Herpes halsont hos barn

Innehållet

Herpesinfektion åtföljs av många negativa symtom. Barn kan bli sjuk på alla åldrar. Utan adekvat behandling är farliga komplikationer troliga.

skäl

Allvarlig inflammation hos tonsillerna som orsakas av herpesvirusinfektion kallas herpes halsont. Sjukdomen orsakas av ett virus som hör till herpesarterna. Dessa mikrober kännetecknas av hög volatilitet och utmärkt överlevnad även under de mest skadliga miljöförhållandena. De faller lätt på slemhinnorna och bidrar till dödsfallet av epitelceller (nekros).

Det finns ett tillräckligt stort antal olika underarter av herpesvirus. Infektion kan orsaka både enkelt herpesvirus 1 eller typ 2, liksom Coxsackie-virus eller ECHO enterovirus, som också tillhör denna familj. Sällan förekommer så ont i halsen på grund av akut luftvägsinfektion eller influensa.

Till en multiplikation av viruset leder i stor utsträckning till en stark minskning av immuniteten. I detta fall aktiveras herpesvirus och deras reproduktion är aktiv. Uppgörelse i epitelceller, huvudsakligen på slemhinnorna, orsakar allvarlig inflammation. Som en följd av en sådan toxisk effekt börjar epitelceller som foder tonsillerna gradvis att dö av och dö. Denna process leder till utvecklingen av herpetiform tonsillit.

Hur överförs det?

Den vanligaste sjukdomen finns hos småbarn i skolåldern och barn som går på dagis. Fall av ont i halsen hos spädbarn är sällsynta. Bröstfödda barn får skyddande antikroppar från bröstmjölk. Sekretoriska immunoglobuliner ger en god nivå av passiv immunitet, vilket skyddar barnets kropp från virusinfektion under hela laktationsperioden.

Det finns också medfödda former av sjukdomen. Herpesviruset är ganska litet och passerar perfekt genom placentalbarriären. Om den förväntade mamman är infekterad med en herpesinfektion, kan barnet också upptäcka patogener i blodet efter att barnet är födt. I närvaro av moderkärlens patologi eller utvecklingen av komplikationer vid förlossningen ökar risken för infektion av barnet flera gånger.

Herpesvirusinfektion kan spridas på många sätt. Oftast överförs det via blodet, som vid transplacentalinfektion. Du kan också få kontakt med hushållsmetoden eller luftburna droppar. I detta fall blir smittkällan en sjuk person. Under hela akutperioden av sjukdomen är den smittsam.

Vid användning av vanliga redskap, såväl som brott mot personlig hygien kan också lätt bli smittade. Herpesviruset bevaras perfekt i miljön under lång tid. Dess koncentration i saliv är mycket hög. Äta med rester av mat med otillräckligt bra behandling av rätter, virus kan orsaka inflammation på tonsillerna.

Efter penetration i kroppen skickas virusen till tarm lymfkörtlarna. Där kan de vara i tillräckligt lång tid, varefter de snabbt sprider sig till alla slimhinnor tillsammans med blodomloppet. Vissa typer av herpesvirus kvarstår länge i nervgångarna. Vanligtvis förblir de kvar i dem efter den akuta perioden av sjukdomen.I vissa fall kan det kvarstå hela livet.

Inkubationsperiod

Utseendet på de första symtomen på sjukdomen kan vara vid olika tillfällen. Det beror på den ursprungliga nivån av immunitet, barnets ålder samt associerade kroniska sjukdomar. I genomsnitt är inkubationsperioden för herpes halsont, från 3 dagar till två veckor. Från infektionstiden tills de första symptomen på barnets sjukdom inte stör. Misstänker någon infektion vid denna tid, kommer föräldrarna inte att lyckas.

symptom

Efter inkuberingsperiodens slut börjar karaktäristiska symtom på sjukdomen dyka upp. De kan uttryckas i varierande grad. I allvarliga fall är alla symtom ganska starka och bringar barnet obehag, vilket väsentligt stör dess allmänna välbefinnande.

Bland de specifika tecknen på sjukdomen:

 • Temperaturen ökar till 38-39,5 grader. Det växer snabbt. Den höga temperaturen håller vanligen i ca 4-5 dagar, varefter den börjar minska, mot bakgrund av behandlingen och antipyretiska läkemedel.

 • Utsprång på munnhinnan hos tonsillerna. Palatinbågar blir edematösa och ljusröda. Alla tonsiller är täckta med många bubblor fyllda med vätska från insidan.
 • Ömhet när man sväljer Till och med tillräckligt med flytande mat kan orsaka smärta. Detta leder till minskad aptit. Hos spädbarn kan detta symptom vara mest uttalat. Dessa barn vägrar att amma, vilket bidrar till en större försämring av hälsan.

 • Förstorade perifera lymfkörtlar. Oftast är det submandibulär, parotid och occipital. Lymfkörtlar blir komprimerade, svullna, tätt svetsade mot huden. Känslan kan uppstå.

 • Ömhet i musklerna. Mest uttalad i nacken. När du försöker vrida huvudet eller plötsligt byta position kroppen smärta kan öka.

Stor allmän svaghet. Barn blir slö och trötta snabbt. Dagtid sömnighet ökar. Barnet vägrar att leka med leksaker. Småbarn blir ofta capricious och frågar efter sina händer mer.

Hur ser det ut?

I 2-3 dagar efter sjukdomsuppkomsten förekommer talrika röda utslag i munnen. De liknar bubblor, inuti vilket är en serös grumlig vätska. Sådana hudutslag kan täcka nästan hela ytan av tonsillerna. När du försöker röra dem med en sked eller spatel spricker de snabbt och blodiga innehåll strömmar från dem.

Vanligtvis, i 5-6 dagar av sjukdom, brista herpes vesiklar, utsätta inflammerade och eroderade slemhinnor. Hela ytan på tonsillen har många sår och erosion. De blöder lätt vid varje beröring. Även skivor av fast mat kan orsaka skada på slemhinnorna och leda till ökad blödning.

På 7-10: e dagen är tonsillerna vanligtvis helt rensade av utslag och börjar läka. Deras yta blir mindre nodulär, sår och erosion försvinna gradvis. Det finns emellertid också atypiska former av sjukdomen. De förekommer huvudsakligen med nedsatt immunitet och förekomsten av kroniska sjukdomar hos barnet.

I sådana fall, efter fullständig rening av tonsillerna, börjar nya bubblor bildas på sin yta inom 2-3 dagar. Efter flera dagar brista de också med utflödet av vätska och bildandet av sår. En sådan process kan inträffa flera gånger och tar ett vågliknande flöde. I detta fall är det nödvändigt att ordinera immunostimulerande läkemedel som kommer att förbättra immunsystemets funktion och främja helande.

diagnostik

Om du upplever de första symtomen på sjukdomen ska du definitivt ringa till doktorns hus. Läkaren kommer att undersöka barnets nacke och kunna fastställa närvaron av angina.Identifiera noggrant orsaken till sjukdomen är endast möjlig efter ytterligare undersökningar.

Alla barn med misstänkt ont i halsen måste ta material för bacposi och smet. Dessa analyser möjliggör differentiell diagnos och klargör den korrekta diagnosen. Sådana tester är också mycket viktiga för uteslutning. difteri och skarlag feber, liksom andra farliga barndomsinfektioner.

I vissa fall kan du behöva ett fullständigt blodantal. Detta enkla test kommer att bestämma svårighetsgraden av sjukdomen och klargöra arten av inflammationen. Vanligen ökar totalt antal leukocyter och lymfocyter i herpes halsont, kraftigt. Dessa immunceller ansvarar för att viruset avlägsnas från kroppen. Dessutom ökar ESR kraftigt hos barn.

Hur skiljer man herpes halsont och hur farligt det finns i videon.

komplikationer

vanligtvis viral ont i halsen passerar om några dagar. Utnämning av adekvat behandling hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomens skadliga effekter. Men i alla fall är det inte möjligt att undvika dem. I närvaro av ett barn med nedsatt immunitet eller associerade sjukdomar hos ENT-organ kan olika komplikationer vara med. De kan utvecklas som omedelbart efter sänkning av den akuta perioden av sjukdomen, och efter några månader.

Den vanligaste komplikationen är vidhäftningen till inflammationen i den sekundära bakteriella floran. Detta är möjligt i händelse av skada på de inflammerade eroderade slemhinnorna under ätning eller vid felaktig behandling av tonsillerna vid applicering av droger. Barn i en tidigare ålder kan trycka olika leksaker eller föremål i sina munnar och därigenom bidra till komplikationer.

Staphylococcal eller streptokockflora kan orsaka suppuration av herpesblåsor. Barnets kroppstemperatur stiger, ömhet i halsen ökar, aptit försvinner nästan helt. För att eliminera negativa symptom krävs utnämning av stora doser antibiotika.

Bland de långsiktiga konsekvenserna av sjukdomen är störningar i njurarbetet och hjärtmuskeln. Svåra herpesinfektioner kan orsaka pyelonefrit eller myokardit. För att utesluta dessa villkor krävs ett obligatoriskt samråd med en nefrolog eller kardiolog.

behandling

Det är möjligt att behandla herpes halsont och hemförhållanden, men med obligatorisk kontroll av den behandlande läkaren. Läkaren kommer att kunna se i tid symtomen på komplikationer eller försämring av barnets välbefinnande, vilket gör det möjligt för honom att omedelbart korrigera behandlingen. Halsont i halsen kan härdas på 7-10 dagar. Snabb behandling av komplicerade varianter av sjukdomen är omöjlig. Detta kräver minst två veckor.

För behandling av herpes används tonsillit:

 • Antivirala droger. Hjälper till att minska koncentrationen av virus i kroppen och främja läkning. Det vanligaste läkemedlet för terapi acyklovir. Han släpps ut i piller och i allvarliga fall av sjukdomen - i injektioner.

 • Immunostimulerande medel. Aktivera immunsystemet. Immunal, Viferon, Interferon och andra läkemedel ordineras vanligtvis i 7-10 dagar. De agerar försiktigt och effektivt, nästan utan att orsaka biverkningar.

 • Febernedsättande. Används när temperaturen stiger över 38 grader. Ständigt ger barnet antipyretiska även när subfebrila bör. Detta kan leda till avbrott i levern. För att normalisera kroppstemperaturen är paracetamol eller ibuprofenbaserade läkemedel lämpliga.

 • Riklig varm dryck Nödvändigt att eliminera de negativa symtomen på förgiftning. Som drycker lämpar sig konventionellt kokt vatten, liksom en mängd fruktfruktdrycker och fruktdrycker. Ge inte barnet för varmt eller kallt dryck, eftersom det kan öka skadorna på tonsillerna.

 • Begränsning badning. Under behandlingen av barnet för att normalisera kroppstemperaturen för att bada ska inte barnet vara.Det är bättre att skjuta upp det i 3-4 dagar. På den första dagen av sjukdomen ska barnets kropp torkas med rent gasbind eller en handduk doppad i kokt vatten. Detta kommer också att minska temperaturen.

 • Fullständig näring. All mat som ges till barnet under den akuta perioden av sjukdomen ska vara väl markerad och ha en vätskekonsistens. Sådan näring kommer att bidra till bättre återhämtning och kommer inte att orsaka ytterligare trauma på eroderade slemhinnor.

förebyggande

Förstärkning av immuniteten bidrar till att förhindra herpes ont i halsen hos ett barn. God näring, regelbundna promenader i frisk luft och härdning hjälper immunsystemet att fungera smidigt och fullständigt.

Barn med kronisk ENT-sjukdom bör observeras av en otolaryngolog. Tidig behandling av kronisk otitis eller bihåleinflammation hjälper till att förhindra tonsilskador.

Förväntande mödrar, som planerar en graviditet, måste nödvändigtvis utföra test för förekomsten av dolda infektioner. Ofta kan herpesviruset ligga länge i kroppen utan att visa sig själv. Under graviditeten, med fysiologisk nedgång i immunitet, börjar det aktivera och orsaka olika patologier i fostret. Behandling av herpesinfektion görs bäst på förhand, under planeringen av framtida barn.

Under perioden med andningsinfektioner måste karantän observeras. Det är bättre att begränsa alla besök till utbildningsinstitutionerna. Detta kommer att bidra till att förhindra infektion och minska risken för en herpes tonsillit i barnet.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa