Symtom och behandling av skabb hos barn

Innehållet

Skabb i ett barn är en smittsam dermatologisk sjukdom som ger mycket obehag. Om varifrån det kommer och hur man behandlar det kommer vi att förklara i den här artikeln.

Om sjukdomen

Scabies är känd för mänskligheten sedan det gamla testamentets dagar, det var där som det beskrivits för första gången. Under ganska lång tid ansåg folk den outhärdliga klåda som "attackerades" på natten var en himmelsk straff. Men under medeltiden började läkare gissa att orsaken till den fruktansvärda situationen var parasiten. Miten hittades först när mikroskopet öppnades. Under 1700-talet lyckades läkare inte bara undersöka den lilla "skyldige" av en obehaglig sjukdom, utan också att beskriva skabb och föreslå de första officiella åtgärderna för att bekämpa den.

Kliande pruritus (detta är namnet på fästet som orsakar sjukdomen), gör sjukdomen extremt smittsam, eftersom det bara tar 15-20 minuter att tränga igenom en persons hud och börja parasera under den. Utbrott av scabies registreras oftast i Ryssland på hösten och vintern. Och i större utsträckning är det inte barn som, som det kan tyckas, men tonåringar är sjuk med denna hudsjukdom. Scabies upptäcks sällan endast hos nyfödda om de är sjuka av sina föräldrar eller de som bryr sig om barnet.

I genomsnitt säger medicinsk statistik att 5-6% av världens befolkning har haft skabb minst en gång i livet. Senior elever och tonåringar står för cirka en fjärdedel av alla fall. Det officiella namnet på sjukdomen är scabies. Det mer vanliga namnet "scab" återspeglar helt och hållet det största och mest smärtsamma symptomet av sjukdomen - huden under vilken kliarna sätter sig är outhärdligt kliande.

För det första är det ungdomar i fråga om antalet sjukdomar. På andra - junior och mellan skolbarn. Barn i förskoleåldern - endast på den tredje.

Om patogenen

Mitten är liten. De största kvinnorna når en halv millimeter, och männen är hälften så stora. Sexuell aktivitet av klåda ökar när det blir svalt, varför utbrott av skabb förekommer i vinter och höst.

Klåda på ytan av mänskliga hudkompisar, männen dör då som onödiga, och honorarna börjar göra "tunnlar" i epidermis för att lägga ägg. Dessa rörelser kallas scab rörelser. Kvinnor föredrar att lägga ägg på natten, och processen att göra rörelser uppfattas av människan som en outhärdlig kli. Det tar vanligtvis upp till 4 dagar att kläcka ägg. Sedan börjar nya individer göra nya passager inuti huden själva, och efter två veckor väljs mogna kvinnor och män på hudytan för att upprepa allt från början.

På dagtid visar klåda inte stor aktivitet, varför en person nästan inte känner sin närvaro under dagsljus. På kvällen när kvinnor är i full gång på jobbet med utvecklingen av nya territorier (de rör sig över hudytan med en hastighet av 2,5-3 centimeter per minut), och också "gräver" rören inuti huden, kliar är på topp i aktiviteten. Vid denna tidpunkt ökar deras infektionsförmåga.

Vid första ögonkastet är det inte helt klart vad som kan klå kvalster föda på. Men den här frågan är lätt att hitta svaret, med vetande att kliande kan lösa upp keratinskiktet i huden med hjälp av sitt eget saliv.Erhållen i processen att lösa substansparasiter och matar.

Inkubationsperiod från ögonblicket av kontakt med huden hos ett friskt barn av skurkliga kvalster tills starten av patologiska processer överstiger inte en halvtimme. Och innan de första symptomen uppstår kan det ta upp till 4 veckor, eftersom kroppen ännu inte har haft tid att reagera allergisk mot de vitala substanserna i parasiterna.

Vid upprepad infektion, när kroppen redan är "bekant" med klåda, tar det bara 24 timmar från infektionstiden till de första symtomen.

Vägar för överföring

Det är möjligt att bli smittade med skabb bara från en sjuk person, och om det finns en tät och tillräckligt länge hudkontakt. Barn kan bli smittade av sina föräldrar om de sover i samma säng med dem om de tas i sina armar på natten. Ur infektionssynpunkt kan faran också representeras av barngrupper där det finns hudkontakt, till exempel kontakta sportsektioner (brottning, karate, sambo, hand-hand-kamp, ​​gymnastik, par och lagdanser).

Under ganska lång tid trodde man att barn kunde smittas genom vanliga leksaker, sängkläder och hushållsartiklar. Nya studier visar emellertid att denna sannolikhet är försumbar. Nödvändigt behöver nära hudkontakt. Ett intressant experiment till förmån för detta uttalande utfördes i Storbritannien, där cirka 300 volontärer i sin tur gick till sängs där människor med skabblar låg inför dem. Genom sängkläder kunde endast fyra infekteras.

Skälen som bidrar till infektion är ganska uppenbara:

 • otillräckliga sanitära förhållanden i bostaden
 • social nackdel;
 • kränkning av hygienkraven
 • kall årstid (mindre svett på huden, som har viss antimikrobiell aktivitet och aktivitet mot klåda, desto större risk för infektion).

symtomatologi

De första tecknen på scabies uppträder när kroppen bildar ett immunologiskt svar på ämnen som släpper ut skabb i processen med vital aktivitet. Processen fortsätter enligt typen av allergisk reaktion, barnens immunitet uppfattar proteinerna som utsöndras av parasiterna som främmande och börjar "rebel". Barnet kliar, kamar kliande hud och infektion orsakas ofta av stafylokocker och streptokocker.. Foci av inflammation framträder. De försöker använda hudcellerna som en försvarsmekanism - kring fästet med inflammatorisk infiltration, där de defensiva cellerna - eosinofiler, leukocyter, lymfocyter - representeras i stort antal.

Norska scab

Ibland känner en person inte en klåda, och kammade därför inte huden eller inte har förmåga att skrapa aktivt på grund av begränsningar i motorfunktionerna (spädbarn, funktionshindrade barn med lemmarparesis och genetiskt utsatta barn). I det här fallet utvecklas norska skabb normalt, ett tillstånd där antalet kvalster når flera miljoner individer. Med det kan täta noduler börja bilda sig på huden.

Eftersom barnet inte kommer att känna klåda, länge nog kan en sådan infektion fortsätta obemärkt. Sjukdomen kännetecknas av utseende av korst i områdena hudskador, liksom spridningen av nagelplattor.

Oftast påverkar sjukdomen huvudet, ansiktet, hårbotten och händerna.

Typiska scabies

Inledningsskedet av kliniska manifestationer i de flesta fall åtföljs av klåda, vilket ökar på kvällen och på natten. Ett litet utslag förekommer på huden. Att känna igen det i skabb, det är nog att titta noga på huden bredvid utslaget i dagsljus. På det är de skurva kurser som gräver kvinnor av kliar säkert märkbara.

Ett kliarflyttning ser ut som en liten höjd i hudskiktet av en vitaktig eller gråaktig färg av avlång form. Slagets dimensioner kan vara olika. Om infektionen har inträffat nyligen är rörelserna sällan längre än en och en halv millimeter lång.Om sjukdomen började för länge, når rörelserna en centimeter.

I den främre delen av turnen kan du se den som "grävde in" honom - fästet. Det är känt som en mörk punkt. Stroppen ses bäst på huden mellan fingrarna på händerna, på handlederna på insidan, på armbågarna, på höfterna, på pojkarnas penis. Utsläppen i sig kan vara både mild och omfattande. På grundval av detta är det omöjligt att bedöma antalet parasiter. Snarare indikerar det styrkan i barnets allergiska reaktion på avfallsprodukterna.

Vid sjukdomsuppkomsten förekommer utslaget oftast på händerna i händerna - mellan fingrarna, på handlederna från insidan (på vik), hos pojkar - nästan samtidigt syns det på skrot och penis. Sedan sprider utslaget snabbt till armbågar, fötter, armpits, mage, lår, skinkor. Hos barn under 3 år kan det finnas lesioner i ansiktet och hårbotten. Vid äldre barn är ansiktet och huvudet alltid fria från skabb.

Nästan hälften av barnen med skabb utvecklar komplikationer som pyoderma och dermatos.

Pustulära hudsjukdomar, kokar, mikrobiellt eksem börjar i cirka en fjärdedel av fallen. Denna infektion är särskilt farlig för spädbarn, eftersom det kan orsaka sepsis i dem.

Nodulär scab

I 93% av fallen har barnen de klassiska typiska skabbarna som beskrivs ovan. Men 7% av de små patienterna utvecklar en atypisk form av infektion - nodulär scab. Det kan kännas igen av runda knutar av en blåaktig eller brunaktig färg. Dessa knutar är ett "skydd" för fästingar, som, när de typiskt bildas, lever i skurkväxter. Oftast kan knölarna ses på skrotets hud, nära anus, på armbågar och skinkor. Nodlar mycket kliande.

Scabby incognito

Denna form av sjukdomen kan utvecklas hos barn som ofta har kontakt med vatten - de tvättar sig flera gånger om dagen och badar. Vatten som faller på huden kommer att tvätta bort det mesta av kliande, men det kan inte ta bort allt. Och eftersom symtomen på denna sjukdom kommer att vara mycket milda.

Psevdosarkoptoz

En sådan sjukdom kan utvecklas om skabbmider är ovanliga för människor, såsom vissa typer av parasiter som kan leva endast på huden hos hundar eller katter. Denna sjukdom är inte smittsam för andra människor, fläckar kan orsaka utslag, men de kan inte föröka sig på människans hud, och därför dör de snabbt.

behandling

För behandling av scabies hos barn som använder lokala akaricidala läkemedel. Återfall brukar inte hända, om behandlingsförloppet upprätthålls användes drogerna i rätt dosering. Obehandlade skabb är vanligtvis benägna att återkomma.

Det finns flera viktiga regler för framgångsrik behandling av scabies:

 • Förberedelser bör utse en läkare.
 • Alla familjemedlemmar borde använda salvan samtidigt, oavsett om andra hushållsmedlemmar har symtom på sjukdomen eller ej.
 • Verktyget appliceras på hela huden, med undantag av ansikts- och hårväxtzonen. Barn upp till 3 år - smörj dessa platser.
 • Alla familjemedlemmar skar sina naglar kort för att undvika ackumulering av klåda under naglarna. Salva appliceras också på naglarna.
 • Tillämpa pengar helst på kvällen.
 • Under kursen borde du inte bada barnet. Du kan tvätta, men endast under förutsättning att salva på ansiktet (om barnet är under 3 år) var minst 12 timmar.
 • Byt sängkläderna endast efter behandlingens gång.

Den mest effektiva behandlingen för scabies:

 • "Permetrin" - salva 5%;
 • "Benziobenzoat" - salva 20%;
 • "Spregal";
 • Medifox - salva 20%;
 • "Svavelolja" - 5% eller 10%.
 • "Ivermectin".

Nodulära scabies behandlas också framgångsrikt om du följer alla rekommendationer från läkaren. Tvivelaktiga och tvetydiga är endast förutsägelser för norska skabb, vilket är svårt att behandla, och infektion i den drabbade huden leder ofta till pyoderma och sepsis.I den norska formen av sjukdomen kan allvarlig förgiftning av kroppen utvecklas, vilken direkt påverkar kardiovaskulärsystemet.

förebyggande

Selektivitet i kommunikation och rätt hälsosam livsstil hjälper föräldrar att skydda barn från skabb. Ju mer tveksamt är föräldrarnas miljö (alkoholister, människor utan fast bostad osv.), Ju högre är sannolikheten för infektion. Samma åtgärder hjälper till att förebygga skabb i ett barn under 2 år. Småbarn som har börjat delta i dagis är mer benägna att få skabb.

Vid upptäckt av ett sjukt barn måste alla andra barn undersökas av en läkare. Om tecken på sjukdomen finns hos 3-4 barn, avklaras karantän. i dagis eller skola. Karantänens varaktighet - 10 dagar. Alla barn är skyldiga att genomgå profylaktisk behandling med akaricida preparat externt. Ibland är en enda hudbehandling tillräcklig.

Prognoser är vanligtvis gynnsamma. I 99% av typiska skabb kan det härdas helt utan hälsoskador.

Allt som är ett barn efter en behandling av skabb bör ångas, tvättas i varmt vatten och strykas. Detta gäller också för sängkläder. Även om en sådan överföringsväg anses vara osannolik, men sannolikheten finns fortfarande. Madrasser, stoppade möbler i lägenheten och mattor kan inte utsättas för särskild behandling.

Det är inte värt att skylla på en katt eller hund som är ett husdjur. Och ännu mer så borde du inte försöka bli av med dem i samband med det avslöjade faktumet av barnets sjukdom. Fästingar som lever på djur kan inte leva länge på människor, och klåda som orsakade sjukdomen hos ett barn kan inte överföras till djur. Därför är det inte nödvändigt att beröva barnet möjligheten att kommunicera med fyrbenta husdjur.

Många uppriktiga tror att hygienreglerna - tvättning med tvål och regelbunden tvättning av händer hjälper till att skydda dig från en sådan svamp som skabb. Detta är fundamentalt fel. Scabies fästingar är inte rädda för vatten eller tvål, de klämmer fast i huden med sina sugkuddar, och bara för att du tvättar dina händer kommer du inte att bli av med dem.

Därför påverkar hygienreglerna, även om de är extremt viktiga för både barnets och vuxens hälsa, inte på något sätt möjligheten att få skabb.

Detta problem kan påverka nästan alla barn, även om du är mycket uppmärksam och omtänksam föräldrar. Vad är skabb, hur man hanterar det och hur man utför förebyggande åtgärder, se nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa