Sekundär infertilitet: varför är det omöjligt att bli gravid igen och vad ska man göra?

Innehållet

Även par som redan har ett barn kan möta problemet med att unga barn. Det förefaller som om ett barns födelse indikerar att partner har inga problem med reproduktiv hälsa. Detta är dock inte fallet. Denna artikel kommer att berätta om vilken sekundär infertilitet är, varför det är omöjligt att bli gravid igen och vad man ska göra med det.

Vad är det

Det finns många par som misslyckas med att tänka på sin bebisbror eller syster. Någon har redan två barn, men det är omöjligt att bli den tredje. Situationen kan vara väldigt annorlunda. Om trots att förekomsten av den första barnet har svårt att få det nästa under en lång tid, kan denna situation betraktas som sekundär infertilitet.

Problemet med uppfattningen av andra och efterföljande barn är tyvärr inte så sällsynt. Det anses att cirka 10% av par som redan har sin första baby och drömmer om den andra kan möta detta problem.

Många par som går till familjeplaneringscentralen tror att problemet med sekundär infertilitet endast är associerad med en kvinna. Det bör noteras att detta inte är fallet. Reproduktiva hälsoproblem kan vara med båda parter.

För att bestämma exakt vad som orsakade svårigheterna med att få barnet, bör var och en av parterna noggrant undersökas.

Riskfaktorer för utveckling av patologi hos kvinnor

Problem med svårigheterna att begära en bebis kan vara "dold" i en kvinnas hälsotillstånd. Utvecklingen av sekundär infertilitet bidrar till en hel del olika orsaker, vilket leder till att den efterlängtade befruktningen inte sker.

ålder

Läkare tror att ju äldre en kvinna är, ju mindre sannolikt är hon att bli gravid. Denna funktion beror på naturen. Således, i en ålder av 35-38, en kvinnas fysiologiskt reducerade antal effektiva ovulatoriska menstruationscykler, under vilka mogna ägglossor som är lämpliga för uppfattningen kommer in i livmoderns lumen.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vid 40 års ålder antas nästan varje tredje menstruationscykel vara anovulatorisk. Därför säger läkare att kvinnlig fertilitet gradvis minskar vid åldern 35-40 år. Efter 45 år, enligt statistiken, kan sannolikheten att bli barn inte vara mer än 5%.

Statistiska data - "torra" nummer. Naturligtvis bör det förstås att varje situation är individuell. I sitt arbete möter gynekologer situationer när en mamma på 45 år eller äldre föder ett andra eller tredje barn. Sådana fall kan faktiskt vara, men de är inte så ofta.

Sjukdomar i reproduktionsorganen

Gynekologer noterar att även en frisk kvinna som har fött sitt första barn kan möta vissa gynekologiska patologier. Så, en av de sjukdomar som förhindrar att en lilla bror eller syster för första barnet är endometrios. Denna förföriska patologi har tyvärr blivit allt vanligare vid gynekologisk övning. Även gynekologer noterar ett annat ganska obehagligt faktum - kvinnor av ung ålder har blivit alltmer sjuk med endometrios.

Endometrios kan inte bara påverka könsorganen utan också spridas till bukhålan. Denna patologi bidrar till störningen av äggstockarnas normala funktion och i vissa fall kan minska äggledarnas patency. I en sådan situation blir befruktningen av äggen omöjlig.

Tyvärr registreras endometrios alltmer hos kvinnor i åldern 35-40 år. Det är vid denna ålder som en kvinna, enligt statistiken, börjar tänka mer om den andra graviditeten. Förekomsten av endometrios kan avsevärt minska risken för eventuell uppfattning samt leda till fortsatt infertilitet.

Om naturlig befruktning blir omöjlig på grund av sjukdomsprogressionen, kommer modern reproduktiv teknik att rädda.

En annan patologi som kan leda till svårigheter med uppkomsten av en efterlängtad graviditet är livmoderfibroider. Närvaron av myomatiska noder är ett mekaniskt hinder för implantationen av ett befruktat ägg. Fibroider kan också skapa ett specifikt hinder mot spermier som går in i livmodern genom könsorganet. I det här fallet kan den manliga könscellen inte sammanfoga med kvinnan, det leder också till frånvaron av en efterlängtad graviditet.

Myoma är en ganska smutsig sjukdom. Det kan tyckas plötsligt, nästan mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Faren för fibroids ligger i det faktum att en kvinna under lång tid inte kan märka utseendet på några negativa symtom. Brist på graviditet kan hänföras till vissa psykologiska skäl eller långvarig stress. Hos kvinnor som redan har barn kan fibroids förekomma även efter födseln.

Det finns många sjukdomar som kan orsaka svårigheter med uppfattningen av andra och efterföljande barn. Således kan utvecklingen av sekundär infertilitet bidra till den patologi i vilken vidhäftningar växer i lilla bäcken och bukhålan. Närvaron av ärr eller vidhäftning är ett mekaniskt hinder för äggets möte med spermatzonen. Uttagade adhesioner i bäckenet kan vara en riskfaktor för utveckling av sekundär infertilitet.

Effekter av verksamheten

Problem med barns uppfattning kan också förekomma hos mödrar som har haft en kejsarsnitt under sin första graviditet. Förekomsten av gynekologisk kirurgi i historien är ofta ett tecken på utvecklingen av möjliga problem senare i början av graviditeten. Det bör noteras att denna situation fortfarande förekommer i gynekologisk praxis relativt sällan.

Det är mer ogynnsamt om kvinnan hade klistersjukdom efter kirurgisk behandling av bäckenorganen. I detta fall kan vidhäftningar lokaliseras i äggstockarna, äggledarna och till och med i det främsta reproduktionsorganet - i livmodern. Ju mer vidhäftningar desto lägre sannolikheten för barnets möjliga uppfattning.

amning

Medan mamman ammar den första babyen är chanserna att bli gravid andra ganska låga. Återigen är det värt att betona att detta händer i de flesta fall. Varje regel har undantag. Recensioner av några kvinnor tyder på att de igen blev gravid medan de födde den första barnen. Detta är dock undantaget snarare än regeln.

Under amning produceras vissa hormoner i kvinnokroppen. Normalt är deras balans sådan att uppfattningen om nästa barn under amning minskar avsevärt. Det här är avsett för naturen, så att en kvinna först kan mata en baby och sedan tänka på re-graviditet. Om en kvinna av någon anledning har hormoner som "går av", kan hon bli gravid under amning.

Orsaker av män

Problem med uppfattningen av andra eller efterföljande barn kan också orsakas av hälsoproblem hos mannen. Som regel går representanter för det starkare könet inte till läkare under lång tid och försöker att inte märka problemet. Problem med att få barnet kan dock vara en stark motivation för att underlätta besök på en medicinsk klinik.

ålder

Läkare noterar att kvaliteten på spermier hos män försämras med åldern. Detta bidrar till ett antal olika skäl. Redan i åldern 35-40 minskar antalet livsdugliga och aktiva spermatozoa i ejakulatet. Naturligtvis är sådana förändringar inte alltid den absoluta orsaken till infertilitet. De kan emellertid ibland minska möjligheten till naturlig uppfattning.

Fel sätt att leva

Kvaliteten hos manliga spermier påverkar ett stort antal olika faktorer. Det antas att spermiernas aktivitet och rörlighet minskar med bakgrund av allvarlig stress, överdriven fysisk ansträngning, liksom i uppförande av en ohälsosam livsstil. Den försvagande stressen i arbetet och bristen på optimal fysisk ansträngning är allvarliga riskfaktorer för utvecklingen av manlig infertilitet.

Brott mot funktionen hos könsorganen kan även leda till brist på ordentlig sömn. Om en man har svårt att somna under en lång tid och går och lägger sig varje dag efter 2-3 på morgonen eller till och med på morgonen, upplever hans kropp en allvarlig "överbelastning". För kroppens normala funktion rekommenderar läkare att sova minst 8 timmar.

Skadliga vanor bidrar inte heller till att upprätthålla människors hälsa. Forskare tror att manrökare har sämthastigheter mycket värre än män som inte röker. Alkohol påverkar också spermatogenesen (bildandet av manliga könsceller).

Även om man tar 30 ml etylalkohol kan det få en skadlig effekt på manliga könsceller och orsaka erektionsproblem.

infektion

Sjukdomar som kan leda till en minskning av spermatogenes kan vara infektiös i naturen. Oftast bidrar utvecklingen av olika funktionsstörningar hos män till sexuellt överförbara infektioner. Faren för dessa patologier ligger i det faktum att de under lång tid kan vara "dumma", det vill säga utan uppenbarelse av negativa symtom.

Infektionssjukdomar orsakar olika mikrober som kan "bosätta sig" i olika inre organ, inklusive de som är ansvariga för reproduktion, och orsaka en kronisk inflammatorisk process i dem. I en sådan situation är hela kroppsarbetet omöjligt. För att klara den resulterande funktionsnedsättningen krävs en obligatorisk behandling. I detta fall ordineras terapi som regel till båda parter. I ett fall är det läkemedelsbehandling, och i det andra - profylaktiskt.

Vad ska man göra?

Om du har problem med uppfattningen av andra eller efterföljande barn ska paret kontakta en läkare. Många partner gör misstaget att tro att eftersom de lyckades få ett första barn är det lätt att tänka på en andra. I praktiken är det hela tiden inte alltid fallet. Problemet med sekundär infertilitet kan vara så allvarlig att paret kommer att behöva tillgripa tjänster av en surrogatmamma eller göra IVF.

Läkare säger att diagnosen sekundär infertilitet i regel ofta är oändlig. Detta beror till stor del på att parterna är ganska sent för att vända sig till specialister, med tanke på att de inte har något problem, och svårigheter att tänka sig är bara ett tillfälligt fenomen. Ofta tillgriper de olika sätt av traditionell medicin, vilket tyvärr inte alltid leder till några positiva resultat. Flera misslyckade försök att föreställa sig en bebis leder fortfarande till att paret så småningom blir till centrum för familjeplanering.

Terapi, som väljs i medicinska centra, är individuell. För behandling av patologier kan en mängd olika metoder tillämpas - från vanligt recept på droger till flera kurser av fysioterapi. Terapi av sekundär infertilitet kan vara ganska lång. Behandling av vissa patologier utförs även i flera månader för att uppnå ett positivt terapeutiskt resultat. Ett par som drömmer om att ha ett andra barn borde vara tålmodig och behålla en positiv attityd.

förebyggande

Många kvinnor, som har fött barnets första barn, vill verkligen känna samma lycka igen. För att upprätthålla hälsan måste du komma ihåg om förebyggande åtgärder. Många sjukdomar är lättare att förebygga än att bota. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, en balanserad kost, regelbundna promenader i frisk luft och stressreducering är viktiga förutsättningar för att upprätthålla reproduktiv hälsa i många år.

Läkare råder att efter det första barnets födelse borde du inte skynda till det andra barnets födelse. Det är bättre att planera den efterföljande graviditeten efter 18 månader från det första födelsetidpunktet. Forskare tror att det här är den minsta tid det tar för en kvinna som just har fött en återhämtning.

Under graviditeten, och sedan laktation, arbetar kvinnokroppen intensivt. Alla hans reserver är riktade vid denna tid för att säkerställa barnets behov.

Under graviditeten, och sedan laktation, förlorar en kvinna vissa spårämnen. För att kroppen ska kunna fylla på de bortkastade reserverna, tar det ganska mycket tid. Mamma, som just har fött barnets första barn, bör inte bara ta hand om hennes nyfödda barns hälsa, utan också komma ihåg hennes välbefinnande. Korrekt näring, rik på proteiner och vitaminer, är mycket viktigt efter laktation. Detta kommer att hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare och "fylla" sina reserver för framtida graviditeter.

I nästa video, se ett webbseminarium om ämnet sekundär infertilitet.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa