Vad är intrauterin insemination och hur utförs proceduren?

Innehållet

Sedan 2003 har intrauterin insemination använts i Ryssland för att bekämpa vissa former av infertilitet. Denna behandlingsmetod erbjuder många kliniker, både offentliga och privata. Vad är det och hur förfarandet utförs - kommer att diskuteras i den här artikeln.

Vad är det

Insemination kallas insemination, vars syfte är att befrukta en kvinna utan direkt sexuell kontakt. Naturlig befruktning sker efter att hennes partner sitter in i det kvinnliga könsorganet. Endast de mest friska och mobila spermatozoa når äggcellen. Först måste tiotals miljoner manliga gameter överleva i den sura miljön i slidan. Då måste du gå igenom det viskösa livmoderhalsslemmet i livmoderhalsen, i livmodern är mindre än hälften av spermierna.

De mest varaktiga av dem lyckas övervinna livmoderhålan och komma in i äggledarens mun. Få kommer till sin ampullära del. Ett ovum väntar på dem i detta vida avsnitt efter ägglossningen. Hon är redo för befruktning. Spermceller måste attackera dess membraner så att en av de miljoner gonaderna kan komma in i oocyten och befrukta den. Omedelbart efter detta stängs membranen hos den kvinnliga reproduktiva cellen och ingen mer spermier passerar genom.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Infertilitet har många ansikten. Ibland kan ett par inte bli gravid på grund av det faktum att den livmoderhalsiga slem i livmoderhalsen hos en kvinna innehåller antispermantikroppar. Som ett resultat dömer de flesta cellerna redan i detta skede. Ibland är orsakerna förankrade i endokrina sjukdomar eller i den låga kvaliteten hos en mans ejakulat, där det finns signifikant mindre motil och fasthållande spermie än vad som behövs för att bli gravid. I alla dessa situationer kommer insemination till räddning.

Intrauterin insemination (IUI) är en av de olika sätten att administrera en man eller givares ejakulat. Det brukar öka chanserna för uppfattningen, eftersom spermier "levereras" av skickliga händer till erfarna läkare omedelbart till livmoderhålan eller till och med i munen av äggledarna ökar sannolikheten för att vissa spermier fortfarande kommer att lyckas. Om insemination inte av hearsay européer visste på XIX-talet. Menarna injicerade ejakulatet med sin partner närmare livmoderhalsen. Införandet av seminalvätska längre in i livmoderhålan lärdes att endast ske under mitten av 20-talet.

Sällan är VMI förvirrad med IVF. Skillnaden är kolossal. Under intrauterin insemination sker själva uppfattningen, partnerskapens köttceller, det ödesdigra mötet på de mest naturliga sätten och var den är avsedd för naturen. Under in vitro fertilisering finns ägget och spermierna inte i honkroppen men i en speciell laboratoriebehållare, som kallas Petriskålen. Efter några dagar överförs de redan livskraftiga och växande embryonna i livmodern.

Intrauterin insemination fungerar ofta som den första metoden, som föreslås för att testa ett sterilt par. Ibland är försöket ganska framgångsrikt. Men i allmänhet är metodens effektivitet låg - effektiviteten överstiger inte 11%. Under det andra förfarandet ökar chanserna, men inte signifikant, upp till 15-17%. Det tredje försöket anses vanligtvis vara det mest fördelaktigt, eftersom sannolikheten för graviditet efter det ökar till 24-25%.

Tyvärr är detta den övre gränsen för möjligheter. Om framgång inte kan uppnås rekommenderas partners med andra metoder, såsom IVF eller IVF med ICSI.

klassificering

Intrauterin insemination har en ganska enkel klassificering. Det kan vara homologt om manens sperma används för proceduren (som ett alternativ, en permanent sexuell partner). Heterologisk VMI utförs också ibland, där förfarandet utförs med donorsperma. Insemination med ett äktenskap eller en partner i ett civil äktenskap utförs när det finns kvinnliga faktorer av infertilitet eller avvikelser i spermogrammet, men i allmänhet är ejakulatets kvalitet ganska tillfredsställande.

Donor gametes används för VMI till ensamstående kvinnor som inte har en man, men som drömmer om att höja en bebis. Och även med makarnas samtycke kan donorbiomaterial användas med signifikanta avvikelser i mans spermogram, när naturliga sexuella handlingar inte ger det önskade resultatet.

En man med en bärare av generna för svåra ärftliga sjukdomar som kan förekomma hos avkomman rekommenderas också ofta att ge samtycke till gödseln hos gifte med givarspermatozoa.

Indikationer och kontraindikationer

Långt från alla former av infertilitet kan IUI rekommenderas. Indikationer för proceduren är inte bara medicinska men också sociala. Därför är antalet personer som ett sådant förfarande visar sig ganska begränsat. Det inkluderar ensamstående kvinnor, makar som inte kan bli föräldrar på grund av icke-allvarliga former av manlig infertilitet, liksom familjer där kvinnan har mindre avvikelser i reproduktionsorganens funktion. För heterolog VMI kan det finnas brist på eller allvarliga skador på testiklarna, skrotan och medfödda missbildningar av könsorganen hos en man.

Donor gametes kan introduceras till en kvinna med hennes mans samtycke, om paret diagnostiseras med fullständig genetisk inkompatibilitet. Förutom vissa former av semenbrott, där det inte finns någon sperma i ejakulatet, eller väldigt få levande celler kan också vara en indikation på en heterolog typ av IUI.

Homologisk insemination utförs inte alltid på grund av infertilitet. Ibland var en man tvungen att deponera sitt biomaterial i en cryobank innan han började en komplex behandling för onkologi. Vid slutet av strålbehandlingstiden kommer spermogrammet att vara olämpligt för befruktning, och sedan kan en kvinnas tidigare frusna mans sperma administreras till kvinnan. Båda typerna av IUI kan användas för kvinnor med cervikal stenos, en cervikal faktor av infertilitet, liksom med en stor mängd antispermantikroppar som produceras.

Ofta är orsaken till behovet av att införa sperma direkt i livmodern kvinnlig vaginismus. I denna sjukdom shudder vaginala muskler i spasmer när man försöker injicera någonting i den. Om föregående födselar var livmoderhalsen allvarligt skadad och det finns ärr på den, är det också möjligt att gödsla med hjälp av VMI.

Det finns tillräckligt kontraindikationer för metoden. Oinvesterade partners är inte tillåtna före insemination. En kvinna kommer att nekas ett förfarande om hon för närvarande har tecken på en akut inflammatorisk process eller en förvärring av kroniska sjukdomar. En kvinna som inte kan ge en psykiater med ett bevis på sin fullständiga mentala hälsa och inte behöver använda speciella potenta droger kommer också att nekas artificiell intrauterin insemination.

Kontraindikationer är onkologiska sjukdomar liksom godartade tumörer som inte avlägsnades före förfarandet.Obstruktion av äggledarna är en direkt kontraindikation för proceduren. Graviditet kan vara farlig under vissa avvikelser i livmoderns, äggstockarnas struktur. Om sådana patologier detekteras administreras inte kvinnan av VMI. IUI-förfarandet kan vägras om smittsamma sjukdomar upptäcks hos mannen, eftersom spermierna kan orsaka smitta i kvinnan.

Du kommer att lära dig mer om indikationerna på intrauterin insemination under följande video.

utrustning

VMI kan utföras både i naturcykeln, om kvinnan är bra med äggstockarnas arbete och efter en kort hormonell stimulering av ägglossningen, om hon har anovulatoriska abnormiteter.

Om en hormonbehandling väljs, börjar behandlingen på den 3-5: e dagen i menstruationscykeln. En kvinna får follikelstimulerande hormoner i en individuell dos. På den 8-10: e dagen av cykeln registreras vanligtvis en stor dominerande follikel. Vinkeln på hCG introduceras, vilket i 34-36 timmar leder till bråk i follikeln och frigöringen av ägget. Insemination under denna period och dagar senare kan leda till befruktning

Ofta försöker läkare att genomföra insemination i två steg - före ägglossning per dag och omedelbart efter det, vilket signifikant ökar chanserna för ett positivt utfall och graviditeten.

Efter insemination kan progesteronmedicin förskrivas för att underlätta graviditeten om den uppstår.

Om insemination utförs i naturcykeln, ska inga droger tas. Med ultraljud övervakar läkare mognad av folliklar, liksom tillväxtdynamiken hos luteiniserande hormon i blodet. Vid rätt tillfälle genomför de IUI-förfarandet.

Förfarandet i sig tar 5-7 minuter. Det kräver ingen anestesi, eftersom en mycket tunn och flexibel kateter används för att injicera den tidigare rengjorda och undersökta spermierna hos mannen eller givaren i livmodern. Kvinnan tar plats på gynekologisk stol, varefter doktorn försiktigt sätter in en tunn kateter i livmoderhalsen. Under ägglossningen är livmoderhalsen något öppen, så att utbrott av livmoderhalsen inte är nödvändig, följaktligen frånvaron av smärta.

Spermierna placeras i en engångsspruta, ansluten till katetern och försiktigt, injicerar långsamt innehållet i livmoderhålan.

Efter proceduren ska kvinnan ligga i ungefär en timme i ett läge på ryggen med benen som kastas på knähattarna på tittarstolen. Då kan hon lämna kliniken.

För förfarandet levererar en man spermier samma dag, såvida inte donatorn eller kryopreserverad sperma är föreskriven. Den tvättas i laboratorieförhållanden från partikelvätska, befriad från andra föroreningar, placeras i en centrifug. Det visar sig koncentrerad sperma, där det finns de mest kraftfulla och friska bakterierna. Patienter och morfologiskt defekt spermier avvisas.

Denna koncentrerade sperma kan inte lagras. Den är avsedd att användas under en kort tid. Om inseminering inte kan göras nu, då för nästa procedur, måste mannen överlämna en ny del av ejakulat, eftersom den renade spermierna inte är föremål för frysning.

Förberedelser och analyser

Listan över test som makarna skickar före IUI är ganska stor. Kvinnor måste ordineras enligt följande procedurer:

 • allmänna blod- och urintester
 • biokemiskt blodprov;
 • blodgrupp och rhesusprov;
 • blod för hiv och syfilis;
 • blod för hormonell profil
 • blod för viral hepatit B och C;
 • blod för TORCH infektion;
 • gynekologisk undersökning
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • vaginala smutsar;
 • diagnostisk laparoskopi för att klargöra bredden av äggledarnas lumen;
 • kolposkopi.

En man är ordinerad med ett spermogram, samt en allmän analys av blod och urin, blod för hiv-status, syfilis, ett smet från urinröret för infektioner som är sexuellt överförda.Med den immunologiska faktorn av infertilitet kan immunogrammer tilldelas båda parter, såväl som MAP-testet för en man och analysen för antispermantikroppar i blodet och cervikala slem för en kvinna.

En kvinna i flera månader rekommenderas inte att ta alkohol och röka, följa dieter och uppleva tung fysisk ansträngning. Och du bör också eliminera stress, eftersom stresshormoner har en dålig effekt på produktionen av könshormoner som är nödvändiga för framgången för hela företaget. Sexuell avhållsamhet rekommenderas till en man före införandet av insemination. Det är bättre om sex och onani inte kommer från 3 till 5 dagar.

Han borde äta gott och fullt, inte vara nervös, ge upp alkohol, nikotin och andra droger, om de inte är föreskrivna av hälsoskäl.

I flera månader före förfarandet rekommenderas båda makarna att inte gå till badet, ta ett ångbad i bastun, sola i solariumet och suga i det varma badet länge. Detta gäller särskilt för män, eftersom överhettning av testiklarna minskar antalet livskraftiga och motila spermier.

Före insemination kan en kvinna äta och dricka, men var försiktig med vätskor eftersom blåsan inte ska fyllas. Innan proceduren, var noga med att gå på toaletten, urinera, tvätta. Övrig träning före IUI är inte nödvändig.

rekommendationer

De första två dagarna efter VMI-proceduren rekommenderas en kvinna fullständig vila, både fysisk och emotionell. Du kan inte simma och ta heta bad, du behöver få tillräckligt med sömn och äta fullt och äta tillräckligt med protein mat. Ingen anledning att oroa dig och oroa dig, eftersom det minskar sannolikheten för framgångsrik implantation. En kvinna kommer att gå med i graden av gravida kvinnor först efter det att det befruktade ägget fäster vid livmoderns vägg.

Ingen ovanlig urladdning bör inte förväntas, men om det blir blodig eller grågrön vaginal urladdning, var noga med att berätta för din läkare.

Sannolikheten för komplikationer efter intrauterin insemination är låg - Endast 0,5-0,8% av fallen kan utveckla infektion och inflammation i livmoderhinnan (cervicit). I 2-3% av fallen, efter hormonell stimulering av ägglossning, utvecklas överstimuleringssyndrom, vilket uppenbaras av en ökning av äggstockarna i storlek, svullnad, illamående och kräkningar, en känsla av uppblåsthet i buken. I 1% av fallen kan en ektopisk graviditet utvecklas och i 25% av fallen utvecklas en multipelgraviditet, eftersom ägglossningen med hormonell stimulering inte kan ske med en, men med två ägg. Men i de flesta kvinnor är förfarandet oupphörligt.

Kostnad för

Var och en av stadierna i VMI har sitt eget värde. I olika kliniker kan det skilja sig, men i genomsnitt i landet är trenderna ungefär desamma. I det inledande skedet krävs en reproduktionsspecialist, det kostar mellan 1 och 1,5 tusen rubel. Kostnaden för sperma och ultraljud hos bäckenorganen hos kvinnor är nästan densamma - i intervallet 1,5 tusen rubel. Den genomsnittliga kostnaden för inseminationsprogrammet, inklusive alla nödvändiga analyser i Ryssland år 2018, är 25-45 tusen rubel. Vid behov kan användningen av donatorspermipriset stiga med 20-25 tusen. Hormonal stimulering ger cirka 20 tusen mer till poängen.

Intrauterin insemination kan göras kostnadsfritt med kvotfonder. Ordningen från Ryska federationens hälsovårdsministerium innebär ett sådant tillfälle. Om din läkare rekommenderar VMI, kan han skicka förfrågan och resultaten från testet till det lokala hälsovårdsministeriet. Där kommer han att övervägas och ges en kvot för behandling på bekostnad av regionala eller federala budgetmedel. Du borde dock veta att donorsperma med ett sådant behov kommer att behöva betala från sina egna medel. OMS-policyen kommer endast att omfatta själva förfarandet och ett antal stadier av IUI.

recensioner

  Feedback om intrauterin insemination är tvetydig.De som lyckades bli gravid, hävdar att metoden har många fördelar - moderat och mildt hormonellt stöd, vilket sällan orsakar komplikationer, enkelhet och snabbhet i själva förfarandet och det viktigaste är uppfattningen på ett naturligt sätt. Det finns också en hel del negativa recensioner om VMI. Oftast hävdar kvinnor att flera försök som inte slutade med graviditetens början har "ransacker" dem. De flesta gick då överens med IVF.

  Metodens låga effektivitet är pinsamt och alarmerande, och löften att "det sjätte försöket blir mer framgångsrikt än det första" är lite tröst, eftersom tiden är slut, kvinnan är inte yngre och sex försök med VMI kommer att kosta två IVFs, vars effektivitet är nästan tre gånger högre .

  De inseminationspaket som diskuteras av kvinnor, som kan köpas på kliniker eller apotek, är inte relaterade till intrauterin insemination. De låter dig komma in i sperma bara närmare ingången till livmoderhalsen. Effekten av denna introduktion överstiger inte 3%. Att utföra VMI med donorsperma med manets samtycke garanterar inte bara graviditetens inbrott, utan också bevarande av familjen.

  Den tråkiga erfarenheten hos många kvinnor som har gått igenom en sådan insemination visar framgångsrikt att de flesta män inte är moraliska redo att höja och höja ett barn som inte är med sitt eget blod och inte ser ut som dem alls. Ofta slutar sådan behandling av infertilitet inom några år i skilsmässa.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa