Inkubationsperiod för rotavirusinfektion hos barn, sjukdomsvaraktighet

Innehållet

Misstänker de tidiga symptomen på rotavirusinfektion i tid är mycket viktigt. Detta kan bidra till att ytterligare förhindra utveckling av farliga komplikationer. Denna artikel hjälper till att förstå hur lång tid inkubationstiden för sjukdomen varar, liksom hur länge sjukdomen varar.

När visas de första tecknen?

Forskare har funnit orsaken till rotavirusinfektion. Dess orsaksmedel är rotavirus, som tillhör familjen reovirus. För närvarande har 9 arter av rotavirus identifierats, men den vanligast förekommande subtypen av rotavirus är A.

Liksom de flesta virussjukdomar har rotavirusinfektion en ganska kort inkubationsperiod. I genomsnitt är det från 12-15 timmar till en vecka. I de flesta fall är inkubationsperioden för rotavirusinfektion vanligen endast 1-2 dagar.

Efter att ha gått in i kroppen orsakar viruset inte omedelbart kliniska symptom. För att barn ska få negativa symtom krävs en inkubationstid. Tiden från det ögonblick som virusen träder in i kroppen och utvecklingen av de första symtomen kallas inkubationsperioden. Vid den här tiden börjar fångade virus multiplicera aktivt.

För varje sjukt barn har inkubationsperioden en annan varaktighet, vilket beror på många faktorer. Så, vid tidpunkten för de första symptomen hos barn påverkar följande orsaker:

  • livsmedlets natur
  • individuell mottaglighet för infektionssjukdomar;
  • tillgängliga kroniska sjukdomar i inre organ
  • medfödd eller förvärvad immunbrist.

Oftast lider barn i åldern 1 till 5 år av rotavirus. Man tror att barn som ammar är mindre benägna att drabbas av rotavirusinfektion. Amning ger barnet moderna antikroppar som är nödvändiga för att barnet bildar passiv immunitet som skyddar barnets kropp mot infektion.

Det händer ofta att de första manifestationerna av rotavirusinfektion går obemärkt. Barn som går på dagis är sällan sjuk. I detta fall sprider smitten ganska snabbt från ett infekterat barn till en frisk.

De första tecknen på infektion hos ett barn är så ospecificerade att deras föräldrar inte märker dem omedelbart. Samtidigt avskriver de "en förändring i barnets beteende och tårar mot barnens lustar". I en sådan situation är det mycket viktigt att den sanitära epidemiologiska regimen följs strikt i dagis. Ett sjukt barn borde inte vara i kontakt med friska. Detta är det enda sättet att förebygga sjukdomar i barns grupper.

En baby kan också smitta av att äta dåligt tvättade frukter och grönsaker eller smittade mejeriprodukter. Rotavirus tolererar kyla ganska bra och kan kvarstå under ganska lång tid under svåra förhållanden.

Hur lång håller temperaturen?

Efter inkubationstiden börjar barnets allmänna tillstånd att förändras. Ett karakteristiskt tecken på rotavirusinfektion, som ingår i sjukdomens kliniska triad, är en ökning av kroppstemperaturen. Som regel ökar det under de första två dagarna något och når subfebrila nummer.

Efter 24-48 timmar börjar temperaturen öka. Vid slutet av den andra dagen i den akuta perioden av sjukdomen kan kroppstemperaturen stiga till 38-39 grader.

Vid denna tid försämras barnets tillstånd generellt. Barnet börjar feber, värmen ökar. Barnet blir dumt, tårigt. Barnet kan ha en dröm. Hög kroppstemperatur i krummer, som regel, kvarstår i 2-3 dagar. Samtidigt uppträder diarré i barnet som regel.

Genomsnittlig sjukdomsperiod

De negativa symtomen på rotavirusinfektion kan bestå i flera dagar. Varaktigheten av sjukdomen beror inte bara på det allmänna tillståndet utan även på antalet och aktiviteten hos rotavirus som fångas i barnens kropp.

Den akuta perioden av rotavirusinfektion varar vanligtvis från tre dagar till en vecka. Vid denna tidpunkt är barnet och där karaktäristiska symtom på sjukdomen. De tidigaste tecknen på sjukdomen är vanligtvis inte specifika. Så, barnet har generell svaghet, huvudvärk och muskelsårighet, och kroppstemperaturen börjar öka. Barnet brukar vägra att äta, det kan bli sjuk. I vissa fall är även kräkningar möjliga.

Rotavirus kan komma in i barnens kropp och genom andningsorganen. I detta avseende kan barnet uppstå och smärta och rodnad i halsen. Dessa symptom ligner ofta de med ARVI. Därför förväxlas rotavirusinfektion ofta med andra andningssjukdomar.

Den akuta perioden av sjukdomen ger möjlighet till återhämtning. Den här tiden är nödvändig för barnets kropp för att helt återställa krafterna som används för att bekämpa infektionen. Återställningstiden, som regel, varar inte länge. I genomsnitt är återhämtningsperioden (provokation) 4-8 dagar.

Under återhämtningsperioden normaliserar barnet det allmänna tillståndet. Gradvis minskar, och sedan försvinner diarré. På barnet börjar aptiten att dyka upp, och även tarmarnas arbete normaliseras.

Efter det att de första symptomen uppträder är barnet fortfarande smittsamt. Det kommer att vara smittsamt ca 8-10 dagar efter sjukdomshöjden. Det finns fall där en virusbärare inträffar efter rotavirus. I denna situation kan barnet vara smittsamt i 1-2 månader.

Rotavirusinfektion behandlas med användning av olika droger. Huvudmålet med terapin är att förbättra barnets övergripande välbefinnande och normaliseringen av arbetet i hans mag-tarmkanal. En sjuk baby måste rehydreras och avgiftas och en särskild diet ordineras.

Om behandlingen av rotavirusinfektion utförs felaktigt ökar risken för komplikationer. Det är mycket viktigt under behandlingen för att förhindra uttorkning. För att göra detta måste barnet dricka mycket från det ögonblick de första negativa symptomen uppträder.

I allvarliga fall av sjukdomen kan det krävas införande av speciella medicinska lösningar genom droppare. Behovet av sjukhusvistelse på sjukhuset bestäms av barnläkaren.

Det ursprungliga tillståndet av immunitet är en mycket viktig indikator. Bra arbete i immunsystemet minskar risken för att utveckla denna sjukdom. Från en tidig ålder bör man lära barnet att följa enkla hygienregler. Det är mycket viktigt för föräldrar att förklara för barnet att han, efter att ha besökt toaletten och gatan, liksom innan han äter, måste tvätta händerna med tvål och vatten.

Efter infektion får barnet immunitet. Detta beror på det faktum att i hans blod förekommer specifika antikroppar - immunoglobuliner. De kommer att skydda barnens kropp från ett framtida möte med rotavirus. Utvecklingen av immunitet påverkar barnets allmänna tillstånd. I vissa försvagade barn är passiva antikroppar mot rotavirus praktiskt taget inte bildade.

Hur man behandlar rotavirusinfektion, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa