Varför kan inte bli gravid och vad ska man göra?

Innehållet

Tyvärr står en hel del par som drömmer om ett efterlängtat barns födelse inför problemet med att bli barn. Denna artikel kommer att berätta varför du inte kan bli gravid och vad du ska göra i den här situationen.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Möjliga orsaker

Många par som står inför problemet med infertilitet hamnar i en verklig panik. Upprepade misslyckade försök att bli gravid leder till att framtida föräldrar börjar uppleva förtvivlan och till och med rädda. Detta problem bidrar ofta till försämringen av relationerna mellan partners, och i vissa fall leder det till separation.

Statistiken visar också en ganska ledsen bild. Så, enligt amerikanska forskare, står ungefär 20% av par som misslyckas försöker bli barn på ett naturligt sätt står inför problemet med infertilitet i USA. I Ryssland är statistiken något bättre. Enligt statistiken står endast 10-14% av par i Ryssland inför problemet med infertilitet.

Orsakerna som kan bidra till utvecklingen av svårigheter med barnets naturliga uppfattning är för närvarande kända många. I praktiken händer det ofta att flera samtidigt verkande kausalfaktorer kan leda till utveckling av infertilitet. Varje par orsaker som bidrar till problem med naturlig uppfattning är annorlunda.

Det händer ofta att problem med ett barns naturliga uppfattning bara "skrivs av" till en kvinna. Många män, även om de har några patologier, vill absolut inte acceptera detta och säger att problemet inte alls finns i dem. En sådan "skiftning" av ansvar förekommer tyvärr ganska ofta. Det är dock värt att notera att orsaken till infertilitet inte alltid är orsaken till en kvinna.

Läkare säger att problem med infertilitet hos kvinnor och män förekommer lika ofta. Således tror många experter att manlig infertilitet, precis som kvinnlig infertilitet, förekommer i 40% av fallen. I detta fall registreras kombinerad infertilitet (när problemet är med båda parter) i cirka 20% av fallen.

Således blir det klart att både kvinnor och män bör undersökas. I detta fall ökar sannolikheten för en naturlig uppfattning av ett par betydligt

Gynekologiska sjukdomar

Problem med uppkomsten av den efterlängtade graviditeten hos kvinnor kan vara av olika anledningar. Läkare särskiljer ett stort antal av en mängd olika patologier som kan orsaka kvinnlig infertilitet. Vanligtvis är de associerade med olika reproduktionsorgan.

Så, ett av de vanliga problemen som kan bidra till att en efterlängtad graviditet inte uppträder är ovariesjukdom.

Dessa patologier är farliga vid utvecklingen av dyshormonala störningar, eftersom äggstockarna är de främsta kvinnliga könkörtlarna som producerar hormoner.Patologierna i dessa organ bidrar ofta till störningen av menstruationscykeln. I en sådan situation störs den naturliga processen av mognad av folliklarna, vilket leder till det faktum att fertilitet (förmågan att fortsätta tävlingen) hos en kvinna minskar.

Läkare särskiljer många av de mest varierade patologierna hos äggstockarna som utvecklas med sådana funktionsstörningar. Till exempel innefattar sådana sjukdomar follikulära cyster eller polycystiska. Med dessa patologier störs processen med naturlig mognad av ägg i äggstockarna, vilket bidrar till att uppkomsten av den efterlängtade graviditeten skjuts upp i obestämd tid. Utan rätt behandling i en sådan situation är det tyvärr nästan omöjligt att uppnå en naturlig uppfattning.

Nästa grupp av patologier, som också kan bidra till utvecklingen av problem med naturlig uppfattning, är förknippade med livmoderhalssjukdomar - äggledarna. Den inflammatoriska processen på grund av olika sjukdomar bidrar till det faktum att epitelet som slemhinnan slemhinnan från äggledaren från insidan är skadat. På grund av detta kan ett friskt och jämnt moget ägg som har gått ut i ägglossningen från äggstocken inte träffas med spermier. I en sådan situation är naturlig befruktning också omöjlig.

Adhesions och cicatricial förändringar, som är lokaliserade i äggledarna, kan också bli en allvarlig orsak till bildandet av kvinnlig infertilitet. Dessa patologier kan utvecklas som självständigt men bildas oftast efter att ha utfört några åtgärder på reproduktionsorganen. Spike är ett mekaniskt hinder mellan spermierna och ägget. Förekomsten av ett sådant "barriär" är också en predisposerande orsak till infertilitet.

Olika inflammatoriska patologier i livmodern - en annan anledning som bidrar till framväxten av allvarliga problem som är förknippade med svårigheter när det gäller att begå en bebis. Kronisk endometrit, som uppstår vid utvecklingen av en stark inflammatorisk process, leder till en förändring i endometriumtjockleken (livmoderns inre vägg). I en sådan situation kan det befruktade ägget normalt inte fästas vid livmodern. Om implantation inte uppstår, är graviditetsförloppet omöjligt. I detta fall avslutas graviditeten nästan omedelbart efter starten.

Problem med infertilitet kan också förekomma hos kvinnor, som ändå ursprungligen kunde bli gravid. Till exempel kan svårigheter med naturlig uppfattning förekomma hos kvinnor efter missfall eller till och med missat abort. I denna situation förändras hormonell bakgrund väsentligt i kvinnokroppen. Sådana "misslyckanden" bidrar som regel till att menstruationscykeln är bruten. Detta leder till oändlig mognad av ägg i äggstockarna och därmed förskjutningen av ägglossningsdatumet, vilket bidrar till svårigheter med naturlig uppfattning.

Kanske är det värt att nämna separat om den medicinska aborten. Denna situation är också ganska vanligt vid gynekologisk övning. Medicinsk abort är en av de möjliga orsakerna som kan bidra till utvecklingen av problem med barnets naturliga uppfattning. I det här fallet utförs abort med hjälp av speciella mediciner som signifikant påverkar äggstockarna och menstruationscykeln som helhet. Efter abort i kvinnokroppen kan farliga patologier utvecklas som påverkar möjligheten till en andra graviditet i framtiden.

En annan mycket förförisk sjukdom, endometrios, kan också leda till kvinnlig infertilitet. Tyvärr är statistiken över förekomsten av denna patologi ganska ledsen. Läkare noterar också att endometrios är "yngre", det vill säga det har blivit vanligt hos kvinnor av alltmer yngre ålder.Denna patologi orsakar störningar i kvinnans reproduktiva organ, vilket också kan leda till utvecklingen av hennes infertilitet.

Det händer ofta att en kvinna som har problem med uppkomsten av en efterlängtad graviditet har flera gynekologiska sjukdomar på en gång. Varje patologi kan förvärra en annan. I denna situation är det mycket viktigt att en erfaren och kvalificerad läkare utför behandling av sådana kombinerade sjukdomar.

Korrektheten hos den valda terapin spelar en mycket viktig roll så att en kvinna, trots förekomsten av farliga sjukdomar i reproduktionsorganen, fortfarande kan bli en mamma.

Konsekvenser av kvinnlig könsstympning

I utvecklingen av kvinnlig infertilitet är den så kallade peritonealfaktorn. Det bidrar till det faktum att i kvinnokroppen på grund av olika omständigheter bildas vidhäftningar och olika växtvävnader. De kan lokaliseras i olika zoner. Så är ärr och vidhäftningar i bukhålan, liksom i lilla bäckenet. De uppkommer oftast på grund av tidigare överförda verksamheter.

Läkare har inte kommit till en gemensam åsikt som fortfarande är grunden till utvecklingen av klistersjukdom. För närvarande finns det ett stort antal teorier och hypoteser, men alla är endast vägledande. Förekomsten av vidhäftningar i området av äggstockarna, livmodern eller äggledarna är ett allvarligt problem för genomförandet av naturlig uppfattning. I vissa fall är denna patologi det första "steget" på vägen till kvinnlig infertilitet.

Olika invasiva ingrepp som utförs inom livmodern kan också vara ett hinder för uppkomsten av en efterlängtad graviditet. Ofta underlättas denna situation av curettage, som utförs av olika medicinska skäl. Förstöring av integriteten hos endometrium bidrar till svårigheter med uppkomsten av naturlig implantation. Ett befrukat ägg kan inte fästas i livmodern, och därför förekommer inte graviditet.

Mänskliga sjukdomar

Som redan noterat, fira läkare inte bara kvinnlig utan också manlig infertilitet. Patologier som kan bidra till svårighetsgraden av uppfattningen hos en man kan vara mycket olika. Sjukdomar i de intima organen, åtföljd av ett brott mot spermatogenesen (processen att bilda manliga könsceller - spermier) är en av de vanligaste orsakerna som leder till utveckling av infertilitet hos män.

Många av de patologier som förekommer i representanter för det starkare könet är associerade med infektioner. En av de möjliga orsakerna till detta är sexuellt överförbara infektioner. Man tror att män är mer sexuellt aktiva än kvinnor. Detta medför att risken att utveckla könsorganssinfektioner i dem är högre än hos kvinnor.

Faren för sexuellt överförbara infektioner ligger till stor del i det faktum att de under lång tid kan "sova", det vill säga de uppenbarar sig inte kliniskt. Under ganska lång tid stör mannen nästan inte. Han har inga problem med erektion eller naturlig upphetsning. Ett sådant imaginärt "välbefinnande" bidrar till det faktum att en infekterad man sent i sitt besök hos en läkare. Det händer också att det första överklagandet redan är ett reproductologist samråd på grund av svårigheter med uppfattningen.

Infektioner är en mycket stark riskfaktor för utveckling av patologier i testiklarna, penis och prostatakörteln. Patogena mikrober är också ganska lätt "sedimenterade" i vas deferenserna. Kronisk inflammation är farlig eftersom de reproduktiva organens fulla funktion hos en man störs. I detta fall bryts spermatogenesen i regel också. Spermceller blir mindre aktiva och mobila, vilket innebär att möjligheten till naturlig befruktning minskar avsevärt.

Det är värt att notera att utvecklingen av patologier som leder till infertilitet kan bidra inte bara till sexuellt överförbara infektioner. Även vissa "normala" barndomsinfektioner kan leda till problem i samband med svårigheterna med naturlig uppfattning. Sådana sjukdomar innefattar exempelvis parotit (domningar). Om pojken har lidit denna sjukdom med utvecklingen av vissa komplikationer, då kan han som vuxen utveckla problem som är relaterade till svårigheterna med naturlig uppfattning.

comorbidities

Det bör noteras att inte bara de reproduktiva organens patologier är orsaken till infertilitet. Sjukdomar i inre organ kan också leda till problem med naturlig uppfattning.

Läkare noterar att en av de möjliga orsakerna som leder till infertilitet är sjukdomar i sköldkörteln. Detta endokrina organ spelar en stor roll och producerar specifika hormoner som påverkar hela organismens arbete. Om sköldkörteln störs av någon anledning, ökar sannolikheten för att utveckla problem med uppfattningen. I det här fallet är det nödvändigt att först behandla den underliggande sjukdomen för att klara de uppkomna överträdelserna.

Tyvärr är det omöjligt att uppnå en förbättring av fertilitetshastigheten utan att tillgripa en endokrinolog och genomföra särskild behandling.

genetik

I reproduktiv medicinsk praxis finns det fall där båda parter, drömmer om att en bebis föds snart, inte har några sjukdomar i inre organ, men problemet med infertilitet existerar. Under lång tid kunde läkare inte hitta orsakerna till detta. De berättade för par att de är helt friska, och uppkomsten av uppfattningen kommer att hända någon gång senare. Men med utvecklingen av vetenskap och genetik har forskare etablerat ett antal omständigheter relaterade till genetiska patologier, vilket också kan bidra till utvecklingen av problem med uppkomsten av en efterlängtad graviditet.

Dessa patologier innefattar genetiska och kromosomala nedbrytningar.. Under smältningen av spermierna och ägget bildas en ny organism, som redan har en ny unik uppsättning kromosomer. Under bakteriecellerna kan genetisk skada uppstå. Några av dem är tyvärr oförenliga med resten av livet. I detta fall uppstår befruktningen av ägget, men då utvecklas det inte längre, utan dör helt enkelt.

Genetiska patologier är en mycket komplex och svår att diagnostisera problem, vilket leder till infertilitet. Det är därför som alla par som går till reproduktiva medicinska kliniker får ett genetiskt samråd.

Det är särskilt viktigt att konsultera människor som har en historia av kromosomala och genetiska sjukdomar. Besök också en genetisk läkare ska vara par, vars nära släktingar hade fall av förlossning eller spontan missfall.

Immunologiska inkompatibilitet hos partner

Många par som står inför problemet med infertilitet har tyvärr hört ordet "oförenlighet". Vanligtvis används denna term i fall då det är omöjligt att fastställa den exakta orsaken till omöjligheten av barnets naturliga uppfattning på grund av vissa omständigheter. En sådan "diagnos" av ett par görs ofta av bekanta personer eller till och nära nära släktingar som lär sig om sitt problem. Läkare använder endast begreppet "inkompatibilitet" i vissa fall. Konceptet om oförenlighet med partner kan vara associerat med vissa immunologiska störningar. Förekomsten av denna funktion blev känd relativt nyligen med utvecklingen av moderna instrument diagnostiska metoder.

Under lång tid visste läkare inte om förekomsten av antikroppar - speciella proteinmolekyler som finns i blodet. Således kan man i manen, som i honkroppen, producera specifika antikroppar som stör den naturliga uppfattningen.Hos män kan antisperm antikroppar visas, och hos kvinnor kan antikroppar förekomma i slemhinnan i livmoderhalsen. Förekomsten av sådana proteinpartiklar bidrar till utvecklingen av en immunologisk konflikt.

I denna situation minskar sannolikheten för naturlig uppfattning betydligt. Det är bara möjligt att bestämma den immunologiska konflikten vid utförande av avancerad diagnostik, vilken i regel föreskrivs av en reproduolog.

Fel sätt att leva

Framtidens föräldrars hälsa är ett mycket viktigt kriterium för genomförandet av en normal uppfattning. Korrekt livsstil spelar en stor roll i detta. Läkare ger stor betydelse för denna till synes primitiva faktor.

Olika näringsproblem kan leda till infertilitet. För de interna organens normala funktion, inklusive de som är ansvariga för reproduktion, krävs en viss mängd proteiner, fetter och kolhydrater. Och de borde komma dagligen. Också, för hela kroppsarbetet krävs vitaminer och mineraler. Utan dem kan kroppens inre organ inte helt fungera.

Moderns rytm bidrar ofta till att en balanserad diet bryts. I ökande grad för att tillfredsställa hunger använder folk snabbmat. Sådan mat ger inte hälsan till människokroppen. Överträdelse av intaget av komplett protein, liksom alla nödvändiga näringsämnen bidrar till att de inre organen börjar fungera "fel". Ju längre sådana sjukdomar inträffar desto högre risk är att utveckla olika patologier.

Många par, som vänder sig till läkare, tänker på några farliga patologier som orsakar utveckling av infertilitet, och anledningen kan vara ganska banal - en ohälsosam livsstil. Läkare noterar att korrigering av regimen och menyn ofta bidrar till den efterlängtade graviditeten som äntligen uppstår.

Minskad fertilitet kan också leda oregelbunden sömn. För full kroppsarbete rekommenderar läkare att sova minst 8 timmar om dagen. I det här fallet kan inre organ återhämta sig, och därför fungera bättre. Människor som har problem med att sova ska alltid rådgöra med sin läkare.

En annan anledning som kan bidra till problem med naturlig uppfattning är påkänningar. Ibland bidrar den utmattande rytmen i det moderna livet till överdriven trötthet. Ju starkare stressen är desto större är risken för att utveckla problem med genomförandet av den naturliga uppfattningen.

En kropp som försvagats under påverkan av stressfaktorer är som "inte redo" för att fortsätta loppet. I det här fallet rekommenderar läkare att minska belastningsbelastningen, revidera arbetsschemat och även inkludera avslappnande rutiner i din dagliga rutin. Perfekt andningspraxis, yoga, avslappnande massage och aromaterapi.

Vi bör också nämna om dåliga vanor. Forskare har bevisat det alkoholeller snarare innehåller den etylalkohol som finns i den en mycket negativ effekt på könsorganen. Och det är lika skadligt för både män och kvinnor. Man tror att även 30 ml etylalkohol kan minska spermatogenesen. Alkohol påverkar också mognad av kvinnliga folliklar, vilket kan leda till problem med snabb och fullständig ägglossning.

rökning - En annan riskfaktor för utveckling av problem med naturlig uppfattning. Nikotin och andra lika skadliga kemikalier i cigaretter har inte bara skadliga effekter på reproduktionssystemet utan också på hjärtat och blodkärlen. Brott mot de inre organen bidrar till det faktum att sannolikheten för uppfattningen är signifikant minskad.

Psykologiska hinder

Nervsystemet kan också påverka uppkomsten av en efterlängtad graviditet. Psykologer säger att partnernas psykologiska oförenlighet kan vara en orsak som hindrar uppfattningen.De noterar att om en kvinna äntligen inte litar på sin partner och inte "ser" i honom fadern till sina framtida barn, kan detta leda till att graviditeten inte kommer.

För att eliminera denna faktor måste par som kommer till samråd på en medicinsk klinik tilldelas en psykologs samråd. Under samtalet måste specialisten bestämma hur partnerna är relaterade till varandra och om de är redo att verkligen bli föräldrar.

Om psykologen avslöjar några problem, kan det i framtiden krävas psykologisk rådgivning. Under dessa tekniker kommer specialisten att arbeta igenom de problem som uppstått, vilket bidrar till deras lösning. Som regel, även om en av parterna har några övertygelser, borde de båda besöka en psykolog.

Man tror att sådana sammankopplade samtal ger samarbetspartner och bidrar till att förbättra relationerna i ett par.

Idiopatisk infertilitet

Tyvärr, trots den ganska intensiva utvecklingen av medicin och vetenskap, är det för närvarande inte möjligt för läkare att känna till alla orsaker som kan leda till utveckling av problem med uppkomsten av en efterlängtad graviditet. Det finns fortfarande fall där båda parterna är friska och diagnosen "infertilitet" är inställd. Denna situation är inte heller en anledning till förtvivlan. Omöjligheten av befruktning på ett naturligt sätt betyder inte att paret inte kan bli föräldrar.

För närvarande är det lyckligtvis med hjälp av reproduktiv teknik. Den mest kända metoden hittills, som nästan alla är lite bekanta, är IVF (in vitro fertilization).

Denna teknik används alltmer av västerländska och inhemska "stjärnor", politiker och vanliga människor som drömmer om barn. IVF har hjälpt många människor att ta reda på vad det innebär att ha en baby.

När ska du börja oroa dig?

Processen med naturlig uppfattning är ett riktigt naturligt sakrament. För en lyckad graviditet bör en mängd olika faktorer fungera. Det händer inte alltid att fertilisering av ett ägg sker från det första försöket. Om du inte lyckades hugga en baby från första gången borde du inte oroa dig alls. Denna situation är ganska normal och indikerar inte att parterna har några problem.

Var uppmärksam på de svårigheter som är värda för upprepade misslyckade försök. Så, ett par som målmedvetet "engagerade" i att begå en bebis ska besöka läkarna redan 5-6 månader efter misslyckade försök. Vissa partners går till kliniken snabbare, eftersom de är mycket oroliga för att den efterlängtade graviditeten inte uppstår. Fall av kontakt med medicinska institutioner av par som drömmer om en bebis finns redan 2-3 månader efter beslutet att bli barn.

Vem ska du kontakta?

Par som har svårigheter med barnets naturliga uppfattning bör först rådgöra med en läkare. Det händer att partnerna av någon anledning inte vågar besöka doktorn, vilket fördröjer diagnosen och receptet för behandlingen. Vid den här tiden använder de som regel råd från sina nära och kära vänner eller de rekommendationer som lagts upp på Internetfora om hur man påskyndar uppfattningen av en baby med traditionella medicinmetoder. Till exempel på webben hittar du ett brett utbud av rekommendationer om hur man påverkar ägglossningen och manliga reproduktiva förmågor.

Det är värt att notera att många av dessa "rekommendationer" är långt ifrån moderna ideer om vetenskapen. Inte bara bidrar de inte till uppfattningen, men i vissa fall kan de förvärra situationen. Läkarnas syn på denna fråga är en - Par som inte kan bli barn efter upprepade försök bör först söka läkarvård. För närvarande finns det moderna reproduktionskliniker som specialiserar sig på infertilitetens patologi.Erfaren personal som har genomgått särskild träning och har tillräcklig arbetserfarenhet, försöker hjälpa varje par som söker hjälp.

Recensioner av ett stort antal par som vände sig till sådana kliniker visar att de hjälpte sig där. Korrekt terapi bidrar starkt till att förbättra hälsoproblemen hos förväntade föräldrar.

Funktioner av behandlingen

Det är värt att notera att valet av nödvändig medicinsk taktik utförs individuellt. Vid sammanställningen tas hänsyn till hälsoegenskaperna hos var och en av parterna. Behandlingsregimen som krävs för var och en av dem är individuell. För att uppnå resultatet kan det ta mycket tid. Ett par som drömmer om en bebis bör vara beredd på detta. Moralisk anda är en viktig komponent i framgång för att uppnå målet.

Det är viktigt att komma ihåg att det viktigaste är den oemotståndliga önskan att få en bebis. I det här fallet kommer alla hinder för att nå målet att bli överklagliga.

Hur blir du gravid snabbt, om inte, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa