Fosterhypoxi: konsekvenser för barnet

Innehållet

Den normala graviditeten kan i stor utsträckning komplicera diagnosen, som låter hota den framtida mamman - "fetalt hypoxi". Enligt statistiken står varje tredje gravid kvinna inför detta problem i en eller flera grad. Varför barnet börjar lida av brist på syre och hur det är farligt för sin hälsa, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är det

Fosterhypoxi är ett tillstånd av syresvält, där barnet lider ganska starkt. Kronisk hypoxi återfinns hos de flesta förväntade mammor, där brist på syre hos en baby varar ganska lång tid. Ibland är tillståndet akut, och det är mycket farligt för fostret, eftersom det kan leda till barnets död i utero från asfyxi.

Med en otillräcklig syrgasnivå, som barnet får genom blodomloppet hela 9 månader, förekommer allvarliga förändringar i kroppen - metabolism förändras, observeras patologiska förändringar i barnets nervsystem.

Om hypoxin är obetydlig kan barnet klara det här tillståndet med nästan inga konsekvenser för sig själv, eftersom kompensationsmekanismerna, även för ett ofödat barn, är otroligt stora. Så är krummen i förväg "lagrad" med syre, eftersom antalet O2-molekyler i hans blod är mycket högre än i vuxnas blod, så när han fastar kommer han att kunna konsumera sina egna reserver under en tid. Dessutom svarar barnets binjurar snabbt på brist på syre, vilket omedelbart ger upphov till hormoner som tillåter en viss tid att öka blodtrycket, normalisera hjärtfrekvensen.

Trots allt detta, tyvärr, kan dessa mekanismer inte kompensera för långvarig hypoxi eller akut fosterhypoxi. När gynekologen, som observerar den förväntade mamman, talar om förekomst av fosterhypoxi, kommer han definitivt att klargöra problemets omfattning. Grad 1 - obetydlig, den andra och tredje kan vara skäl för sjukhusvistelse av en gravid kvinna eller för tidig leverans om barnets tillstånd är hotande.

Brist på syre under graviditeten är vanligtvis kronisk.

Akut hypoxi utvecklas oftast i födelseprocessen. Det provoceras av felaktiga åtgärder av medicinsk personal - stimulering av sammandragningar med starka läkemedel, aggressiv acceleration av arbetsprocessen.

Läkare kan förutsäga eventuella konsekvenser för barnet redan i leveransrummet, eftersom krummens tillstånd strax efter födseln säger mycket. Beroende på honom får han de första poängen i sitt liv - Apgar poäng, denna post-hypoxiska bedömning måste ingå i detta klassificeringssystem. Ju lägre poängen är desto allvarligare kan problemet vara i framtiden. Ett barn född med akut hypoxi kännetecknas av låga betyg under de första 10 minuterna efter födseln, men inom en timme kan barnet enkelt ges 7-8 Apgar-poäng. I detta fall är prognoserna positiva. Om barnets tillstånd inte förbättras eller börjar försämras är prognoserna inte så ljusa.

skäl

Kronisk hypoxi kan uppstå av flera anledningar:

 • diabetes i mamman
 • virusinfektion, överförd under graviditetens första trimester
 • dubbel eller trippel graviditet
 • förlängt tillstånd av hotad abort, hotande missfall
 • partiell placental abruption, blodig utmatning;
 • uppskjuten graviditet (mer än 40 veckor);
 • anemi hos den gravida
 • nedsatt uteroplacental blodflöde;
 • dåliga vanor - rökning under graviditet, alkohol, droger.

Akut hypoxi uppträder vid komplikationer vid förlossning med:

 • entwining barnet med navelsträngen med klämma navelringen;
 • polyhydramnios;
 • dubbel-tredubbla graviditeter
 • för tidig avlägsnande av placentan, vilket ofta är fallet med snabb, snabb leverans eller vid födseln, vilket stimuleras genom en punktering av membran av barn eller läkemedelsinducerad;
 • primär eller sekundär svaghet i arbetskrafterna.

diagnostik

Diagnostiserande av fosterhypoxi är inte lätt, eftersom barnen beter sig olika i livmodern. En är lat på grund av temperament och rör sig sällan, den andra är aktiv, och dess frekventa rörelser accepteras ofta av kvinnor och läkare för manifestation av hypoxi. Vissa symtom ska varna:

 • en förändring av typen av fostermotorisk aktivitet, där barnet först rör sig kaotiskt och ofta med svåra smärtsamma störningar, och sedan med utvecklingen av syreförlust blir rörelserna mer och mer sällsynta;
 • höjden på livmoderns botten är betydligt lägre än normalt;
 • barnet utvecklas med en märkbar fördröjning (fetometriska indikatorer under normens undre gräns);
 • en gravid kvinna har brist på vatten.

I de senare graviditetsstadierna rekommenderar läkare att övervaka barnets rörelser mycket noggrant, antalet rörelser måste registreras i dagboken.

Normalt vaken baby måste göra upp till 10 rörelser per timme. Det kan vara kupor, lätt märkbara och urskiljbara och subtila rörelser. Det rekommenderas att registrera rörelser från 20-22 veckor av graviditeten tills dess uppsägning.

Om en läkare misstänker hypoxi baserat på ovanstående avvikelser, kommer han definitivt att ordinera en gravid CTG. I samband med kardiotokografi kommer sensorer som är fasta på buken att registrera alla barnets rörelser, förändringen i frekvensen av hjärtkollisionerna, jämn hicka kommer att återspeglas. Ytterligare metoder för forskning inkluderar doplerometri, foster EKG och ultraljud (detta skiljer sig från standard ultraljudsproceduren genom att läkaren inte kommer att titta på delar av barnets kropp, men vid flödeshastigheten i livmoderna i navelsträngen). Ett avancerat blodprov från moderns vena ovanpå de angivna metoderna kan du bestämma om det finns tillräckligt med hemoglobin i blodet och att klargöra andra biokemiska faktorer.

Akut generisk hypoxi kräver inte utökad diagnostik, eftersom en fostersköld som fungerar i realtid registrerar det patologiska tillståndet av syrehushåll i ett barn så snart som det uppstår.

Bradykardi anses vara det mest pålitliga tecknet - en minskning av hjärtfrekvensen hos barnet, som ännu inte har kommit till ljuset. Om hjärtfrekvensen är normal - från 120 till 170 slag per minut, då för ett barn som lider av syreförlust, kommer hjärtfrekvensen att ligga i nivå med 80-90 slag per minut. Takykardi talar också om brist på syre, om barnets hjärtfrekvens är över 180-190 slag per minut.

Fostervätska, där det fanns ett barn med kronisk hypoxi, är ibland mörk eller mörkgrön i färg, med en obehaglig lukt av mekonium (den ursprungliga fecesen hos den nyfödda). Efter födseln kommer barnet självt att vara svagare än andra barn, det kommer att ha minskat eller ökat muskelton, neurologiska störningar av varierande svårighetsgrad.

Möjliga konsekvenser

Den mest hemska, men tyvärr, absolut verklig följd av syreförlust är hjärnans hypoxi. Det är hjärnan som lider av hypoxi oftare och starkare än andra organ. Förutse vilka överträdelser som kommer att orsaka dysfunktion av ett visst område i hjärnan, under perinatalperioden kommer inte att genomföra även den mest erfarna läkaren.Efter födseln är det dock ganska möjligt att bedöma den traumatiska påverkan. Och om några brott, såsom problem med talutveckling, kommer att bli uppenbara senare, då kan de flesta hypoxisk-ischemiska skadorna i centrala nervsystemet i de flesta fall diagnostiseras i mammalsjukhuset, i extrema fall, under de allra första månaderna av spädbarn.

Konsekvenser för nervsystemet på grund av hjärnceller som dör under syrebrist kan vara olika - från måttlig hyperaktivitet hos barnet i framtiden till svåra skador, som inkluderar cerebral pares, pares av olika dislokationer. Vid komplicerad förlossning i ett tillstånd av akut hypoxi uppträder ofta blödningar i hjärnan, ischemi och hjärnödem. Lesioner som uppstår med sådana brott kan vara totalt och irreversibla.

Både akut och kronisk syrebrist kan leda till ett brett spektrum av sjukdomar, övervägande neurologiska egenskaper. Så, problem med syn eller hörsel är ganska vanliga posthypoxiska konsekvenser. Om hypoxin var förlängd, kan barnet ha underutveckling eller onormal utveckling av vissa inre organ, hjärtfel, njurar och så vidare. Små neurologiska störningar kan i de flesta fall barnet "växa" år till 6-7, med självklart övervakning av en neurolog och genomförandet av alla sina rekommendationer.

I allmänhet beror prognosen för eventuella konsekvenser direkt på hur tidigt hypoxin detekterades och hur snabbt behandlingen gavs. Det är därför kvinnor rekommenderas inte att hoppa över nästa samråd i samråd, och kvinnor med kroniska sjukdomar måste gå i en obstetrikare två till tre gånger oftare.

Graviditetsbehandling

Det uppenbara faktumet av hypoxi under graviditet ska inte under inga omständigheter ignoreras, du behöver snabb och effektiv behandling för att minimera de möjliga konsekvenserna för barnet. Läkare ringer framtida mammor, för det första, att lugna sig, eftersom alltför nervösa upplevelser förvärrar endast barnets redan ganska komplicerade tillstånd.

I sena perioder kan svår hypoxi vara en indikation på brådskande leverans av kejsarsnitt. I tidigare perioder, när barnet fortfarande är ganska tidigt att födas, kommer läkare att försöka göra allt för att göra barnet bättre. Behandlingen kan äga rum hemma, men under förutsättning att graden av hypoxi inte överstiger 1 grad. De återstående fallen är föremål för akut inlägg och konstant övervakning av den gravida kvinnan och barnet på sjukhuset.

Läkare ordinerar mammor för sängstöd, det är med honom att blodtillförseln till placentan ökar och mindre hypoxi kan botas så snart som möjligt. Det huvudsakliga tillvägagångssättet mot läkemedelsterapi är användningen av läkemedel som förbättrar blodets uteroplacentala, såsom "Curantil", "aktovegin". I svår hypoxi administreras dessa läkemedel intravenöst genom dropp. I andra situationer, får ta piller. En kvinna är ordinerad vitaminer, järn och magnesium preparat. Behandlingskurserna upprepas.

Om en kvinna har en primär sjukdom som förmodligen orsakade syrebrist, bör behandlingen omfatta behandlingen av denna sjukdom.

Två specialister deltar i detta - en obstetrikare-gynekolog som vet vad hans patient kan och inte kan göra i en "intressant" position och specialistläkaren som ansvarar för sjukdomen. De måste ordinera mediciner och manipuleringar tillsammans, behandlingen som det var innan graviditeten började förändras som regel.

Ett barn som har upplevt akut hypoxi under de första timmarna efter födseln kommer att få kraftig vaskulär terapi, ges också sedativa, vitaminer, särskilt grupper B.Neurologen kommer att observera krummen från de första timmarna av hans självständiga liv.

Behandling efter födseln

Alla barn, utan undantag, som upplevde hypoxi under sin före detta existens, visas speciell observation av en barnlig neurolog. Nästan alltid dessa ungar, oavsett konsekvenserna, lägger på dispensary accounting. De rekommenderade i de flesta fall terapeutisk massage från de allra första dagarna, med vitaminer, vattenbehandlingar med lugnande dekoreringar av örter. Många barn efter 3-4 år behöver ha en talterapeut för att övervinna eventuella problem med talutveckling och uttalande.

Resten av behandlingen beror bara på vilken posthypoxisk diagnos som gjordes, för med cerebral pares är ett tillvägagångssätt och val av läkemedel nödvändig, och med den patologiska hörseln eller synförlusten är det helt annorlunda. Cerebral pares anses vara den mest allvarliga i behandlingen, och den ökade muskeltonen utan andra neurologiska symptom är lättast korrigerad. Föräldrarna bör förbereda sig för ganska långvarig behandling, eftersom de posthypoxiska effekterna som måste korrigeras måste elimineras i åratal.

Du kan läsa mer information om hypoxi i följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa