Vad händer om du inte kan tänka ett barn i flera år i rad?

Innehållet

Några till synes perfekt friska par misslyckas med att bli gravid i flera år. Det är helt naturligt att de en dag börjar undra varför det är omöjligt att bli gravid och om det kan förändras. I den här artikeln kommer vi att förklara hur man ska agera i det här fallet.

Varför undviks inte?

Om ett par inte skyddar sig och leder ett aktivt sexliv på den mest gynnsamma tiden för befruktning (i mitten av menstruationscykeln, när kvinnor ägglossas) och graviditet inte förekommer i ett år eller mer, talar läkare om infertilitet. Det kan vara feminint, maskulin, och också ömsesidigt.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Bland de vanligaste orsakerna till minskning eller fullständig brist på fertilitet hos kvinnor är inflammationssjukdomar i reproduktionsorganen, inklusive kroniska, sexuellt överförbara infektioner som ibland förekommer dolda, liksom hormonella och menstruella störningar. Brist på ägglossning gör en kvinna obefruktad. En otillräcklig nivå av follikelstimulerande hormon kan inte säkerställa mognad av folliklarna under den första halvan av cykeln och en otillräcklig nivå av progesteron kan inte garantera att även det befruktade ägget kan klibba och embryot börjar utvecklas.

Orsaken till oförmågan att bli gravid kan tidigare utföras aborter, endometrios, fibroider, störning av äggstockarna, obstruktion av äggledarna. Ibland ligger orsaken till att graviditeten saknas i de anatomiska egenskaperna hos reproduktionsorganens struktur eller posttraumatiska förändringar. Orsaken kan ligga i stress, psykologisk oförbereddhet för graviditet och förlossning - då talar vi om psykogen sterilitet.

Dåliga vanor, en livlig rytm av livet, en passion för kaffe och starkt te, övervikt och ohälsosam kost ökar sannolikheten för infertilitet hos kvinnor av reproduktiv ålder. Förresten är åldern själv också en viktig faktor. Efter 34 år minskar sannolikheten för graviditet snabbt, och äggets kvalitet försämras.

Bland de vanliga manliga orsakerna till infertilitet är ett brott mot kvantitet och kvalitet hos spermier, genitala infektioner, inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen och obstruktion av vas deferenserna. Män är inte mindre än kvinnor psykogena orsaker till brist på fertilitet. Trots att anledningarna till att männen är oförmåga är mindre än för kvinnor är andelen män och kvinnor oförmåga hos par ungefär lika mycket. Andelen kvinnor är enligt statistiken ungefär 40 procent av fallen, andelen män - cirka 45 procent.

Ömsesidig infertilitet är inte lika vanlig, men den utgör de svåraste och komplexa fallen. Sådan infertilitet indikeras om båda parters fertilitet är nedsatt, såväl som i fråga om genetisk inkompatibilitet mellan man och fru.

Ungefär 10% av alla fall av infertilitet anses officiellt idiopatiska, det vill säga de har ingen giltig anledning.

Vad man ska göra

Först och främst måste du fastställa den sanna orsaken till frånvaron av en efterlängtad graviditet.För att göra detta måste en kvinna kontakta en gynekolog och en man - till urologen och androgen. Det är bäst att välja en klinik för att gå till en undersökning tillsammans. En familjundersökning ökar chanserna för att exakt och snabbt bestämma orsaken eller serien av orsaker och eliminera dem.

Kvinnor föreskrivs ett antal obligatoriska undersökningar:

 • Ultraljud av bäckenorganen (låter dig ställa in de anatomiska egenskaperna hos reproduktionssystemet, för att identifiera patologiska förändringar);
 • kolposkopi (tillåter dig att fastställa livmoderhalsens tillstånd, för att utesluta den så kallade livmoderhalsfaktorn för infertilitet);
 • hysteroskopi (gör det möjligt för läkaren att få den mest exakta bilden av tillståndet i endometrium, livmoderns väggar);
 • diagnostisk laparoskopi (utsedd om det finns misstänkt obstruktion av äggledarna eller deras kritiska förminskning);
 • bröströntgen (eliminerar tuberkulos);
 • allmänna blod- och urintester
 • biokemiskt blodprov;
 • blodprov för hormonell profil (gjort efter menstruation, på dagarna 5-6 i cykeln - FSH, östradiol, östrogener, sköldkörtelhormoner, TSH, testosteron, prolactin och ett antal andra på dag 21-22 i cykeln - progesteron). Detta är en mycket viktig analys som tillsammans med data från ultraljud av äggstockarna kan ge en uppfattning om huruvida ägglossningen uppstår, oocyterna mognar.
 • blodprov för TORCH infektion;
 • ett blodprov för HIV-status, syfilis och sexuellt överförbara infektioner;
 • ett vaginalt smet på mikrofloran och infektionen, skrapar från livmoderhalsen till onormala celler, liksom anti-spermierantikroppar;
 • immunogram (gör att du kan avgöra om infertilitet är immunfaktor).

I vissa fall rekommenderas ytterligare undersökningar, till exempel ett koagulogram (analys av blodkoagulationsfaktorer) rekommenderas för kvinnor med kärlsjukdomar, åderbråck och avancerad hormonanalys över tid (flera gånger per cykel) indikeras för kvinnor med diabetes eller endokrina störningar.

En man behöver inte heller åt sidan, samtidigt undersökning kommer att spara tid och öka chanserna för effektiv behandling. En man borde inte klara många tester, deras lista är som följer:

 • spermogram (för att fastställa den ej kvantifierade kvantitativa och kvalitativa sammansättningen)
 • immunogram och MAP-test (möjliggör detektion av antispermantikroppar);
 • allmänna blod- och urintester
 • biokemiskt blodprov;
 • blodprov för HIV-status, syfilis och könsinfektioner;
 • urinrör
 • blodprov för hormoner (testosteron, östrogener, sköldkörtelhormoner).

Ytterligare test kan ordineras av en läkare om spermiernas resultat är en besvikelse. Till exempel rekommenderas en man som har ett stort antal leukocyter i spermierna att göra en ultraljud av prostata, testiklar och män med svår teratozopermi (ett ökat antal muterade, förändrade spermatozoer som inte kan normala befruktning) kan rekommenderas att använda ett spermieprov. .

För att utesluta ömsesidig infertilitet borde paret besöka genetik och göra test för genetisk kompatibilitet.

Behandling - Effektivitet och alternativ

Behandlingen är ordinerad beroende på orsaken. Drogregimer, kirurgi och hormonbehandling kan användas för att eliminera patologin. Infertilitetsbehandling är alltid ganska lång, och paret måste vara tålmodigt och följa alla rekommendationer.

I 85% av fallen är behandling efter identifiering av orsakerna effektiv, och paret blir gravid efter att ha avslutat kursen under några månader. Om behandlingen inte ger en positiv effekt kan paret rekommenderas reproduktiv hjälpteknik - IVF, IVF + ICSI, IMSI, intrauterin insemination.Även i de mest allvarliga fallen - när en kvinna inte har några äggstockar och inga egna ägg, när en man inte har några testiklar, kommer medicinen att kunna erbjuda alternativ som hjälper henne att bli föräldrar. Reproduktiva tekniker kan utföras med hjälp av ett donorägg, givarsperma och till och med givarembryon.

2,3 eller 4 års infertilitet - en tillräckligt stor erfarenhet, så att paret började leta efter alternativ för att övervinna infertilitet. Om barnlöshet varar mer än 4 år kan ytterligare problem uppstå vid behandling av "gamla" och "försummade" problem med reproduktiv hälsa. Därför är det nödvändigt att kontakta en läkare så snart som möjligt, på det stadium då en kvinna utan mycket ångest bara börjar tänka att hon inte kan bli gravid i ett år - allt är i ordning med sin man.

Tidig behandling tyder på en hög chans att reversera patologiska processer och graviditetens början.

tips

Några enkla tips hjälper paret att öka chansen att bli barn, men under inga omständigheter avbryter de rekommendationerna att konsultera en läkare och granskas grundligt.

 • Var uppmärksam på vikt. Även en liten viktminskning på 5% av den ursprungliga vikten ökar risken för graviditet med 10%.
 • Sluta bo på planering. Stress påverkar produktionen av könshormoner negativt. Ju mer du förväntar dig graviditet, desto högre stressnivå. Ju starkare och längre stress, desto mindre chans att bli en baby.
 • Ompröva livsstilen. Båda parterna behöver få tillräckligt med sömn, äta en balanserad kost, ta vitaminer, eliminera dåliga vanor från sina liv och minska lite orimlig fysisk ansträngning.
 • Sluta skylla dig själv och din partner. Skuldkomplexet - vanliga reaktioner hos partner till infertilitet i familjen. Klandra inte den andra och kör själv. Det är bättre att leta efter en lösning tillsammans.

recensioner

Kvinnor, som har varit i graviditetsplaneringen i flera år, har vanligtvis försökt mycket - från leechbehandling till massage av energipunkter och folkmedicin. Men graviditet uppstår oftast först efter att paret har mod och går till doktorn för att undersökas, och börjar sedan behandla inte bara "infertilitet" utan den verkliga sjukdomen som har lett till minskad fertilitet.

Enligt recensioner kan orsaken inte alltid fastställas. Men de allmänna rekommendationer som läkaren ger paret i det här fallet är fördelaktigt, och många lyckas få barn utan IVF eller insemination.

I nästa video diskuterar läkare urolog-venerologen Ekaterina Makarova varför det är omöjligt att bli barn.

Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa