Herpes på barnets kropp

Innehållet

Herpes finns inte bara på läppar baby, men på andra delar av kroppen. Och samtidigt kommer det att orsaka olika typer av patogener, doktorn kommer att göra olika diagnoser, en annan behandling kommer att krävas. Om varför herpes dyker upp på en babys kropp kommer du att lära dig genom att läsa den här artikeln.

Om herpesvirus

Folket tror att herpes är ett kliande utslag på läppen som uppstår som en följd av förkylning. Denna åsikt är felaktig. En herpetic infektion orsakas inte av förkylning, men av en hel grupp virus som kallas herpesvirus för deras tendens att sprida sig på huden.

Medicin vet 8 typer av sådana patogener. Fem av dem är väl studerade, vissa läkemedel är effektiva mot dem. Tre är fortfarande ett mysterium, men i allmänhet beskrivs de av forskare, deras symtom är kända, svårigheter uppstår bara med att fastställa orsakerna och möjliga komplikationer, liksom med att behandla behandling.

Alla herpesvirus är livslånga. En gång i barnets kropp förblir de för alltid.

Efter det akuta infektionsstadiet försvinna inte viruset någonstans, det är omöjligt att förstöra det. Han börjar helt enkelt "samarbeta" med immunitet, leva i kroppen tyst, fridfullt, i latent skede. Så det kommer att vara, tills de faktorer som provar herpes för att aktiviteten uppträder - försvagad immunitet av sjukdomen, hypotermi eller överhettning av kroppen, svår stress, nervisk chock.

Majoriteten av herpesvirus i denna situation "vaknar" och börjar agera, vilket ger symtom som kännetecknar deras inverkan.

Herpesvirus i 100% av fallen uppenbarar sig genom utslag av utslag. Vid akut kurs kan ett barn under feberinfektion, feber, berusning, kräkningar och till och med diarré under primär infektion förekomma. Nästan alla har smärta i musklerna och lederna, liksom huvudvärk, en känsla av svaghet och konstant trötthet.

Herpesvirus är extremt vanliga - antikroppar, vilket indikerar att dessa medel är i kroppen, ligger i 95-97% av befolkningen på planeten.

Förebyggande mot dem finns inte, vaccinationer har inte skapats. Vanligtvis blir barn smittade vid en mycket tidig ålder - från mamma och pappa genom slemhinnor, saliv och integritet.

Symtom och sjukdomar

Symtom på alla sjukdomar som orsakas av herpesvirus är ganska lika, men de har fortfarande sina egna särdrag.

Om ett barn har en vattnisk utslag på läppen eller i nasolabiala triangeln, är det en enkel typ av herpes - den första. Ibland kallas det orala eller ansiktsherpes. Det här är den vanligaste typen av infektion, nästan alla människor på planeten bär den.

Hur ser en sådan herpes look, alla föräldrar vet, att de exakt identifierar det med externa tecken. Det påverkar inte något annat än läpparna, hakan och omgivningarna. Mycket sällan - ögons slemhinnor, men detta är ett undantag.

Efter det akuta scenen går viruset i latent tillstånd, smittan förstärks endast under påverkan av negativa faktorer.

Om ett barn har ett vattnigt utslag som åtföljs av klåda och obehagliga känslor i könsorganet eller i anusen, så kommer det säkert att finnas spår av närvaron av den andra typen av herpesvirus i blodet.

Genital herpes hos flickor utvecklas oftare än pojkar. Det överförs huvudsakligen från moder till foster (under graviditet), ibland sker infektion vid tidpunkten för leveransen. Inhemskt sätt viruset överförs inte så ofta.Hos ungdomar kan det uppstå på grund av sexuellt överförbara infektioner.

Du kan känna igen viruset med den karaktäristiska (samma som på läpparna) utslag på könsorganen, skinkorna, i anusen. Denna typ av herpesvirus ger privata återfall - inte 1-3 gånger om året, som ett virus av den första typen, men oftare. Hos vissa barn med svag immunitet finns ett utslag på könsorganen nästan alltid närvarande.

Om barnet har feber finns det alla tecken på berusning, och ett rött utslag, vattna blåsor (en form av utslag) uppstod över hela kroppen, inklusive hårbotten (förutom palmer och sålar), då är det en tredje typ av virus. Han kallar alla från barndomen bekanta vattkoppor. Kycklingkoppor tolereras lättare av barn, hos vuxna är det mycket svårt och kräver ibland sjukhusvistelse.

Herpes på läppen
Genital herpes
Kycklingputtar

Det är därför att barn som inte är sjuk med vattkoppor före 2 år vaccineras mot denna sjukdom. Vaccinet "Varilrix" minskar risken för infektion minimalt, och sjukdomsförloppet, om infektionen fortfarande kommer in i kroppen, är mildare.

Det antas att vattkoppor är sjuka en gång i livet, då av den tredje herpesen produceras en stark immunitet, men återfall är möjliga. Och de kommer att kallas "herpes zoster". Varje återfall kommer att åtföljas av utseendet av "bälten" utslag, feber.

Herpesvirus av den fjärde typen - med det komplexa namnet Epstein-Barr-viruset. Vanligtvis orsakar en sjukdom som infektiös mononukleos. Detta virus infekterar oropharynx, lymfkörtlar, ett karakteristiskt herpesutslag förekommer i struphuvudet, liksom en gråaktig patina. Utsläppen uppträder på huden, men försvinner inom 3-4 dagar.

Det är en farlig komplikation av denna sjukdom, som under vissa omständigheter inte fullt ut kan studeras av medicinsk vetenskap, orsaka ett malignt lymfom hos Burkitt.

Om ett barn har alla symtom fullständigt förenliga med en kyla eller luftvägsinfektion, har han feber, ont i halsen, men ingen utslag och utslag, då kan han med viss sannolikhet ha typ 5 herpes, cytomegalovirus. I det överväldigande flertalet fall visar han sig inte alls, utom i blodprov.

Cytomegalovirusinfektion, som går på klinisk manifestation är sällsynt, det är nästan omöjligt att känna igen det, eftersom en läkare som kommer till ett barn med ont i halsen och hög temperatur nästan säkert kommer att diagnostisera ARVI eller faryngit och det verkliga orsaksmedlet kommer att förbli okänt.

Jag är glad att det här sker mycket, mycket sällan, och komplikationer som skador på nervsystemet, lever och njurar uppträder ännu mindre ofta.

Om ett barn har en hög temperatur (upp till 39-40 grader), huvudvärk och värk i hela kroppen och efter 3-5 dagar blir det täckt med rosa utslag (de flesta i ansiktet, ryggen och buken) - det här är ett herpesvirus den sjätte typen, som orsakar den mest mystiska barnsjukdomen. Detta är Roseola rosa, som även kallas pseudorassca.

Roseola rosa
Herpes Zoster
Infektiös mononukleos

Om barnet har varit under subfebriltemperatur (37 grader) i flera månader, blir trött mycket, blir trött, har störd sömn (det finns märkta problem med att somna), lymfkörtlar nästan ständigt förstorade, är det meningsfullt att donera blod för att upptäcka den sjunde typen av herpesvirus.

Modern medicin har inte utvecklat ett vaccin från det, det finns inga förebyggande åtgärder. Våldsamma tvister går runt de möjliga konsekvenserna för kroppen. Vissa forskare hävdar att detta virus orsakar cancer, särskilt lymfoida vävnader, andra är oense.

Herpes av den åttonde typen hos många människor är i kroppen, som inte visar sig alls. På grund av hans brist på kunskap om frågorna finns det fler frågor än svar.Läkare säger att viruset är aktiverat som en följd av strålbehandling och orsakar oberoende tumörer - Kaposi sarkom.

diagnostik

Mycket ofta är symtomen på herpesjukdomar (speciellt vid det initiala akuta skedet) förväxlade med ARVI, och även mycket bra erfarna läkare är inte immuna från felet. Att erkänna roseola är en omöjlig uppgift tills ett karaktäristiskt utslag förekommer. Det enklaste med genitala, enkla (orala) herpes och vattkoppor. Deras symptom är kända inte bara för läkare, utan för de flesta mammor och pappor själva.

Ställ in typen av virus och svara på frågan, vilken typ av sjukdom som slog barnet, kan endast avancerat blodprov, PCR-test.

Samtidigt bestämmer laboratorietekniker exakt huruvida barnet har ett akut eller kroniskt stadium, om han har förvärvat immunitet mot en viss herpespatogen.

behandling

I de flesta fall (med undantag för den sjunde och åttonde typen av herpes) kan du utan specifik behandling. För det första är herpesvirusen oåterkallelig och alla befintliga antirepressiva läkemedel skapas endast för att lindra några av symtomen i det akuta skedet. För det andra krävs användning av läkemedel för barn i sällsynta fall. Under inga omständigheter kan herpes behandlas med antibiotika - de är inte särskilt effektiva mot en virusinfektion.

Med herpes simplex (på läpparna) behövs medicinering endast om det akuta skedet är långvarigt (mer än en vecka). Applicera salva "acyklovir"Och tabletter med samma namn (om barnet redan är 1 år gammalt) - i doseringen som ställts av läkaren.

Genital herpes kommer också att vara mindre av en börda om den användsacyklovir". Systemisk behandling med piller föreskrivs för frekventa exacerbationer.

För vattkoppor, föreskriver läkaren hemmet en massa antivirala droger, inklusive Riferon i ljuset, rektalt, Anaferon i piller. Inga antivirusverktyg behövs. Det räcker bara att dricka mycket vatten och symptomatisk behandling (hög feber - Paracetamol, klåda - behandling med grön färg).

Vid infektiös mononukleos i det svåra skedet kan behandling med sådana läkemedel som "izoprinozin», «Tamiflu". Ibland sätts ett barn på sjukhus och injiceras intravenöst på ett sjukhus. "acyklovir"- i form av en lösning. Med milda och måttliga stadier är specifik behandling inte nödvändig.

Vid pediatrisk rosola är "Acyclovir" igen effektiv, och antipyretiska medel är också användbara om temperaturen är för hög. Virus av den sjunde och åttonde typen av behandling kräver sig inte, men deras illamående komplikationer (lymfom och sarkom) kräver komplex kemoterapi. Ibland krävs kirurgi - avlägsnande av tumören.

Användbara tips

Orsakerna till herpesutslag är alltid virusinfektioner. Många sjukdomar som åtföljs av ett sådant utslag är infektiösa under den akuta perioden, så ett barn med feber och misstanke om någon herpes bör isoleras från andra barn tills sanningen avslöjas.

Efter sjukdomen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att stärka barnets immunitet, bara ett starkt immunförsvar kommer att kunna innehålla herpesvirus och förhindra återfall. En aktiv livsstil, god näring och profylaktisk vaccination hjälper till att stärka immunförsvaret.

Se också videon av Dr Komarovsky om herpesinfektion och vad man ska göra med det.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa