Vit feber hos ett barn

Innehållet

Alla vet att feber har en viktig skyddsfunktion för kroppen - det hjälper immunsystemet att bekämpa invasionen av främmande bakterier och virus. Men vissa typer av feber kan vara dödliga för ett barns kropp. Vit feber är en av dessa arter. Med henne har barnet hög feber och kalla lemmar. Om du vill veta varför staten utvecklas, hur man hjälper din bebis, läs den här artikeln.

Vad är det

Febern betraktas inte som en sjukdom. Det utvecklas som en defensiv reaktion med ett stort antal akuta infektiösa och inflammatoriska sjukdomar. Apparaten som är ansvarig för termoregulering reagerar med feber (för speciella ämnen som tränger in från utsidan, pyrogener).

Vanligtvis är de inte oberoende ämnen, men komponenter av olika patogena mikroorganismer, virus. De verkar på nivån av hjärnan - skiftande punkten i mitten av termoregulationen, som ligger i hypotalamusen.

Medicin är bekant med olika typer av feber, men alla (oavsett orsak) är vanligtvis uppdelade i rött och blekt, så markerat med hudens grundläggande färg under sjukdomen. Den andra är vit feber.

Höga temperaturer behövs av kroppen, eftersom det under sjukdomen stimulerar produktionen av interferoner, proteiner som är nödvändiga för immunförsvaret. Men för mycket värme blir farligt för barnet i sig.

Vit feber åtföljs inte bara av hög temperatur, men också av nedsatt blodcirkulation, liksom en obalans mellan kroppens värmeproduktion och dess effekter. En spasma av perifera kärl utvecklas, och detta är mycket farligt, särskilt för barn från födsel till ett år.

Symtom och tecken

Vit feber - ett namn som så fullt som möjligt avslöjar kärnan i barnets tillstånd. Vid höga temperaturer ser barnet blekt ut, hans läppar, nasolabiala triangeln får en blåaktig nyans, det finns blåaktiga cirklar under ögonen. På huden kan du se ett blåaktigt kärlnät, och för denna funktion kallas ibland huden med vit feber ibland "marmor". Händer och fötter på grund av nedsatt blodcirkulation blir kalla, nästan isiga.

Många barn, även med hög värme, känner sig ganska kraftigt. Vid vit feber är allt annorlunda - barnet är mycket trögt, det finns alla symtom på förgiftning, han är väldigt svag.

Pulsen i smulor snabbare, förändringar i hjärtfrekvensen kan observeras. Barn som kan uttrycka sina klagomål i ord kan klaga på att de känner sig kalla, de har en uttalad chill. Blodtrycket kan vara förhöjt. Vid temperaturer över 39,0 grader kan hallucinationer och bevakningsproblem uppstå, barnet börjar vandra, och ofta börjar febrila anfall.

Huvud och huvudsymptom för att skilja vit feber från någon annan är kalla händer och fötter. Om föräldrar märker detta måste de ge barnet akut hjälp. Om temperaturen är över 39,0 grader behöver du ringa en ambulans.

En ytterligare diagnostisk åtgärd kan betraktas som "blektest". Om huden är lätt pressad av tummen, med vit feber finns det en ljuspunkt som inte kan återställa den naturliga färgen för huden under lång tid.

Första nödsituationen

Första hjälpen för vit feber är att värma barnets ben, återställa vaskulär permeabilitet och säkerställa blodflödet.För att göra detta är det strängt förbjudet att använda metoderna för värmeavlägsnande så populär bland folket - kallt gnidning och inslagning. Detta leder endast till ännu mer signifikant värmeförlust och barnets tillstånd kommer att försämras. Vid en blek feber ska barnet i inget fall gnidas med alkohol, vodka, alkoholhaltiga föreningar, förpackas i ett kallt och vått ark.

Du ska ringa en ambulans och i väntan på att medicinsk teamet kommer, gnuggar barnets armar och ben med lätta massagerande rörelser och håller dem mellan palmerna.

Du kan använda någon värmekälla - en värmepanna, en flaska varmt vatten. Samtidigt ge antipyretika.

För barn anses paracetamolbaserade preparat optimala. Kan ges i den åldersdosande antiinflammatoriska icke-steroida läkemedlet "Ibuprofen". Ge inte två eller flera antipyretiska läkemedel samtidigt. Aspirin och läkemedel som är baserade på det bör undvikas, eftersom dess användning i barndomen kan prova förekomsten av svår och mycket farlig för barnets Rays syndrom.

Om det under normala feber ges antipyretiska läkemedel till barn i olika doser (tabletter, suppositorier, sirap, pulver), är det i vitt feber värt att begränsa listan till tabletter eller siraper. Införande av rektala suppositorier kan vara ineffektiva på grund av vasokonstriktion.

För att eliminera vasospasm kan du ge ditt barn antispasmodiska droger. Efter ett år - "no-silos"upp till år "Papaverin", men i en strikt åldersdosering. Om det finns tvivel om hur mycket läkemedel som krävs, är det bättre att vänta på att läkare kommer.

Vid höga temperaturer ger ambulansbesättningsläknar barn en "lytisk" injektion, den innehåller också en spasmolytisk (vanligtvis Papaverin) och anestetisk och antipyretisk "Analgin". Ibland injiceras antihistaminer i en lytisk injektion - till exempel, "Suprastin" (för att minska svullnaden av slemhinnor och förhindra utveckling av croup, ödem och svåra komplikationer).

Före ambulansens ankomst är det viktigt att ge värme, men överhett inte barnet så att värmen inte börjar öka. Dessutom bör ge mycket vatten till barnets varma drycker. Detta kommer att bidra till att minska risken för uttorkning, feberkramper. Om barnet vägrar att dricka på egen hand, måste du använda en spruta utan en nål och häll i dropp (eller ge din baby en drink med en tesked).

Att tvinga ett barn med en vit feber att äta är ett föräldrabrott. För det första har barnet absolut ingen aptit, och för det andra - kroppen behöver styrka för att bekämpa infektionen som orsakade febern och inte att smälta mat. Därför har naturen uppfunnit allt så att aptiten för sjukdomen försvinner en av de första och framträder som en av de sista.

behandling

Vanligtvis rekommenderas att ge antipyretika till barn vid en temperatur av 38,5 till 39,0 grader. Men i fallet med den vita febern med hjälp (inklusive medicinering) kan det inte vara långsamt. Även om termometern inte har nått 38,5 behöver du fortfarande ge feber och ringa en ambulans.

Det mest snabba svaret bör vara utseendet på den så kallade kalla vita febern hos spädbarn, hos barn upp till tre år, hos barn med nedsatt funktion i centrala nervsystemet, med neurologiska diagnoser hos barn som tidigare har haft kramper minst en gång, såväl som hos barn med sjukdomar och defekter kardiovaskulärt system.

Det bör noteras att temperaturen vid vit feber minskar efter att drogen har tagits lite långsammare än med den röda formen av feber. Ibland måste du vänta mer än en och ett halvtimme. Därför är det bäst att omedelbart ringa till en brigad av läkare.

Vit feber kräver ingen särskild behandling.När det akuta scenet, vilket är farligt ur anfallet och dehydreringens synvinkel, kommer att stoppas, kommer läkaren att förskriva en behandling som motsvarar den grundläggande diagnosen.

Vit feber följer vanligen följande sjukdomar: ARVI, influensa, bihåleinflammation, otitis media, bronkiolit, lunginflammation, faryngit, pyelonefrit, meningit, vallkoppor, mässling. Det är också ett otillräckligt svar från barnets kropp till efter vaccinationsperioden.

Vid virala infektioner ska läkaren ordinera en symptomatisk behandling för att lindra symtomen på feber - antipyretika. För bakteriella sjukdomar kommer han att förskriva antibiotika medan han tar antipyretika.

Det är strängt förbjudet att göra inandningar (särskilt ånga), gnugga babyens dvärgolja, värma kompresser (förutom torr värme på extremiteten i det akuta skedet), träna kallt och kallt bad. Allt detta tillåts efter att temperaturen sjunker.

I denna video talar Dr Komarovsky om akutvård vid förhöjd kroppstemperatur hos ett barn.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa