Psykologisk infertilitet: orsaker och behandling, psykosomatics

Innehållet

Omkring en av fyra par i det moderna samhället står inför problemet med infertilitet i en eller flera grad. Och inte alltid orsaken till bristen på en efterlängtad graviditet ligger i makroernas reproduktionssystems sjukdomar och patologier, ibland är de helt friska, men av någon anledning har barn inte bråttom för att dyka upp i sin familj. I det här fallet talar vi ofta om psykologisk infertilitet. Varför det utvecklas och hur man klarar det kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är det

Infertilitet kallas tillståndet där paret inte kan tänka ett barn i ett år och ett mer regelbundet sexliv utan användning av preventivmedel. Det kan vara primärt och sekundärt. I det första fallet är det inte möjligt att tänka på en förstfödd, och i det andra - det andra eller tredje barnet fungerar inte.

Infertilitet har inte åldersprioriteringar, könsskillnader, rasegenskaper. Alla kan vara föremål för det. Manlig infertilitet står för cirka 45% av alla fall av barnlöshet hos par, och kvinnan stod för cirka 40%. En annan 15% är en blandad ömsesidig sterilitet, där de reproduktiva funktionerna är försämrade hos båda parter.

De vanligaste orsakerna till infertilitet är inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen och bäckenorganen, ett brott mot kompositionen och antalet spermier hos män, hormonella störningar hos kvinnor och medfödda anatomiska defekter hos reproduktionsorganen hos både kvinnor och män.

Om psykologisk infertilitet började de att tala öppet endast relativt nyligen. Fram till den tiden tillskrivna läkare det på idiopatisk sterilitet, det vill säga infertilitet med en oförklarlig orsak. En sådan diagnos gjordes för alla som enligt resultaten av undersökningarna inte hittade grund för infertilitet - det fanns ingen inflammation, infektioner, anatomiska anomalier, endokrina störningar som förhindrar uppfattningen.

Läkare nu ägna mer uppmärksamhet åt en sådan aspekt som partnernas psykologiska tillstånd. Bevisat att långvarig stress bidrar till övervägande av stresshormoner i människokroppen, och dessa substanser minskar produktionen av könshormoner hos både män och kvinnor. Studien av orsakerna och metoderna för korrigering av psykologisk infertilitet involverade psykoterapeuter och psykosomatics.

Experter inom psykosomatics är övertygade om att någon sjukdom och tillstånd har psykogena rötter och infertilitet är inget undantag.

Tidigare ansågs det att idiopatisk infertilitet nästan inte har några utsikter till behandling. Med andra typer av reproduktionsstörningar är allting enklare - det finns ett problem, vilket innebär att det kommer att finnas en lösning. Endokrina störningar behandlas med hormonella läkemedel, inflammatoriska processer med antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel, där kirurgi krävs, en operation utförs. Men om makarna är somatiskt hälsosamma, är alla test som de har normala, för läkare är det inte uppenbart vad som behöver behandlas så att en man och en kvinna kan bli föräldrar.

Du kan självklart komma överens med sterilitet som är oförklarlig ur medicinens synvinkel, ge upp hopp om att höja din egen bebis eller utnyttja reproduktiv hjälpteknik, såsom IVF.

Men det bästa sättet att börja är att fastställa orsaken till psykogen infertilitet, för i de flesta fall återfår den fulla medvetenheten om dessa orsaker och de rätta åtgärderna senare fertilitet för paret och friska, starka och älskade barn föder.

Orsaker hos kvinnor

De psykologiska egenskaperna hos kvinnor består i ett längre minne av händelserna i det förflutna och av frekventare rädsla för olika ursprung. Faktum är att den huvudsakliga psykosomatiska faktorn för infertilitet hos kvinnor är rädsla. Han kan ha olika former och inte alltid kvinnan är medveten om det. Identifiera det och ta med "out" kommer att hjälpa en bra specialist inom psykoterapi eller psykosomatics. För diagnosen kan man använda hypnos, meditation, funktionstester.

Mekanismen för kvinnlig infertilitet ur psykosomatiska synvinkel är följande: en kvinna känner rädsla för graviditet och förlossning, vilket uppfattas av hjärnan som en signal för att mobilisera kroppens skyddande funktioner. Efter att ha fått en signal från hjärnan att "skydda" och "skydda" i namnet på självhushållning av hela systemet, inklusive reproduktionssystemet, försöker de förhindra att ett "farligt" tillstånd uppstår. I det här fallet är det en graviditet.

Många kvinnor kan hävda att de tvärtom vill bli gravid, men det fungerar inte! Det betyder att rädslan sitter i djupet, i det undermedvetna ger kvinnan inte en rapport om det, men programmet "sterilitet" kör redan. Därför lider alla hennes försök att bli gravida en fiasko.

Naturligtvis kan rädsla i olika fall ha olika orsaker. Låt oss titta på de mest grundläggande, som i praktiken av psykoterapeuter och psykosomatics är vanligast.

 • Rädsla för förlossning, smärta. En ung tjej som ännu inte har haft chans att födas, och en mogen kvinna som har erfarenhet av svår och smärtsam förlossning, kan vara rädd för smärtor i födseln. Det är inte alls nödvändigt att denna rädsla är baserad på personlig erfarenhet. Ibland under studien av patientens problem visar det sig att hon för länge sedan som barn såg en film där en kvinna skrek fruktansvärt och dog i förlossningen. Rädsla för denna process avgjorde djupt i det kvinnliga undermedvetna. Det är han som, till förmån för hela kroppen, försöker skydda en kvinna från sådan erfarenhet.
 • Rädsla för att ha ett sjukt barn. Varje kvinna drömmar om friska avkommor. Rädsla för att ha ett barn med funktionshinder kan också orsaka ett "block". Ofta finns en sådan anledning i mycket intryckbara kvinnor, som själva växte upp i en familj där det fanns funktionshindrade barn, liksom de som ständigt såg dessa barn - i grannarnas familjer, i skolan.

Sådan rädsla kan utvecklas även vid senare tid, om en kvinna är psykiskt instabil tenderar hon att uppleva allt hon ser och hörs till hjärtat. Med en mängd information om sjuka barn på TV, på Internet, är det ganska svårt för dem att avstå från sådana tankar.

 • Ovillighet att föda från denna partner. Detta är också en ganska vanlig orsak till kvinnlig psykogen infertilitet. Kärlek var, men passerade inte testet av tid, stridigheter, konflikter. När det var dags att förvärva avkommor, slutade kvinnan helt enkelt vilja ha ett barn från den här mannen. Hon är dock ofta helt ovillig att skiljas, byta en partner, hennes egen man passar henne ganska, men hon vill omedelbart inte föda barn från honom. Ofta observeras detta i familjer där äktenskapet var förhastat, där det i tidiga skeden fanns problem i relationen - stridigheter, strider, familjevåld, där kvinnans huvudprincip - "Håll, älska". Hållbar - ja. Men inte kärlek. Många människor kommer till denna slutsats för sent.

  Ibland ligger orsaken till att man inte vill ha ett barn från en viss man i några av partnerens brister, i vissa egenskaper av hans karaktär, som inte stämmer med att leva tillsammans, men kvinnan gillar inte det väldigt mycket. Hon vill inte att barnet ska se ut som en sådan pappa.Ibland är en kvinna rädd för att ge en sjuk baby, om det fanns fall av genetiska eller andra anomalier i sin mans familj.

  • Rädsla för ansvar. Baby - inte bara glädje, utan också bryr sig. Det behöver matas, klädd, undervisas, behandlas, uppvakas och utbildas. Infantila kvinnor som inte kan och kan inte ta ansvar även för att bestämma vad man ska laga till middag, som eld är de rädda för ansvar för andra människor. Till samma kategori av kvinnliga "fobier" kan tillskrivas och rädslan att bli kvar utan pengar, utan arbete efter att ha födt, förlora all karriär som ackumulerats av överarbete, blir oanmäld.

  Därför har kvinnor som växte upp i stora familjer, där tjejen som äldre var tvungen att sitta med sina yngre bröder och systrar till nackdel för sina egna intressen och hobbyer, ofta med psykologisk sterilitet. Under resten av livet kan de hålla sig i sin undermedvetna ovillighet att ta ansvar för de små.

  • Avvisning av dig själv som kvinna. Av den anledningen är kvinnor som föräldrar drömde om en pojke vanligtvis föremål för infertilitet, och en tjej föddes. Moms och pappor påpekade orimligt regelbundet sina döttrar av sina misslyckade föräldraaspirationer. De valde en manlig sport för henne, tog dem till fiske, lärde dem att slåss och skjuta. Kvinnor, som förnekar sin natur, strävar efter självständighet i allt, för dominans, dominerande och despotiska feminister, blir också oföränderliga. Förändringar i deras kroppar är så uppenbara att de börjar manifestera sig på hormonell nivå - testosteron är av skalan, antenner börjar växa. Sådana kvinnor brukar ha en grov röst och en manlig promenad.
  • Rädsla för förändring i utseende. Efter att ha hört och läst historierna om de "fruktansvärda streckkänslorna", "20 extra pund" efter att ha fött sin födsel börjar vissa kvinnor i det rättvisa könet omedvetet att frukta externa förändringar.

    För sådan infertilitet är benägna tjejer som gör en stor satsning på egen attraktivitet - modeller, skådespelerskor och bara vackra fruar av rika män.

    • Barndomserfarenhet. Ofta diagnostiseras idiopatisk infertilitet hos kvinnor som i barndom har upplevt våld, incest och grym behandling av sin mamma eller pappa. En sådan erfarenhet avgör djupt i det undermedvetna. En kvinna, när hon blir en vuxen, är omedvetet rädd för att ha barn för att inte oavsiktligt skada dem, som hon själv varit tidigare. Detta är den mest komplexa typen av psykogen infertilitet, vilket kräver långvariga och noggranna arbeten hos makarna i tandem med en psykoterapeut. Framgång uppnås aldrig alls.
    • Skam. Om från och med barndomen blev flickan tillsagd att sex är något äckligt och obehagligt, att de är syndiga, att "föra in hemmen" är en skam och skräck för hela familjen, då är det hög sannolikhet att en kvinna som en vuxen inte kan bli gravid på grund av ett undermedvetet negativt uppfattningen om graviditet.

    Mäns problem

    Människans psykologi är enklare och mer rätlinjig. De vill ha ett barn eller vill inte ha det. Samtidigt kan partnern hävda att han inte är emot barnet, men djupt ner kommer han också att vara rädd. Vilka män fruktar:

    • Rädsla för "andra rollen". Män uppskattar och älskar uppmärksamhet åt sin egen person. Även en trodde att den första platsen i en kvinnas hjärta kan passera till en annan (barn) ger honom inte fred. Vanligtvis är män som är osäker på sig själva, upptagna av en despotisk och dominerande mor, som växte upp utan en far, lider av detta.
    • Rädsla växer upp. Några fullvuxna gifta män har barnhobbyer (samla modeller av flygplan, lokomotiv, startbåtar på radion, samla modeller av bilar). Detta är ett tecken på psykologisk omodernhet. Självklart finns det inget fel med sådana hobbyer, men du bör definitivt uppmärksamma dem om du tänker ett barn med en sådan man som en frisk kvinna.Vanligtvis psykologiskt omogna representanter för de starkare sexfräschefamiljerna, där de var omgivna av konstant och obsessiv kärlek till mamma och mormor, där mamma fortfarande försöker knyta en halsduk till en 40-årig son eller fixa kragen på en jacka.

     En man är inte psykologiskt redo att ge upp sin barndom och känna igen sig som en far. Barnets roll är trevligare för honom.

     • Rädsla för förändring. Mannen förstår att barnet kommer att kräva extra kostnader, att barnets utseende kommer att förändra familjens vanliga sätt att leva. Speciellt ansvariga män är också medvetna om att hans fru kommer att behöva hjälpa, eftersom de sömnlösa nätterna väldigt snabbt gör henne till en zombie. Om en man inte har en stark ekonomisk bas, en otillförlitlig ställning på jobbet, om han är rädd för att ta ansvar, utvecklar han ofta ofta idiopatisk infertilitet, vilket är nästan omöjligt att bli av med utan en psykologs hjälp.
     • Rädsla äger inte rum. Om kvinnor lätt kan ändra sina planer och mål, är människans psyke mindre labil. Om en man sedan barndomen drömde om att erövra alla kända bergstoppar, är han osannolikt att dela med sådana idéer efter äktenskapet. Ett barn i förståelsen av en sådan romantik kan hindra uppnåendet av målet.

      Kronisk stress, som som ett resultat en man upplever på grund av en inre konflikt mellan hans "jag" och hustrunens vilja att få barn, kan leda till en förändring i morfologin och antalet spermier.

      Behandling och korrigering

      Det rekommenderas att börja behandlingen med en sökning efter orsakerna. Sanna problem hjälper till att identifiera psykologer, psykoterapeuter, psykosomatister. Så snart orsaken är uppenbar bör alla rekommendationer från läkaren följas. Han kan ordinera hypnoterapi sessioner, en kurs av lugnande medel och vitaminer för båda parter.

      Fördel kommer att vara gemensamma yogakurser, psykologisk träning i gruppen.

      För att avlägsna blocken av rädsla för kontakt med barn, rekommenderar psykosomatiker ofta makar att tillfälligt bli volontärer och besöka barnhem och skydd. Kommunicera med barn kan du snabbt hantera block och rädsla.

      Psykolog tips

      Experter rekommenderar par att sluta varaktigt vänta på två remsor på provet, samt skyll själva och varandra för situationen. Väntar skapar kronisk och långvarig stress och bidrar inte till uppfattningen. Istället kan du:

      • tillsammans med egna händer för att göra reparationer i lägenheten eller plantera en trädgård i landet;
      • åka på en resa;
      • Experimentera i sängen med poserar, sexuella förnimmelser, fokuserar på processen, inte tänker på det möjliga resultatet av akten;
      • hitta en hobby som kommer att vara intressant för båda makarna, eftersom någon positiv kommunikation kommer definitivt att gynna.

      Om du vill lära dig mer om de psykiska orsakerna till deras problem, rekommenderas makarna att läsa böcker av sådana författare som Louise Hey, Mark Sandomirsky, Franz Alexander, Nikolay Guriev. Dessa författare analyserar i detalj de psykologiska orsakerna till vissa kränkningar, inklusive infertilitet, och föreslår effektiva alternativ för att komma ur den onda cirkeln där vanliga par vanligtvis faller: "Skyld - rädsla - sterilitet - rädsla - skuld".

      I extrema fall kan du besluta att anta ett barn. I de flesta fall, efter det kommer lugn, och paret lyckas få sin egen bebis.

      Hur man övervinnar psykologisk infertilitet, se nästa video.

      Ägglossningsräknare
      Cykeltid
      Varaktighet av menstruation
      • menstruation
      • ägglossning
      • Hög sannolikhet för uppfattningen
      Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.
      Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

      graviditet

      utveckling

      hälsa