under den första dagen, och fullständig eliminering av drogen sker inom 72 timmar.

effektivitet

"Duphaston" bidrar till uppfattningen om orsaken till infertilitet hos en kvinna är luteal insufficiens. I sådana patienter eliminerar läkemedlet bristen på progesteron, vilket förhindrar att barnet utförs normalt. Läkemedlet hjälper också till med hotet av missfall på grund av en minskning av progesterons nivå i den gravida kvinnans kropp.

Men "Duphaston" kan inte kallas ett universellt botemedel mot infertilitet, eftersom orsakerna till vilka graviditet inte uppstår, ganska mycket. Problemet kan inte vara i den förändrade hormonella bakgrunden, men i något annat.Då kommer piller inte att hjälpa till att bli gravid och rädda fostret.

Det är därför du borde inte ta "Duphaston" självständigt och på råd av flickvänner. För att säkerställa behovet av sådan hormonell behandling krävs samråd med en läkare.

Andra indikationer för användning av piller är oregelbunden menstruationscykel, endometrios, sekundär amenorré, dysfunktionell uterinblödning och premenstruellt syndrom. Med alla dessa problem är Duphaston utformat för att ersätta det saknade progesteronet.

Instruktioner för användning

Den vanligaste enstaka dosen för kvinnor som vill bli gravid är en tablett. Det ska sväljas och tvättas med rent vatten. Duphastonintaget för infertilitet ger upphov till behandling efter ägglossning. Vanligtvis börjar de ta medicin från den 14: e dagen i menstruationscykeln och dricka till 25 dagar eller längre. En mer noggrann rekommendation ges av den behandlande läkaren, eftersom cykeltiden är olika för olika kvinnor.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Om en kvinna planerar en graviditet, bör man ta "Duphaston" före ägglossningen, för att inte orsaka förändringar i livmoderns slemhinnor för tidigt. För att bestämma mottagningsstart för en viss kvinna används ofta speciella tester för ägglossning, liksom basaltemperaturgrafer och ultraljudsskanningar.

Det rekommenderas att dricka drogen i samma intervall. Om under en infertilitet en kvinna tog ett piller vid 8 am, då nästa dag borde hon dricka medicinen runt samma tid. Varaktigheten av sådan behandling är som regel 6 på varandra följande menstruationscykler.

Avsluta kursen "Duphaston", du måste göra ett graviditetstest med hög känslighet. Om du tar drogen hjälpte du till att bli gravid, i vilket fall som helst, läkemedlet avbryts inte. Han måste behålla den framtida moderens kropp under hela den första trimestern, och ibland ännu längre (fram till den 16-20: e obstetriska veckan). Om en kvinna tog "Duphaston" i 6 menstruationscykler, men graviditeten aldrig inträffade krävs ytterligare undersökning.

Eftersom läkemedlet är hormonellt krävs en gradvis sänkning av dosen för säker avstängning av ett sådant medel. Skarpt kasta "Duphaston" kan inte. Om en patient tar ett helt piller, måste hon först ta läkemedlet en halv tablett och sedan 1/4 piller innan läkemedlet upphör. Först då kan behandlingen stoppas.

Behandlingsregimer för andra indikationer är olika. Med risken för missfall ger patienten omedelbart 40 mg - fyra tabletter. Sedan tar kvinnan en tablett var 8: e timme (flera dagar) tills risken för abort elimineras.

Om en kvinna har endometrios, som också kan fungera som en infertilitetsfaktor, kan Duphaston administreras två eller tre gånger, från 5 till 25 dagar av cykeln. Ibland med denna sjukdom ordinerar läkaren en kontinuerlig mottagning i flera månader, vilket leder till en regression av lesioner, eliminering av obehagssymtom och uppkomsten av en efterlängtad graviditet.

Vad bör beaktas vid användning?

Det finns kontraindikationer, bland annat man bör särskilt lyfta över överkänsligheten mot piller och allvarlig leversjukdom. Om den förväntade mamman har några sjukdomar har det förekommit problem med att födda tidigare eller kvinnan ammar barnet, ska den behandlande läkaren svara på frågan om användningen av "Duphaston".

Ibland kan piller orsaka oönskade biverkningar, till exempel allergisk hudutslag eller huvudvärk. Hos vissa patienter kan Duphaston orsaka anemi, ödem, blödning från livmodern och andra farliga symptom.När de uppstår krävs en läkarundersökning och ytterligare undersökning, varefter den förväntade mamman är ordinerad för en annan behandling.

Överskrid inte dosen av läkemedlet som läkaren föreskriver. Det fanns inga fall då en stor dos av "Duphaston" orsakade förgiftning, men vid en oavsiktlig överdosering rekommenderas att konsultera en läkare (speciellt om det finns några negativa symtom).

Med andra läkemedel är "Duphaston" kompatibel, men samtidig användning av andra medel (till exempel droger "Metformin" och "Siofor" med diabetes eller polycystiska äggstockar) är bättre att diskutera med din läkare. Detta gäller även folkrecept som hjälper till att bli gravid - till exempel användningen av salvia.

recensioner

  Kvinnor som planerar graviditet och behandlar infertilitet svarar i de flesta fall positivt på "Duphaston". Detta hormonella medel är berömt för effektiv effekt och god tolerans. Läkare recensioner bekräftar också effektiviteten av läkemedlet, så det är ofta föreskrivet att bevara graviditeten.

  Svagheter, humörförändringar, viktökning och andra negativa effekter vid mottagandet av "Duphaston" observeras vanligtvis inte. Av minuserna noterade man oftast det höga priset på tabletter, men många kvinnor tror att det är fullt motiverat av läkemedlets utmärkta effekt.

  analoger

  Om användningen av "Duphaston" inte är möjlig, kan läkaren råda att ta "Utrozhestan" istället. Detta läkemedel hjälper också till att eliminera brist på progesteron, stödja uppfattningen och förhindra förekomsten av problem i de tidiga stadierna. De viktigaste skillnaderna i "Utrozhestan" är kompositionen (dess aktiva komponent representeras av mikroniserad progesteron) och doseringsformen (produkten framställs i kapslar).

  Dessutom är användningen av "Utrozhestan" möjlig inte bara inuti, men också på annat sätt. Kapslar sätts in i skeden, vilket är viktigt vid stark toxicos i början av graviditeten. Drogen kan dock prova förekomsten av biverkningar: i form av sömnighet, dåligt humör, letargi och andra symtom.

  Om användningen av läkemedlet "Duphaston" när du planerar graviditet, se följande video.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa