Vad är tubal sterilitet och hur man behandlar det?

Innehållet

Tyvärr står allt fler kvinnor inför svårigheterna att bli barn. Detta kan underlättas av olika patologier, inklusive de som främjar utvecklingen av tubal infertilitet.

Vad är det

Kvinnlig infertilitet är en patologi där, trots alla försök att bli gravid, inte lyckas en kvinna. Läkare särskiljer flera kliniska varianter av infertilitet. En av dem är den så kallade tubal infertilitet. I sin praktik använder läkare en mer exakt medicinsk term, vilket innebär detta tillstånd. Denna patologi kallas också tubal-peritoneal infertilitet. Rörfaktorn spelar en viktig roll i utvecklingen, som bestämmer ursprunget till detta patologiska tillstånd.

Det bör noteras att i den allmänna strukturen av förekomsten av kvinnlig infertilitet uppstår tubal-peritoneal ganska ofta. Således enligt statistiken utgör denna patologi 30-40% av alla fall av infertilitet hos kvinnor. En sådan hög förekomst bestämmer betydelsen av denna patologi. Många vetenskapliga studier genomförs årligen för att hjälpa läkare att förbättra diagnosen och behandlingen av denna sjukdom hos kvinnor som lider av det.

Orsaker till utveckling

I utvecklingen av tuboperitoneal infertilitet identifierar läkare flera faktorer som bidrar till förekomsten av denna patologi. De skiljer dem från ursprung.

Påverkan av rörfaktor

Med tanke på denna anledning för utveckling av infertilitet indikerar läkare att en kvinna har vissa patologier som är associerade med äggledarna. Normalt förbinder äggledaren äggstocken med livmodern, som direkt deltar i uppfattningsförloppet. För att det mogna ägget ska gå ihop med spermatzonen måste det komma in i äggledaren. Och det är längs äggledaren att det befruktade ägget rör sig in i livmoderhålan, där dess implantering (tätt vidhäftning) till livmodern kommer att fortsätta att ske. sålunda, Anatomiska eller funktionella defekter hos äggledarna är predisponeringsfaktorer för utveckling av tubal infertilitet.

Många kvinnor tror att endast patologier leder till utvecklingen av tubal infertilitet, där äggledarna försämras. Här finns det bara en viss sanning. Faktum är att sådana patologier kan orsaka tubal infertilitet, men är inte de enda. Även kroniska inflammatoriska sjukdomar i äggledarna, som åtföljs av ihållande och långvarig inflammation som uppträder i livmoderhalsen, kan leda till utveckling av tubal infertilitet.

Det är värt att notera att under hela inflammationen är organets fullständiga fysiologiska funktion försämrad. Detta bidrar till att äggledaren börjar peristalisera mindre. I en sådan situation uppträder rörelsen hos det mogna ägget för att bli gravid, ganska långsamt.

Spermatozoa, som är i en ogynnsam miljö för dem, behåller sin livskraft endast under några dagar.Om ägget rör sig för långsamt längs äggledaren, är möjligheten till naturlig befruktning praktiskt taget noll. Som ett resultat bidrar detta till att en kvinna som lider av en kronisk inflammatorisk sjukdom i livmoderröret (salpingit) kan möta problemet med tubal infertilitet.

Utvecklingen av infertilitet hos äggledarna som orsakas av vidhäftningar kan leda till en mängd olika infektioner, inklusive de som är sexuellt överförda. Sådana sjukdomar innefattar exempelvis klamydia eller gonorré.

Skälen som bidrar till utvecklingen av sekundära patologier som leder till infertilitet är också intrauterin gynekologisk intervention. Dessa inkluderar följande:

  • skrapning, utförd av olika skäl både för medicinska och diagnostiska ändamål;
  • abort med användning av medicinska instrument;
  • hydrotubation av livmoderrör.

Endometrios kan också leda till utveckling av tubal infertilitet. Tyvärr har denna farliga patologi blivit allt vanligare vid gynekologisk träning. Endometrios störar äggledarens fulla funktion, vilket också bidrar till att minska sannolikheten för barnets självuppfattning.

Inverkan av peritoneal faktor

Vidhäftningsprocessen, som leder till olika adhesioner (utväxt), kan utvecklas i kvinnokroppen nästan var som helst. Ett undantag är inte bäckens hålighet. Förekomsten av vidhäftningar i bäckenet och bukhålan hos kvinnor kan betraktas som peritonealfaktorn för tuboperitoneal infertilitet. Det bör noteras att vidhäftningar kan bildas på olika ställen. Så kan de lokaliseras i blåsans område, bakom livmodern, i äggstockarnas och äggledarnas område. Vidhäftningarna, som om "strängar" börjar att sträcka organet i olika riktningar. Detta leder till att organet som påverkas av limprocessen helt enkelt inte kan fungera fullt ut.

Förekomsten av vidhäftningar inuti äggledaren är en separat patologi. I det här fallet har de mogna äggen, som produceras av friska äggstockar, nästan ingen chans att träffas med spermier. Adhesioner som finns i äggledaren, är ett mekaniskt hinder för äggets rörelse. I detta fall minskas sannolikheten för naturlig uppfattning också betydligt.

Utvecklingen av vidhäftningar i bäckenet hos kvinnor kan bero på olika orsaker. Bland dem är konsekvenserna av gynekologisk och kirurgisk verksamhet.

Förekomsten av tidigare operationer i historien bör vara ett varningsskylt för läkaren. I denna situation krävs en utökad diagnos, inklusive att identifiera vidhäftningar i bäckenet.

Hur manifesterar sig det?

Risken för tubal infertilitet på många sätt ligger i det faktum att en kvinna under lång tid kanske inte är medveten om att hon har ett stort problem med en barns naturliga uppfattning. Även med kroniska sjukdomar i äggledarna utvecklas inte oändligheten i röret. Som regel, för första gången att tänka på den eventuella närvaron av tubal-peritoneal infertilitet gör misslyckade försök för ett par att bli en baby.

I det överväldigande antalet fall kommer kvinnor av reproduktiv ålder till en tid med en fertilitetsspecialist eller gynekolog som, trots upprepade försök att bli gravid, inte kan göra det. För att bestämma den patologi som orsakade detta tillstånd tillgriper läkare utnämningen av ett antal diagnostiska förfaranden, inklusive ett antal indikationer, inklusive undersökning av tubal patency. Efter en sådan diagnos kan läkare förstå den exakta orsaken som påverkar utvecklingen av tubal-peritoneal infertilitet i varje enskild situation.

behandling

Terapi för tubal infertilitet är alltid komplicerad och ganska komplicerad.Före behandlingen ska en kvinna ha mod och tålamod. Ibland händer det att för att uppnå ett positivt resultat krävs mycket tid, ansträngning och till och med finansiella kostnader. Om läkare bestämmer att orsaken som ledde till tubal-peritoneal infertilitet kan hanteras med hjälp av komplex terapi, kommer de definitivt att tala om detta för patienten. En positiv inställning till behandling är en av de viktiga komponenterna i framgång.

Drogterapi

Behandling med medicinering utförs vanligen om en kvinna med tubal infertilitet har några kroniska inflammatoriska sjukdomar i äggledarna. Ett antal droger bekämpar inflammation, vilket minskar biverkningar. Valet av behandlingstaktik beror till stor del på den specifika patologin som orsakade utvecklingen av tubal infertilitet. Så, för terapins syfte, kan en kvinna som drömmer om att bli moder bli förskrivna antiinflammatoriska läkemedel. De är vanligtvis tilldelade tillträdet till kursen. I detta fall måste läkaren ange en enstaka dos och antalet intagningsdagar. Det bestäms individuellt.

Om orsaken till inflammatorisk process i äggledarna är en infektion, krävs receptbelagda antibakteriella läkemedel. För närvarande föredrar läkare moderna antibiotika, som har ett brett spektrum av åtgärder. Fördelarna med utnämningen av sådana medel är uppenbara. Antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder kan effektivt hantera en mängd olika patogena (patogena) mikrober. Moderna antibakteriella läkemedel tolereras vanligtvis väl. De tilldelas också till utbytesmottagningen.

Efter genomförande av antibiotikabehandling utförs en utvärdering av dess effektivitet nödvändigtvis. För denna kvinna kan tilldelas blodprov, liksom uppförandet av insamlingen av smuts från könsorganet. Om antibiotikabehandlingen är känd som ineffektiv, väljs ett annat antibiotikum med ett alternativt regime.

Vid behandling av infektiösa patologier kan man använda olika läkemedel. Så, några av dem skrivs ut för oral administrering - i form av kapslar, pulver eller tabletter. Andra injiceras genom injektioner.

Valet av administreringssättet för läkemedlet beror på dess kemiska egenskaper. Sättet att hantera läkemedlet väljs av den behandlande läkaren.

sjukgymnastik

För behandling av tuboperitoneal infertilitet kan en mängd olika fysioterapeutiska metoder användas. En av dem är utnämningen av elektrofores med läkemedel som har antiinflammatorisk och resorberande verkan. För att uppnå en positiv effekt krävs vanligtvis flera förfaranden.

Frekvensen av besök och antalet behandlingssessioner bestäms av den behandlande läkaren tillsammans med fysioterapeuten. För varje fysioterapi teknik finns det ett antal kontraindikationer, så de utses endast av specialister.

Gynekologisk kirurgi

I vissa fall, för att eliminera orsaken som ledde till utvecklingen av tubal infertilitet, krävs kirurgisk ingrepp. Åtgärden i det här fallet bör syfta till att förbättra situationen och bör också bidra till att förbättra möjligheten till naturlig uppfattning. Efter en kirurgisk gynekologisk intervention på fallopierna kan en kvinna ordineras ett underhållskomplex av läkemedelsbehandling, såväl som vid behov fysisk terapi.

Assisted Reproductive Technologies

Tyvärr är det i praktiken ganska ofta fall där läkare fortfarande inte kan nås efter en lång och ibland försvagad behandling av en positiv terapeutisk effekt.I detta fall kommer hjälpen från en kvinna som vill känna moderskapets skönhet, komma från modern medicinsk teknik, varav en är in vitro-fertilisering (IVF).

Innan IVF behöver en kvinna som planerar att bli gravid snart behöver träning. För detta förskriver läkare en framtida mor för en uppsättning undersökningar och väljer om nödvändigt ett behandlingsschema. Detta är nödvändigt för att hon kunde bära barnet under graviditeten.

Före IVF är behandlingen av samtidiga sjukdomar också obligatorisk, eftersom exacerbationen av sådana patologier under graviditeten kan försämra prognosen signifikant.

Om vad som rör infertilitet, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa