Infertilitet uppträder alltid hos män efter påssjuka (vadskel) och vad ska man göra?

Innehållet

Manlig infertilitet blir ofta en riktig tragedi för par som drömmer om en bebis födelse. Problem med fertilitet hos män kan leda till en mängd olika sjukdomar, bland vilka det finns skräp. Denna artikel kommer att berätta om huruvida manlig infertilitet alltid inträffar efter parotit och vad man ska göra i en sådan situation.

Vad är det

Tyvärr är damm och manlig infertilitet ganska nära relaterade. Höft är en infektiös patologi som främst påverkar pojkarna. Tjejer är sjuka ungefär en och en halv gånger mindre än pojkar.

Ur medicinsk synvinkel är det mer korrekt att kalla domningar Detta är en viral patologi som överförs från ett sjukt barn till en frisk. Spridningen av hudsprutor i barnslaget sker som regel snabbt.

Om ett barn inte har vaccinationer mot denna farliga infektion, kan han bli sjuk ganska lätt.

Läkare inkluderar parotit mot de så kallade barnens infektioner. Incidensen är högre bland småbarn i förskole- och skolåldern. Vid äldre åldrar minskar antalet fall av hudsjukdomar vanligtvis. Detta beror på det faktum att de flesta skolbarn redan har immuniserat sig mot denna sjukdom. Vid vuxen ålder är sjukdomen extremt sällsynt.

Namnet på sjukdomen "mumps" är ganska fast etablerat i folket. Faktum är att under det akuta sjukdomsperioden är det sjuka barnets ansikte svårt svullet. Involverade i den inflammatoriska processen parotid spottkörtlar ökar i storlek och svullnad, vilket ger ansiktet ett karaktäristiskt utseende.

När parotit påverkar huvudsakligen glandulära organ. Så är salivary och kön körtlar vanligtvis involverade i smittsamma processen. En virusinfektion kan också påverka bukspottkörteln.

Risken för sjukdomen ligger i det faktum att det sjuka barnet efter sin akuta tid kan utveckla extremt ogynnsamma komplikationer. I vissa fall förekommer de under de första åren från sjukdomstillfället, och ibland kan de utvecklas efter ganska lång tid. Några av dessa smutsiga komplikationer kan bara uppträda i vuxenlivet, när en man till och med glömmer att han hade dammar i barndomen.

Möjliga konsekvenser

En av de möjliga långsiktiga komplikationerna som utvecklas efter att ha lungit är utvecklingen av orchitis. I det här fallet skadar virusen testikelns vävnad - de huvudsakliga hankönkörtlarna. I denna situation kan funktionen hos de organ som ansvarar för reproduktion försämras. Och detta kan så småningom bidra till utvecklingen av manlig infertilitet.

Det bör noteras att svårighetsgraden av negativa symtom med orchitis kan vara annorlunda. Så, doktorer tror att svårighetsgraden av orchitis kan bero på hur svårt en viss person hade dammar i barndomen. Det anses att vid måttliga och allvarliga hudsjukdomskomplikationer i samband med störningar i testiklarna utvecklas i mer än hälften av fallen.

Det händer ofta att orchitis diagnostiseras bara många år efter de överförda hudjuka.Diagnosens komplexitet ligger i det faktum att inflammationen i testiklarna inte alltid kombineras med inflammation i parotidspyttkörtlarna. En sådan atypisk klinisk kurs av sjukdomen kan leda till att diagnosen kommer att göras ur tiden.

Att försena tillhandahållandet av sjukvård i detta fall kommer endast att förvärra situationen och leda till ökad risk att utveckla manlig infertilitet.

Orchitis, som en komplikation av honor, kan utvecklas även efter några dagar från början av de första skadliga symtomen på sjukdomen. Typiskt förekommer kliniska tecken i en sådan situation en vecka efter inkuberingsperiodens slut.

Vid akut orchitis, som orsakas av viral parotidit, stiger barnets temperatur kraftigt. I praktiken finns det fall där kroppstemperaturen hos sjuka barn ökar till 39-39,5 grader. Mot bakgrund av en sådan hög feber, när barnet har orchitis, sker en skarp smärta i pungen. Smärta syndrom är vanligtvis måttlig eller ganska intensiv. Smärtan kan utstråla (spridas) till underlivet, liksom till höfterna.

Den inflammerade testikelen växer i storlek och rodnad. Ju mer uttalad inflammatorisk process, desto mer uttalade de negativa symtomen. Feber, som förekommer i akut viral orchitis, kan bestå i 7-8 dagar. Då återgår kroppstemperaturen gradvis till normal. Samtidigt har barnet minskat inflammation i testiklarna.

Slutligen försvinner smärtsyndromet i pungen vanligen 10-12 dagar från det ögonblick det ser ut. Barnet börjar känna sig mycket bättre. Förbättringen av det allmänna tillståndet indikerar emellertid bara uppsägningen av den akuta perioden av sjukdomen. Efter några månader eller år kan det drabbade barnet utveckla atrofi av testikelvävnad. Denna situation utvecklas oftast om behandlingen av akut orchit har utförts felaktigt.

Orchitis är tyvärr inte den enda komplikationen som kan utvecklas under viral parotidit. I omkring 20% ​​av fallen uppträder också inflammationsprocessen i bilagorna till inflammerad testikel. I detta fall utvecklar barnet en mycket farlig patologi - epididymit. Dess fara ligger i det faktum att det kan bidra till bildandet av olika sjukdomar i spermatogenesen - den biologiska processen för bildandet av manliga könsceller (spermatozoa). I detta fall har mannen en ganska stor risk att utveckla manlig infertilitet.

Mumps är en svår patologi för pojkar. Virus som orsakar denna sjukdom kan ha en skadlig effekt på många manliga könsorgan. Så, en annan möjlig komplikation av parotit är prostatit - inflammation i vävnaderna i prostatakörteln. I detta fall kan spermatogenes också störas, vilket leder till en signifikant minskning av förmågan att bli naturlig.

Priapism är en patologi där en smärtsam erektion utvecklas som inte är associerad med naturlig upphetsning. Detta patologiska tillstånd är en av komplikationerna hos honungar. Priapism behandlas av en urolog eller andrologist.

Det bör noteras att inte alla män som har haft kummel i barndomen utvecklar problem med naturlig uppfattning. Om behandlingen de var ordinerad i barndomen för att eliminera de negativa symtomen på infektionen valdes korrekt och effektivt, utvecklar de inte några långtidseffekter i samband med nedsatt spermatogenes.

Om testiklarna under pumparna var involverade i inflammatorisk process med utveckling av akut orchit och andra patologier hos könsorganen, ökar sannolikheten för ytterligare utveckling av manlig infertilitet avsevärt. Så det antas att problem med naturlig uppfattning kan utvecklas i 20% av fallen hos män som har lidit ensidig orchit som orsakats av honor. Om orchitis var tvåsidig, ökar sannolikheten för utvecklingen av manlig infertilitet i detta fall och är redan 70%.

Effekten av sjukdomen på fertilitet

Man tror att den äldre ett barn är sjuk, desto större är sannolikheten för långsiktiga komplikationer i framtiden. Om en ovaccinerad vuxen man blir sjuk, då är prognosen för komplikationernas utveckling tyvärr oerhört ogynnsam.

Det är värt att notera att, trots tillgängligheten av moderna metoder för diagnos och behandling, är damm och idag ett mycket allvarligt problem som påverkar utvecklingen av infertilitet hos män. Svar från representanter för det starkare könet, som står inför detta problem, bekräftar också detta. Det är extremt svårt för läkare att behandla manlig infertilitet, som har utvecklats till följd av parotit eller arthritis som drabbats av barndomen.

Vad ska man göra?

Gris är mycket lättare att förhindra än att behandla. I Ryssland finns det ett nationellt vaccinationsschema som innehåller obligatorisk vaccination av spädbarn från dammsugare. Förebyggande av denna farliga infektion är mycket enklare än att välja en adekvat behandlingsregim. Praktiskt taget alla läkare följer denna postulat.

Om barnet av någon anledning inte vaccinerades från honungarna och hon blev sjuk, då är behandlingen av sjukdomen bara hos läkaren.

"Hem" oberoende terapi folkmetoder bör inte utföras. Sådan självbehandling ökar risken för att utveckla långsiktiga komplikationer.

Om en pojke blir sjuk med parotit, bör den visas till urologen. Endast en specialist kan identifiera farliga kliniska tecken på orchitis och andra patologier hos könsorganen. En klinisk undersökning samt ett antal tilläggstest och forskning hjälper läkaren i detta.

För diagnos av inflammation i testiklarna föreskrivs en ultraljud av pungen. Under studien bedömer doktorn testikelvävnadens tillstånd och förekomsten av en inflammatorisk process i dem, och utesluter även komplikationer som kan utvecklas i otitis media.

För män som har upplevt parotit i barndomen och haft svårigheter att få barn, föreskriver läkare en obligatorisk undersökning av spermier. Denna enkla men informativa analys ger information om hur spermatogenes fortsätter. Spermogrammet visar "kvalitet" av spermier. Med detta enkla test kan läkare bedöma hur mobil och aktiv spermier ska göra naturlig uppfattning.

I vissa fall, för att bedöma testikelns tillstånd efter orchitis i barndomen, föreskriver läkare en histologisk undersökning. Biologiskt material för undersökning i detta fall tas under testikelens punktering. En sådan studie är redan föreskriven, i regel, i vuxen ålder.

Efter att ha bestämt arten och omfattningen av funktionsnedsättning bestämmer läkarna vidare terapiens taktik.

För att eliminera alla följder av sjukdomen används vanligtvis flera terapeutiska metoder. Det händer ofta att behandlingen av de långsiktiga effekterna av honor är ganska lång och dyr.

För information om vilka komplikationer som kan uppstå med hudjuice, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa